neronka Re: Evra ! 20.05.04, 19:26 podnoszę wątek. Minęło już trochę czasu i może już są jakieś opinie od użytkowniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
pep5 Re: Evra ! 02.06.04, 16:00 Co do tych plastrów, to moja gin twierdzi że są rewelacyjne. Podobne do cilestu, tyle że drogie - 60 zł.Twierdzi,że za pare lat to będzie się stosowało tylko te plastry.No cóż czyżby miały stanieć??? Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: Evra ! 03.06.04, 01:25 evra, wcale nei jest wspaniala... przynajmniej nie dla mnie! wlasnie jestem na drugim plastrze i juz zdazylam napuchnac jak balon, wysklla mi skora a na dodatek mam tak spuchniete nogi, ze chodzenie wcale nie jest latwe... mam pytanie: czy kots moze wie, czy moge ni eprzyklejac ostatniego trzeciego plastra? bo doprawdy nie wyobrazam sobie kolejnego tygodnia w takim stanie... bylabym wdzieczna asia Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: Evra ! 03.06.04, 08:22 Niestety nie wiem, pewnie mozna, ale spowodujesz mala burze hormonalna w organizmie i wywolasz wczesniejsze krwawienie. Ja tez nie podzielam entuzjazmu co do evry - tez po 2 mies. rzucilam, a i tak migremowy bol glowy mi pozostal. Boje sie, ze juz na zawsze. Jednym evra pasuje innym nie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Evra ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 11:34 Cześć Dziewczyny ! Mam małe doświadczenie z plastrami stosuję dopiero drugi miesiąc. na razie jest wszystko OK, brak skutków ubocznych , może tylko lekkie obrzmienie piersi w pierwszym miesiącu i trochę dłuższy okres niż przy tabletkach (cilest 2lata, przedtem Diane, Trinowum, Minulet - w sumie około 7 lat na tabletkach).Naklejam na pośladku,niestety obwódka jest i nie jest to ozdoba. W Łodzi można kupić po 50zł. Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 15.06.04, 20:27 Ja dzisiaj byłam u mojego pana Doktora i dostałam paczuszkę w prezencie na próbę Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 15.06.04, 20:30 Aha, i jeszcze co do ceny. Tutaj (Berlin) Evra kosztuje podobno 42 euro za 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
sipilitka Re: Evra ! 16.06.04, 11:59 Miłe Panie!!! jestem na drugim plasterku-rewelacja!!! Po siedmiu latach łykania tabletek moja komórka wkońcu przestała dzwonic codziennie o tej samej porze,skutków ubocznych żadnych,czuje sie świetnie żadnych bolących piersi zmiany nastrojów apetyt na sex chyba nawet wiekszy waga nie rośnie a nawet skóra wydaje mi sie gładsza delikatniejsza w dotyku. Jestem bardzo zadowolona.Przyklejam go sobie na podbrzuszu wiec nawet ta ciemna obwódka nie przeszkadza bo jest pod majtkami. Pozdrawiam bede informowac jakby cos sie działo Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 20.06.04, 12:34 sipilitka napisała: > komórka wkońcu przestała dzwonic codziennie o tej samej porze, Wreszcie nie będę musiała odpowiadać na pytania, dlaczego mój BUDZIK zawsze dzwoni o 22... Właśnie przed pięcioma minutami przykleiłam pierwszy plasterek. Strasznie jestem ciekawa, jak to dalej będzie... Pozdrawiam Was, Dziewczyny! Asia Odpowiedz Link Zgłoś
zalotnica Re: Evra ! 20.06.04, 13:32 slonikus napisała: > Właśnie przed pięcioma minutami przykleiłam pierwszy plasterek. > Strasznie jestem ciekawa, jak to dalej będzie... moze byc tez i tak...: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=13485905&a=13495883 Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 22.06.04, 11:20 No więc na razie jest ok. Mam tylko jedną małą obawę: plasterek jakoś nie do końca dobrze chyba przykleiłam. Jest na brzuchu, z prawej strony, mniej więcej na wysokości tych wystających kości biodrowych. W związku z tym, że w tym akurat miejscu nie jest tak "twardo jak być powinno" to mi się plasterek na środku jakoś dziwnie zgiął. Trzyma się na całej powierzchni rewelacyjnie, tylko na środku jest takie wybrzuszenie (zagięcie), które nie chce się przykleić do skóry. Nie wiem, na ile może to wpłynąć na antykoncepcję. Macie jakieś pomysły? I tak mamy w planie w tym miesiącu na wszelki wypadek używać gumek, bo chcę się najpierw porządnie nauczyć przyklejać ten plaster i w ogóle zobaczyć, jak na niego reaguję. Ale nie chciałabym na przyszłość popełniać błędów i wolę wiedzieć. Pozdrawiam serdecznie, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
sipilitka Re: Evra ! 23.06.04, 10:44 slonikus napisała: to mi się plasterek na środku > jakoś dziwnie zgiął. Trzyma się na całej powierzchni rewelacyjnie, tylko na > środku jest takie wybrzuszenie (zagięcie), które nie chce się przykleić do > skóry. Nie wiem, na ile może to wpłynąć na antykoncepcję. mi też sie zagina ale razem z ruchem skóry tylko tyle ze jest do niej przyklejony mysle ze bedzie dobrze ja za pierwszym razem tez to przyklejanie zchrzaniłam powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 24.06.04, 14:28 Ja chyba naprawde schrzanilam. Bylam wczoraj na basenie (aqua-fitness, a wiec dosc intensywny ruch w wodzie) no i mi sie ten plasterek do polowy odkleil. Udalo mi sie przykleic z powrotem i w sumie jakos sie teraz trzyma. Ale mam pewna watpliwosc. GDZIE w tym plastrze sa hormony??? Bo jesli w kleju to przeciez w takim wypadku jak moj, mogloby sie teoretycznie zdarzyc, ze woda je wyplukuje! Macie o tym jakies pojecie? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
sipilitka Re: Evra ! 25.06.04, 11:21 Cześć cóż za piękny słoneczny dzień. Spokojnie hormony są na środku to ta litera S przechodząca przez środek plastra. Jeśli sie odkleił a przyklełaś przed upływem 24h to wszystko jest ok.Wazne żeby srodek był dobrze przyklejony. Uważaj na balsamy do ciała przynajmniej 1 cm od plastra smaruj. jak zablisko to mogą się brzegi odklejać Pozdrawiam powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 25.06.04, 12:50 Aha... bo ja mam od początku środek źle przyklejony. Ale o tym już pisałam. Zrobiła mi się taka fałda i się zagniotła i nie mogłam jej przykleić normalnie. Może następnym razem ładniej się uda. Asia PS: A mi się wydawało, że listera S to po prostu dla wygody rozcięta folia ochronna, którą się zdejmuje podczas naklejania. Dziwne, że najwrażliwsze miejsce byłoby równocześnie najbardziej wystawione na dotknięcie przy naklejaniu. Skąd masz te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Evra ! IP: 212.244.190.* 07.07.04, 11:55 Zamierzam stosować EVRA. Jakieś news' y? Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 07.07.04, 23:54 Gość portalu: aga napisał(a): > Jakieś news' y? Owszem... bardzo mi się zrobił ładny biuścik i wzrosła ochota na seks, z czym miałam spory problem ostatnio. I jeden problem: skóra pod plastrem dość często koszmarnie mnie swędzi. Ostatnio nie mogłam się już doczekać aż go zdejmę. Po zdjęciu pozostaje ślad przez jeszcze około 1-2 dni... Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Evra ! IP: 212.244.190.* 09.07.04, 13:41 Przykleiłam wczoraj na brzuchu. Czy udaje wam się idealnie przykleić ? u mnie widać, tak jakby miejscami było tam powietrze - ale nie jest wybrzuszone, brzegi trzymają się dobrze. Czy tak przyklejony plaster działa ? Gdzie najczęściej przyklejacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sipilitka Re: Evra ! 08.07.04, 09:09 witam ochote na sex tez mam wiekszą krwawienie trwa conieco dłużej ale nie jest bardziej owite przynajmniej w moim przypadku pozatym wszystko ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Evra ! 16.07.04, 15:32 Piszcie jak samopoczucie przy plastarch. Ja zaczynam w tym miesiącu. Rada od gin co robić żeby okolice plastar się nie brudziły: po przyklejeniu trzeba przetrzec okolice plastra wacikiem namoczonym w wodzie kolońskiej. Mikroskopijne ilości kleju wychodzą spod plastra i do tego przyklejają się kłaczki z ubrań. Po przetarciu woda kolońską podobno tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 16.07.04, 18:13 Taka rada już się tu pojawiła, ktoś pisał o spirytusie. I zadałam potem pytanie, na które już nikt nie odpowiedział niestety, a mianowicie, skoro nawet nie można się smarować kremem w okolicy plastra, to jakim cudem, przepraszam, nie wpływa na jego skuteczność spirytus??? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Evra ! 16.07.04, 18:22 Nie smarujesz na plastrze tylko naokoło niego - patyczkiem z watką, to nie ma wpływu na działanie plastra. Chodzi o to żeby po naklejeniu wytrzeć ten klej który wylazł spod plastra. Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 17.07.04, 14:54 Hej neronka, to oczywiste, po co miałabym smarować plaster??? Ale kremu nie wolno stosować również _wokół_ plastra, tzn. w okolicy plastra. Dlatego mam wątpliwości. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 17.07.04, 15:07 Na niemieckiej stronie Evry (www.evrapflaster.de/bgdisplay.jhtml?itemname=faq_wenn) stoi jak byk napisane, że nie powinno się robić z tym brudnym obramowaniem NIC aż do Dnia Zmiany Plastra. W Dniu Zmiany Plastra można usunąć obramowanie dziecięcą oliwką. Odpowiedz Link Zgłoś
marianka15 Re: Evra ! 15.08.04, 21:51 Prześledziłam ten wątek i znalazłam zbawienną dla mnie informację, że u niektórych evra lepiej wpływa na libido, niż przy tabletkach. Ile z was jeszcze tak miało? Ja odstawiłam tabletki właśnie dlatego, że nie miałam przy nich ochoty już na nic. No i ta suchość... Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Evra ! 15.08.04, 23:03 Hej Jestem po miesiącu stosowania plastra i .......zrezygnowałam. Bardzo silny ból i obrzmienie piersi i ciągłe plamienie prze miesiąc bez przerwy. To mnie przerosło. Wysiadam. A cilest tolerowałam tak dobrze i tak liczyłam na Evrę. Ale niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: missy5 Re: Evra ! IP: *.pl 16.08.04, 09:15 Zabawa z plasterkami jest fajna, z tym, ze ja uzywalam innych plasterkow i do innych celow.Mialam problemy z miasiaczka i one wlaasnie mi pomogly w jej regulowaniu.Zastanawiam sie czy po takiej kuracji hormonalnej moj organizm nie zaprotestuje przeciwko innym (antykoncepcyjnym)plastrom lub pigulkom. Powodzenia wszystkim plasterkowiczkom! Odpowiedz Link Zgłoś
sipilitka Re: Evra ! 16.08.04, 11:59 Cześć kobietki. Wróciłam wczoraj z wypoczynku nad jeziorem przez tydzień non stop przywałam ,opalałam sie smarowałam olejkami(oczywiscie nie plaste ale zawsze cos tam mogło dojść) i super nic sie nie odkleja jestem bardzo zadowolona.nadal czuje sie swietnie i nie narzekam. Pozdrawiam powodzenia INFORMACJA DLA DZIECZYN Z TRÓJMIASTA W MEDISONIE W APTECE EVRA KOSZTUJE 55.50 TO CHYBA NAJLEPRZA CENA JAKĄ WIDZIAŁAM DO TEJ PORY Odpowiedz Link Zgłoś
edie28 Re: Evra ! 16.08.04, 16:51 Witam, Stosowałam plastry Evra przez 2 miesiące. Usłyszałam o nich z programu "Zdrowie" na TVN24. Zapytałam ginekologa czy je zna, oczywiście znał i pacjentki sobie chwaliły, więc poprosiłam o przepisanie. Wcześniej używałam Logestu, ale niestety miałam okres bardzo nieregularnie a powinno być na odwrót oczywiście. Za mała dawka hormonów w Logeście (tak stwierdził ginekolog). Oczywiście Evra też są środkiem o niewielkiej ilości hormonów, ale spróbowałam. W 1 miesiącu okres dostałam zaraz na drugi dzień po odklejeniu plastra, więc super, ale już przy drugim opakowaniu okres pojawił się tydzień wcześniej. Zrezygnowałam z używania plastrów z tego powodu i jeszcze z tego, że: -ładnie wyglądają tylko 1 dzień -są mało elastyczne -dłuższa kąpiel powodowała odklejanie się brzegów plastra, nie miałam 100% pewności, że działają idealnie !! Czuć się czułam ok zarówno jak przy tabletkach. Teraz używam Cilestu i okres mam prawie co do godziny ) Pozdrawiam i może kiedyś trafi na nasz rynek jakiś inny plaster antykoncepcyjny lepiej trzymający się skóry Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:56 tragedia z tymi plastrami, pierwszy odkleil sie po 2 dniach, zmienilam go pozbawiajac sie jednego i juz od pierwszego kontaktu zmieniajac dzien naklejenia), nastepny jakos sie trzymal ale: nie pływałam, unikałam roweru, biegania, chodzenia, spałam bez ruchu, non stop stres a pewności zero...trzeci wygladal ladnie i trzymal sie przez jeden dzien, potem zaczelo sie robic czarno i im wiecej to czyscilam, tym gorzej sie robiło...bół brzucha i piersi, swędzenie pod plastrem, stres i brak pewności... dziś nie wytrzymałam i 1,5 tygodnia przed końcem "seansu" zdjęłam, w końcu ciepło jest a w pracy nie mogę siedziec z czarnym ramieniem pewnie źle zrobiłam ale kolejnych 60 zł na nastepne pudełko, żeby 1 plasterek zuzyć i tak nie wydam, mam tylko nadzieję, że mój organizm za mocno nie ucierpi na tym "eksperymancie"...dobrze, że sexu nie było... nie polecam takich plasterków...może kiedyś, inne, bardziej dopracowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytrusowa Re: Evra ! IP: *.lan / *.limes.com.pl 18.08.04, 14:00 Ja też zrezygnowałam zplasterków, bo mi się odklejały, a poza tym mialam nieustanny okres. Odstawiłam plastrki i okres zanikł. Przeszłam na pigułki harmonet - zaczęłam tyć, biust mi urósł i ogólnie...brak chęci na sex i ciągły stan zapalny. Nowa pni ginekolog zmieniła mi na mycrogynon, od którego zaczynałam moją przygode z antykoncepcją lata temu. Zobaczymy jak to teraz będzie. Ale najbardziej zmartwił mnie wzrost wagi i brak chęci na sex Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 18.08.04, 23:22 Ja już jestem na chyba trzecim opakowaniu i zadowolenie rośnie. Zaczęłam plaster regularnie naklejać na pupę, i to był chyba strzał w dziesiątkę. Czasem się troszkę zgina, ale trzyma się świetnie i żadne inne oczy, poza mną i moim lubym nie widzą czarnych obwódek. Jeśli chodzi o libido... ja po prostu nie wiem, co się ze mną dzieje. Pożar!!! Przedtem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 21:43 czesc mam do ciebie pytanie czy uzywasz jakiegos innego zabezieczenia podczas stosunku oprócz plastró chodzi np o prezerwatywe wiesz co polecam Ci tez kosc ogonowa jako miejsce przyklejania plastra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czupakabra27 Re: Evra ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.04, 22:19 no to jak jest z tym usuwaniem obwódki bo mi lekarz, który udziela info z ramienia firmy produkującej plastry napisał, że w KLEJU NIE MA HORMONÓW więc jak znam jakiś sposób jak usunąć obwódkę to mogę. Metoda jest taka:czekam na obwódkę, a później nożykiem łamanym ostrym jak żyletka delikatniutko podważam te obwódkę i zdrapuję. W ten sposób niczym nie mażę i plastra nie uszkasdzam. czyżby w Niemczech były jakieś inne ustalenia co do stosowania tego wynalazku??? Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 24.08.04, 01:28 Co rozumiesz przez inne ustalenia? Masz na mysli te informacje ze strony producenta? Tam jest rowniez dokladny obrazek, z jakich warstw sklada sie plaster. To samo mozna poczytac sobie w roznych ulotkach. Jesli chodzi o sugestie "przedpiszcy" , zeby przyklejac na kosci ogonowej to ja bym byla sceptyczna. Gdyby *cale* plecy mogly byc obklejane plastrem to zostalyby wymienione wsrod nadajacych sie czesci ciala. Tymczasem tylko ich gorna czesc jest wymieniona. A kosc ogonowa to nie posladki. Nie wiem, jak ilosc tluszczu wplywa na wchlanianie sie plastra, ale wszystkie "prawidlowe" obszary skory do naklejania plastra sa raczej "miekkie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derika Re: Evra ! IP: *.petrus.com.pl 24.08.04, 11:37 Cześć, stosowałam plastry przez 4 cykle (wcześniej tabletki przez 8 lat - ostatnia to mercilon). Przerwałam, bo zupełnie mi nie pasowały, teraz postaram się trochę pobyć bez - dopóki mi się cera nie zepuje Moje obserwacje: - naklejałam w dolenj części brzucha - tam było najwygodniej i oczywiście nie widac spod bielizny; - warto robić piling przed naklejeniem plastra i dokładnie wytrzeć skórę; - w wannie brzegi plastra potrafiły się sporo odkleić; - 0 poprawy jeśli chodzi o libido, mam wrażenie że jeszcze gorzej niż po mercilonie; - prze pierwsze 2 miesiące czułam się całkiem ok, w trzecim pojawiło się krwawienie międzymiesiączkowe; - nasilił sie bardzo apetyt i całe ciało było nabrzmiałe, piersi jak zwykle spore ale nie bolały - troszkę przytyłam tzn. zwiększyły mi się proporcje trkanki tłuszczowej do reszty ciała szczególnie na udach); - nie najlepiej z nastrojem, nie było może jakiś spektakularnych płaczliwych dni ale "wyłączenie" - czułam się jakby mnie do końca nie było - to chyba najgorszy skutek uboczny. Teraz po odstawieniu jestem dopiero 19 dni, trochę jeszcze potrwa zanim dojdę do siebie. Po ostatniej miesiączce (z odstawienia) przez tydzień miałam jeszcze małe plamienia co mnie trochę niepokoi. Co ciekawe, odrazu na wadze zjechałam 2 kg - prawdopodobnie zeszła ze mnie woda. Teraz będę obserwowała cerę - kiedy nastapi gwałtowne pogorszenie i czekała na wzrost libido. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 17:09 długo juz współzyjecie na samych plastrach i nie robicie zadnych uników typu stosunek przerywany?(przepraszam jesli to pytanie jest zbyt osobisteMysle ze skoro mozna go przyklejac na łopatce to sadze ze na kosci równiez (jest tam troche wiecej tłuszczu) ale moge sie mylic o ile mi wiadomo to nie mozna go przyklejac tylko na piersiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czupakabra27 Re: Evra ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.04, 10:07 do słonikus- czy to znaczy, że lekarz, który jest rzecznikiem producenta na Polskę mnie okłamał? nie sadzę. myśle, że firma zabezpiecza sie przed "mądrymi" pacjentkami, które zaczną dłubac przy plastrze i usuwając otoczkę go uszkodzą np. zrobią to przy pomocy tłuszczu. to by popsuło dobre imię marki. żeby się całkowicie upewnić ponownie napisze do tego lekarza i znów odezwę się na forum.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja czarodz Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych skutka IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 30.08.04, 08:59 Witajcie, mam juz plasterki w domu, ale jak przeczytałam o skutkach ubocznych w ulotce, to zastanawiałam sie czy ja zgłupiałm czy producent. Zażywałam wczesniej Novynette ale az TAKICH skutków ubocznych nie było!!!!!!!!!!!! NAPISZCIE, JAKIE MIEWAŁYŚCI/ MACIE SKUTKI UBOCZNE NA PLASTARACH LUB CO Was zmobilizowało do odstawienia. Asekuracja może, ale...ostroznośc też.... Pozdrawiam, czeka,proszę............)) Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.crowley.pl 30.08.04, 09:29 Ja dziś kończę ostatnią tabletkę Novynette i chcę bez przerwy (tzn. bez miesiączki) przykleic plaster Evra ale jak przeczytałam o skutkach ubocznych to aż mi się nogi ugięły. Przy Novynette mam bez przerwy plamienie co mojemu mężczyźnie nie odpowiada. Spotykamy się za 3 dni i nie wiem co zrobić - czy kupić kolejne opakowanie Novynette czy przykleić plaster. Nie boję się o libido i inne skutki uboczne (po tabletkach chudłam i nie miałam problemów z cerą) tylko o to plamienie. W aptece powiedzieli mi, że plamienie powinno ustąpić bo dawka hormonów jest większa niż w Novynette ale sama już nie wiem. Strasznie mi zależy żeby nie zepsuć nastroju bo nie widuję się z moim chłopakiem zbyt często. Czy może któraś z was przerzucała się z Novynette na plastry? Napiszcie o tym, proszę!!!!!!!!!!! Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja czarodz NOvynette a plastry IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 30.08.04, 09:52 ja własnie rezygnowałam z Novynette bo zaczęłam po roku cos za bardzo tyc oraz powróciły okropne migreny.... Poza tym było w zasadzie ok...latek mam duzo)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: NOvynette a plastry IP: *.crowley.pl 30.08.04, 09:56 No tak, rozumiem, ale czy plamiłaś przy Novynette? Podobno przy wszystkich niskodawkowych się plami? Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja czarodz Do Gosi... IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 30.08.04, 14:43 Nie, musze przyznac że bardzo przyzwoicie zareagowałam na Novynette...Wczesniej próbowałam Femodem, ale źle go znosiłam, potwornie xle......O novynette Ci napisałam-to były jedyne uboczne skutki. Powiedziałabym, żę wręcz idealnie je znosiłam, ale chyba do czasu, lub do moich innych problemów zdrowotnych...Byc może to sie skumulowało.... Odstawiłam je, dostałam -nazwa chyba-Sterdil/??/-zareagowałam okropnym skokiem cisnienia...Teraz przymierzam sie do plasterków, ale...... Życie pokaże, pozdrowionka,pa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Do Gosi... IP: *.crowley.pl 30.08.04, 15:27 Nie pamiętam, na pewno jest dwu- lub trzyskładnikowy. To można sprawdzić przeglądając pozostałe listy. Pozdrowienia. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Do Alicji IP: *.crowley.pl 30.08.04, 15:32 Dziękuję, Twoje rady są dla mnie cenne. Chyba jednak zdecyduję się nakleić plaster - nic tak nie psuje nastroju jak dyskomfort partnerki podczas... Dobrze toleruję Novynette więc mam nadzieję, że i Evra będzie ok. Za kilka dni dam znać czy wszystko przebiega dobrze. Pozdrowienia. Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: NOvynette a plastry IP: *.air.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 21:02 www Odpowiedz Link Zgłoś
zalotnica Re: no, tragedia... 31.08.04, 00:59 Gość portalu: Gosia napisał(a): >Przy Novynette mam bez przerwy plamienie co mojemu >mężczyźnie NIE ODPOWIADA. Spotykamy się za 3 dni i nie wiem co zrobić >Strasznie mi zależy żeby nie zepsuć nastroju bo nie widuję się z moim >chłopakiem zbyt często. czy myslisz, ze uda Ci sie Jego zatrzymac..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 23:30 Witam Bralam palsterki 2 miesiace,ale wlasnie odstawilam ze wzgledu na to ze zle sie po nich czulam.Wczesniej przed plastrami bralam cilest,wiec myslalam ze bedzie ok,skoro maja podobny sklad. Przy pierwszym opakowaniu,bylo w miare ok.Co prawda mialam calu czas plamienia,ale libido sie podnioslo.Przy drugim opakowaniu juz nie bylo tak fajnie.Najpierw pojawily sie dusznosci.Jakos nie wiazalam tego z plastrami,myslalam ze to moze przez upaly.Potem zauwazylam ze serce strasznie mi kolacze i czuje takie wewnetrzne drzenie calego ciala.Poczytalam ulotke i sie przerazilam...Mialam wtedy jeszcze kilka dni do odklejenia ostatniego plastra i postanowilam pomeczyc sie do konca.I faktycznie to byla meka,dalej sie zle czulam,a do tego zaczely mnie koszmarnie bolec nogi,a zwlaszcza lydki.Czulam takie dretwienie i ciezkosc... Pare dni temu odkleilam ostatni plaster i wszystko wrocilo do normy.Zdecydowalam sie na razie zrezygnowac z hormonow i porobic badania.Zobaczymy co bedzie dalej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s 31.08.04, 09:36 A jak z włosami i cerą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 31.08.04, 12:02 u mnie podczas brania plasterkow z cera i wlosami bylo ok.Gladziutka buzia i nie zauwazylam aby wlosy bardziej sie przetluszczaly.Z kolei zauwazylam ze piersi sie zmniejszyly(,bo jak bralam cilest to powiekszyly sie o jeden rozmiar,a przy plastrach wrocily do poprzedniego rozmiaru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.crowley.pl 09.09.04, 09:49 Jestem już w trakcie drugiego plasterka i wszystko jest ok. Wprawdzie pierwszy podczas kąpieli odkleił się (był na brzuchu) ale to chyba moja wina, bo trochę kiepsko go przykleiłam, a poza tym mogłam poczekać aż przeschnie i przykleić go jeszcze raz. No trudno. Poza tym plamienia ustały, cera i libido ok, chyba zostanę fanką EVRY!. Pozdrawiam. Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s 09.09.04, 15:38 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Jestem już w trakcie drugiego plasterka i wszystko jest ok. Wprawdzie pierwszy > podczas kąpieli odkleił się (był na brzuchu) ale to chyba moja wina, bo trochę > kiepsko go przykleiłam, a poza tym mogłam poczekać aż przeschnie i przykleić > go jeszcze raz. Polecam inna metode. Nie czekaj, az przeschnie tylko przyklej od razu i wtedy czekaj, az przeschnie (mozesz od czasu do czasu troche docisnac). Przykleja sie bez najmniejszych problemow ponownie. (mam bardzo czesto ten problem, a plastry od dluzszego czasu przyklejam na pupie) Pozdrowienia, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisiak Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 12:26 Ja w trakcie 2 plastra dostalam zapalenia pochwy, ale pani doktor kazala nadal przyklejac - powiedziala ze to grzybica i napewno nie od plastra. Pierwszego dnia przyjmowania globulek przykleilam 3 plaster i w nocy dostalam strasznego swedzenia i pieczenia pochwy, myslalam ze sie wykoncze. Mąż zadecydowal żebym natychmiast odkleiła plaster. Zrobiłam to i po pół godzinie ból i swedzenie zaczęło ustępować. Wracam do globulek i prezerwatyw. Nigdy wiecej hormonów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s 09.09.04, 15:36 Gość portalu: monisiak napisał(a): > Ja w trakcie 2 plastra dostalam zapalenia pochwy, ale pani doktor kazala nadal > przyklejac - powiedziala ze to grzybica i napewno nie od plastra. I mi sie wydaje, ze miala racje. Nie wiem, w jaki sposob hormony moga wplywac na ilosc i rodzaj grzybow w pochwie. > Pierwszego > dnia przyjmowania globulek przykleilam 3 plaster i w nocy dostalam strasznego > swedzenia i pieczenia pochwy, myslalam ze sie wykoncze. Jako grzybicowa weteranka moge Ci powiedziec, ze wieczorami i w nocy swedzenie zawsze przybiera na sile. Nieraz juz przechodzilam takie cos, co bylo nie dowytrzymania. Aktualnie rowniez, choc od dawna mialam przerwe, ale domyslam sie przyczyny (wyjazd i zmiana wody). Lecze sie jogurtami naturalnymi (podmywanie) i globulkami z propolisu (sa rewelacyjne). I czuje, ze to naprawde dziala. Nie poddawaj sie i zaufaj plastrom. > Mąż zadecydowal żebym > natychmiast odkleiła plaster. Zrobiłam to i po pół godzinie ból i swedzenie > zaczęło ustępować. To musial byc przypadek, chyba, ze zle to sobie wyobrazam. Hormony w plastrach sa dostarczane do krwii przez cala dobe i zmieniaja gospodarke hormonalna raczej dlugoterminowo. W instrukcji jest napisane, ze nawet jak odklei sie plaster to masz 24h czasu, zeby przykleic nowy, co oznaczaloby, ze w ciagu 24h niewiele sie w gospodarce hormonalnej zmienia. Jak wiec odklejenie plastra mialoby poskutkowac w pol godziny. Na moj babski rozum jedno z drugim nie ma zupelnie nic wspolnego. > Wracam do globulek i prezerwatyw. Nigdy wiecej hormonów. To Twoja (Wasza) decyzja i zrobisz, jak uznasz za stosowne. Radzilabym Ci tylko nie poddawac sie za wczesnie i dobrze wszystko przemyslec. Pozdrowienia, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisiak Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:23 dzieki za komentarz, Tylko wiesz ja grzybice miałam 1 raz w życiu - 10 lat temu, a teraz pani doktor w ogóle mnie nie badała - jak powiedziałam że swędzi i piecze to ona na to, że to napewno grzybica, przypisała mi Gyno femidazol i po tych lekach czułam że coraz gorzej a nie lepiej. Więc zdjęłam plaster odstawiłam leki(stosuje clotrimazolum) i jest ok. Poza tym kupiłam sobie Gyno Pevaryl, bo kiedyś stosowałam i przeszło, ale narazie nie przyjmowałam go tylko czekam co bedzie. Wiem że nie powinnam sama się leczyć, ale chyba zmienię lekarza, bo nie podoba mi się jej leczenie, a o plasterkach cały czas myślę, może znowu się zdecyduję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judyta Re: Mam ochote na plastry-napiszcie o ubocznych s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 10:39 hej ja mam juz naklejony 2gi plaster i bola mnie jajniki, czuje sie opuchnieta jak balonik (jezeli chodzi o brzuszek),moj pierwszy okres z plastrami trwal 3 dni (zawsze trwal 5-6 dni),mam odruch wymiotny,balam sie nawet ze moglismy wpasc, ale udało sie) poza tym tez mam problem z czarna obwodka, na samym poczatku przykleilam plaster na zewnetrznej czesci ramienia ale nie jest to zbyt wygodne miejsce, kazda zakladana bluzka moze czesciowo odkleic go.. to moja pierwsza metoda antykoncepcji i od nastepnego cyklu przerzucvam sie na tabletki yasmine, tylko z tymi tez jest problem bo nie ma ich w polsce, ale jakos dam rade) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza19.03 Re: Evra ! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.04, 13:32 Przykleiłam sobie tylko 2 plastry . Szybko drugi odkleiłam , bo zaczęły mi puchnąć stopy i ręce , byłam ospała i zła. Odkleiłam i dolegliwości ustąpiły.Evra ma taki sam skład co Mercilon czy Novayette-stąd tłumaczę sobie objawy , które wystąpiły- nie mogę ich stosować. Nie podobało mi się że wokół plastra przyklejaly się ciemne nitki i paproszki z ubrań.Mile się natomiast rozczarowałam klejem-byłam w saunie , dużo się kąpałam i nic się nie odkleiło. Teraz próbuję Jeanine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evra Re: Evra ! IP: *.wmc.net.pl 18.09.04, 20:51 watek urwal sie w czerwcu,dlaczego? jestem na evrze od 5 dni, moje obserwacje:czuje sie sspuchnieta jak balon, boli mnie glowa,mam niskie cisnienie,jestem ociezala. czy ktos ma podobne odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Evra ! IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:28 A ja wlasnie zdecydowalam sie na plastry. A moj facet przyslal mi artykul z norweskiej gazety o tym, ze 17 kobiet zmarlo z powodu skutkow ubocznych uzywania plastrow. Czy ktos slyszal cokolwiek o tym? Nic nie rozumiem po norwesku i nie wiem gdzie szukac informacji o tych przypadkach, a przyznam, ze sie wystraszylam i nie wiem co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Sw. Tomasz utrzymywal, ze aborcja nie jest zabójst IP: 81.210.124.* 22.09.04, 01:39 ŁÓDZ-POSZUKUJE LEKARZA WYKONUJACEGO ZABIEG KK nie wie czy płód można uznać za istotę ludzką!! „Prawo nie powiada, ze czyn ten [aborcja] równa sie zabójstwu, jako ze nie mozna jeszcze mówic o zywej duszy w ciele, które nie odczuwa, nie jest jeszcze uformowane i nie posiada zmyslów - pisal Augustyn. - Któz nie sklania sie raczej ku mysleniu, ze nieuksztaltowane plody wiedna jak ziarna, które nie wykielkowaly.” W 1140 roku Gracjan sporzadzil pierwsze zestawienie prawa kanonicznego, które zostalo przyjete przez Kosciól. Kodeks Gracjana zawieral kanon Aliquando, stwierdzajacy ze „aborcja jest zabójstwem tylko gdy plód jest uksztaltowany”. Jezeli plód nie byl uksztaltowany, dokonanie aborcji nie stanowilo zabójstwa. Sw. Tomasz utrzymywal, ze aborcja nie jest zabójstwem dopóki plód nie otrzymal duszy i nie stal sie w ten sposób osoba ludzka. W encyklice zatytulowanej Evangelium Vitae (Ewangelia zycia) papiez Jan Pawel II potwierdzil opinie Kosciola, przyznajac ze nie wiemy, kiedy plód staje sie osoba ludzka Katolicy na rzecz Wolnego Wyboru Organizacja na rzecz Sprawiedliwosci Spolecznej www.catholicsforchoice.org/spanish/International/Polish/ABORTION.pdf www.catholicsforchoice.org/lowbandwidth/howtotalk.htm "w 1974 roku Kościół katolicki w wydanej przez Swiętą Kongregacje Doktryny Wiary "Deklaracji o wykonywaniu aborcji", przyznał, iż nie jest jeszcze do końca jasne od którego momentu można uznać płód za istotę ludzką. Ponieważ jednak powszechnie przyjmuje się, że kobiety są istotami ludzkimi i w związku z tym posiadają pełnię praw do działania wedle własnych przekonań, dlatego jest całkowicie uzasadnione aby katolicy, bez względu na swoje osobiste przekonania na temat moralnego wymiaru aborcji, popierali prawa, które pozwalają kobietom chronić własne życie, zdrowie i przekonania. Z tego oraz szeregu innych powodów, politycy katoliccy na całym świecie popierają takie ustawodawstwo, ktróre gwarantuje bezpieczną, legalną i powszechnie dostępną aborcję." www.federa.org.pl/aktualnosci/listy/list_do_prezydenta.htm www.federa.org.pl „Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny”: „”Syndrom postaborcyjny" w świetle badań” www.federa.org.pl/publikacje/biuletyn/dodatki/dodatkowe1.htm#2 „Krytyka ideologicznego używania terminu "syndrom poaborcyjny"” www.federa.org.pl/publikacje/biuletyn/biuletyn21/biuletyn21_2.htm 61% Polaków jest za zlagodzeniem ustawy antyaborcyjnej Większość ankietowanych (61%) opowiada się za złagodzeniem przepisów dotyczących aborcji. Zwolennicy zaostrzenia prawa o przerywaniu ciąży stanowią jedną piątą badanych (20%), a niemal taka sama liczebnie grupa (19%) nie ma wykrystalizowanej opinii w tej sprawie. Ponad połowa respondentów (56%) uważa, że kobiety powinny mieć możliwość przerywania ciąży ze względu na szczególnie ciężkie warunki materialne lub trudną sytuację osobistą. Im badani są lepiej wykształceni, tym większy ich odsetek uważa, że prawo o przerywaniu ciąży należy zmienić, a im gorzej - tym więcej przeciwników zmiany, ale także tym więcej osób niemających zdania w tej sprawie. Opinie ankietowanych w tej sprawie silnie związane są z ich wykształceniem: im ono niższe, tym więcej zwolenników zaostrzenia prawa, a im wyższe, tym więcej pragnących jego liberalizacji. www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2003/K_139_03.PDF JAJO NIE JEST KURĄ, KURA NIE JEST JAJEM,GĄSIENICA-MOTYLEM Czy jak zbieramy kasztany, czy tez żołędzie to wycinamy drzewa? Czy jedzac jajecznice jemy kurczaki? Czlowiek nie jest zygota, zygota nie jest Czlowiekiem. A może w takim razie pokusić o sformułowanie utylitarnej definicji ludzkiego życia poprzez odwrócenie definicji śmierci człowieka? Skoro obecnie medycyna za bezsporny dowód zgonu uznaje ustanie aktywności mózgu (tzw. płaski eeg) i czas ustania tej aktywności wpisuje sie w akcie zgonu (o ile umierająca osoba była podłączona do monitora), to tak samo można uznać, że nie może być mowy o ludzkim życiu dopóki u rozwijającego się zarodka nie wystąpi aktywność mózgu. www.antykoncepcja.com.pl/index.htm www.antykoncepcja.com.pl/Antykoncepcja_po2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek 22.09.04, 19:17 Odwiedzilam wczoraj mojego ginekologa, pierwszy raz odkad stosuje plastry. I powiedzial, ze naprawde nie ma problemu z czyszczeniem tych obwodek, nawet alkoholem. Jedyne, na co trzeba przy tym zwrocic uwage, jest to, zeby nie zmniejszyc przyklejalnosci plastra. Moze o to chodzilo producentom na ich stronie?... Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truska Re: Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.09.04, 20:33 Witam Mam pytanie w związku robiącymi sie fałdkami z plastra, czy on przez to nie traci swoich właściwości? Dziekuje za odp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek 28.09.04, 15:17 Po pierwszym tygodniu przestalam sie tym przejmowac. Prawie nie zdarzylo mi sie ich nie miec, a plaster dziala. Oczywiscie nie ma co mowic o regule na podstawie jednego przypadku (mnie), ale mi sie wydaje, ze dopoki wiekszosc powierzchni plastra sie trzyma, to nie masz sie co martwic. Dla pewnosci mozesz spytac swojego ginekologa. Z faldami jest jedynie taki klopot, ze podczas mycia dostaje sie przez te faldy pod plaster woda, a on sie wtedy odkleja na wiekszej powierzchni. Trzeba sie chwile nabiedzic, zeby wszystko ladnie wyprostowac z powrotem, ale jak wysycha to zawsze przykleja sie z powrotem bez trudu. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truska Re: Wracajac do dyskusji o czyszczeniu obwodek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.04, 18:24 Wielkie dzieki bo po przeczytaniu tych postów na forum już miałam wątpliwości W każdym razie to dla mnie nowość ( 2 plasterek ) wiec nie mam jeszcze zadnego w tym doświadczenia Dziękuje Ci bardzo i pozdrawiam ola Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Tania Evra w Gdansku! 08.11.04, 16:41 wrzucam tu na prosbe najeli: "w gdańsku na jagielońskiej w aptece NAPRZECIWKO przychodni jest evra po 44,99" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia To cenne info :)Mam jeszcze pytanie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 00:46 prześledziłam cały wątek i w końcu nie dowiedziałam sie, które miejsce-według Was-jest najleszpe na przyklejenie tego plastra. Jestem dość aktywna ruchowo- biegi, tańce, aerobici itd więc wiekszość mojego ciała jest w ruchu i sie zgina, napina rozciąga itd - pojawiły się tu głosy,że naklejacie je na Wenętrzną część ramienia a nie jest to chyba przewidziane msc przez producenta- w zasadzie nie widzę różnicy czy będzie przyklejony na zewnątrz czy wenątrz-czy sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: To cenne info :)Mam jeszcze pytanie: 28.12.04, 02:23 Ja po roznych ekspetymentach ostatecznie zostalam przy posladkach. Jeden tydzien jeden, drugi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacynka14 Re: Evra ! IP: *.home.cgocable.net 06.01.05, 04:37 nistety ja nie toleruje plasterkow evra. mieszkam w kanadzie i chodze do szkoly. plasterki zaoferowala mi szkolna pielegniarka za bardzo male pieniadze. tak sie cieszylam...ale niestety. przed evra bralam pigulki i wszystko bylo ok. to znaczy nie mialam jakis strasznych klopotow z nogami. jak przykleilam plasterek to po jakis 5 dniach zaczly mnie bolec nogi...taki rwacy bol. ludzilam sie jeszcze ze moze to tylko zmeczenie ale niestety jak po poltora tygodnia zaczelam krwawic to sie po prostu przestraszylam. potem rozmawialam z moja pielegniarka i powiedziala mi ze moglam dostac zatoru...ladnie co? mam nadzieje ze nie na wszystkich to tak dziala. gdyby nie te skutki uboczne bylabym naprawde zadowolona bo to jest bardzo wygodna antykoncepcja. po tym wszystkim nawet odstawilam pigulki bo sie przestraszylam ze przeciez plasterki maja podobny sklad hormonalny i na pewno maja taki sam wplyw na moje zyly chociaz nie boli. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliss Re: Evra ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:12 Ja używam plastrów od kilku m-cy. Wcześniej brałam Harmonet(bez żadnych problemów). Na plastry namówiła mnie lekarka, a że są wygodniejsze w użyciu to się zgodziłam, chociaż z początku byłam sceptycznie nastawiona. Na początku dziwnie się czułam i miałam wrażenie że to nie może działać. Przykleiłam plaster na pośladku a pod koniec dnia prawie całkiem się odkleił( może dlatego że noszę stringi i ciągle się ocierał o spodnie). Potem przeniosłam go na ramię i do dziś tak je noszę. Nawet na zdjęciu studniówkowym widać mnie z plasterkiem ) Na poczatku, po zmianie z tabletek miałam bóle głowy, ale później(po 2 m-cach) ustąpiły - tak się zazwyczaj dzieje, dlatego nie polecam rzucania plastrów czy tabletek po 2 tygodniach- treba odczekać przynajmniej miesiąc. Instrukcja jest b. obszerna i wszystko co trzeba, jest napisane. Podobno nie zostało udowodnione, że plastry są bezpieczniejsze od tabletek, ale na zdrowy rozum - omijają przecież przewód pokarmowy. Plaster nakleja się raz na tydzień, a potem robi się przerwę, ale można też ominąć jedna przerwę i nakleić od razu kolejny plaster z nastepnego opakowania - ja tak robię i nie mam przez to zadnych problemów. Niestety juz na 2 dzień pojawia się taka ciemna obwódka wokól plastra, więc chyba będę musiała zmienić miejsce jego naklejania, bo wygląda to naprawdę nieestetycznie. Próbowałam się pozbyc tego swiństwa spirytusem, woda utlenioną i zmywaczem do paznokci, ale nie pomogło Drugim minusem jest cena - 70 zł, a ostatnio nawet 78. Nie wiem czy zdrożały, czy w tej aptece tak drogo... Po odklejeniu plastra na drugi dzień mam okres, który trwa krócej i jet mniej obfity w porównaniu z tym za czasów tabletek. Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolona, bo używanie plastrów, choć ma swoje minusy, jest bardzo wygodne i bezieczne. Polecam każdej (oczywiście z wcześniejszą konsultacją z lekarzem) i pozdrawiam wszystkie forumowiczki i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 27.02.05, 18:12 Po okolo pol roku uzywania plastra, moja skora coraz gorzej go znosi. Ostatnio przykleilam sobie na ramieniu (pupie juz chcialam dac odpoczac) i po odklkejeniu slad zostal na prawie dwa tygodnie. Poza tym skora pod plastrem i wokol niego coraz mocniej i coraz czesciej mnie swedzi. Czasem jest to nie do wytrzymania. Powoli rozwazam rezygnacje z hormonow. Szczegolnie, ze ostatnio zaczely mnie bolec jajniki. W srode ide do lekarza, to sie okaze, co tam sie dzieje. Pozdrowienia, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: Evra ! 07.05.05, 12:20 Chyba zapomnialam napisac, ze sie musialam pozegnac z plastrami. Lekarz stwierdzil uczulenie. A konkretnie, ze plastry w polaczeniu z czyms, np. z mlekiem, wywolaly uczulenie. No to tyle by bylo przygody z plastrami. Wrocily pigulki i znowu musze sie tlumaczyc, dlaczego moja komorka dzwoni codziennie o 22. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: Evra ! IP: *.azory.net.pl 22.06.05, 14:58 Minelo troche czasu wiec dziewczyny piszcie dalej o swoich doswiadczeniach z Evra.Mam zamiar sprobowac.Jak libido? Bo przy tabletkach u mnie spadalo prawie do zera Odpowiedz Link Zgłoś