Gość: IS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 21:10 Czy macie wyczuwalne węzły chłonne, które? Jakie ich wymiery są prawidłowe? Podzielcie się spostrzeżeniami, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lejdi111 Re: Węzły chłonne 03.05.10, 21:28 szyjne, podrzuchwowe, przyuszne i ponoć jeden zwłókniały pod pachą. Mam tak ok 20 lat i żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IS Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 09:53 A jakiej wielkości są Twoje węzły? Miałaś robione ich usg? Dzięki za odzew. Po obydwu stronach ciała masz wyczuwalną taką samą ilość węzłów i taki sam ich rozmiar? Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: Węzły chłonne 04.05.10, 10:10 Największe są podżuchwowe na pewno przekraczają 1 cm. Gdy boli mnie gardło to powiększają sie do rozmiaru śliwki. Pozostałe węzły maja kilka mm. Jak byłam dzieckiem bardzo często chorowałam i podejrzewam, że to pozostałość albo druga opcja jest taka, że być może one są po prostu wyczuwalne. Jestem bardzo szczupła. Każda żyła na mojej szyi jest widoczna, kości obojczykowe i żebra mi wystają . Jeśli chodzi o usg to miałam robione piersi i przy okazji się dowiedzialam, że pod pachą mam zwłókniałego węzła chłonnego. Ten z kolei jest raczej duży bo 16mm na 8mm a ja za cholerę nie mogę go wymacać i nawet nie miałam pojęcia, że mam go pod pachą. Radiolog mi powiedziała, ze wszystko z nim ok, że to pozostałośc po jakimś zapaleniu. A dlaczego pytasz o wezły? Powiększyły Ci sie nagle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IS Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 11:31 Nie powiększyły się nagle, chyba mam głupawkę w tym temacie, jakiś czas temu wyczułam węzeł na szyi, jakiś malutki, okazało się, że odczynowy. A teraz wymacałam jak odginam głowę do tyłu przy szyi podrzychwowy ale tylko z jednej strony. Ma 11mm. Byłam na usg, lekarz powiedział, że to naturalny węzeł jaki wszyscy mają no ale mnie dziwi, ze go wymacałam. Ale to można go wymacać jak odegnę mocno głowę do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: Węzły chłonne 06.05.10, 07:46 ja tez czasem jak zaczne sie "masowac" to wyczuje i tam i siam wezły i mi sie włosy na głowie jeża-tez miałam swego czasu schize na wezeł podzuchwowy ze mam powiekszony ale dałam na luz bo przeciez musza byc wkoncu te wezły jakos wyczuwlane bo pełnia funkcje w organizmie i to nie byle jaka.Nie szukaj na siłe i nie rób sobie w głowie głupich mysli-napewno jest wszystko ok.Mówię Ci.Człowiek to potrafi sobie wmówic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IS Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 11:33 Ja też jestem b. szczupła, kości obojczykowe mi wystają. Jak byłam mała bardzo chorowałam, dopiero jak wycięli mi migdałej to się infekcje uspokoiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solutions78 Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 08:35 Mam od zawsze wyczuwalne po obu stronach piersi, w pachwinach. Czasami mnie pobolewają ale to zwykle po infekcjach. Miałam robione usg. Wszystko było ok. Jak twierdzi lekarz zwykle u szczupłych ludzi są wyczuwalne bardziej. Akurat u mnie bez problemu i dotykania można policzyć żebra i kręgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IS Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 08:51 A gdzie robiłaś usg? Czy mogłabyś mi podać namiar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Węzły chłonne IP: 195.205.12.* 06.05.10, 09:14 No ja też mam jeden węzeł powiekszony w piersi. Radiolog powiedziała, że jest zatokowy o wym 8mm na 3mm i wszystko z nim ok. Miałam usg piersi i wszystko z nimi ok, doły pachowe wolne. Mam jednak mastopatie i podejrzewam, ze węzeł od tego może być powększony bo cycki mnie bolą prawie wciąż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IS Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 09:22 A gdzie robiłaś usg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Węzły chłonne IP: 195.205.12.* 06.05.10, 09:29 w poznaniu w centrum onkologii Odpowiedz Link Zgłoś