Dodaj do ulubionych

po kanalowym

IP: 91.203.244.* 30.05.11, 18:59
Wiem ze temat walkowany ale podobnego przypadku nie znalazlam. Bylam dzis z bolem zeba u stomatolog. Otworzyla zeba i zastosowala ta nowsza metode czyli po znieczuleniu usunela miazge ale zeba nie zamknela koncowo tylko zalozyla cos, podejrzewam ze jakies lekarstwo zeby zaleczylo to co bol powodowalo. Kolejna wizyta za tydzien a koncowa za dwa.

Zab mnie boli, kompletnie nie moge go dotknac, i nie ma problemu zniose to albo wezme tabletke, ale musze wiedziec czy taki rodzaj bolu jest normalny. Boli srednio samo w sobie, a boli baaardzo gdy dotkne zeba.

Prosze o sugestie
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Re: po kanalowym IP: *.183.236.187.dsl.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 19:32
      Ja w sobotę pojechałam z bólem zęba do stomatologa, miałam już stan zapalny, musiała przeleczyć go kanałowo. Gdy znieczulenie przestało działać ząb nie bolał, zaczęło się dopiero w nocy... przy nagryzaniu strasznie bolało a każde zaciśnięcie szczęki mnie budziło.
      W niedzielę do wieczora mnie bolało a dziś już minimalnie, chyba wszytko musi się unormować.
    • aaaniula Re: po kanalowym 30.05.11, 19:33
      miałam ząb leczony kanałowo jakieś trzy tygodnie temu. Tak jak Ty na koniec włożony antybiotyk i tymczasowo zaklejony. Stomatolog na wyjściu powiedział, że mam na noc wziąć coś przeciwbólowego, ponieważ musiał mocno pokręcić, żeby kanał wyczyścić. Zapytałam ile czasu może trwać ból- powiedział, że ostry pierwszą dobę, mniejszy przez jakieś trzy dni. Gdyby ból się nasilał lub przedłużał to kazał dzwonić. Na szczęście po pierwszej nocy ząb dużo mniej bolał, po dwóch dniach już o nim nie pamiętałam czego i Tobie życzę.
    • megi.34 Re: po kanalowym 30.05.11, 21:08
      Jakieś 2 tyg temu ułamał mi się ząb. Na drugi dzień poszłam do stomatologa. Wyczyściła, zakleiła, kazała przyjść za tydz. Poszłam. Znowu wyczyściła, coś wcisęła w kanały (ząb siódemka na dole po prawej stronie). Na drugi dzień zaczął mnie boleć, nawet ketonal nie pomagał. Poszłam do niej znowu, otworzyła tego zęba , przepisała dalacin c, kazała płukać szałwią lub dentoseptem. To też nie pomogło. I niestety musiałam iść i go usunąć. Nie straszę cię. Po prostu piszę jak to było u mnie. Teraz mają dobre środki znieczulające że nic nie boli.
      • cn_tower Re: po kanalowym 31.05.11, 06:37
        dziekuje Wam serdecznie za wasze opinie, nie ukrywam ze troszke mi lepiej wiedzac ze Was bolalo i przestalo
        dzis bolu jako takiego nie ma ,ale nie mam mowy o zacisnieciu szczeki bo wtedy boli bardzo
        dziekuje raz jeszcze
        • mel.la Re: po kanalowym 31.05.11, 09:25
          Moj syn mial kanalowe leczenie ( w Holandii) od razu bez zatruwania oczywiscie w znieczuleniu. Na koniec dentystka zalozyla plombe tymczasowa, ktora wygladem niczym sie nie rozni od zwyklej plomby. Podejrzewam, ze gdyby nie pozna godzina ( zamkniecie przychodni) to dentystka zalozylaby stala plombe od razu. Syna kompletnie nic nie bolalo ani tego samego dnia ani nastepnego. Tak ze nie sadze, zeby ten bol u Ciebie byl taki normalny. Z ciekawosci zapytam - jak dlugo Ci czyscila zab albo ile trwala cala wizyta? Bo syn jednak troche sie nasiedzial, czyszczenie trwalo baaardzo dlugo bo chyba z 2,5 godziny jak nie wiecej.
      • kozica111 Re: po kanalowym 01.06.11, 21:46
        Żartujesz chyba.
        • mel.la Re: po kanalowym 01.06.11, 22:57
          kozica111 napisała:

> Żartujesz chyba.

Przepraszam, a to do mnie?

-----

forum.gazeta.pl/forum/f,100295,Forum_nadwrazliwych.html
          Forum dla osob nadwrazliwych.Zapraszam
    • kozica111 Re: po kanalowym 01.06.11, 21:44
      Należy przeleczyć ząb kanałowo pod mikroskopem.Mogło się tak stać że zostałam miazga i będzie boleć.
      • Gość: ja kanałowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 04:31
        Witam, mam taki problem, chodzi o to, że od 5 tygodni chodzę do dentysty z dolną 5 - tką. Ząb był pare lat temu zaplombowany no i od ok 1,5 m-ca zaczął mnie pobolewać poszłam do stomatologa - dał mi zastrzyk ząb otworzył i okazało się, że jest ropa, włożył coś takiego ''niedobrego i śmierdzącego w smaku''powiedział, że zaczyna leczenie kanałowe, po tygodniu poszłam znów (ząb przy dotyku - zgryzie) nadal bolał...no więc znów rozwiercił coś tam włozył no i załozył opatrunek powiedział, że mam przyjść za tydzien wtedy uzupełni kanał, więc poszłam za tydzień (ząb pobolewał) i znów to samo powiedział, że za kolejny tydzień i uzupelnimy i koniec wiec znów to samo, ząb mnie bolał, że wziełam zastrzyk - ten lepszy płatny (gdy mi go podawal też nieżle bolało) za to jak pozniej go czyscił nic nie bolało - powiedział, ze ropy nie ma i na nast wizycie juz załozy plombe wyczysci kanał i nie powinno bolec nic. Problem w tym, że boli nadal przy dotyku..
        W związku z tym mam pytanie dlaczego tak sie moze dziać?
        w środe mam iść do niego i za każdym razem słysze to samo a ząb jak boli tak boli aż jakby ''swedział'' Nie wiem czy nie lepiej go usunąć...i czemu on wciąz pobolewa skoro dentysta mówi ze juz nie powinien...sad i czy przy podawaniu zastrzyku jest jakieś znieczulenie przed tym abo ten zastrzyk w dziąsło tak nie bolał...ostatnio mi sie tam krwiak robił i do dzis mam taką malutką białą kulke...
        prosze o rade...
        • mel.la Re: kanałowe 19.06.11, 12:19
          Zmien dentyste, w obecnych czasach nie zatruwa sie zeba tylko leczy podczas jednej wizyty.
        • Gość: misia Re: kanałowe IP: *.home.aster.pl 19.06.11, 13:08
          Może latwiej zdrobić zdjęcie zęba i sprawdzić, czy faktycznie dobrze wyczyszczone są wszystkie kanały. Ja miałam kilka lat temu podobnie jak Ty chodziłam do lekarza przez dwa i pół miesiąca co tydzień na czyszczenie kanałów i lekarstwo, a ząb ciągle bolał i bolał chociaż nie powinien wg lekarza. Ropa ciągle się zbierała i zbierała, w końcu lekarz zdecydował się na wyrwanie zęba stała szóstka na górze. na szczęście dla mnie wtedy byłam jeszcze nie pełnoletnia i że był stan zapalny ktoś dorosły powinien być ze mną. Więc lekarz założył lekarstwo tymczasowe i kazał przyjść z kimś dorosłym następnego dnia. Tyle że ja zamast do niego poszłam do innego ten zrobił od razu prześwietlenie i wyszło, że mam dodatkowy kanał który nie był w ogóle leczony, a jeden z tych leczonych też nie był do konca wyleczony, bo jakoś dziwnie zawijał stąd problem z ropą i bolącym zębem. Nasiedziałam się wtedy w gabinecie 4,5 godziny w sumie, bo tak byłam cały dzień między pacjentami wchodziłam na trochę i w ciągu jednej wizyty ząb został wyleczony dokońca. oczywiscie to nie jest forma stasznia, że masz to co ja ale może skoro tyle już jest leczony zapytać czy może zrobić zjęcie. u mnie pewnie po pierwszej wizycie i zrobionym zdjęciu wyszło by, to co wyszło po 3 miesiącach.
          • Gość: ja Re: kanałowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 13:26
            dzięki za odpowiedz, dentysta mój stwierdził, że ropy nie ma juz, ale wciaz czysci a i tak ząb boli przy dotyku, pójde do innego dentysty bo on za każdym razem mówi ze nie powinien bolec do tego stwierdził, ze jestem panikarą i że przesadzam z tym bólem...
    • rzemieslnik2011 Re: po kanalowym 11.10.11, 00:34
      www.enjoybydgoszcz.pl/stomatolog/rodzinna-praktyka-stomatologiczna-anna-jerzy-marek-rogowscy
      • nglka Re: po kanalowym 11.10.11, 02:10
        Cudownie. Jeśli ból zęba po leczeniu w waszej klinice przechodzi po takim czasie, po jakim postanowiłeś puścić ten malutki spamik w odpowiedzi na post z maja, to ja chromolę, strach się bać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka