Dodaj do ulubionych

Co to moze byc?

19.02.02, 01:46
Pani Doktor,

Od kilku lat biore Microgynon. Nie wiem czy z ta pigulka moga sie laczyc
nastepujace objawy czy moze byc inna ich przyczyna:

ciagle mdlosci, uczucie "czegos" w krtani
podnoszenie wagi
powiekszenie piersi, stale i o bardzo duzo (z 32B na 32GG)
laktacja (niewiele ale jednak, przezroczysty plyn przy przycisnieciu)
ciagle uczucie zmeczenia
ciagle spanie

Napewno nie jestem w ciazy, mam 32 lata i jedno duze juz dziecko. Te objawy
(wszystkie naraz) mam juz od kilku lat. Obecny moj lekarz probuje bagatelizowac
to wszystko - lekarza nie moge zmienic, do zadnego specjalisty tez nie moge sie
udac bez skierowania od mojego lekarza (tak tu jest gdzie mieszkam) chyba ze
prywatnie ale na to mnie nie stac.

Mialam robione badania na cukrzyce i tarczyce ale tak "po lepkach" z jednego
badania krwi. Podobno wszystko jest w porzadku a ja jestem histeryczka.

Bardzo mnie to wszystko martwi - prosze o jakas wskazowke.

Dziekuje bardzo
Obserwuj wątek
    • myszka32 Re: Co to moze byc? cd 19.02.02, 02:07
      Szkoda ze na tym Forum nie da sie "edit" czegos co sie wczesniej napisalo bo
      zapomnialam dodac ciagle bole glowy i pocenie sie (nie tylko pod pachami ale
      WSZEDZIE) w kazda pogode, nawet zima.

Czy te wszystkie objawy sa komus znajome? Czy ktos tak sie czuje?

Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
    • lenka5 Re: Co to moze byc? 19.02.02, 14:25
      czesc, pisalam juz wczesniej na tym forum- o moich objawach (watek "Tabletki,
      okres i...POMOZCIE!!!") Bralam tabletki jedno-fazowe, mialam bardzo duzo
      objawow ktore wskazywaly na ciaze-boel i powiekszenie piersi, podwyzszona
      temperatura (ok. 37,5)tez pocenie (calego ciala), uczucie ze caly czas mam cos
      w przelyku, oraz niekiedy mdlosci...do tego dochodzilo jeszcze napuchniecie
      brzucha,uczucie ciezkosci w brzuchu i...duzo innych. Zaczelo mi sie to dziac
      jakies 3 miesiace po zaczeciu tabletek. Moj lekarz tez to zbagatelizowal i
      zapisal mi nastepna 6-miesiecy tych samych tabletek. Poszlam wiec do innego
      lekarza, ktora powiedziala ze powinnam zaczac tabletki troj-fazowe (wiec je
      zaczelam). Czesc objawow ustapila, ale teraz niekiedy czuje bol w kroczu, male
      bole glowy, niekiedy zle samopoczucie no i niestety widoczne zyly na ciele, a
      szczegolnie na prawej nodze! Pani Doktor z tego forum, poradzila mi przerwac
      branie tabletek i zrobic badanie poziomu prolaktyny w surowicy krwi. Czekam na
      skonczenie tego opakowania tabletek i zamierzam odstawic na jakis czas
      tabletki zrobic badania i zobaczyc jak sie bede czula > nie chce histeryzowac,
      ale mysle ze kazdy jakis uboczny objaw moze oznaczac cos powaznego (lub
      blahego) Nie wiem czy jest to dla ciebie troche pocieszjace, ze wiele jest
      kobiet ktore maja bardzo nieprzyjemne objawy przy antykoncepcji hormonalnej,
      ale tak jest. Mysle jednak ze w twoim przypadku (pisalas ze trwa to kilka LAT?)
      POWINNAS DEFINITYWNIE zmienic lekarza I tabletki. Wiem ze jest to ciezkie, ale
      sama piszesz ze twoj doktor bagatelizuje cala sprawe... To jest moje skromne
      zdanie. Mam nadzieje ze po konsultacji z Pania Doktor, wszystko bedzie
      jasniejsze i ze bedzie lepiej.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • myszula Re: Co to moze byc? 19.02.02, 17:41
      Czesc Myszko
      To co piszesz o klopotach w dogadaniu sie z lekarzem wyglada dla mnie tak znajomo, ze gotowa sie jestem
      zakladac, ze mieszkasz w "ojczyznie coca-coli i dolara". Mnie tez tu los rzucil na jakis czas i mialam podobne
      klopoty w dogadaniu sie ze swoim ginekologiem, choc moje problemy nie dotyczyly tabletek hormonalnych.
      Chodzilam do lekarza wiele miesiecy i bylam zbywana "no, zobaczymy jak to bedzie wygladalo na nastepnej
      wizycie". A na nastepnej wizycie "jeszcze cie boli, dziwne" etc. Znajimi lekarze z Polski, do ktorych slalam
      rozpaczliwe maile zgodnymm chorem krzyczeli,"zmien lekarza", a ja tak jak Ty nie moglam. W koncu ucieklam sie
      do podstepu i sprawa skonczyla sie dla mnie pomyslnie. Napisalam bardzo dokladny "raport" dotyczacy moich
      objawow i poprosilam o oficjalne wlaczenie go do dokumentacji. I cud sie stal... Za kilka dni dostalam skierowanie
      na konsultacje ze specjalista w szpitalu (mialam szczescie - do najlepszego szpitala w calym stanie). Teraz
      dochodze do siebie po operacji, na ktora jak sie okazalo byl juz prawie ze ostani moment. (Mialam tez
      przygotowane analogiczne "raporty" dla przelozonego mojego lekarza i "Medical malpractice office", ale dzieki
      Bogu nie musialam sie nimi posluzyc).
      Podobne klopoty (w potraktowaniu powaznie objawow) miala kolezanka. Jej sposob byl niestety troche bardziej
      kosztowny, ale w sumie tez w koncu zajeto sie nia nalezycie. Dziewczyna naprawde bardzo cierpiala i byla
      wlasnie tak zbywana stwierdzeniami, ze przesadza i ze wjej wieku (31 lat !!!) to juz musi cos stale bolec. W koncu
      nie wytrzymala i poleciala na tydzien do Polski, gdzie zrobila prywatnie badania, ktore zgrubsza pozwolily na
      zdiagnozowanie jej dolegliwosci. Jak wrocila i pokazala wyniki, to wszyscy zaczeli kolo niej tak skakac, ze w
      tydzien byla po operacji niestety w jej przypadku tez okazalo sie to konieczne).
      Wracajac do Twojego problemu... Sprobuj na razie napisac taki raport wlasnie, jak najbardziej dokladny
      (dolegliwosc, od kiedy trwa, kiedy i ile razy zglaszana lekarzowi, sugestywny opis jak to Ci w zyciu przeszkadza
      etc.). Mozesz tez pisemnie poprosic o wykonanie tych badan, ktore zasugeruje Ci "nasza" Pani Doktor. Zorientuj
      sie jakie w miejscu gdzie mieszkasz sa biura zajmujace sie problemami "zlej praktyki medycznej". Moze oferuja
      jakies porady, na ktore byloby Cie stac. Jeszcze jeden sposob mi przychodzi do glowy. Wydaje mi sie, ze zawsze
      mozna sie zwrocic z prosba o "second opinion". Tu chyba powinnas zaczac od swojego ubezpieczyciela
      medycznego.
      To na razie tyle wymyslilam. Zycze powodzenia i duzo zdrowia. Daj znac jak Ci poszlo. Jak masz ochote
      dokladniej pogadac, napisz na priva: myszka202@yahoo.com
      Pozdrawiam
      Tez Myszka (ale inna smile)))
    • mary_ann Re: Co to moze byc? 20.02.02, 11:31
      Moge Ci powiedziec tylko tyle, że b. dawno temu, jeszcze przed 20tką, mrałam M-
      gynon leczniczo, dla likwidacji rwawień międzymiesiączkowych i musiałam
      odstawić, bo miałam potworne poranne nudności - zupełnie jak w ciąży.
      Ale to co opisujesz, zwlaszcza w odniesieniu do piersi, wydaje mi się b.
      niepokojące. Miejmy nadzieję, ze P.Doktor odpowie.
      Ja ze swej strony głosuję.
      Pozdrawiam
      Mary_ann
    • monika.antepowicz Re: Co to moze byc? 24.02.02, 09:18
      Prosze wykonać badanie poziomu prolaktyny we krwi, badania usg tarczycy i na
      razie- odstawić pigułki do czasu zdiagnozowania przyczyn dolegliwości. Może ma
      Pani wole tarczycy?MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka