Dodaj do ulubionych

pani doktor i dziewczyny-prosze o odpowiedz!

20.03.04, 08:09
Wczoraj bylam u ginekologa, bo postanowilismy z mezem ze zaczniemy starac sie
o dziecko. Otrzymalam jednak tylko skierowanie na oznaczenie przeciwcial na
rozyczke no i zrobiono mi cytologie. Ginekolog wspomnial cos o foliku i to
wszytsko. Przyznam, ze myslalam ze dostane skierowania na wieksza ilosc badan
(np wykluczenie toksoplazmozy) i nie wiem czy powinnam udac sie do innego
lekarza i poprosic o jakies dodatkowe badania? Dodam, ze miedzy mna i mezem
jest niezgodnosc czynnikow RH i moze zaistniec konflikt( maz RH+ ja RH-).
Prosze doradzcie o jakie dodatkowe badania powinnam sie postarac?
Obserwuj wątek
    • kalinosia Re: pani doktor i dziewczyny-prosze o odpowiedz! 20.03.04, 10:12
      hej, na badania bardziej szczegółowe lekarze kierują na ogół wtedy, kiedy juz
      jest sie w ciąży. No chyba , ze sa jakies powazne przeslanki (np.wczesniejsze
      poronienia, jakies sprawy genetyczne). Taką oto mam służbę zdrowia sad pzdr-aga
    • lilith76 Re: pani doktor i dziewczyny-prosze o odpowiedz! 20.03.04, 13:10
      pani doktor założyła niedawno wątek o profilaktyce konfliktu serologicznego. zajrzyj tam:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=11409939
    • martini_very_bianco Re: pani doktor i dziewczyny-prosze o odpowiedz! 20.03.04, 21:23
      Udać się do innego lekarza. Masz prawo wiedzieć, co się z Tobą dzieje, i przy
      odrobinie szczęścia możesz trafić na lekarza, który wyśle Cię na potrzebne
      badania bezpłatnie, mimo że NFZ może mieć inne zdanie na ten temat i wcale nie
      uważać ich za potrzebne. Tak naprawdę, decyduje lekarz i jego dobra wola, sama
      tego doświadczyłam...
    • u.l.l.a Re: pani doktor i dziewczyny-prosze o odpowiedz! 21.03.04, 00:18
      Witaj!Badania dodatkowe wykonuje się jak jest się już w ciąży. Toksoplazmoza-
      oczywiście jeśli wynik krwi potwierdzi podejrzenia o tą chorobę to lekarz
      wypisze skierowanie.Jeśli chcesz tylko dla siebie mieć pewność to musisz pójść
      prywatnie wykonać to badanie. Dodatkowe badania wykonuje się również kiedy
      kobieta przekroczyła pewien wiek, gdy może być zagrożenie urodzenia chorego
      dziecka. A co do niezgodności krwi, to badanie na obecność przeciwciał jest
      badaniem sprawdzającym czy macie konflikt czy tylko niezgodność.
      Przy "niezgodności" nie ma czym się martwić,dziecko i mama dostaje zastrzyk po
      urodzeniu. Gorzej jest przy "konflikcie", wtedy kobieta jest pod opieką
      odpowiednich lekarzy.Bo przy konflikcie wykonuje się transfuzję krwi dla
      dziecka, jeszcze w ciąży bądź tuż po narodzinach.Też miałam niezgodność i
      trochę wypytałam się lekarza. Nie martw się "na zapas". Wszystko będzie w
      porządku. Powodzenia.
      • megi.1 folik 21.03.04, 08:35

Bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi! Mam jeszcze jedno pytanie: czy zawartosc
        kawasu foliowego w preparacie "folik" jest wystarczająca. Slyszalam kiedys, ze
        jest go tam zbyt malo i zalecane sa inne preparaty. Wiecie coś na ten temat?
        • edytpy Re: folik 21.03.04, 18:46
          Przed zajściem w ciążę profilaktycznie stosuje się folik i to wystarczy,
          dopiero jak zajdziesz w ciążę lekarz może przypisać Ci większą dawkę kwasu
          foliowego
    • monika.antepowicz Re: pani doktor i dziewczyny-prosze o odpowiedz! 23.03.04, 23:27
      jeśli to pierwsza ciaża to nie ma zagrozenia konfliktem- przy pierwszej wizycie
      juz w ciazy powinno się ejscze raz oznaczyć grupę krwi- głownie chodzi o
      sptrawdzenie, czy w surowicuy krwi nie ma zadnych przeciwciał przeciw kreinkom
      czerwonym. Waro zronbić cytologie i oznaczy c miano przeciwciał IgG przeciw
      toxoplazmozie
      • megi.1 Re: pani doktor i dziewczyny-prosze o odpowiedz! 24.03.04, 09:32
        Bardzo dziękuję za odpowiedz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka