Dodaj do ulubionych

usg piersi

IP: *.chello.pl 26.08.10, 15:50
czy USG piersi trzeba robić w jakimś konkretnym czasie, chodzi mi o to,
że za parę dni mam iść na usg piersi, ale jestem właśnie przed
miesiączką i bardzo bolą mnie piersi, są nabrzmiałe itp., czy nie ma to
znaczenia przy takim badaniu?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: usg piersi 26.08.10, 21:17
      To badanie robi się między 5 a 10 dc. Inaczej nie ma sensu, ten, kto
      Cię zapisywał i lekarz kierujący powinni Ci o tym powiedzieć.
      • nothing.at.all Re: usg piersi 27.08.10, 08:56
        A to wcale nieprawda! Można robić w każdym dniu, o ile nie bolą
        piersi.
        Proszę:
        www.luxmed.pl/dla-pacjentow/niezbednik/wskazowki-przed-badaniami.html
        • papuzka_gda Re: usg piersi 27.08.10, 20:01
          Mnie tez zawsze ucuzlali,ze miedzy 5 a 10, najlepiej zaraz po ustaniu
          krwawienia. Raz jakies lek. sugerowal nawet dokladnie 6 dc.
        • lidek0 Re: usg piersi 27.08.10, 22:11
          Tak się składa, że w Luxmedzie /i nie tylko/ kilkakrotnie robiłam
          usg i nie tylko lekarz kierujący ale i osoba zapisująca mówiła, że
          badanie najlepiej między 5 a 10 dc robić. Pewnie, że można w każdym
          dniu, tylko jaką takie badanie ma wtedy wartość diagnostyczną?
          Żadną.
          • nothing.at.all Re: usg piersi 30.08.10, 07:55
            Każdy lekarz mówi coś innego. Jeden ten mówił, że pomiędzy 5 a 10
            dc, a inny, że wszystko jedno. Jestem zdania, że jak ma coś wyjśc
            to wyjdzie, czy to będzie 5 czy 25 dzień cyklu.
            • lidek0 Re: usg piersi 31.08.10, 20:55
              Mnie każdy /a było ich paru/ mówi zawsze to samo.
    • hawela Re: usg piersi 28.08.10, 11:01
      Można w każdym dniu cyklu, ale najlepiej tuż po miesiączce
    • Gość: ola Re: usg piersi IP: *.dyn.iinet.net.au 30.08.10, 10:39
      ja dzisiaj dostalam skierowanie na usg piersi mam nabrzmiale i bola
      i powiedzial nie ma znaczenia jaki dzien cyklu wiec pojde po okresie
      wtedy mam miekkie i nie bolace
    • mikaniwak Re: usg piersi 31.03.22, 11:24
      W 2019 r. wykryłam praktycznie z dnia na dzień w piersi torbielą, poszłam na USG piersi przy czym lekarz stwierdził w piersi prawej na godz 9- duża torbiel gładkościenną bez patologicznego unaczynienia 2,1 cm na 1,1 cm. Wypełnioną hypoechogennym płynem. Ponadto w obu piersiach ogniska bezechowe do 7mm. Piersi mam gruczołowo – tłuszczowe. Ta torbiel zeszła mi przy kolejnym okresie najprawdopodobniej kanalii się zatkał i już nie była wyczuwalna pod palcami zmieniła swoje rozmiary.- Birds 2
      Po 6m poszłam na kontrole i i wynik w piersi prawej na godz 9 – torbiel 6mm, poza tym zmian ogniskowych nie stwierdza się- Birds 2
      Po roku poszłam na kontrolę wynik: w piersi lewej torbiel o s r 822 na godz 12 oraz kilka 3-4 mm. W piersi prawej torbiele 3-4 mm regularnych ścianach bez patologicznego ukrwienia. Węzy chłonne pachowe nie powiększone. Birds 2
      I teraz proszę o uwagę w tym roku się zaczęło.
      Poszłam a kontrolę po roku.
      W dniu 28.03.22 badanie USG – zmiany ogniskowe w piersi prawej widoczna heteroechogenna zmiana o nieregularnym obrysie i wzmożonym unaczynieniu 5,7mmx4,2 mm. Dodam że zdjęcie tej zmiany jest bardzo dziwne wygląda jakby coś się wbiło jasny robaczek wbity w ziemię. W bezpośrednim sąsiedztwie widoczna hypoechogenna, gładkościenna zmiana torbielowa 5x3,6mm. Doły pachowe bez cech limfadenopatii. Birds 3. Zalecono mammografię i konsultację onkologiczną.
      W celu sprawdzenia poszłam na drugi dzień tn 29.03.21 na USG celem potwierdzenia diagnozy i ku mojemu zdziwieniu w tym badaniu wyszły piersi gruczołowo – tłuszczowe bez cech patologii: doły pachowe wolne, węzły chłonne niezmienione Birds 1.
      Miałam dwa różne skrajne wyniki więc udałam się w kolejny dzień tj. 30.03.2022 na kolejne USG aby któreś z wcześniejszych badań potwierdzić i proszę teraz uważać trzeci wynik USG był jeszcze inny od dwóch poprzednich a mianowicie : oba gruczoły piersiowe o utkaniu gruczołowo – tłuszczowym zawierają torbiele śr. 5mm. Birds 2. Pondto w gruczole piersiowym lewym na godzinie 12 na granicy otoczki brodawki struktura hypoechogeniczna śr. 7mm – Birds 3. Poza tym obie piersi innych zmian o typie ogniskowym nie wskazują. W obu dołach pachowych widocznych jest po kilka prawidłowo zbudowanych węzłów chłonnych, największy po stronie lewej o wym 8x3 mm.
      Wspomnę że mam 43 lata, dwa razy rodziłam w rodzinnie nie było przypadków raka piersi. Ostanie 3 badania USG odbywały się w 15, 16 i 17 dniu cyklu przy cyklu 27-28 dniowym.

• kajago4dek Re: usg piersi 10.04.22, 14:48
      nie wiem jak zapatrujecie sie na samobadanie piersi, ale jest fajna rękawica ułatwiająca właśnie badanie piersi w domu. To jest femiglove, fajna sprawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka