Dodaj do ulubionych

Ciąża kilka pytań.

03.01.11, 19:17
Witam wszystkich. Wydaje mi się, że jestem w ciąży (jeszcze nie potwierdziłam u ginekologa wizytę mam na 13 stycznia) mam wobec tego kilka pytań do bardziej doświadczonych. Właśnie mam podjąć pracę, o którą staram się już od ponad miesiąca. Jeśli ją dostanę będę musiała wykonać badnia okresowe moczu i krwi, żeby dostać zezwolenie. Czy w takich badaniach można wykryć ciążę? a jeśli tak to czy lekarz medycyny pracy może skierować mnie po opinię do ginekologa? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nurolek Re: Ciąża kilka pytań. 03.01.11, 20:16
      Nie, w badaniach do pracy nie zlecają zbadania hormonu, który może potwierdzać ciążę. Ot, zwykła morfologia i mocz.
      Ale czasem trzeba wykonać RTG klatki piersiowej, a wtedy musi poinformować i tym, że jesteś w ciąży - koniecznie!
    • kasielle Re: Ciąża kilka pytań. 12.01.11, 21:22
      Zwykła morfologia i badanie moczu nie wykrywają hormonów ciążowych i nie dadzą wiedzy o ciąży. Badania RTG nie wolno robić w ciąży (j.w.), ale tak naprawdę jest bardzo rzadko zlecane do wykonania przed podjęciem pracy i przy badaniach okresowych (więc może nie będziesz musiała go wykonywać).
      • Gość: bb Re: Ciąża kilka pytań. IP: 46.134.226.* 12.01.11, 21:59
        tak naprawdę je
        > st bardzo rzadko zlecane do wykonania przed podjęciem pracy i przy badaniach ok
        > resowych (więc może nie będziesz musiała go wykonywać).

No nie wiem, rok temu lekarka nie chciała mi przedlużyc wazności badan okresowych, bo RTG było o miesiąc przeterminowane, dała mi "wyjątkowo" zaswiadczenie na rok, teraz musiałam robic zdjęcie ponownie.
    • Gość: aab Re: Ciąża kilka pytań. IP: *.ip.netia.com.pl 13.01.11, 09:55
      Lekarz daje zaświadczenie o zdolności do pracy, bądź nie. Badań nie przedstawia pracodawcy. Należą do ciebie. Lekarz nie ma prawa nikogo informować o twojej ciąży. Jeśli mu w wywiadzie nie wspomnisz, to na ładne oczy nic nie wydeduka. Jest ustawa o ochronie danych, na druku L-4 nie można wpisywać jednostki chorobowej (choć jeśli od ginekologa można domniemywać). Z badaniem rtg rzeczywiście trudno coś powiedzieć, na ogół pracodawcy nie żądają. Pewnie zależy od rodzaju pracy.
    • Gość: zosia Re: Ciąża kilka pytań. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 09:16
      Jeżeli będziesz miała badane OB, to najprawdopodobniej wyjdzie bardzo wysokie - tak się dzieje z OB w ciąży. OB jest chyba w podstawowym pakiecie badań.
    • gupia_rzona Re: Ciąża kilka pytań. 16.01.11, 20:40
      dwukrotnie robiłam w ciągu roku badania wstępne. Ani razu nie badali mi krwi, ani moczu. Nie robili mi RTG.
      Był okulista i internista + lekarz medycyny pracy wystawiający zaświadczenie o zdolności do pracy.
      Jak ktoś juz powyżej napisał: lekarz nie ma prawa udostępniać Twojemu przyszłemu pracodawcy wyników badań. On tylko wystawia stosowne oświadczenie.
      Jeżeli charakter wykonywanej przez Ciebie pracy mógłby zagrażać Tobie i nienarodzonemu dziecku, a lekarz miałby swiadomość że jestes w ciąży, może skierowac Cię na konsultację do ginekologa. Żeby móc wystawić oświadczenie, że możesz pracowac w tym stanie.
      • Gość: kakało Re: Ciąża kilka pytań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 23:41
        Tak, zdecydowanie OB będzie wysokie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka