Dodaj do ulubionych

Rak jajnika

20.03.11, 04:59
Witam Serdecznie!
Od jakiegoś czasu męczy mnie pewien problem.
Od czasu pieerwszej miesiączki(7lat temu) mam nieregularne okresy.
Czasami jest to odstęp 2, 3miesięcy, czasami nawet 7-8. Mam bardzo bolesne ikrótkie krwawienia.
Po wielu wizytach u różnych ginekologów nic konkretnego nie wiem. Z diagnozy jednego ginekologa miałam torbiel, drugi powiedział, że mam powiekszone jajniki, ale nie wie dlaczego i to wszystko, żadnych badań, nic. Ostatnio ginekolog zdiagnozował u mnie po badaniu USG zespół policystycznych jajników, ale czy można tylko po tym badaniu ustalić taką diagnozę?
Powiedział, że w obrazie można bylo zaobserwować wielkie jajniki(oberwało mi się jeszcze, za to, ze doprowadziłam je do takiego stanusmile) i liczne torbiele. Jednak nie jestem leczona w tym kierunku.
Od roku zauważyłam po prawej stronie powiększony węzeł chłonny w pachwinie(po tej stronie również jajnik jest największy), na początku nie odczówałam żadnego bólu, jednak od kilku miesięcy boli mnie w tym miejscu węzeł i tak jakby jajnik. Gdy zapytałam ginekologa o powiększony węzeł, nie badając go stwierdził, że szukam sobie choroby.
Jednak od 2 lat wystąpiły u mnie wzdęcia, uczucie pełności, zaparcia, myślałam, że to ze strony układu pokarmowego, jednak po wielu badaniach nic na to nie wskazywało.
Po prawej stronie w dole brzucha pojawiło sie minimalne wypuklenie.
Martwie się, gdyż w mojej rodzinie od strony ojca i mamy występowały liczne zachorowania i zgony z powodu raka.
Chciałabym zaczerpnąć opinii osoby trzeciej przed ostatecznym pójściem do lekarza i ew. zmianą ginekologa.
Chciałam nadmienić, że mam 20 lat, wprawdzie jest to wiek, gdzie ryzyko zachorowalności na raka jajników jest niskie, ale niestety zdarzały się i takie przypadki.
Dziekuję za odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • reader91 Re: Rak jajnika 20.03.11, 05:03
      Nie wiem czy to istotny fakt, ale w ostatnim czasie w ciągu trzech miesięcy straciłam apetyt i schudłam 7 kilo, jednak apetyt już wrócił, więc nie wiem czy ma to jakis związek.
    • nunia01 Re: Rak jajnika 20.03.11, 10:28
      Przypadki raka jajnika zdarzają się w młodym wieku. Skoro jesteś w grupie ryzyka powinnaś się kontrolować.
      PCO nie powinno się stwierdzić po jednym badaniu. Można nabrać podejrzeń i zalecić dalszą diagnostykę. Szczególnie przy tak nieregularnych miesiączkach - hormonalne zaburzenia wypadałoby zdiagnozować.
      Niezależnie od wszystkiego zmieniłabym ginekologa. Nawet jeśli tylko w celach konsultacji.
      Jakieś leczenie torbieli w ogóle Ci proponowano, albo wyjaśniono przyczynę 'wielkich' jajników? Jak się niby doprowadziłaś do takiego stanu? Nie podoba mi się ten lekarz.
      Możesz zajrzeć na forum o raku jajnika, ale to pewnie będzie przedwczesne. Na razie stawiałabym na dogłębne zrozumienie co się dzieje w Twoim organizmie. Spróbowałabym sama prześledzić cykl (nawet jeśli jest bardzo długi), szukałabym sensownego ginekologa i endokrynologa, no i poszerzałabym wiedzę - nikt tak dobrze o Ciebie nie zadba jak Ty samasmile

Tu link do forum o raku jajnika - www.nowotwor.eu/ ale osobiście bym z tym poczekała.
      • reader91 Re: Rak jajnika 20.03.11, 17:46
        Niestety ani torbiel nie był leczony, ani nie wyjaśniono mi przyczyny powiększonych jajników.
        Tzn. teoretycznie mam je powiększone przez zespół policystycznych jajników.
        Miałam robioną również cytologie, ale czy cytologia mogłaby ujawnić jakieś nieprawidłowości związane z jajnikami, albo mogłaby rzucić chociaż jakieś podejrzenie guza jajnika?
        • reader91 Re: Rak jajnika 20.03.11, 17:47
          Niestety ani torbiel nie był leczony, ani nie wyjaśniono mi przyczyny powiększonych jajników.
          Tzn. teoretycznie mam je powiększone przez zespół policystycznych jajników.
          Miałam robioną również cytologie, ale czy cytologia mogłaby ujawnić jakieś nieprawidłowości związane z jajnikami, albo mogłaby rzucić chociaż jakieś podejrzenie guza jajnika?
          • nunia01 Re: Rak jajnika 21.03.11, 07:52
            Cytologia to badanie szyjki macicy, nie powie nam nic o jajnikach, nie powie nam nic o zmianach w samej macicy. Pomaga wykryć we wczesnym stadium zmiany na samej szyjce macicy.

Musisz sama szukać informacji. Ja nie jestem na bieżąco i PCO nie mam. Ale na pewno musisz się dobrze zdiagnozować i rozpocząć leczenie. Musisz ustalić przyczynę długich cykli i jeśli masz PCO to je leczyć. W przypadku leczenia nie mającego na celu zajście w ciążę dostaniesz pewnie hormony na wyregulowanie cyklu (wbrew pozorom to nie musi być pigułka antykoncepcyjna).

Skłonność do powstawania torbieli zwiększa ryzyko poważnych powikłań, nie możesz tego tak zostawić. Powinnaś skorzystać z pomocy porządnego ginekologa i pewnie też endokrynologa. No i ja naciskam na samodzielne uczenie się - skoro pytasz jak się ma cytologia do jajników, to znaczy, że jeszcze sporo musisz się nauczyć smile
    • Gość: boncia Re: Rak jajnika IP: *.suchanet.3s.pl 21.03.11, 11:33
      Lekarz stwierdzil ze masz powiekszone jajniki nazdal Ci ze sie doprowadzilas do takiego stanu i nie leczy tego?? Drugi zarzuca Ci ze szukasz w sobie choroby za to on nie -a powinien... Rece opadaja ale tak to czesto wyglada. To juz wiesz wszystko. Koniecznie poszukaj dobrego lekarza. Do skutku! Wiedze mozesz miec ale sama sie nie uleczysz. Musisz trafic do lekarza, ktory Cie zdiagnozuje, zacznie leczyc lub uspokoi ze jest OK.
      • nunia01 Re: Rak jajnika 21.03.11, 12:38
        Jak nie będzie sama wiedziała co jest ok a co nie, to dowolny lekarz może ja uspokoić, że wszystko jest dobrze, albo nazwać histeryczką i wysłać do psychiatry. Sama się nie wyleczy, ale dla własnego dobra powinna mieć wpływ na proces leczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka