leila10 26.01.04, 09:08 Pani Dr.biore bromergon i prubuje zajsc w ciaze.Czy nalezy przerwac stosowanie jesli sie uda.Czy moge go stosowac nadal bez obaw.Czy moze wywolac jakies skutki uboczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia.j Re: bromergon 26.01.04, 18:12 Nie jestem lekarzem, ale z tego co wiem (kiedyś też się o to martwiłam) o odstawieniu bromergonu w przypadku ciąży powinien zdecydować lekarz - nagły wzrost poziomu prolaktyny też nie jest dobry. Lekarz powinien decydować na podstawie wyników badań - czy odstawić, czy zmniejszyć dawkę. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka75 Re: bromergon 26.01.04, 20:50 Czesc, zagladnij na forum gazety "nieplodnosc" i na post z dnia 25.01.2004, rozmawialysmy tam duzo na ten temat. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
anna_barbara Re: bromergon 26.01.04, 21:14 Witaj, ja zaszłam 2 razy w ciąże przy wysokiej prolaktynie. Raz brałam norprolac (6 lat temu) i bromergon (2 lata temu - 5 tabletek w ciąży).Dzieciaczki są zdrowe, chociaż przyznaję ze martwiłam się bardzo.Ale tu chodzi również o dobro matki, co jakiś czas kontrolowałam PRL.Po drugim porodzie nie karmiłam piersią.Pozdrawiam, bądź dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
camaieu Re: bromergon 27.01.04, 10:59 No właśnie, jakie są skutki uboczne po długotrwałym zażywaniu Bromergonu? Któraś z Pań wie? Odpowiedz Link Zgłoś
kiwiczek Re: bromergon 27.01.04, 12:27 Witaj !!! Przez ok 2 lata zażywałam Bromergon (raz tabletka raz pół)pod takim okresie brania Bromergonu miałam mdłości i bóle brzucha, od ok roku jestem teraz na Parlodelu, i przyznam że zdecydowanie szybciej spadł mi poziom prolaktyny własnie po nim. Ja jestem już prawie w normie, czego i Tobie życzę,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anna_barbara Re: bromergon 27.01.04, 19:52 Jeżeli chodzi o bromergon w ciąży to w moim przypadku syn urodził się z Apgar 6/7,zaburzeniami termoregulacji,hypoglikemią,hypocalcemią. Lekarze sugerowali iż jest to wpływ bromergonu zaźywanego przeze mnie w ciąży. Wg lekarza był to wybór mniejszego zła, gdyż chodziło o moje zdrowie. Ja u siebie(nie w czasie ciąży) zaobserwowałam ogólną ospałość,zmęczenie, osłabienie koncentracji po bromergonie.Czy miałyscie coś podobnego? Odpiszcie Odpowiedz Link Zgłoś
camaieu Re: bromergon 28.01.04, 11:57 Ja zażywam Bromergon od trzech lat i zauważyłam, że ciągle jestem zmęczona i senna. Gdzieś mi się cała energia zapodziała... A czytałam, że skutki mogą być znacznie gorsze. Ktoś kiedyś pisał coś o zaburzeniach psychicznych i to mnie przeraziło. Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ka.te Re: bromergon 16.02.04, 01:04 a jesli mozna spytac - w jakiej dawce zazywasz bromergon? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: bromergon 29.02.04, 16:30 osobiscie jeśli poziomy prolaktyny sa wysokie to zalecam przyjmowanie bromergonu przez pierwsze tygodnie ciązy-po 12 tygodniou odstawiam. pavjentek z gruczolakami, które przyjmowałyby prepart przez całąciaze az do porodu nie miałam, ale u tych, które na początku lek stsowały nie opisuje się zadnego w/plywu na dzidzIusia. ostatnio dotarłam tez do doniesień na temat norprolacu- w kilku oracach nie stwierdzonio nieprawidłowego wpływu na dzidziusia. poza tym jesli pacjenytka żle znosi bromergonb( objawy razo przypominają kaca)- zalecam stsowanie do pochwy> Czytałąm,ze niektórzy klekarze zalecaja bromergon dwa razy dziennie lub rano , ale jest to bez sensu bo prolaktyna wydziela się głównie w nocy- stad stsowanie na noc! No i u tych pacjentek z hyperpolaktynemia ze wzgledu na częsta niedomogę lutealną wartzo stoswać duphastona na poczatku ciazy Odpowiedz Link Zgłoś