29.03.11, 21:55
Dzis moja nowa pani ginekolog zasugerowala mi nuvaring jako mniej obciazajaca metode antykoncepcyjna. Mniej obciazajaca watrobe - choc przyznaje ze nigdy nie mialam z nia zadnych problemow. Regularnie sie badam w zwiazku z pigulka. No wiec ginekolozka sugeruje albo nuvaring albo plastry... I sama nie wiem...

Stosuje ktoras z was nuvaring? Jak sie czujecie z tym?
Obserwuj wątek
    • zuza-nka88 Re: NovaRing 29.03.11, 22:17
      uzywac od pazdzieernika i jest ok moze tylko przez pierwszy miesiac jakos inaczej sie czulam ale teraz super i nie trzeba codziennie pamietac o tabletce, aaa no i w niczym nie przeszkadzatongue_out
    • Gość: emka Wolne żarty IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 30.03.11, 11:10
      Mniej obciążające wątrobę ? - a w jaki to sposób ? Wszak hormony z krążka czy plastrów wnikają do krwi, a ta jest filtrowana w wątrobie właśnie. Obciążają może mniej ale żołądek bo się ich nie łyka.
      Oprócz tego ten "cudowny" krążek i plastry niosą znacznie większe ryzyko wystąpienia zakrzepicy i chorób krążenia niż tabletki- nie wiem jak polskie ulotki ale te oryginalne mają nawet stosowną informację właśnie tego dotyczącą- koncerny zostały zobowiązane przez WHO umieścić właśnie taką informację.

Ja bym lepiej zastanowiła się nad zmianą ginekologa bo twój jak widać chyba nieźle jest wynagradzany przez przedstawiciela handlowego firmy produkującej krążki czy plastry w zamian za wypisywanie recept na ich produkty. Tym bardziej jak masz przy braniu tabletek wszystkie badania w normie i dobrze się czujesz.
    • doral2 Re: NovaRing 30.03.11, 12:45
      skoro masz wyniki wątrobowe w normie, to nie widze powodu zmiany metody antykoncepcyjnej. twoja ginekolog najwyraźniej cię naciąga.

plastry i krążek są droższe od wielu tabletek.
      przy plastrach możesz mieć uczulenie (ja na przykład miałam straszne), odklejaja się, przy krążku coś innego może wystąpić (nie wypowiadam się, bo krążek stosowałam bardzo krótko, zatem skutków ubocznych nie zdążyłam zanotować).
      ale niei daj się wkręcać w zmianę metody, skoro nie ma wskazań medycznych.
      • Gość: emka Re: NovaRing IP: *.jjs-isp.pl 30.03.11, 16:28
        W którym roku konczylas medycyne ? Zdaje sie,ze masz nieakutalna wiedze dot. farmakologii i metabolizmu.
        Nuvaring odciąża watrobe ponieważ hormony wchlaniane sa bezposrednio przez sluzowke a nie przez uklad pokarmowy. I nie musza byc metabolizowane w watrobie.
        Nuvaring i plastry maja zupelnnie inny rozdaj hormonow i inna dawke. Plastry maja duza zawartosc estrogenow ( ze wzgledu na sposob wchlaniania ) i przez co jest duze ryzyko wystapienia skutkow ubocznych. W tym zakrzepicy. Nuvaring ma z kolei najnizsza dawke estrogenow, ze wszystkich dostepnych na rynku srodkow farmakologicznych. Przez co jest mniej obciazajcy dla ogranizmu. Jezeli chodzi o zakrzepice, to prym w dalszym wiedzie drospirenon. Zawarty w tabletkach 4 generacji. Jezeli chodzi o informacje zawarte w ulotkach. Polska i zagraniczna wersja jest taka sama. W punkcie dot. zakrzepicy jest informacja, ze jej ryzyko zalezne jest od rodzaju progesteronu, ktory jest inny w Nuvaring niz w poszczegolnych tabletkach niskoskladnikowych. I nie wiadomo, czy ryzyko zakarzepicy jest inne przy stosowaniu nuvaring , niz przy uzyciu innych tabletek. Nie nie jest to potwierdzone zadnymi badaniami naukowymi, w przeciwienstwie do drospirenonu.

Nie jestem przedstawicielem firmy farmaceutycznej. Ale stosowalam nuvaring. Zrezygnowalam po ok pol roku, bo niestety pod koniec cyklu zaczal sie wysuwac i lokalizowal sie tuz przy ujsciu przez co byl odczuwalny. I czulam sie z tym niekomfortowo.
        Zaluje poniewaz, nie odczuwalam zadnych dolegliwosci. W przeciwienstwie do tabletek.
        Jezeli przy obecnych tabletkach czujesz sie dobrze, wyniki masz dobre, to ja bym nie ryzykowala zmiany.
        • Gość: emka Re: NovaRing IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 31.03.11, 12:40
          A ty wiesz jak dział układ hormonalny ? Droga wchłaniania inna- przez śluzówkę, a nie przez żołądek ale do krwi. Krew filtrowana jest w wątrobie- jedyne z czym się mogę zgodzić to to,że przy plastrach czy krążku nie dochodzi do "pierwszego przejścia" przez wątrobę i tylko tyle. Gdyby hormony z krążka czy plastrów całkowicie omijały wątrobę to osoby z problemami wątrobowymi mogłyby używać plastry albo krążek- a nie mogą. Gdyby hormony z plastrów czy krążka nie trafiały do krwiobiegu to nie stwarzały by ryzyka wystąpienia zakrzepicy i innych chorób układu krążenia. To co w krwiobiegu to i w wątrobie- jednym zadań wątroby jest filtrowanie krwi.

I owszem - rodzaj hormonu zawartego w tym krążku niesie za sobą większe ryzyko zakrzepicy niż tabletki. Gdyby to nie było potwierdzone badaniami naukowymi to WHO nie zobowiązałoby producenta krążka i plastrów do zamieszczenia tej informacji w ulotce, a żaden koncern farmaceutyczny takiej informacji nie zamieściłby z dobre i nieprzymuszonej woli. Co ciekawsze informacja ta nie była zamieszczona w ulotce zaraz po pojawieniu się tego produktu na rynku (piszę o plastrach bo to one pierwsze na rynek weszły)- dopiero po śmiertelnych przypadkach dot. plastrów Evra WHO nałożyła na producenta obowiązek informowania kobiet, które je używają o takim ryzyku.
          • Gość: kasia Re: NovaRing IP: *.jjs-isp.pl 31.03.11, 16:58
            Głowna filtracja krwi zachodzi w nerkach smile Gdyby bylo inaczej, to zadna osoba, ktora zatrula sie np lekiem , podanym droga pokarmowa nie moglaby przezyc bez przeszczepu. A tak jest szansa, ze za pomoca dzializ sie wypluka.
            Z kolei, otrzymujac długotrwale silnie leki droga i.v mamy szanse na klopoty z nerkami.
            Owszem, w watrobie zachodzi filtracja krwi, ale polega ona na tym, ze - amoniak przetwarza w mocznik, metabolizuje toksyny i leki, ktore dostaja sie do organizmu przez uklad pokarmowy i wiaze metabolity ( bilirubina, sterydy).
            Substancje czynne, ktore dostaly sie do krwiobiegu przez sluzówke nie trafia do watroby.
            Dr Bochenek w swoim podreczniku do anatomii, opisuje to bardziej szczegołowo. Wiec odsylam do jego podrecznika.

Gdyby udowodniono naukowo, ze substancja czynna hormonow, zawartych w nuvaring zwiekszala ryzyko powstania zakrzepicy, wtedy na ulotce czarno na bialym musialaby widniec taka informacja. Razem ze statystyka. Gdyby odstetek byl by duzy, WHO nie zgodzilaby sie na sprzedaz. Dlatego na ulotce jest informacja, ze cyt. " zachodzi podjerzenie iz progesteron zawarty w krazku, moze zwiekszac prawdopodobienstwo zachorowania na zakrzpice, niz substancja w tabletkach.Ale nie udowodniono, ze zagrozenie jest wieksze'.
            Bo to jest tylko podjerzenie ... Nie wiem czy wiesz, ale WHO jest bardzo skomercjalizowane.
            I poddatne na wplywy firm framecutycznych. Jak wychodzi jakas nowosc na rynek, i wiadomo, ze ta nowosc moze byc 'rewolucyjna' jak np krazek, to reszta firm doszukuje sie problemow. W tym przypadku czepneli sie nowego progesteronu.
            WHO zmienia progi cukrzycowe, cisnieniowe, po to, zeby firmy sprzedawaly wiecej lekow.
            • Gość: emka Re: NovaRing IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 31.03.11, 23:31
              Swoją wypowiedzią przeczysz sama sobie.

"Gdyby odstetek byl by duzy, WHO nie zgodzilaby sie na sprzedaz."

"Nie wiem czy wiesz, ale WHO jest bardzo skomercjalizowane. I poddatne na wplywy firm framecutycznych."

I tu jest pies pogrzebany- WHO zażądało umieszczenia takiej, a nie innej informacji bo gdyby było napisane,że "na pewno" to krążek czy plastry znikają z rynku- a tak WHO jest podatne na lobby koncernów farmaceutycznych i "coś za coś"- taka informacja,że "może" w zamian za dalsze istnienie na rynku.
              W przypadku leków info,że "może"- to już dużo- czyli uściślając owszem były przypadki zgonów- bo są one potwierdzone i guzik mogą koncernowi jednemu czy drugiemu zrobić bo produkt został do sprzedaży na danym rynku dopuszczony, a klient odpowiednio ostrzeżony- a to,że podjął ryzyko to już inna bajka.

Filtracja filtracją ale wątroba jest narządem, w którym dokonuje się metabolizm hormonów endogennych ale także i tych stosowanych w antykoncepcji hormonalnej.
              • Gość: kasia Re: NovaRing IP: *.jjs-isp.pl 01.04.11, 00:27
                Yasmin juz dawno temu wycofali z rynków zachodnich, bo odstetek choroby zakrzepowej byl duzy. I sa na to badania, ogólno dostepne. Jezeli chodzi o nuvaring czy evre nic takiego nie zostalo potwierdzone.
                Ani Ty mnie nie przekonasz ,ani ja Ciebie.
                Ale jezeli chodzi o watrobe to naprawde poczytaj sobie o metabolizmie lekow, dostarczanych do organizmu roznymi drogami. Bo wiesz, ze dzwoni ale nie wiesz gdzie smile
                • Gość: emka Re: NovaRing IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 01.04.11, 12:08
                  "Jezeli chodzi o nuvaring czy evre nic takiego nie zostalo potwierdzone"
                  I dlatego producent ma w Stanach ponad 100 pozwów sądowych smile

"Ani Ty mnie nie przekonasz ,ani ja Ciebie."
                  Mnie przekonują badania i przypadki śmiertelne.

Ciekawe dlaczego firma J&J wycofała się już dawno z promocji evry, a nuvaring jej nawet nie zainteresował.......

"Bo wiesz, ze dzwoni ale nie wiesz gdzie smile"
                  Tak, tak,tak- tak sobie to tłumacz.

"Hans Rekers, Schering-Plough's deputy chief medical officer for Europe, says the company did study thousands of women using the ring, complied with the fda's research requirements, and dutifully reported "thrombotic events" during clinical trials. That research, he says, showed "no indication that [NuvaRing] would be better, no indication that it would be worse," than pills now on the market.

fda officials did not respond to our repeated inquiries. But in a case involving a different product, the drugmaker Johnson & Johnson discovered that changing the manner of delivery can radically alter a hormone's effects. From 2002 through 2006, at least 40 women died using its weekly Ortho Evra patch, most from blood clots."

"Back to NuvaRing: While the company never studied its risks vis-à-vis other contraceptives, two research teams have done so in recent years, measuring blood factors linked to clot formation. A group from Oregon Health & Science University—funded in part by Organon—concluded that switching from the pill to the ring seems to reduce the likelihood of clotting. The other group, which included Frits Rosendaal, an epidemiologist at Leiden University in the Netherlands, tested women rotating between the ring, the patch, and second-generation pills, and reached the opposite conclusion: that NuvaRing appears to be riskier than second-generation pills."
                  • Gość: kasia Re: NovaRing IP: *.jjs-isp.pl 02.04.11, 18:53
                    > "Bo wiesz, ze dzwoni ale nie wiesz gdzie smile"
                    > Tak, tak,tak- tak sobie to tłumacz.
                    Ja nie musze sobie nic tlumaczyc. Egzamin z anatomii i farmakologii zdalam dobrze. A Ty musisz nadrobic braki. Przynajmniej jezeli chodzi o metabolizm lekow.

> "Jezeli chodzi o nuvaring czy evre nic takiego nie zostalo potwierdzone"
                    > I dlatego producent ma w Stanach ponad 100 pozwów sądowych smile

Który producent ? Tych preparatow nie produkuje ta sama firma. Pozatym 100 pozow ? Co to jest .... I masz dostep do historii chorob ? To jest podobnie jak z swinska grypa czy 'sepsa'. Media trabia o zgonach, ale choroby czy czynniki obciazajce ich nie obchodza.

Pozatym horomony traktowane sa jak cukierki. Przez lekarzy tez. Dobierane metoda prob i bledow, bez badan, ktore moge nam wykluczyc p.wskazania. O zlych parametrach krzepniecia mozna nie miec pojecia. A to juz dyskwalifikuje .
                    I mnostwo kobiet zalatwia sobie recepty na wlasna reke. Albo 'pozycza' tabletki od kolezanki.

Ja chwalilam sobie nuvaring. A moja siostra po roku stosowania yasminelle dostala zakrzepicy.
                    I mamy teraz wszystkich przekonywac, ze yasminelle sa niedobre ? I skladac pozwy do sadu ? W kazdej ulotce mozna przeczytac, ze ta choroba jest prawdopodobna. Ze moze skonczyc sie zgonem. Przyjmuje to do wiadomosci. I podejmuje ryzyko. W PL odszkodowania bys nie dostala. W US jest juz inna mentalnosc. Wiesz ile pozow ma firma bayer ? Multum. Ale tam pozywa sie firme , ktorej lek spowodowal nadzerki. Wiec przykro mi, ale jezeli mowisz mi,ze US jest 100 pozwow to nie robi to na mnie wrazenia. Napisz mi ile, jest na skale swiatowa ? Tak jak w przypadku Yasmin.

> "Hans Rekers, Schering-Plough's deputy chief medical officer for Europe, says t
                    > he company did study thousands of women using the ring, complied with the fda's
                    > research requirements, and dutifully reported "thrombotic events" during clini
                    > cal trials. That research, he says, showed "no indication that [NuvaRing] would
                    > be better, no indication that it would be worse," than pills now on the market

>
                    > fda officials did not respond to our repeated inquiries. But in a case involvin
                    > g a different product, the drugmaker Johnson & Johnson discovered that changing
                    > the manner of delivery can radically alter a hormone's effects. From 2002 thro
                    > ugh 2006, at least 40 women died using its weekly Ortho Evra patch, most from b
                    > lood clots."
                    >
                    > "Back to NuvaRing: While the company never studied its risks vis-à-vis oth
                    > er contraceptives, two research teams have done so in recent years, measuring b
                    > lood factors linked to clot formation. A group from Oregon Health & Science Uni
                    > versity—funded in part by Organon—concluded that switching from the
                    > pill to the ring seems to reduce the likelihood of clotting. The other group,
                    > which included Frits Rosendaal, an epidemiologist at Leiden University in the N
                    > etherlands, tested women rotating between the ring, the patch, and second-gener
                    > ation pills, and reached the opposite conclusion: that NuvaRing appears to be r
                    > iskier than second-generation pills."

Przeczytalas to dokladnie ? Nie ma jednoznacznych i wiarygodnych dowodow.
                    • posh_emka Re: NovaRing 02.04.11, 19:34
                      Dostęp do informacji ?
                      Jest ogólnie dostępny na necie- trzeba sobie tylko odpowiednie źródła przeszukać.

Który producent ?
                      Evry.

"I mnostwo kobiet zalatwia sobie recepty na wlasna reke. Albo 'pozycza' tabletki
                      > od kolezanki."
                      Tak- to typowo polska praktyka- za granicą nie.

Ja tak- przeczytałam to co wkleiłam- ze zrozumieniem- ty tylko literki w słowa poskładałać i na tym koniec.
                      • Gość: kasia Re: NovaRing IP: *.jjs-isp.pl 03.04.11, 01:35
                        > Dostęp do informacji ?
                        > Jest ogólnie dostępny na necie- trzeba sobie tylko odpowiednie źródła przeszuka
                        > ć.

Jest dostep do historii choroby pacjenta w necie ? Bo zadalam pytanie o informacje w niej zawarte. Co ma bardzo duze znaczenie. Nie znasz podloza choroby. Nie wiesz co wykazalo postepowanie. Nie wiesz czy pozew jest uzasadniony.

> Który producent ?
                        > Evry.
                        Rozmawiamy
                        o nuvaring.

> Tak- to typowo polska praktyka- za granicą nie.

W US tez. A przynajmniej w NY i Filadelfii. Bo tam spotkalam sie z tym osobiscie na stazu.

> Ja tak- przeczytałam to co wkleiłam- ze zrozumieniem- ty tylko literki w słowa
                        > poskładałać i na tym koniec.

Nie potrafisz merytorycznie skomentowac wklejonej przez siebie informacji, wiec probujesz odciagnac uwage swoja zlosliwoscia. Piszac Twoim jezykiem - jeszcze raz poskladaj literki w slowa i znajdz w tekscie jednoznaczne dowody. A najlepiej poszukaj sobie bardziej wiarygodnych i szczegolowych badan, z dokladna informacja o grupie badawczej, czasem trwania badan i statystyka. Zamiast wklejac fragment tekstu z artykulu.
                        Wystarczy odpowiednie zrodla przeszukac. Co to dla Ciebie ?
                        Oczywiscie jezeli Cie to interesuje. Nie musisz tego tylko dla mnie robic smile
                        Pozdrawiam smile
                        • Gość: emka Re: NovaRing IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 03.04.11, 13:13
                          Ale nie muszę mieć historii choroby pacjenta- wystarczą pozwy i wygrane sprawy przeciwko producentowi.

Złośliwością- chyba ci się z ironią pomyliło.
                          Po co mam ci komentować coś i to merytorycznie -przecież twierdzisz,że sama potrafisz- a z wypowiedzi wynika,że nie.
                          • Gość: kasia Re: NovaRing IP: *.jjs-isp.pl 03.04.11, 16:36
                            > Ale nie muszę mieć historii choroby pacjenta- wystarczą pozwy i wygrane sprawy
                            > przeciwko producentowi.

I znowu mylisz evre z nuvaring. Organon sprawy w sadzie nie ma.

> Po co mam ci komentować coś i to merytorycznie -przecież twierdzisz,że sama pot
                            > rafisz- a z wypowiedzi wynika,że nie.

Moze poprostu nie rozumiesz ?
                            Udajesz,ze masz cos do powiedzenia w tej sprawie. A tak nie jest. Bazujesz tylko na tym co ktos napisal, nie popierajac tego rzeczowymi dowodami. Widzialas pelne badania ?
                            • kami-66 Re: NovaRing 26.01.19, 11:59
                              Opiszę moje krótkie doświadczenia ale będą one nieprzychylne. Zaczęłam stosować nuva ring w grudniu 2018 po pierwszym cyklu wydawało mi się, że jest wszystko ok. Zaczęłam drugi cykl. W 6 dniu zaczęłam odczuwać ból prawej łydki, miałam w ten dzień kozaki pomyślałam, że to przez nie. Następnego dnia założyłam inne buty ale niestety ból nie minął. Kolejnego dnia to samo, położyłem się do łóżka, po godzinie obudził mnie intensywny ból łydki. Wpisałam w net frazę,, ból łydki,, i pierwsze co ukazało się moim oczom to pytania,, ból łydki a hormony,, . Po przeczytaniu kilku wpisów natychmiast usunęłam krążek. Mimo, że czytałam ulotkę nie skojarzłam tego bólu z hormonami. Następnego dnia poszłam na badania krwi - ddimery 1820 a norma do 500, kolejne badanie po 3 dniach wynik 910. Pierwszy dopler pokazał powiększenie żył między mięśniowych łydki, ale już wiem, że był źle wykonany. Drugi dopler u chirurga naczyniowego skrzepline w tej w żyle. Noga po odstawieniu bolała mnie jeszcze 3 dni teraz mija 9 dzień i odczuwam czasami krótkotrwałe bóle. Czeka mnie 6 miesięczne leczenie. Pierwsze 20 dni clexane w brzuch, później tabletki. Powiem szczerze, że bardzo żałuję, że zaczęłam to stosować. Czytałam o tym, że w polskiej ulotce usunięto kilka słów, które zwracają szczególną uwagę na to, że może dojść do zakrzepicy żył. Zaczęłam odczuwać także dolegliwości jelitowe, bóle brzucha, które w tej chwili minęły. Mam nadzieję, że ta historia zakończy się dla mnie pomyślnie. Na pewno nie dla mojego portfela. Wizyty lekarskie i badania przez ostatni tydzień to 600 zł w tym tygodniu dojdzie jeszcze koszt pończoch uciskowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka