26.01.04, 09:08
Pani Dr.biore bromergon i prubuje zajsc w ciaze.Czy nalezy przerwac
stosowanie jesli sie uda.Czy moge go stosowac nadal bez obaw.Czy moze
wywolac jakies skutki uboczne?
Obserwuj wątek
    • misia.j Re: bromergon 26.01.04, 18:12
      Nie jestem lekarzem, ale z tego co wiem (kiedyś też się o to martwiłam) o odstawieniu bromergonu w przypadku ciąży powinien zdecydować lekarz - nagły wzrost poziomu prolaktyny też nie jest dobry. Lekarz powinien decydować na podstawie wyników badań - czy odstawić, czy zmniejszyć dawkę.
      Powodzenia!
    • landrynka75 Re: bromergon 26.01.04, 20:50
      Czesc,
      zagladnij na forum gazety "nieplodnosc" i na post z dnia 25.01.2004,
      rozmawialysmy tam duzo na ten temat.
      Pozdrawiam,
      Magda
    • anna_barbara Re: bromergon 26.01.04, 21:14
      Witaj, ja zaszłam 2 razy w ciąże przy wysokiej prolaktynie. Raz brałam
      norprolac (6 lat temu) i bromergon (2 lata temu - 5 tabletek w
      ciąży).Dzieciaczki są zdrowe, chociaż przyznaję ze martwiłam się bardzo.Ale tu
      chodzi również o dobro matki, co jakiś czas kontrolowałam PRL.Po drugim
      porodzie nie karmiłam piersią.Pozdrawiam, bądź dobrej myśli.
    • camaieu Re: bromergon 27.01.04, 10:59
      No właśnie, jakie są skutki uboczne po długotrwałym zażywaniu Bromergonu?
      Któraś z Pań wie?
      • kiwiczek Re: bromergon 27.01.04, 12:27
        Witaj !!!
        Przez ok 2 lata zażywałam Bromergon (raz tabletka raz pół)pod takim okresie
        brania Bromergonu miałam mdłości i bóle brzucha, od ok roku jestem teraz na
        Parlodelu, i przyznam że zdecydowanie szybciej spadł mi poziom prolaktyny
        własnie po nim. Ja jestem już prawie w normie, czego i Tobie życzę,pozdrawiam
    • anna_barbara Re: bromergon 27.01.04, 19:52
      Jeżeli chodzi o bromergon w ciąży to w moim przypadku syn urodził się z Apgar
      6/7,zaburzeniami termoregulacji,hypoglikemią,hypocalcemią. Lekarze sugerowali
      iż jest to wpływ bromergonu zaźywanego przeze mnie w ciąży. Wg lekarza był to
      wybór mniejszego zła, gdyż chodziło o moje zdrowie.
      Ja u siebie(nie w czasie ciąży) zaobserwowałam ogólną ospałość,zmęczenie,
      osłabienie koncentracji po bromergonie.Czy miałyscie coś podobnego? Odpiszcie
      • camaieu Re: bromergon 28.01.04, 11:57
        Ja zażywam Bromergon od trzech lat i zauważyłam, że ciągle jestem zmęczona i
        senna. Gdzieś mi się cała energia zapodziała... A czytałam, że skutki mogą być
        znacznie gorsze. Ktoś kiedyś pisał coś o zaburzeniach psychicznych i to mnie
        przeraziło. Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat.
        • ka.te Re: bromergon 16.02.04, 01:04
          a jesli mozna spytac - w jakiej dawce zazywasz bromergon?
          • camaieu Re: bromergon 16.02.04, 14:19
            Jedna tabletka dziennie od ok. 4 lat.
    • monika.antepowicz Re: bromergon 29.02.04, 16:30
      osobiscie jeśli poziomy prolaktyny sa wysokie to zalecam przyjmowanie
      bromergonu przez pierwsze tygodnie ciązy-po 12 tygodniou odstawiam. pavjentek z
      gruczolakami, które przyjmowałyby prepart przez całąciaze az do porodu nie
      miałam, ale u tych, które na początku lek stsowały nie opisuje się zadnego
      w/plywu na dzidzIusia. ostatnio dotarłam tez do doniesień na temat norprolacu-
      w kilku oracach nie stwierdzonio nieprawidłowego wpływu na dzidziusia. poza tym
      jesli pacjenytka żle znosi bromergonb( objawy razo przypominają kaca)- zalecam
      stsowanie do pochwy> Czytałąm,ze niektórzy klekarze zalecaja bromergon dwa razy
      dziennie lub rano , ale jest to bez sensu bo prolaktyna wydziela się głównie w
      nocy- stad stsowanie na noc! No i u tych pacjentek z hyperpolaktynemia ze
      wzgledu na częsta niedomogę lutealną wartzo stoswać duphastona na poczatku ciazy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka