Dodaj do ulubionych

sierowanie na wyniki problem!!!!!

IP: 82.139.156.* 21.02.11, 18:19
Kardiolog wyznaczył mi kolejna wizyte kontrolna w listopadzie. Dał mi skierowanie do rodzinnego lekarza z opisem jakie leki przyjmuje i tam przedłuzac leki Napisane tam jest równiez aby wykonac prześwietlenie klatki piersiowej i zrobić podstawowe wyniki. Z tymi wynikmi w listopadzie zgłosic sie na wizyte kontrolna. Problem w tym z lekarz rodzinny nie dał wypisał mi skierowania na te wyniki, twierdzi ze to kardiolog powinien dać skierowanie. Jak to jest własciwie,
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: sierowanie na wyniki problem!!!!! 21.02.11, 18:25
      Nie na wszystkie badania moze skierować rodzinny. Musisz napisać, o jakie chodzi. Na pewno mozę zlecić ekg, morfologię z rozmazem, mocz, rtg klatki.
      Jeżeli tych podstawowych doc Ci odmówil, powiedz, ze ma Ci dać odmowę na piśmie. I nie daj się z zbyć. Jak dalej będzie obstawał przy swoim, powiedz, ze w takim razie poprosisz o rozmowę z szefem ośrodka i zastanowisz się nad skargą do NFZ. Powinno poskutkować. No ale pierw musisz się upewnić, że to badanie faktycznie mozę rodzinny zlecić.
    • malgosiek2 Re: sierowanie na wyniki problem!!!!! 21.02.11, 21:17
      Lekarz rodzinny ma rację, ponieważ ten lekarz co kieruje daje skierowania na badania.
      Powinien dać kardiolog w tej sytuacji, bo to on chce te badania, a nie są one dla lekarza rodzinnego w tym wypadku.
      Tak działa spychologiauncertain
      Ze strony NFZ
      Kierowanie na badania diagnostyczne
      Badania diagnostyczne, na które kieruje lekarz specjalista, należy wykonać na podstawie skierowania w miejscu wskazanym przez lekarza. Koszt badań mieści się w koszcie porady specjalistycznej. Na badania kosztowne (ambulatoryjne świadczenia diagnostyczne kosztochłonne - ASDK), takie jak rezonans czy tomografia, również kieruje lekarz z poradni specjalistycznej, jednak pacjent może je wykonać w wybranej przez siebie pracowni czy zakładzie diagnostycznym, z którymi NFZ odpisał odrębne umowy.
      O potrzebie kierowania na badanie decyduje lekarz. Lekarz specjalista może kierować na wszystkie badania diagnostyczne niezbędne do rozpoznania choroby, postawienia diagnozy i prowadzenia terapii.
      Specjalista, do którego skierowanie nie jest wymagane, sam zleca wykonanie potrzebnych mu badań.
      Badania kontrolne
      Jeśli pacjent objęty stałą opieką specjalistyczną wymaga wykonania badań kontrolnych pozostających w związku z prowadzonym leczeniem, skierowanie na te badania wystawia i pokrywa koszty ich wykonania świadczeniodawca udzielający świadczeń w poradni specjalistycznej. Dotyczy to również lekarza specjalisty, do którego pacjent ma prawo zgłosić się bez skierowania.
      • lisia312 Re: sierowanie na wyniki problem!!!!! 22.02.11, 17:58
        niestety jestem w bardzo podobnej sytuacji, kardiolog sobie zawinszował poziom elektrolitów, a rodzinna powiedziała, ze jak chce , to ma mi sam dać skierowanie...
        • Gość: kasia Re: sierowanie na wyniki problem!!!!! IP: *.jjs-isp.pl 23.02.11, 00:45
          Lekarz rodzinny nie ma obowiazku, kierowac Cie na badania, ktory zlecil inny specjalista.
          Kardiolog chce obciazyc kosztami Twoj POZ. A powinien swoja poradnie, skoro potrzebuje tych badan. A w naszym kraju pieniadze nie ida za pacjentem.Na kazdy osrodek, szpital przypada okreslona pula. Lekarz rodzinny ma pelne prawo odmowic.
          • Gość: gosc Re: sierowanie na wyniki problem!!!!! IP: 82.139.156.* 23.02.11, 09:27
            Jednym słowem spychologia, chodzi o pieniadze a pacjenta maja gdzies!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka