• neronka Re: Evra ! 20.05.04, 19:26
      podnoszę wątek.

Minęło już trochę czasu i może już są jakieś opinie od użytkowniczek.
    • pep5 Re: Evra ! 02.06.04, 16:00
      Co do tych plastrów, to moja gin twierdzi że są rewelacyjne. Podobne do
      cilestu, tyle że drogie - 60 zł.Twierdzi,że za pare lat to będzie się stosowało
      tylko te plastry.No cóż czyżby miały stanieć???
    • asica74 Re: Evra ! 03.06.04, 01:25
      evra, wcale nei jest wspaniala... przynajmniej nie dla mnie! wlasnie jestem na
      drugim plastrze i juz zdazylam napuchnac jak balon, wysklla mi skora a na
      dodatek mam tak spuchniete nogi, ze chodzenie wcale nie jest latwe...
      mam pytanie: czy kots moze wie, czy moge ni eprzyklejac ostatniego trzeciego
      plastra? bo doprawdy nie wyobrazam sobie kolejnego tygodnia w takim stanie...
      bylabym wdzieczna
      asia
      • tuya Re: Evra ! 03.06.04, 08:22
        Niestety nie wiem, pewnie mozna, ale spowodujesz mala burze hormonalna w
        organizmie i wywolasz wczesniejsze krwawienie. Ja tez nie podzielam entuzjazmu
        co do evry - tez po 2 mies. rzucilam, a i tak migremowy bol glowy mi pozostal.
        Boje sie, ze juz na zawsze. Jednym evra pasuje innym nie. Pozdr.
    • Gość: kacha Re: Evra ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 11:34
      Cześć Dziewczyny !
      Mam małe doświadczenie z plastrami stosuję dopiero drugi miesiąc. na razie jest
      wszystko OK, brak skutków ubocznych , może tylko lekkie obrzmienie piersi w
      pierwszym miesiącu i trochę dłuższy okres niż przy tabletkach (cilest 2lata,
      przedtem Diane, Trinowum, Minulet - w sumie około 7 lat na tabletkach).Naklejam
      na pośladku,niestety obwódka jest i nie jest to ozdoba.
      W Łodzi można kupić po 50zł.
      • slonikus Re: Evra ! 15.06.04, 20:27
        Ja dzisiaj byłam u mojego pana Doktora i dostałam paczuszkę w prezencie na próbę
        • slonikus Re: Evra ! 15.06.04, 20:30
          Aha, i jeszcze co do ceny. Tutaj (Berlin) Evra kosztuje podobno 42 euro za 3
          miesiące.
          • sipilitka Re: Evra ! 16.06.04, 11:59
            Miłe Panie!!!
            jestem na drugim plasterku-rewelacja!!! Po siedmiu latach łykania tabletek moja
            komórka wkońcu przestała dzwonic codziennie o tej samej porze,skutków ubocznych
            żadnych,czuje sie świetnie żadnych bolących piersi zmiany nastrojów apetyt na
            sex chyba nawet wiekszy waga nie rośnie a nawet skóra wydaje mi sie gładsza
            delikatniejsza w dotyku.
            Jestem bardzo zadowolona.Przyklejam go sobie na podbrzuszu wiec nawet ta ciemna
            obwódka nie przeszkadza bo jest pod majtkami.
            Pozdrawiam bede informowac jakby cos sie działo
            • slonikus Re: Evra ! 20.06.04, 12:34
              sipilitka napisała:

> komórka wkońcu przestała dzwonic codziennie o tej samej porze,

Wreszcie nie będę musiała odpowiadać na pytania, dlaczego mój BUDZIK zawsze
              dzwoni o 22... tongue_out

Właśnie przed pięcioma minutami przykleiłam pierwszy plasterek.

Strasznie jestem ciekawa, jak to dalej będzie...

Pozdrawiam Was, Dziewczyny!

Asia
              • zalotnica Re: Evra ! 20.06.04, 13:32
                slonikus napisała:

> Właśnie przed pięcioma minutami przykleiłam pierwszy plasterek.
                > Strasznie jestem ciekawa, jak to dalej będzie...

moze byc tez i tak...:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=13485905&a=13495883
              • slonikus Re: Evra ! 22.06.04, 11:20
                No więc na razie jest ok. Mam tylko jedną małą obawę: plasterek jakoś nie do
                końca dobrze chyba przykleiłam. Jest na brzuchu, z prawej strony, mniej więcej
                na wysokości tych wystających kości biodrowych. W związku z tym, że w tym akurat
                miejscu nie jest tak "twardo jak być powinno" smile to mi się plasterek na środku
                jakoś dziwnie zgiął. Trzyma się na całej powierzchni rewelacyjnie, tylko na
                środku jest takie wybrzuszenie (zagięcie), które nie chce się przykleić do
                skóry. Nie wiem, na ile może to wpłynąć na antykoncepcję. Macie jakieś pomysły?

I tak mamy w planie w tym miesiącu na wszelki wypadek używać gumek, bo chcę się
                najpierw porządnie nauczyć przyklejać ten plaster i w ogóle zobaczyć, jak na
                niego reaguję. Ale nie chciałabym na przyszłość popełniać błędów i wolę wiedzieć.

Pozdrawiam serdecznie,

Asia
                • sipilitka Re: Evra ! 23.06.04, 10:44
                  slonikus napisała:

to mi się plasterek na środku
                  > jakoś dziwnie zgiął. Trzyma się na całej powierzchni rewelacyjnie, tylko na
                  > środku jest takie wybrzuszenie (zagięcie), które nie chce się przykleić do
                  > skóry. Nie wiem, na ile może to wpłynąć na antykoncepcję.

mi też sie zagina ale razem z ruchem skóry tylko tyle ze jest do niej
                  przyklejony mysle ze bedzie dobrze ja za pierwszym razem tez to przyklejanie
                  zchrzaniłam
                  powodzenia
                  • slonikus Re: Evra ! 24.06.04, 14:28
                    Ja chyba naprawde schrzanilam. Bylam wczoraj na basenie (aqua-fitness, a wiec
                    dosc intensywny ruch w wodzie) no i mi sie ten plasterek do polowy odkleil.
                    Udalo mi sie przykleic z powrotem i w sumie jakos sie teraz trzyma. Ale mam
                    pewna watpliwosc. GDZIE w tym plastrze sa hormony??? Bo jesli w kleju to
                    przeciez w takim wypadku jak moj, mogloby sie teoretycznie zdarzyc, ze woda je
                    wyplukuje!

Macie o tym jakies pojecie?

Asia
                    • sipilitka Re: Evra ! 25.06.04, 11:21
                      Cześć cóż za piękny słoneczny dzień.
                      Spokojnie hormony są na środku to ta litera S przechodząca przez środek plastra.
                      Jeśli sie odkleił a przyklełaś przed upływem 24h to wszystko jest ok.Wazne
                      żeby srodek był dobrze przyklejony. Uważaj na balsamy do ciała przynajmniej 1
                      cm od plastra smaruj. jak zablisko to mogą się brzegi odklejać
                      Pozdrawiam powodzenia
                      • slonikus Re: Evra ! 25.06.04, 12:50
                        Aha... bo ja mam od początku środek źle przyklejony. Ale o tym już pisałam.
                        Zrobiła mi się taka fałda i się zagniotła i nie mogłam jej przykleić normalnie.
                        Może następnym razem ładniej się uda.

Asia
                        PS: A mi się wydawało, że listera S to po prostu dla wygody rozcięta folia
                        ochronna, którą się zdejmuje podczas naklejania. Dziwne, że najwrażliwsze
                        miejsce byłoby równocześnie najbardziej wystawione na dotknięcie przy
                        naklejaniu. Skąd masz te informacje?
                        • Gość: aga Re: Evra ! IP: 212.244.190.* 07.07.04, 11:55
                          Zamierzam stosować EVRA.
                          Jakieś news' y?
                          • slonikus Re: Evra ! 07.07.04, 23:54
                            Gość portalu: aga napisał(a):

> Jakieś news' y?

Owszem... bardzo mi się zrobił ładny biuścik smile i wzrosła ochota na seks, z czym
                            miałam spory problem ostatnio.

I jeden problem: skóra pod plastrem dość często koszmarnie mnie swędzi. Ostatnio
                            nie mogłam się już doczekać aż go zdejmę. Po zdjęciu pozostaje ślad przez
                            jeszcze około 1-2 dni...

Asia
                            • Gość: Aga Re: Evra ! IP: 212.244.190.* 09.07.04, 13:41
                              Przykleiłam wczoraj na brzuchu. Czy udaje wam się idealnie przykleić ? u mnie
                              widać, tak jakby miejscami było tam powietrze - ale nie jest wybrzuszone,
                              brzegi trzymają się dobrze.
                              Czy tak przyklejony plaster działa ?
                              Gdzie najczęściej przyklejacie ?
                          • sipilitka Re: Evra ! 08.07.04, 09:09
                            witam ochote na sex tez mam wiekszą
                            krwawienie trwa conieco dłużej ale nie jest bardziej owite
                            przynajmniej w moim przypadku
                            pozatym wszystko ok
                            pozdrawiam
                            • neronka Re: Evra ! 16.07.04, 15:32
                              Piszcie jak samopoczucie przy plastarch.
                              Ja zaczynam w tym miesiącu.

Rada od gin co robić żeby okolice plastar się nie brudziły:
                              po przyklejeniu trzeba przetrzec okolice plastra wacikiem namoczonym w wodzie
                              kolońskiej. Mikroskopijne ilości kleju wychodzą spod plastra i do tego
                              przyklejają się kłaczki z ubrań.
                              Po przetarciu woda kolońską podobno tego nie będzie.
                              • slonikus Re: Evra ! 16.07.04, 18:13
                                Taka rada już się tu pojawiła, ktoś pisał o spirytusie. I zadałam potem pytanie,
                                na które już nikt nie odpowiedział niestety, a mianowicie, skoro nawet nie można
                                się smarować kremem w okolicy plastra, to jakim cudem, przepraszam, nie wpływa
                                na jego skuteczność spirytus???

Asia
                                • neronka Re: Evra ! 16.07.04, 18:22
                                  Nie smarujesz na plastrze tylko naokoło niego - patyczkiem z watką, to nie ma
                                  wpływu na działanie plastra. Chodzi o to żeby po naklejeniu wytrzeć ten klej
                                  który wylazł spod plastra.
                                  • slonikus Re: Evra ! 17.07.04, 14:54
                                    Hej neronka,
                                    to oczywiste, po co miałabym smarować plaster??? Ale kremu nie wolno stosować
                                    również _wokół_ plastra, tzn. w okolicy plastra. Dlatego mam wątpliwości.

Asia
                                    • slonikus Re: Evra ! 17.07.04, 15:07
                                      Na niemieckiej stronie Evry
                                      (www.evrapflaster.de/bgdisplay.jhtml?itemname=faq_wenn) stoi jak byk
                                      napisane, że nie powinno się robić z tym brudnym obramowaniem NIC aż do Dnia
                                      Zmiany Plastra. W Dniu Zmiany Plastra można usunąć obramowanie dziecięcą oliwką.
    • marianka15 Re: Evra ! 15.08.04, 21:51
      Prześledziłam ten wątek i znalazłam zbawienną dla mnie informację, że u
      niektórych evra lepiej wpływa na libido, niż przy tabletkach. Ile z was jeszcze
      tak miało? Ja odstawiłam tabletki właśnie dlatego, że nie miałam przy nich
      ochoty już na nic. No i ta suchość...
      • neronka Re: Evra ! 15.08.04, 23:03
        Hej
        Jestem po miesiącu stosowania plastra i .......zrezygnowałam. Bardzo silny ból
        i obrzmienie piersi i ciągłe plamienie prze miesiąc bez przerwy. To mnie
        przerosło.
        Wysiadam. A cilest tolerowałam tak dobrze i tak liczyłam na Evrę. Ale
        niestety...
        • Gość: missy5 Re: Evra ! IP: *.pl 16.08.04, 09:15
          Zabawa z plasterkami jest fajna, z tym, ze ja uzywalam innych plasterkow i do
          innych celow.Mialam problemy z miasiaczka i one wlaasnie mi pomogly w jej
          regulowaniu.Zastanawiam sie czy po takiej kuracji hormonalnej moj organizm nie
          zaprotestuje przeciwko innym (antykoncepcyjnym)plastrom lub pigulkom.
          Powodzenia wszystkim plasterkowiczkom!
          • sipilitka Re: Evra ! 16.08.04, 11:59
            Cześć kobietki.
            Wróciłam wczoraj z wypoczynku nad jeziorem przez tydzień non stop
            przywałam ,opalałam sie smarowałam olejkami(oczywiscie nie plaste ale zawsze
            cos tam mogło dojść) i super nic sie nie odkleja jestem bardzo zadowolona.nadal
            czuje sie swietnie i nie narzekam.
            Pozdrawiam powodzenia

INFORMACJA DLA DZIECZYN Z TRÓJMIASTA W MEDISONIE W APTECE EVRA KOSZTUJE 55.50
            TO CHYBA NAJLEPRZA CENA JAKĄ WIDZIAŁAM DO TEJ PORY
            • edie28 Re: Evra ! 16.08.04, 16:51
              Witam,
              Stosowałam plastry Evra przez 2 miesiące. Usłyszałam o nich z
              programu "Zdrowie" na TVN24. Zapytałam ginekologa czy je zna, oczywiście znał i
              pacjentki sobie chwaliły, więc poprosiłam o przepisanie. Wcześniej używałam
              Logestu, ale niestety miałam okres bardzo nieregularnie a powinno być na odwrót
              oczywiście. Za mała dawka hormonów w Logeście (tak stwierdził ginekolog).
              Oczywiście Evra też są środkiem o niewielkiej ilości hormonów, ale spróbowałam.
              W 1 miesiącu okres dostałam zaraz na drugi dzień po odklejeniu plastra, więc
              super, ale już przy drugim opakowaniu okres pojawił się tydzień wcześniej.
              Zrezygnowałam z używania plastrów z tego powodu i jeszcze z tego, że:
              -ładnie wyglądają tylko 1 dzień
              -są mało elastyczne
              -dłuższa kąpiel powodowała odklejanie się brzegów plastra, nie miałam 100%
              pewności, że działają idealnie !!
              Czuć się czułam ok zarówno jak przy tabletkach. Teraz używam Cilestu i okres
              mam prawie co do godziny smile)

Pozdrawiam i może kiedyś trafi na nasz rynek jakiś inny plaster antykoncepcyjny
              lepiej trzymający się skóry wink

Edyta
              • Gość: ania Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:56
                tragedia z tymi plastrami, pierwszy odkleil sie po 2 dniach, zmienilam go
                pozbawiajac sie jednego i juz od pierwszego kontaktu zmieniajac dzien
                naklejenia), nastepny jakos sie trzymal ale: nie pływałam, unikałam roweru,
                biegania, chodzenia, spałam bez ruchu, non stop stres a pewności zero...trzeci
                wygladal ladnie i trzymal sie przez jeden dzien, potem zaczelo sie robic czarno
                i im wiecej to czyscilam, tym gorzej sie robiło...bół brzucha i piersi,
                swędzenie pod plastrem, stres i brak pewności...sad dziś nie wytrzymałam i 1,5
                tygodnia przed końcem "seansu" zdjęłam, w końcu ciepło jest a w pracy nie mogę
                siedziec z czarnym ramieniem sad pewnie źle zrobiłam ale kolejnych 60 zł na
                nastepne pudełko, żeby 1 plasterek zuzyć i tak nie wydam, mam tylko nadzieję,
                że mój organizm za mocno nie ucierpi na tym "eksperymancie"...dobrze, że sexu
                nie było...sad nie polecam takich plasterków...może kiedyś, inne, bardziej
                dopracowane...
                • Gość: cytrusowa Re: Evra ! IP: *.lan / *.limes.com.pl 18.08.04, 14:00
                  Ja też zrezygnowałam zplasterków, bo mi się odklejały, a poza tym mialam
                  nieustanny okres. Odstawiłam plastrki i okres zanikł. Przeszłam na pigułki
                  harmonet - zaczęłam tyć, biust mi urósł i ogólnie...brak chęci na sex i ciągły
                  stan zapalny. Nowa pni ginekolog zmieniła mi na mycrogynon, od którego
                  zaczynałam moją przygode z antykoncepcją lata temu. Zobaczymy jak to teraz
                  będzie.
                  Ale najbardziej zmartwił mnie wzrost wagi i brak chęci na sex
                  • slonikus Re: Evra ! 18.08.04, 23:22
                    Ja już jestem na chyba trzecim opakowaniu i zadowolenie rośnie. Zaczęłam plaster
                    regularnie naklejać na pupę, i to był chyba strzał w dziesiątkę. Czasem się
                    troszkę zgina, ale trzyma się świetnie i żadne inne oczy, poza mną i moim lubym
                    nie widzą czarnych obwódek. Jeśli chodzi o libido... ja po prostu nie wiem, co
                    się ze mną dzieje. Pożar!!! Przedtem
                    • Gość: kaska Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 21:43
                      czesc mam do ciebie pytanie czy uzywasz jakiegos innego zabezieczenia podczas
                      stosunku oprócz plastró chodzi np o prezerwatywe wiesz co polecam Ci tez kosc
                      ogonowa jako miejsce przyklejania plastra
                      • Gość: czupakabra27 Re: Evra ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.04, 22:19
                        no to jak jest z tym usuwaniem obwódki bo mi lekarz, który udziela info z
                        ramienia firmy produkującej plastry napisał, że w KLEJU NIE MA HORMONÓW więc
                        jak znam jakiś sposób jak usunąć obwódkę to mogę. Metoda jest taka:czekam na
                        obwódkę, a później nożykiem łamanym ostrym jak żyletka delikatniutko podważam
                        te obwódkę i zdrapuję. W ten sposób niczym nie mażę i plastra nie uszkasdzam.
                        czyżby w Niemczech były jakieś inne ustalenia co do stosowania tego wynalazku???
                        • slonikus Re: Evra ! 24.08.04, 01:28
                          Co rozumiesz przez inne ustalenia? Masz na mysli te informacje ze strony
                          producenta? Tam jest rowniez dokladny obrazek, z jakich warstw sklada sie
                          plaster. To samo mozna poczytac sobie w roznych ulotkach.

Jesli chodzi o sugestie "przedpiszcy" smile, zeby przyklejac na kosci ogonowej to
                          ja bym byla sceptyczna. Gdyby *cale* plecy mogly byc obklejane plastrem to
                          zostalyby wymienione wsrod nadajacych sie czesci ciala. Tymczasem tylko ich
                          gorna czesc jest wymieniona. A kosc ogonowa to nie posladki. Nie wiem, jak ilosc
                          tluszczu wplywa na wchlanianie sie plastra, ale wszystkie "prawidlowe" obszary
                          skory do naklejania plastra sa raczej "miekkie"
                          • Gość: derika Re: Evra ! IP: *.petrus.com.pl 24.08.04, 11:37
                            Cześć,
                            stosowałam plastry przez 4 cykle (wcześniej tabletki przez 8 lat - ostatnia to
                            mercilon). Przerwałam, bo zupełnie mi nie pasowały, teraz postaram się trochę
                            pobyć bez - dopóki mi się cera nie zepujewink

Moje obserwacje:
                            - naklejałam w dolenj części brzucha - tam było najwygodniej i oczywiście nie
                            widac spod bielizny;
                            - warto robić piling przed naklejeniem plastra i dokładnie wytrzeć skórę;
                            - w wannie brzegi plastra potrafiły się sporo odkleić;
                            - 0 poprawy jeśli chodzi o libido, mam wrażenie że jeszcze gorzej niż po mercilonie;
                            - prze pierwsze 2 miesiące czułam się całkiem ok, w trzecim pojawiło się
                            krwawienie międzymiesiączkowe;
                            - nasilił sie bardzo apetyt i całe ciało było nabrzmiałe, piersi jak zwykle
                            spore ale nie bolały - troszkę przytyłam tzn. zwiększyły mi się proporcje
                            trkanki tłuszczowej do reszty ciała szczególnie na udach);
                            - nie najlepiej z nastrojem, nie było może jakiś spektakularnych płaczliwych dni
                            ale "wyłączenie" - czułam się jakby mnie do końca nie było - to chyba najgorszy
                            skutek uboczny.

Teraz po odstawieniu jestem dopiero 19 dni, trochę jeszcze potrwa zanim dojdę do
                            siebie. Po ostatniej miesiączce (z odstawienia) przez tydzień miałam jeszcze
                            małe plamienia co mnie trochę niepokoi. Co ciekawe, odrazu na wadze zjechałam 2
                            kg - prawdopodobnie zeszła ze mnie woda. Teraz będę obserwowała cerę - kiedy
                            nastapi gwałtowne pogorszenie i czekała na wzrost libido.

pzdr
                          • Gość: kaska Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 17:09
                            długo juz współzyjecie na samych plastrach i nie robicie zadnych uników typu
                            stosunek przerywany?(przepraszam jesli to pytanie jest zbyt osobisteMysle ze
                            skoro mozna go przyklejac na łopatce to sadze ze na kosci równiez (jest tam
                            troche wiecej tłuszczu) ale moge sie mylic o ile mi wiadomo to nie mozna go
                            przyklejac tylko na piersiach
                          • Gość: czupakabra27 Re: Evra ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.04, 10:07
                            do słonikus- czy to znaczy, że lekarz, który jest rzecznikiem producenta na
                            Polskę mnie okłamał? nie sadzę. myśle, że firma zabezpiecza sie przed "mądrymi"
                            pacjentkami, które zaczną dłubac przy plastrze i usuwając otoczkę go uszkodzą
                            np. zrobią to przy pomocy tłuszczu. to by popsuło dobre imię marki. żeby się
                            całkowicie upewnić ponownie napisze do tego lekarza i znów odezwę się na
                            forum.pzdr.
                            • Gość: Alicja czarodz Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych skutka IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 30.08.04, 08:59
                              Witajcie,
                              mam juz plasterki w domu, ale jak przeczytałam o skutkach ubocznych w ulotce,
                              to zastanawiałam sie czy ja zgłupiałm czy producent.
                              Zażywałam wczesniej Novynette ale az TAKICH skutków ubocznych nie
                              było!!!!!!!!!!!!
                              NAPISZCIE, JAKIE MIEWAŁYŚCI/ MACIE SKUTKI UBOCZNE NA PLASTARACH LUB CO Was
                              zmobilizowało do odstawienia.
                              Asekuracja może, ale...ostroznośc też....
                              Pozdrawiam, czeka,proszę............smile))
                              Alicja
                              • Gość: Gosia Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.crowley.pl 30.08.04, 09:29
                                Ja dziś kończę ostatnią tabletkę Novynette i chcę bez przerwy (tzn. bez
                                miesiączki) przykleic plaster Evra ale jak przeczytałam o skutkach ubocznych to
                                aż mi się nogi ugięły. Przy Novynette mam bez przerwy plamienie co mojemu
                                mężczyźnie nie odpowiada. Spotykamy się za 3 dni i nie wiem co zrobić - czy
                                kupić kolejne opakowanie Novynette czy przykleić plaster. Nie boję się o libido
                                i inne skutki uboczne (po tabletkach chudłam i nie miałam problemów z cerą)
                                tylko o to plamienie. W aptece powiedzieli mi, że plamienie powinno ustąpić bo
                                dawka hormonów jest większa niż w Novynette ale sama już nie wiem. Strasznie mi
                                zależy żeby nie zepsuć nastroju bo nie widuję się z moim chłopakiem zbyt
                                często. Czy może któraś z was przerzucała się z Novynette na plastry? Napiszcie
                                o tym, proszę!!!!!!!!!!!
                                Gosia
                                • Gość: Alicja czarodz NOvynette a plastry IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 30.08.04, 09:52
                                  ja własnie rezygnowałam z Novynette bo zaczęłam po roku cos za bardzo tyc oraz
                                  powróciły okropne migreny....
                                  Poza tym było w zasadzie ok...latek mam duzosmile))
                                  • Gość: Gosia Re: NOvynette a plastry IP: *.crowley.pl 30.08.04, 09:56
                                    No tak, rozumiem, ale czy plamiłaś przy Novynette? Podobno przy wszystkich
                                    niskodawkowych się plami? Gosia
                                    • Gość: Alicja czarodz Do Gosi... IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 30.08.04, 14:43
                                      Nie, musze przyznac że bardzo przyzwoicie zareagowałam na Novynette...Wczesniej
                                      próbowałam Femodem, ale źle go znosiłam, potwornie xle......O novynette Ci
                                      napisałam-to były jedyne uboczne skutki. Powiedziałabym, żę wręcz idealnie je
                                      znosiłam, ale chyba do czasu, lub do moich innych problemów zdrowotnych...Byc
                                      może to sie skumulowało....
                                      Odstawiłam je, dostałam -nazwa chyba-Sterdil/??/-zareagowałam okropnym skokiem
                                      cisnienia...Teraz przymierzam sie do plasterków, ale......
                                      Życie pokaże, pozdrowionka,pasmile)
                                      • halka4 Re: Do Gosi... 30.08.04, 15:07
                                        Jaki skład ma Evra?
                                        • Gość: Gosia Re: Do Gosi... IP: *.crowley.pl 30.08.04, 15:27
                                          Nie pamiętam, na pewno jest dwu- lub trzyskładnikowy. To można sprawdzić
                                          przeglądając pozostałe listy. Pozdrowienia. Gosia
                                      • Gość: Gosia Do Alicji IP: *.crowley.pl 30.08.04, 15:32
                                        Dziękuję, Twoje rady są dla mnie cenne. Chyba jednak zdecyduję się nakleić
                                        plaster - nic tak nie psuje nastroju jak dyskomfort partnerki podczas... Dobrze
                                        toleruję Novynette więc mam nadzieję, że i Evra będzie ok. Za kilka dni dam
                                        znać czy wszystko przebiega dobrze. Pozdrowienia. Gosia.
                                  • Gość: kkk Re: NOvynette a plastry IP: *.air.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 21:02
                                • zalotnica Re: no, tragedia... 31.08.04, 00:59
                                  Gość portalu: Gosia napisał(a):
                                  >Przy Novynette mam bez przerwy plamienie co mojemu
                                  >mężczyźnie NIE ODPOWIADA. Spotykamy się za 3 dni i nie wiem co zrobić
                                  >Strasznie mi zależy żeby nie zepsuć nastroju bo nie widuję się z moim
                                  >chłopakiem zbyt często.

czy myslisz, ze uda Ci sie Jego zatrzymac..?

• Gość: ania Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 23:30
                                Witam
                                Bralam palsterki 2 miesiace,ale wlasnie odstawilam ze wzgledu na to ze zle sie
                                po nich czulam.Wczesniej przed plastrami bralam cilest,wiec myslalam ze bedzie
                                ok,skoro maja podobny sklad.
                                Przy pierwszym opakowaniu,bylo w miare ok.Co prawda mialam calu czas
                                plamienia,ale libido sie podnioslosmile.Przy drugim opakowaniu juz nie bylo tak
                                fajnie.Najpierw pojawily sie dusznosci.Jakos nie wiazalam tego z
                                plastrami,myslalam ze to moze przez upaly.Potem zauwazylam ze serce strasznie
                                mi kolacze i czuje takie wewnetrzne drzenie calego ciala.Poczytalam ulotke i
                                sie przerazilam...Mialam wtedy jeszcze kilka dni do odklejenia ostatniego
                                plastra i postanowilam pomeczyc sie do konca.I faktycznie to byla meka,dalej
                                sie zle czulam,a do tego zaczely mnie koszmarnie bolec nogi,a zwlaszcza
                                lydki.Czulam takie dretwienie i ciezkosc...
                                Pare dni temu odkleilam ostatni plaster i wszystko wrocilo do
                                normy.Zdecydowalam sie na razie zrezygnowac z hormonow i porobic
                                badania.Zobaczymy co bedzie dalej...
                                Pozdrawiam
                                • halka4 Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s 31.08.04, 09:36
                                  A jak z włosami i cerą?
                                  • Gość: ania Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 31.08.04, 12:02
                                    u mnie podczas brania plasterkow z cera i wlosami bylo ok.Gladziutka buzia i
                                    nie zauwazylam aby wlosy bardziej sie przetluszczaly.Z kolei zauwazylam ze
                                    piersi sie zmniejszylysad(,bo jak bralam cilest to powiekszyly sie o jeden
                                    rozmiar,a przy plastrach wrocily do poprzedniego rozmiaru.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: Gosia Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.crowley.pl 09.09.04, 09:49
                                      Jestem już w trakcie drugiego plasterka i wszystko jest ok. Wprawdzie pierwszy
                                      podczas kąpieli odkleił się (był na brzuchu) ale to chyba moja wina, bo trochę
                                      kiepsko go przykleiłam, a poza tym mogłam poczekać aż przeschnie i przykleić go
                                      jeszcze raz. No trudno. Poza tym plamienia ustały, cera i libido ok, chyba
                                      zostanę fanką EVRY!. Pozdrawiam. Gosia.
                                      • slonikus Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s 09.09.04, 15:38
                                        Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Jestem już w trakcie drugiego plasterka i wszystko jest ok. Wprawdzie pierwszy
                                        > podczas kąpieli odkleił się (był na brzuchu) ale to chyba moja wina, bo trochę
                                        > kiepsko go przykleiłam, a poza tym mogłam poczekać aż przeschnie i przykleić
                                        > go jeszcze raz.

Polecam inna metode. Nie czekaj, az przeschnie tylko przyklej od razu i wtedy
                                        czekaj, az przeschnie (mozesz od czasu do czasu troche docisnac). Przykleja sie
                                        bez najmniejszych problemow ponownie. (mam bardzo czesto ten problem, a plastry
                                        od dluzszego czasu przyklejam na pupie)

Pozdrowienia,
                                        Asia
                              • Gość: monisiak Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 12:26
                                Ja w trakcie 2 plastra dostalam zapalenia pochwy, ale pani doktor kazala nadal
                                przyklejac - powiedziala ze to grzybica i napewno nie od plastra. Pierwszego
                                dnia przyjmowania globulek przykleilam 3 plaster i w nocy dostalam strasznego
                                swedzenia i pieczenia pochwy, myslalam ze sie wykoncze. Mąż zadecydowal żebym
                                natychmiast odkleiła plaster. Zrobiłam to i po pół godzinie ból i swedzenie
                                zaczęło ustępować. Wracam do globulek i prezerwatyw. Nigdy wiecej hormonów.
                                Pozdrawiam
                                • slonikus Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s 09.09.04, 15:36
                                  Gość portalu: monisiak napisał(a):

> Ja w trakcie 2 plastra dostalam zapalenia pochwy, ale pani doktor kazala nadal
                                  > przyklejac - powiedziala ze to grzybica i napewno nie od plastra.

I mi sie wydaje, ze miala racje. Nie wiem, w jaki sposob hormony moga wplywac na
                                  ilosc i rodzaj grzybow w pochwie.

> Pierwszego
                                  > dnia przyjmowania globulek przykleilam 3 plaster i w nocy dostalam strasznego
                                  > swedzenia i pieczenia pochwy, myslalam ze sie wykoncze.

Jako grzybicowa weteranka moge Ci powiedziec, ze wieczorami i w nocy swedzenie
                                  zawsze przybiera na sile. Nieraz juz przechodzilam takie cos, co bylo nie
                                  dowytrzymania. Aktualnie rowniez, choc od dawna mialam przerwe, ale domyslam sie
                                  przyczyny (wyjazd i zmiana wody). Lecze sie jogurtami naturalnymi (podmywanie) i
                                  globulkami z propolisu (sa rewelacyjne). I czuje, ze to naprawde dziala.

Nie poddawaj sie i zaufaj plastrom.

> Mąż zadecydowal żebym
                                  > natychmiast odkleiła plaster. Zrobiłam to i po pół godzinie ból i swedzenie
                                  > zaczęło ustępować.

To musial byc przypadek, chyba, ze zle to sobie wyobrazam. Hormony w plastrach
                                  sa dostarczane do krwii przez cala dobe i zmieniaja gospodarke hormonalna raczej
                                  dlugoterminowo. W instrukcji jest napisane, ze nawet jak odklei sie plaster to
                                  masz 24h czasu, zeby przykleic nowy, co oznaczaloby, ze w ciagu 24h niewiele sie
                                  w gospodarce hormonalnej zmienia. Jak wiec odklejenie plastra mialoby
                                  poskutkowac w pol godziny.

Na moj babski rozum jedno z drugim nie ma zupelnie nic wspolnego.

> Wracam do globulek i prezerwatyw. Nigdy wiecej hormonów.

To Twoja (Wasza) decyzja i zrobisz, jak uznasz za stosowne. Radzilabym Ci tylko
                                  nie poddawac sie za wczesnie i dobrze wszystko przemyslec.

Pozdrowienia,
                                  Asia
                                  • Gość: monisiak Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:23
                                    dzieki za komentarz, Tylko wiesz ja grzybice miałam 1 raz w życiu - 10 lat
                                    temu, a teraz pani doktor w ogóle mnie nie badała - jak powiedziałam że swędzi
                                    i piecze to ona na to, że to napewno grzybica, przypisała mi Gyno femidazol i
                                    po tych lekach czułam że coraz gorzej a nie lepiej. Więc zdjęłam plaster
                                    odstawiłam leki(stosuje clotrimazolum) i jest ok. Poza tym kupiłam sobie Gyno
                                    Pevaryl, bo kiedyś stosowałam i przeszło, ale narazie nie przyjmowałam go tylko
                                    czekam co bedzie. Wiem że nie powinnam sama się leczyć, ale chyba zmienię
                                    lekarza, bo nie podoba mi się jej leczenie, a o plasterkach cały czas myślę,
                                    może znowu się zdecyduję. Pozdrawiam
                              • Gość: judyta Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 10:39
                                hej ja mam juz naklejony 2gi plaster i bola mnie jajniki, czuje sie opuchnieta
                                jak balonik (jezeli chodzi o brzuszek),moj pierwszy okres z plastrami trwal 3
                                dni (zawsze trwal 5-6 dni),mam odruch wymiotny,balam sie nawet ze moglismy
                                wpasc, ale udało siewink)
                                poza tym tez mam problem z czarna obwodka, na samym poczatku przykleilam
                                plaster na zewnetrznej czesci ramienia ale nie jest to zbyt wygodne miejsce,
                                kazda zakladana bluzka moze czesciowo odkleic go..uncertain
                                to moja pierwsza metoda antykoncepcji i od nastepnego cyklu przerzucvam sie na
                                tabletki yasmine, tylko z tymi tez jest problem bo nie ma ich w polsce, ale
                                jakos dam radewink)
    • Gość: iza19.03 Re: Evra ! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.04, 13:32
      Przykleiłam sobie tylko 2 plastry . Szybko drugi odkleiłam , bo zaczęły mi
      puchnąć stopy i ręce , byłam ospała i zła. Odkleiłam i dolegliwości
      ustąpiły.Evra ma taki sam skład co Mercilon czy Novayette-stąd tłumaczę sobie
      objawy , które wystąpiły- nie mogę ich stosować.
      Nie podobało mi się że wokół plastra przyklejaly się ciemne nitki i paproszki
      z ubrań.Mile się natomiast rozczarowałam klejem-byłam w saunie , dużo się
      kąpałam i nic się nie odkleiło.
      Teraz próbuję Jeanine.
    • Gość: evra Re: Evra ! IP: *.wmc.net.pl 18.09.04, 20:51
      watek urwal sie w czerwcu,dlaczego?

jestem na evrze od 5 dni, moje obserwacje:czuje sie sspuchnieta jak balon, boli
      mnie glowa,mam niskie cisnienie,jestem ociezala. czy ktos ma podobne odczucia?
      • Gość: sylwia Re: Evra ! IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:28
        A ja wlasnie zdecydowalam sie na plastry. A moj facet przyslal mi artykul z
        norweskiej gazety o tym, ze 17 kobiet zmarlo z powodu skutkow ubocznych
        uzywania plastrow. Czy ktos slyszal cokolwiek o tym? Nic nie rozumiem po
        norwesku i nie wiem gdzie szukac informacji o tych przypadkach, a przyznam, ze
        sie wystraszylam i nie wiem co dalej.
    • Gość: hella Sw. Tomasz utrzymywal, ze aborcja nie jest zabójst IP: 81.210.124.* 22.09.04, 01:39
      ŁÓDZ-POSZUKUJE LEKARZA WYKONUJACEGO ZABIEG

KK nie wie czy płód można uznać za istotę ludzką!!

„Prawo nie powiada, ze czyn ten [aborcja] równa sie zabójstwu, jako ze nie
      mozna jeszcze
      mówic o zywej duszy w ciele, które nie odczuwa, nie jest jeszcze uformowane i
      nie posiada zmyslów - pisal Augustyn. - Któz nie sklania sie raczej ku mysleniu,
      ze nieuksztaltowane plody wiedna jak ziarna, które nie wykielkowaly.”

W 1140 roku Gracjan sporzadzil
      pierwsze zestawienie prawa kanonicznego, które zostalo przyjete przez Kosciól.
      Kodeks Gracjana zawieral kanon Aliquando, stwierdzajacy ze „aborcja jest
      zabójstwem tylko gdy plód jest uksztaltowany”. Jezeli plód nie byl
      uksztaltowany, dokonanie aborcji nie stanowilo zabójstwa.

Sw. Tomasz utrzymywal, ze aborcja nie jest zabójstwem dopóki plód nie otrzymal
      duszy i nie
      stal sie w ten sposób osoba ludzka.

W encyklice zatytulowanej Evangelium Vitae
      (Ewangelia zycia) papiez Jan Pawel II potwierdzil opinie Kosciola, przyznajac
      ze nie wiemy, kiedy plód staje sie osoba ludzka

Katolicy na rzecz Wolnego Wyboru
      Organizacja na rzecz Sprawiedliwosci Spolecznej
      www.catholicsforchoice.org/spanish/International/Polish/ABORTION.pdf
      www.catholicsforchoice.org/lowbandwidth/howtotalk.htm
      "w 1974 roku Kościół katolicki w wydanej przez Swiętą Kongregacje Doktryny
      Wiary "Deklaracji o wykonywaniu aborcji", przyznał, iż nie jest jeszcze do
      końca jasne od którego momentu można uznać płód za istotę ludzką. Ponieważ
      jednak powszechnie przyjmuje się, że kobiety są istotami ludzkimi i w związku z
      tym posiadają pełnię praw do działania wedle własnych przekonań, dlatego jest
      całkowicie uzasadnione aby katolicy, bez względu na swoje osobiste przekonania
      na temat moralnego wymiaru aborcji, popierali prawa, które pozwalają kobietom
      chronić własne życie, zdrowie i przekonania. Z tego oraz szeregu innych
      powodów, politycy katoliccy na całym świecie popierają takie ustawodawstwo,
      ktróre gwarantuje bezpieczną, legalną i powszechnie dostępną aborcję."
      www.federa.org.pl/aktualnosci/listy/list_do_prezydenta.htm
      www.federa.org.pl
      „Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny”:
      „”Syndrom postaborcyjny" w świetle badań”
      www.federa.org.pl/publikacje/biuletyn/dodatki/dodatkowe1.htm#2
      „Krytyka ideologicznego używania terminu "syndrom poaborcyjny"”
      www.federa.org.pl/publikacje/biuletyn/biuletyn21/biuletyn21_2.htm
      61% Polaków jest za zlagodzeniem ustawy antyaborcyjnej
      Większość ankietowanych (61%) opowiada się za złagodzeniem
      przepisów dotyczących aborcji. Zwolennicy zaostrzenia prawa
      o przerywaniu ciąży stanowią jedną piątą badanych (20%),
      a niemal taka sama liczebnie grupa (19%) nie ma
      wykrystalizowanej opinii w tej sprawie.

Ponad połowa respondentów (56%) uważa, że kobiety powinny
      mieć możliwość przerywania ciąży ze względu na szczególnie
      ciężkie warunki materialne lub trudną sytuację osobistą.

Im badani są lepiej wykształceni, tym większy ich odsetek uważa, że prawo
      o przerywaniu ciąży należy zmienić, a im gorzej - tym więcej przeciwników
      zmiany, ale
      także tym więcej osób niemających zdania w tej sprawie.

Opinie ankietowanych w tej
      sprawie silnie związane są z ich wykształceniem: im ono niższe, tym więcej
      zwolenników
      zaostrzenia prawa, a im wyższe, tym więcej pragnących jego liberalizacji.

www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2003/K_139_03.PDF
      JAJO NIE JEST KURĄ, KURA NIE JEST JAJEM,GĄSIENICA-MOTYLEM
      Czy jak zbieramy kasztany, czy tez żołędzie to wycinamy drzewa?
      Czy jedzac jajecznice jemy kurczaki?
      Czlowiek nie jest zygota, zygota nie jest Czlowiekiem.

A może w takim razie pokusić o sformułowanie utylitarnej definicji ludzkiego
      życia poprzez odwrócenie definicji śmierci człowieka? Skoro obecnie medycyna za
      bezsporny dowód zgonu uznaje ustanie aktywności mózgu (tzw. płaski eeg) i czas
      ustania tej aktywności wpisuje sie w akcie zgonu (o ile umierająca osoba była
      podłączona do monitora), to tak samo można uznać, że nie może być mowy o
      ludzkim życiu dopóki u rozwijającego się zarodka nie wystąpi aktywność mózgu.

www.antykoncepcja.com.pl/index.htm
      www.antykoncepcja.com.pl/Antykoncepcja_po2.htm
    • slonikus Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek 22.09.04, 19:17
      Odwiedzilam wczoraj mojego ginekologa, pierwszy raz odkad stosuje plastry. I
      powiedzial, ze naprawde nie ma problemu z czyszczeniem tych obwodek, nawet
      alkoholem. Jedyne, na co trzeba przy tym zwrocic uwage, jest to, zeby nie
      zmniejszyc przyklejalnosci plastra. Moze o to chodzilo producentom na ich
      stronie?...

Asia
      • Gość: Truska Re: Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.09.04, 20:33
        Witam
        Mam pytanie w związku robiącymi sie fałdkami z plastra, czy on przez to nie
        traci swoich właściwości? Dziekuje za odp. Pozdrawiam
        • slonikus Re: Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek 28.09.04, 15:17
          Po pierwszym tygodniu przestalam sie tym przejmowac. Prawie nie zdarzylo mi sie
          ich nie miec, a plaster dziala. Oczywiscie nie ma co mowic o regule na podstawie
          jednego przypadku (mnie), ale mi sie wydaje, ze dopoki wiekszosc powierzchni
          plastra sie trzyma, to nie masz sie co martwic. Dla pewnosci mozesz spytac
          swojego ginekologa. Z faldami jest jedynie taki klopot, ze podczas mycia dostaje
          sie przez te faldy pod plaster woda, a on sie wtedy odkleja na wiekszej
          powierzchni. Trzeba sie chwile nabiedzic, zeby wszystko ladnie wyprostowac z
          powrotem, ale jak wysycha to zawsze przykleja sie z powrotem bez trudu.

Asia
          • Gość: Truska Re: Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.04, 18:24
            Wielkie dzieki bo po przeczytaniu tych postów na forum już miałam
            wątpliwości smile W każdym razie to dla mnie nowość ( 2 plasterek ) wiec nie mam
            jeszcze zadnego w tym doświadczenia Dziękuje Ci bardzo i pozdrawiam ola
    • slonikus Tania Evra w Gdansku! 08.11.04, 16:41
      wrzucam tu na prosbe najeli:
      "w gdańsku na jagielońskiej w aptece NAPRZECIWKO przychodni jest evra po 44,99"
      • Gość: Kasia To cenne info :)Mam jeszcze pytanie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 00:46
        prześledziłam cały wątek i w końcu nie dowiedziałam sie, które miejsce-według
        Was-jest najleszpe na przyklejenie tego plastra. Jestem dość aktywna ruchowo-
        biegi, tańce, aerobici itd więc wiekszość mojego ciała jest w ruchu i sie
        zgina, napina rozciąga itd - pojawiły się tu głosy,że naklejacie je na
        Wenętrzną część ramienia a nie jest to chyba przewidziane msc przez producenta-
        w zasadzie nie widzę różnicy czy będzie przyklejony na zewnątrz czy wenątrz-czy
        sie mylę?
        • slonikus Re: To cenne info :)Mam jeszcze pytanie: 28.12.04, 02:23
          Ja po roznych ekspetymentach ostatecznie zostalam przy posladkach. Jeden tydzien
          jeden, drugi
    • Gość: pacynka14 Re: Evra ! IP: *.home.cgocable.net 06.01.05, 04:37
      nistety ja nie toleruje plasterkow evra.
      mieszkam w kanadzie i chodze do szkoly. plasterki zaoferowala mi szkolna
      pielegniarka za bardzo male pieniadze. tak sie cieszylam...ale niestety.
      przed evra bralam pigulki i wszystko bylo ok. to znaczy nie mialam jakis
      strasznych klopotow z nogami. jak przykleilam plasterek to po jakis 5 dniach
      zaczly mnie bolec nogi...taki rwacy bol. ludzilam sie jeszcze ze moze to tylko
      zmeczenie ale niestety jak po poltora tygodnia zaczelam krwawic to sie po
      prostu przestraszylam. potem rozmawialam z moja pielegniarka i powiedziala mi
      ze moglam dostac zatoru...ladnie co?
      mam nadzieje ze nie na wszystkich to tak dziala. gdyby nie te skutki uboczne
      bylabym naprawde zadowolona bo to jest bardzo wygodna antykoncepcja. po tym
      wszystkim nawet odstawilam pigulki bo sie przestraszylam ze przeciez plasterki
      maja podobny sklad hormonalny i na pewno maja taki sam wplyw na moje zyly
      chociaz nie boli.
      pozdrowionka
      • Gość: aliss Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:12
        Ja używam plastrów od kilku m-cy. Wcześniej brałam Harmonet(bez żadnych
        problemów). Na plastry namówiła mnie lekarka, a że są wygodniejsze w użyciu to
        się zgodziłam, chociaż z początku byłam sceptycznie nastawiona. Na początku
        dziwnie się czułam i miałam wrażenie że to nie może działać. Przykleiłam plaster
        na pośladku a pod koniec dnia prawie całkiem się odkleił( może dlatego że noszę
        stringi i ciągle się ocierał o spodnie). Potem przeniosłam go na ramię i do dziś
        tak je noszę. Nawet na zdjęciu studniówkowym widać mnie z plasterkiem wink) Na
        poczatku, po zmianie z tabletek miałam bóle głowy, ale później(po 2 m-cach)
        ustąpiły - tak się zazwyczaj dzieje, dlatego nie polecam rzucania plastrów czy
        tabletek po 2 tygodniach- treba odczekać przynajmniej miesiąc. Instrukcja jest
        b. obszerna i wszystko co trzeba, jest napisane. Podobno nie zostało
        udowodnione, że plastry są bezpieczniejsze od tabletek, ale na zdrowy rozum -
        omijają przecież przewód pokarmowy. Plaster nakleja się raz na tydzień, a potem
        robi się przerwę, ale można też ominąć jedna przerwę i nakleić od razu kolejny
        plaster z nastepnego opakowania - ja tak robię i nie mam przez to zadnych
        problemów. Niestety juz na 2 dzień pojawia się taka ciemna obwódka wokól
        plastra, więc chyba będę musiała zmienić miejsce jego naklejania, bo wygląda to
        naprawdę nieestetycznie. Próbowałam się pozbyc tego swiństwa spirytusem, woda
        utlenioną i zmywaczem do paznokci, ale nie pomogło sad Drugim minusem jest cena -
        70 zł, a ostatnio nawet 78. Nie wiem czy zdrożały, czy w tej aptece tak drogo...
        Po odklejeniu plastra na drugi dzień mam okres, który trwa krócej i jet mniej
        obfity w porównaniu z tym za czasów tabletek. Ogólnie rzecz biorąc jestem
        zadowolona, bo używanie plastrów, choć ma swoje minusy, jest bardzo wygodne i
        bezieczne. Polecam każdej (oczywiście z wcześniejszą konsultacją z lekarzem) i
        pozdrawiam wszystkie forumowiczki i nie tylko.
    • slonikus Re: Evra ! 27.02.05, 18:12
      Po okolo pol roku uzywania plastra, moja skora coraz gorzej go znosi. Ostatnio
      przykleilam sobie na ramieniu (pupie juz chcialam dac odpoczac) i po odklkejeniu
      slad zostal na prawie dwa tygodnie. Poza tym skora pod plastrem i wokol niego
      coraz mocniej i coraz czesciej mnie swedzi. Czasem jest to nie do wytrzymania.
      Powoli rozwazam rezygnacje z hormonow. Szczegolnie, ze ostatnio zaczely mnie
      bolec jajniki. W srode ide do lekarza, to sie okaze, co tam sie dzieje.

Pozdrowienia,

Asia
      • slonikus Re: Evra ! 07.05.05, 12:20
        Chyba zapomnialam napisac, ze sie musialam pozegnac z plastrami. Lekarz
        stwierdzil uczulenie. A konkretnie, ze plastry w polaczeniu z czyms, np. z
        mlekiem, wywolaly uczulenie. No to tyle by bylo przygody z plastrami. Wrocily
        pigulki i znowu musze sie tlumaczyc, dlaczego moja komorka dzwoni codziennie o 22.
        • anna_deszczowa Re: Evra ! 07.05.05, 14:48
          moglybyscie podac jaki sklad ma evra? suspicious
          • Gość: aga31 Re: Evra ! IP: *.azory.net.pl 22.06.05, 14:58
            Minelo troche czasu wiec dziewczyny piszcie dalej o swoich doswiadczeniach z
            Evra.Mam zamiar sprobowac.Jak libido? Bo przy tabletkach u mnie spadalo prawie
            do zera sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka