Gość: malami IP: *.leed.cable.ntl.com 20.05.10, 17:35 w ktorym miejscu wyczuc bijace serduszko dziecka i w ktorym tygodniu zaczyna bic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wredna.suka Re: serduszko dziecka 20.05.10, 18:41 Ja na Usg widziałam już w 6 tyg. Płód miał wtedy 3 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
makarona1 Re: serduszko dziecka 20.05.10, 20:02 > w ktorym miejscu wyczuc bijace serduszko dziecka Na początku ciąży jest to dół brzucha, "wyczuć" za pomocą USG. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna.suka Re: serduszko dziecka 20.05.10, 20:28 Ja wczoraj (9 tydz.) użyłam stetoskopu, z ciekawości i słyszałam szybkie bicie w dole brzucha. Bardziej jak echo Odpowiedz Link Zgłoś
makarona1 Re: serduszko dziecka 20.05.10, 20:31 > Ja wczoraj (9 tydz.) użyłam stetoskopu, z ciekawości i słyszałam szybkie bicie > w > dole brzucha. Bardziej jak echo Uważam, że na tym etapie ciąży raczej mogłaś wysłuchać własne tętno Odpowiedz Link Zgłoś
wredna.suka Re: serduszko dziecka 20.05.10, 21:08 Dzisiaj lekarz zrobił to samo. I twierdziła, że jak się wsłuchać to można usłyszeć. Ja sobie tylko próbowałam, a poza tym miałabym straaaasznie szybkie tętno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozana Re: serduszko dziecka IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.10, 10:33 W 9 tygodniu dziecko ma 22-30mm i waży ok 4 gramy mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=1111 Jak na Boga chcesz usłyszeć stetoskopem jego serce? I to przez bariery dźwiękochłonne typu ściana macicy i mięśnie, skóra brzucha? Oczywiście, że słyszałaś własny przepływ żylny. Ciąża jednak potrafi paść na mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: serduszko dziecka IP: *.chello.pl 21.05.10, 13:54 jedyne co mogłaś usłyszeć to tętno w tętnicy udowej (która jest niedaleko) lub tętnicy macicznej Odpowiedz Link Zgłoś
kircia25 Re: serduszko dziecka 21.05.10, 13:56 3-4 tydzień ciąży tworzy się skupisko tkanek, które w przyszłości będzie pełnić funkcję serca i tedy na USG można zbadać obecność tętna. Wysłuchać się nie da jeszcze przez długi czas a to co słyszałaś to pewnie echo tętnicy macicznej, na 100% nie serce dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś