Dodaj do ulubionych

miniprotezka ruchoma

IP: 91.203.244.* 07.04.11, 19:47
Wczoraj mialam watpliwa przyjemnosc zalozenia takiej protezy na 5 i 6. Mimo iz ubytki byly niewidoczne to chcialam czuc sie swobodniej. Jest to proteza bardzo ladnie zrobiona ale czuje duzy dyskomfort noszac ja. W nocy ja zdjelam i rano ze lzami w oczach zakladalam w kilku podejsciach, tak mnie to bolalo w ciagu kilku godzin udalo mi sie wciskajac delikatnie umiejscowic ja odpowiednio i juz bolu nie czuje. Ale sytuacje typu suchosc w jamie ustnej, nienaturalne gromadzenie sie sliny i uczucie pragnienia mi dokuczaja. Dodatkowo wew. czesc sprawia wrazenie jakbym miala gume do zucia i lapie sie na tym ze chce ja wypluc.
Wiem ze potrzebny jest czas aby sie przyzwyczaic ale czy moje odczucia sa prawidlowe? Mam prawo czuc to co czuje czy powinnam gnac na poprawki? I co dziwne, musze ja dopychac, doslownie milimetr bo mam wrazenie ze wypadnie. Uhhhh co myslicie?
Obserwuj wątek
    • lukrecja34 Re: miniprotezka ruchoma 07.04.11, 19:54
      nie bardzo wiem co ci doradzić bo ja się do swojej nie przyzwyczaiłam do dziś (5 lat)..ja mam niestety na obie trójki (nie mam stałych zawiązków) i o ile nosiłam kiedyś cały dzień i było naprawdę nieźle o tyle jeść w tym nie mogę bo boli sad
      poza tym ciągle mam wrażenie,że mi to ustrojstwo wypadnie,odstaje,że seplenię itp..
      bardzo żałuję,że mnie na implanty nie stać uncertain
      • Gość: szczerbata Re: miniprotezka ruchoma IP: *.58-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.04.11, 20:44
        ja tez mam problemy, nie moge sie przyzwyczaic, seplenie, ale mama mi poradzila, zeby landrynki ssac to sie szybciej dopasuje do podniebienia. Ja mam 4,5,6 i po drugiej stronie 6.
        • devilyn Re: miniprotezka ruchoma 17.04.11, 21:14
          Moja dentystka mówiła, że najlepszy jest popcorn na protezki.
    • Gość: x Re: miniprotezka ruchoma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 07:35
      Protezka musi być źle dopasowana.
      • Gość: aśka Re: miniprotezka ruchoma IP: *.radom.vectranet.pl 14.04.11, 07:58
        A może trzeba zainwestować w mostek ? Bardzo estetycznie wygląda , zwłaszcza porcelanowy , trudno go odróżnić od naturalnych zębów i wcale sie go " nie czuje". Mam taki , wiem co mówię.
    • Gość: ariadna Re: miniprotezka ruchoma IP: *.net.stream.pl 14.04.11, 18:33
      Nawet się nie zastanawiaj, coś jest nie tak. Zanieś do poprawki lub zamów nową,. U mnie było tak: dyskomfort czułam tylko przez kilka pierwszych godzin od założenia, po paru tygodniach proteza się obluzowała i zaczęła wypadać. Protetyczka dorobiła mi drugi haczyk. Teraz jest rewelacyjnie, nic nie czuję, żadnego ucisku, tylko haczyk, jak przejadę językiem, jest minimalny luz, jem wszytko oprócz mordoklejek, nic mi nie wchodzi pod spód, codziennie gumę żuję i nic. (dolna 6 i 7).
      Mostek to całkiem co innego, wymaga piłowania, a tego nie chciałam, no i koszt nie porównywalny.
    • Gość: gocha Re: miniprotezka ruchoma IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 17.04.11, 19:38
      Mini protez nie robi się od lat. Są przeciwwskazane i niebezpieczne. Można j łatwo zaaspirować. Niszczą sąsiednie zęby. Takie braki uzupełnia się mostem lub implantem. w zależności od kieszeni.Dentysta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka