rosapulchra-0 31.05.11, 22:27 jest wysoki? Ciśnienie niskie, jak u niemowlaka 90/60, a puls 98. Gorąco, jak.. oj, jak gorąco! Roztelepanie okrutne, poty okrutne i ten puls wysoki tylko. Macie jakąś teorię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: Od czego puls 31.05.11, 22:30 a ten puls to zawsze był niższy? ja mam zawsze w okolicach setki i powyżej i nikogo nigdy to nie niepokoiło, no może ze dwa razy lekarz pytał czy zawsze tak mam... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Od czego puls 31.05.11, 22:39 No niższy był, tak koło 80 -85. A ostatnio to i powyżej setki dochodzi, co powoduje, że czuję się, delikatnie mówiąc, niekomfortowo. Nerwa żadnego nie mam. Ogólnie spokój, wysiłku zero i nagle taka fala. Strasznie mnie to denerwuje, bo zerowy wpływ mam na takie akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Od czego puls 31.05.11, 22:39 miałam dzisiaj tak samo!!! myślę, że od upału. do tego łeb mnie boli masakrycznie migrenowo. -- i like to cook with wine. sometimes i even put it in the food Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Od czego puls 31.05.11, 22:41 Tak. Za dużo czasu spędzanych na fora. Ogranicz czas spędzany na necie i potem ponownie zmierz puls, powinien być nieco niższy. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Puls też jest ważny 31.05.11, 22:59 Jeżeli puls stale jest powyżej 80 (mowa o stanie spoczynku) to nie jest fajnie. Nawet jeżeli ciśnienie jest OK. Trzeba podziałać żeby był niższy (np. sportowcy mają bardzo niski). Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Puls też jest ważny 31.05.11, 23:03 kub-ma napisała: Trzeba podziałać żeby był niższy (np. sportowc > y mają bardzo niski). > Ale jak, Pani? No jak? Tylko doktor wchodzi w grę? Czy może są jakieś domowe, bezpieczne i skuteczne sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Puls też jest ważny 31.05.11, 23:15 Z wypowiedzi lekarza-internisty pamiętam tylko, że kawy niet. Rzuciłam mu, że ja tylko cappuccino, ale stwierdził, że też niet. Machnęłam na to ręką, bo widzę że na mnie i na mojego męża najlepiej działa sport. Mąż tętno miał dobre, ale przy regularnym sporcie mu spadło. U siebie też zauważyłam taką tendencję. Pewnie dieta też ma znaczenie, ale nie wiem jaka. Czytałam, że koliberkowi serducho zapiernicza bardzo szybko i krótko żyje, a u takiego żłówia to chyba pięć na minutę i patrz jak długo żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Puls też jest ważny 31.05.11, 23:42 Kawy nie piję, alko nie piję, papierosów nie palę, herbatę tylko zieloną ostatnio. Staram się zdrowo odżywiać, no przeca przez zgagę puls mi nie rośnie, prawda? Leki na migrenę biorę, takie co to mi ciśnienie zmniejszają, a pulsu niet. Tylko z tym sportem u mnie zupełnie nie po drodze, ale postęp już mały jest - rehabilitację dziś zaczęłam Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Puls też jest ważny 01.06.11, 13:35 coś w tym ruchu jest Ja miałam zwykle puls 72, ostatnio mi się utyło i niestety zauważyłam, że przyspieszył do 100 w spoczynku. Od jakiegoś miesiąca chodzę regularnie na siłownię - żadne tam jakieś wyczyny (głównie sprzęt kardio - rowerek, bieżnia szybkim marszem, orbitrek) i widzę poprawę, tzn tętno spoczynkowe mam koło 88. Jeszcze za wysoki, no ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Od czego puls 31.05.11, 23:07 u mnie takie mocne i szybkie bicie serca, takie kołatanie które mi przeszkadzało np. w spaniu to był dość typowy objaw nadczynności tarczycy. Ciśnienie w normie było. Zawsze warto zbadać hormony tarczycy, bo wiele kobiet ma z nią problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Od czego puls 01.06.11, 10:20 Kołotanie to dla mnie nierówne bicie serca. I ja mam tak przy niedoborze magnezu. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Od czego puls 31.05.11, 23:33 Ja tak miałam przy problemach z tarczycą. (chwilowych, ale problemach) Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjm Re: Od czego puls 01.06.11, 09:30 cisnienie mam takie samo od 10 lat i zyje Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Od czego puls 01.06.11, 09:54 Ale mi nie o ciśnienie chodzi, tylko o puls. Uważam, że to puls właśnie odpowiada za moje nie najlepsze co jakiś czas samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Od czego puls 01.06.11, 19:41 a nie masz przypadkiem nerwicy???? tak się zdarza przy nerwicy lekowej, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
fajnykotek Re: Od czego puls 01.06.11, 10:31 Ja też tak mam i to jest nerwica serca . Zwykle dopada mnie po sytuacjach stresowych, kiedy się psychicznie wyluzuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Od czego puls 01.06.11, 14:17 mi też się zdarza ciśnienie mam w normie, ale ostatnio miałam puls 120 i nic nie robiłam w tym czasie, nie denerwowałam się, dziwne uczucie... Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Od czego puls 01.06.11, 15:13 To, że masz wysoki puls przy niskim ciśnieniu, jest normalne. Organizm musi działać i rekmpensuje sobie gorszy przepływ krwi. Ale jeśli obserwujesz nagły skok pulsu, a do tego źle się czujesz i trwa to już dłuższy czas, to lepiej to sprawdzić. Miałam podobną sytuację. Ciśnienie od zawsze niskie, 90/60, a nawet niższe, puls spoczynkowo 80-85. Po jakimś czasie zaczęłam miewać "ataczki" kołotania serca (niepokojące i nie do opanowania). Wydawało mi się, że puls jest na jakimś absolutnie szalonym poziomie, a po zmierzeniu ciśnienia wychodziło, że ciśnienie niskie lub bardzo niskie, a puls wysoki, ale raczej poniżej 100. Ostatecznie okazało się, że tachykardia jest u mnie spowodowana długotrwałym przyjmowaniem leków na astmę. Warto zrobić badania: sód, potas, magnez (upomnieć się, bo lekarze zdumiewająco rzadko go badają), poziom hormonów tarczycy, EKG, echo serca, w razie potrzeby holter EKG. Odpowiedz Link Zgłoś