Dodaj do ulubionych

podwyższone MCV - morfologia

26.03.04, 21:55
niepokoi mnie wynik mojej ostatniej morfologii krwi :
w badaniu wyszło że mam podwyższone MCV , wynosi ono 95,7 fl ,
a norma to 82-94 fl.
w internecie przeczytałam że podwyższony wynik MCV może oznaczać:
niedobór kwasu foliowego i/lub wit. B12.

od prawie 3 lat biorę codziennie "folik", dlatego nie rozumiem takiego wyniku.
rok temu również robiłam badania ale wtedy wynik MCV był ponad 96,0.

czy taki stan MCV może mieć wpływ na ciążę?
co robić?

prosze o odpowiedż
aqua
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: podwyższone MCV - morfologia 26.03.04, 21:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=11573990
      • aqua_woda Re: podwyższone MCV - morfologia 29.03.04, 10:10
        dzięki ,
        czekam na dalsze odpowiedzi .
        co z ciążą przy "podwyższonym MCV" ?
        w ciąży nie jestem ale obawiam sie teraz zajścia w ciąże , czy aby jedna
        tabletka "foliku" dziennie to nie za mało ?
        aqua
    • monika.antepowicz Re: podwyższone MCV - morfologia 29.03.04, 11:14
      W ciąży krwinki czerwone same z siebie- bez stanów niedoborowych maja większa
      objętość wiec wydaje mi sie że nie ma powodu do niepokoju- na wszelki wypadek
      można okreslic poziom kwasu foliowego,zelaza, ferrytyny(magazyn zelaza w
      organizmie\i witaminy B12
      • aqua_woda Re: podwyższone MCV - morfologia 29.03.04, 21:14
        ale ja nie jestem w ciąży!
        prosze o odpowiedż
        aqua
        • aqua_woda Re: podwyższone MCV - morfologia 30.03.04, 17:51
          podciągam ,
          może p. doktor jeszcze raz tutaj zajrzy.
          aqua
    • zanokcica Re: podwyższone MCV - morfologia 30.03.04, 18:14
      spoko, to niby przekroczenie górnej normy, ale nie piszesz czy tobiłaś badanie
      wcześniej, może po prostu tak masz? Norma z wiekiem wzrasta, ludzie mają czasem
      105 i nic im nie jest. Poza tym, jest wiosna, organizm szaleje. A z tym
      suplementem to nie przesadź, jak przedawkujesz, to dopiero będzie halo!
      • aqua_woda Re: podwyższone MCV - morfologia 05.04.04, 08:47
        czekam , może zajrzy tutaj jeszcze raz p. doktor.
        aqua
        • hanka17 re 05.04.04, 08:57
          Cześć, nie jest moją intencją Cię wystaszyć, ale radziłabym Tobie zrobić sobie
          dokładne badania w kierunku niedokrwistości megaloblastycznej takie jak:
          - powtórzyć morfologie wraz z MCv, MCH, MCHC, RDW, HGB, HCT, RBC, jeśli masz te
          parametry w badaniu które robiłaś to napisz jakie były wartości;
          - badanie oceniające wchłanianie wit B12 oraz jej zawartość;
          To wykluczy ewentualną skłonność do anemii złośliwej (choroba Addissona
          Biermera), jeśli te paramentry o które Cię pytałam są w normie to raczej można
          wylkuczyć tę chorobę, ale jeśli są w górnej granicy normy Np.MCV a niska
          wartość MCHC, RBC - to należy bezwzględnie powtórzyć badania i zrobić dodatkowe.

Uprzedzam, że ta choroba jest bardzo niebezpieczna dla kobiety, która chce
          zajść w ciążę, więc lepiej dla spokoju wykluczyć ją już w tej chwili.

Gdybyś napisała jakie były te pozostałe czynniki morfologii, można by coś
          więcej powiedzieć. Przekroczenie jest niewielkie ale lepiej udać się do
          laboratorium i powtórzyć badanie. Pozdrawiam Cie serdecznie. Hania
    • monika.antepowicz Re: podwyższone MCV - morfologia 05.04.04, 08:55
      to może być efekt niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12
    • hanka17 Re 05.04.04, 09:03
      a poza tym co napisałam poprzednio, branie foliku codziennie przez okres trzech
      lat jest wysoce niewłaściwe, w jakim celu to połykasz? Jeśli chodzi Ci o ciążę
      to lepiej odżywiać się prawidłowo niż łykać chemię. Naprawdę, zwłaszcza jeśli
      chodzi o faszerowanie się jednoskładowymi preparatami mineralnymi.
      • aqua_woda Re: wyniki morfologii 05.04.04, 09:28
        folik brałam tak długo bo przeczytałam że kobiety w wieku rozrodczym nie
        stosujące antykoncepcji muszą zażywać kwas foliowy zapobiegawczo .

a to moje wyniki
        "morfologia pełna analizator":
        - WBC 8,2 tys/ul , norma 4-10
        - RBC 4,16 mln/ul , norma 3.8-5.0
        - HGB 13,2 g/dl , norma 12.0-16.0
        - HCT 39,8 % , norma 35-47
        - MCV 95,7 fL , norma 82-94
        - MCH 31,7 pg , norma 28-32
        - MCHC 33,2 g/dl , norma 32-36
        - PLT 267. tys/ul , norma 150-400
        - LYMPH% 32,6 % , norma 20-45
        - MXD% 6,2 % , norma 1-10
        - NEUT% 61,2 % , norma 40-74
        - LYMPH# 2,70 tys/ul
        - MXD# 0,50 tys/ul
        - NEUT# 5,00 tys/ul
        - RDW-CV 14,4 % , norma 11.5-14.5
        - PDW 12,0 fL
        - MPV 10,7 fL
        - P-LCR 31,2 % , norma 13-43

prosze o odpowiedż
        aqua
        • hanka17 Re: wyniki morfologii 05.04.04, 11:11
          Cześć Aqua,
          Twoje wyniki są dobre,
          erytrocyty są większe ale jest ich dużo ( w normie) niepokojące byłobywtedo
          gdyby były duże i byłoby ich mało (wartość RBC), Hemoglobina też jest w
          porządku, HGB i McH - ważne że MCH czyli ciężar hemoglobiny w erytrocycie nie
          jest niski oraz MCHC - stężenie hemoglobiny.

Przekroczenie objętości krwinki czerw. jet niewielkie, ewentualnie RDW- czyli
          szerokość krzywej rozkładu wielkości erytrocytów jest blisko granicznej
          wartości normy, ale nie ma się czym martwić. Wyniki są batrdzo dobre, dobrze że
          masz optymalną hemoglobinę, powinnaś jednak zrobić jeszcze raz morfologię np.
          za pół roku i jeśli te erytrocyty będą np. jeszcze większe wtedy zrób badanie
          na wchłanianie wit B12, z tą wit. jest tak, że u wielu osób ona sie słabo
          wchłania, i tylko w postaci iniekcji a jej zapas w organiźmie może się
          wyczerpywać przez wiele lat, może zajść sytuacja, że czyjś zołądek wskutek
          braku pewnego enzymu nie wchłania wit B12 z pożywnienia, ale witamina wciąż
          znajduje się w zapasach wątroby, może wówczas być utajona anemia złośliwa, gdyż
          do czasu wyczerpania zapasu wit nie zapada sie na ostrą formę choroby, a
          wystarczy wziąć wit B12 w zastrzykach żeby się przed tym uchronić, ale
          oczywiście nie wolno jej brać bez potrzeby, tak jak Ty robiłąś z folikiem,
          tzrba wiedzieć że na pewno organizm tej wit nie przyswaja - można w tym celu
          zrobić testy w laboratorium więc jeśli chcesz to zrób je dla pewności
          (laborantka będzie poinformuje Cięjakie to testy) albo po prostu kontroluj raz
          na pół roku morfologię. Cechą obrazu krwi przy tej niebezpiecznmej dla kobiet
          anemii jest Mała ilość powiększonych krwinek czerwonych (mało RBC a wysokie
          MPV) mówiąc w dużym skrócie. Ale u Ciebie jest dużo krwinek więc wszysko chyba
          jest w porządku. Erytrocyty u Ciebie wcale nie sa takie duże - w zasadzie to
          dla uspokojenia powiem Ci że prawie każde laboratorium podaje inne normy - na
          moich wynikach norma MCV jest od 80 do 100, więc jedyna moja rada dla Ciebie to
          przestań w końcu zażywać ten kwas foliowy!

Bo ta informacja, którą przeczytałaś jet nieprawdziwa, gdyż ewetualne
          zwiąkszone zapotrzebowanie na kwas folowy jest u kobiet które STOSUJĄ hormony
          synetetyczne a nie odwrotnie, a Ciebie to chyba nie dotyczy

Pozdrawiam Cie serdecznie. HAnia
          • aqua_woda Re: wyniki morfologii 05.04.04, 14:22
            wieeelkie dzięki za taką "dużą" odpowiedż.
            lekarz nie chciał dać mi skierowania na badania kwasu foliowego i wit. B12,
            więc ja sama poprosiłam o nie w laboratorium , wyniki będę miała za tydzień lub
            dwa , natomiast przepisał mi kwas foliowy 0,15 bo właśnie teraz staramy sie o
            dziecko a jak twierdzi nadmiar kwasu foliowego będzie wydalony z moczem , ale
            czy napewno???
            pozdrawiam wiosennie
            aqua
    • Gość: Asiek33 Re: podwyższone MCV - morfologia IP: *.tauron-dystrybucja.pl 26.10.17, 13:31
      odebrałam wyniki i wszystko jest w porządku po za tym, że Hematokryt wyszedł 45,1 mcv 96,8 i mch 32,4 i wyszło, że mam podwyszony co to moze oznaczac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka