Gość: Elka IP: 213.199.241.* 30.08.10, 09:20 postanowiłam, że moja dieta będzie bardziej zdrowa. Ale mam taki problem bo nie wiem co mogłabym pić w pracy, po pracy itp. coś, żeby mnie trzymało na nogach ale nie szkodziło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sundry Re: zdrowsza dieta - napoje 30.08.10, 09:47 Co rozumiesz pod stwierdzeniem "trzymało na nogach"? Substytut kawy? Podobno yerba mate dobrze pobudza, ale osobiście jej nie trawię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: zdrowsza dieta - napoje IP: 213.199.241.* 30.08.10, 11:18 No coś w tym stylu, na pewno tak mocno pobudzającego i zdrowego nie znajdę ale może się jakoś przyzwyczaję. Kiedyś próbowałam tą Yerba mate i też mi nie smakowała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anabel Re: zdrowsza dieta - napoje IP: *.broker.com.pl 30.08.10, 19:39 Kiedyś piłam herbatkę z koenzymem q10, po ok. tygodniu zaczęła mi nawet pomagać. Wypróbuj niektóre herbatki dające energię (np. z żeń-szeniem, guaraną lub innymi ziołami). Niektórych stawia na nogi zwykły kefir czy chłodnik (zawartość białka daje energię), innym pomagają ampułki z miodem i żeń-szeniem lub tabletki. Jesli nie masz uczulenia na cytrusy to polecam ci zdrowy domowy napój pomarańczowy. Im chłodniejszy, tym smaczniejszy. Dietetyczka mogłaby sie przyczepić o wysoki indeks glikemiczny (bo gotowana marchew taki ma), ale co tam, najwazniejsze ze jest smaczny. Proporcje nie muszą być idealnie takie same, jeśli zrobisz na oko, napój wyjdzie bardziej marchwiowy lub pomarańczowy.Oto przepis: 20 dag marchwi; 1 duża pomarańcza; ckier do smaku (ok. 25 dag); sok z 1 cytryny; 4 litry wody. 3 litry wody zagotowac z cukrem, ostudzić.Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie (nie naruszyc skórki). Całą pomarańczę i obrana marchew zalać 1 l wody i ugotowac do miękkości. Ostudzić, dokładnie zmiksowac na miazgę, rozprowadzić pozostałą wodą. Unikaj napojów wysokoenergetycznych (red bull itp.) - to powolne samozniszczenie i nadmierna eksploatacja sił witalnych. Możesz pić ewentualnie izotoniczne, ale musisz mieć gdzie to spalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edzia Re: zdrowsza dieta - napoje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.10, 10:06 Na pewno sok będzie dobry, ale ze swojego przykładu wiem, że nie wszyscy lubią te wyciskane z kawałkami miąższu. Ja pije Plusssz upa z magnezem, to nie ten rozpuszczalny w wodzie tylko już gotowy napój. Odpowiedz Link Zgłoś
funky2000 Re: zdrowsza dieta - napoje 31.08.10, 16:02 to jak jesteśmy w temacie soczków to warto przeczytać www.homeopatiaok.pl/portal/aktualnosci/artykul.aspx?ID=178 - o szkodliwości napojów słodzonych. Dodatkowo często te napoje są w puszkach, plastikowych butelkach które często zawierają szkodliwe bpa. Więc chyba warto się przerzucić na zdrowsze rzeczy - ja także polecam yerba mate. Odpowiedz Link Zgłoś
bladamery Re: zdrowsza dieta - napoje 31.08.10, 16:22 A ja szczerze polecam zieloną herbatę, jest pobudzająca, zdrowa i smaczna. Mogę pić ją hektolitrami ps. jest wiele różnych smaków - zielona z cytryną, z grejfrutem, z opuncją. Na prawdę pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anabel Re: zdrowsza dieta - napoje IP: *.broker.com.pl 31.08.10, 17:03 No właśnie!! Zupełnie zapomniałam o przepysznej zielonej herbacie - smaczniejsza liściasta z dodatkami np.ze świeżo wyciśnietym sokiem z cytryny (moze być lekko posłodzona). Smakuje i na zimno i na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpepe Re: zdrowsza dieta - napoje IP: *.pools.arcor-ip.net 31.08.10, 17:14 a mnie ta herbata wonieje mokrym sianem i nie rozumiem zachwytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: zdrowsza dieta - napoje IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.10, 20:32 O! To przepis jaki pamiętam z ciężkich czasów, kiedy to na półkach nie było soków a co najwyżej oranżada. Przy pomocy marchewki uzyskiwało się kilka litrów napoju pomarańczowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anabel Re: zdrowsza dieta - napoje IP: *.broker.com.pl 31.08.10, 21:13 a najzabawniejsze jest to ,ze z podanej proporcji wychodzi napój NAPRAWDĘ pomarańczowy i nikt by sie nie domyślił, że tam jest marchew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: zdrowsza dieta - napoje IP: 213.199.241.* 01.09.10, 10:06 To fakt, ja nie za bardzo lubię soki z miąższem.. chyba, że jest sposób, żeby ten miąższ jakoś usunąć? Co do zielonej kiedyś piłam, jak się odchudzałam..też mi nie smakowała ale podobno z cytryną jest lepsza.. spróbuje Tego Plusssza up gdzie można kupić? też spróbuje Odpowiedz Link Zgłoś