camaieu 24.02.04, 10:02 Czy ktoś może mi powiedzie ć czy FSH=5,9 (8 d.c.) to dobry wynik? I co to w ogóle jest FSH? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegoosek Re: FSH 24.02.04, 12:31 LH i FSH to gonadotropiny przysadkowe (hormony produkowane przez przysadkę), oba te hormony musza miec stosunek ilosciowy rowny 1; FSH jest odpowiedzialny m.in. za wzrost i dojrzewanie komórki jajowej! poziom tego hormonu pokazuje rezerw jajnikowa, czyli ilosc komorek pozostajacych jeszcze w jajnikach i oczekujacych na owulacje (kiedy kobieta sie rodzi w jej janikch jest okolo miliona komorek, ktore sie zuzywaja z kada owulacja) u Ciebie poziom ten jest wzorcowy, po nim mozna powidziec, ze masz pewnie okolo 25-26 lat (to taka moja dedukcja) , ja mam FSH~8, mam 30lat i jest w normie! pozdawiam piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
camaieu Re: FSH 24.02.04, 13:09 Bardzo Ci dziękuję, o wiele mi lepiej teraz Mam 31 lat Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: FSH 24.02.04, 23:07 Upraszczajac- jak we krwi jest duzo estrogenów- fsh jest niskie, gdy estrogenów jest mao fsh-rośnie- a gdy jest powyyżej 30- swiadczy o niewydolności jajnikó9 (po przekwitaniu) Przy tych wartościach szanse na zajscie w ciaze są znikome Odpowiedz Link Zgłoś