Dodaj do ulubionych

starania o dziecko

19.05.04, 18:56
od 7 cykli staramy sie z mezem o dziecko i nic. Lekarz gin zalecił czekanie,
ale ja nie mogę już czekac, bo każde rozczarowanie mnie wykańcza i czuję, że
niedługo popadnę w jakąś depresje. Kiedy widze kobiete w ciąży to łzy mi same
lecą i nie moge tego opanować. W tym cyklu postanowiłam brać wiesiołek i
biorę 5 dziennie oraz zakupiłam testy owulacyjne. Czy jest ktoś komu taki
zestaw pomógł? Cykle mam od 23 do 30 dni, od kiedy powinnam robić testy?
Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • maretina Re: starania o dziecko 19.05.04, 19:15
      proponuje zajzec Ci na forum "nieplodnosc". nie przestrasz sie nazwa forumsmile,
      ja moge miec dzieci a siedze tam bo dwa razy poronilam.mysle, ze na tamtym
      forum bedziesz mogla swobodnie pogadac z kobietami, ktore maja identyczne
      problemy.
      ja tez nie moglabym czekac wiecej niz kilka miesiecy zatem Cie rozumiemsmile
      nie ma sensu dluzej czekac, nic to nie da. najwazniejszym krokiem jest udanie
      sie do gina, ale nie takiego zwyklego co leczy infekcje i prowadzi zwykle
      ciaze. najlepiej znalesc takiego, ktory na codzien zajmuje sie prowadzeniem
      par, ktore nie zachodza w ciaze na pstrykniecie palcem. to zaoszczedzi Wam kupe
      czasu, kasy i nerwow i pozwoli szybciej cieszyc sie rodzicielstwem.
      generalnie na pierwszy ogien diagnostyki ida hormony plciowe u kobiet, a potem
      plemniki faceta. powinnas tez miec zrobiony monitoring cyklu aby stwierdzic czy
      na pewno masz owulacje, by sprawdzic czy jajniki i macica sa ok.
    • agakukla Witam w klubie 19.05.04, 20:01
      Mam 24 lata i od 3 cykli staram się o dzidzię z mężem ja też popadam w paranoję
      jak dostaje @ i jak wiidzę ciężarne albo dzieci w wózku to mi w gardle ściska.
      Teraz mam nadzieje 31dc....Ale nie zapeszam bo ostatnio miałam nawet
      33dc...powodzenia i dużo dużo cierpliwości.....
    • patyczako Re: starania o dziecko 19.05.04, 21:55
      uwazajcie dziewczyny bo jest cos takiego jak blokada psychiczna ...wy i wasi
      partnerzy mozecie byc super zdrowi i nic...same z reszta piszecie ze juz
      popadacie w paranoje...za bardzo sie nastawiacie na dziecko...wiem latwo
      mowic...ale ida wakacje wyjechac gdzies wylozowac sie jakies spontaniczne
      zblizenie i moze zaskoczycie...mam nadzieje ze to jedyna przyczyna dla ktorej
      nie mozecie zajsc w ciaze czego wam zycze....przy takim okresie staran jak
      piszecie 3 i 7 miesiecy jeszcze daleka droga do mowienia o bezplodnosci...
      • sylwiawm Re: starania o dziecko 20.05.04, 13:04
        Właśnie przeczytałam ulotke testu owulacyjnego i teraz naprawde sie zagubiłam.
        Przykład jest taki: cykl 28 dniowy - testy rozpocząc 9 dnia cyklu. A kiedy ja
        mam rozpoczac cykl 23-30. Napiszczie, bo nie chce przegapic tego momentu
        • maretina Re: starania o dziecko 20.05.04, 13:20
          sylwiawm napisała:

> Właśnie przeczytałam ulotke testu owulacyjnego i teraz naprawde sie
          zagubiłam.
          > Przykład jest taki: cykl 28 dniowy - testy rozpocząc 9 dnia cyklu. A kiedy ja
          > mam rozpoczac cykl 23-30. Napiszczie, bo nie chce przegapic tego momentu
          jesli cykl najkrotszy ma 23 dni to proponuje zaczac od 6 dnia cyklu.
          jesli masz nieregularne cykle to skosultuj sie z ginem.
    • ann99 Re: starania o dziecko 20.05.04, 13:14
      Ja staram sie o dzidzie od 8 cykli i moj gin stwierdzil,ze juz czas zrobic
      badania i zaczac szukac przyczyny.Skontaktowal mnie z pania doktor zajmujaca
      sie tego typu problemami i "startujemy".
      Uwazam,ze medycyna jest dzis juz tak rozwinieta a badania np. hormonalne sa
      latwo dostepne,ze nie warto czekac i sie stresowac tylko nalezy zrobic badania
      i wiedziec na "czym sie stoi" (badania nie sa najtansze, ale czasem juz po np
      wartosci prolaktyny mozna poznac przyczyne niepowodzen).Wiem Sylwio co
      czujesz,wiem jak strasznie jest czekac co miesiac ze moze to "juz"...Wielu
      lekarzy uwaza,ze dopiero po dwoch latach mozna sie niepokoic,ale nie wiem czy
      ktorys z nich czekal te dwa lata bezskutecznie...pewnie nie i jakby chodzilo o
      ich zone to juz po kilku miesiacach probowaliby wykluczyc podstawowe "przyczyny
      niezachodzenia".A dwa lata to po prostu czasami strata czasu i w tym czasie
      moznaby podjac skuteczne leczenie...
      Pozdrawiam!!!
      • sylwiawm Re: starania o dziecko 20.05.04, 13:24
        Postanowiłam, że jeżeli teraz się nie uda to robię badania tylko nie wiem kiedy
        zacząć się testować testami owulacyjnymi. Nie mam zamiaru dłużej czekać i
        marnować czas na nerwy i łzy.
        • ann99 Re: starania o dziecko 20.05.04, 13:29
          Jesli masz 30 dniowe to owu powinna byc ok.16 dc, jesli 28 to ok. 14 (14 dni
          przed @). A moze zaczniesz miezyc tempke? Wtedy po "wzroscie" stwierdzisz czy
          byla owu czy nie...
          • sylwiawm Re: starania o dziecko 20.05.04, 13:41
            mam roznie raz 23 innym 27 itd. nie jest tak bardzo regularne aby obliczyć
            dokładnie. Dziś zaczelam mierzyc tempke, jest 6 dzien cyklu a temp. 36.9 czy to
            nie za dużo? Już nic z tego nie rozumiem
            • maretina do sylwii 20.05.04, 13:48
              jesli jestes niecierpliwa, a masz troszke pieniedzy, to proponuje Ci taki
              sposob: usg. mi na tej podstawie lekarz powiedzial kiedy bedzie owu. ja mialam
              cykle ok 30 dniowe i pierwszy raz na usg poszlam 12 dc, byl juz dominujacy
              pecherzyk do owu, potem poszlam 14 dc i lekarz powiedzial, ze ten pecherzyk
              peknie tego samego badz nastepnego dnia.
              pamietaj, ze najwieksze szanse na ciaze sa, kiedy przytulanie jest nie w dzien
              owu, ale ok 24-12 godzin przed nia.
              komorka jajowa zyje ok 12 godzin, ale do zaplodnienia jest zdolna ok 6-8
              godzin. plemniki w plodnym sluzie moga zyc do 72 godzin, wazne jest rowniez to,
              ze plemnik nie od razu jest zdolny do zaplodnienia: przez ok 6 godzin "dojzewa"
              w plodnym sluzie kobiety.
    • renpul Re: starania o dziecko 20.05.04, 13:52
      Tylko bezstresowo - stres to najgorsza, rzecz jaka może być w tej sytuacji. Nic
      na siłę. Moja koleżanka stara się już prawie 10 lat a przyczyny żaden lekarz
      nie stwierdził (nawet w Centrum Zdrowia Matki Polki - gdzie się leczą od
      ładnych paru lat). Ona się strasznie stresuje. Żyjcie swoim życiem i kochajcie
      się do woli. Są inne rzeczy, z których możecie fajnie korzystać puki nie macie
      dzieci. A na to też przyjdzie czas. Nie popadajcie w paranoję. Moja bratowa
      zaszła po 8 latach małżeństwa, ja "wpadłam" po 6 latach - klasyczna wpadka (a
      raczej się zapomnieliśmy) - nieplanowana, choć stosowaliśmy tylko naturalne
      metody (ale mam bardzo regularne cykle). Poza tym byłam po operacji na guza
      jajnika i myslałam, że mogę nie mieć dzieci a tu bach - jest. Syn ma już 4 m-ce.
      olecam relaks i naprawdę nastawienie - co będzie to będzie - jak minie tak parę
      lat wtedy trzeba się leczyć. Myślę, że będzie dobrze. Badania można zrobić ale
      czasem drobne nieprawidłowości wywołują tyle stresu (?)
      Pozdrawiam i życzę sukcesu!
      • sylwiawm Re: starania o dziecko 20.05.04, 15:37
        Jeszcze mam pytanko. Czy znacie sronki z których można ściągnac programik do
        mierzenia tempki albo cos w tym stylu. Wiem, że gdzieś na forum to widziałam
        ale nie moge znaleźć.
        • sylwiawm Re: starania o dziecko 20.05.04, 18:57
          Ile kosztuje takie usg?
          • maretina Re: starania o dziecko 20.05.04, 19:52
            to zalezy, podzwon po gabinetach i zapytaj ile za samo usg bez badania itd.
            w olsztynie mozna zrobic za 40 zl.
            • sylwiawm Re: starania o dziecko 20.05.04, 20:00
              jezeli teraz sie nie uda to skorzystam z usg. 40 zl za jedno? 5 pewnie by sie
              przydalo to wychodzi 200zl troche duzo sad
              • maretina Re: starania o dziecko 21.05.04, 15:12
                sylwiawm napisała:

> jezeli teraz sie nie uda to skorzystam z usg. 40 zl za jedno? 5 pewnie by sie
                > przydalo to wychodzi 200zl troche duzo sad

wystarcza dwa lub trzy.
                dwa aby sprawdzac jak rosnie pecherzyk i endo a trzecie by upewnic sie ze
                pecherzyk pekl.
        • wonka1 Re: starania o dziecko 21.05.04, 09:44
          Jest cos takiego na stronie www.kalendarzyk.pl
          Pozdrawiam.
    • ann99 Re: starania o dziecko 21.05.04, 09:59
      Jesli znasz angielski to proponuje www.fertilityfriend.com
      jesli nie to wejdz na mamo-tato.home.pl/phpbb2/index.php i tam jest
      instrukcja do tego "programu". USG to faktycznie "najpwniejsza" metoda, ale
      koszt tez jest spory (w Poznaniu jedna wizyta to normalny koszt wizyty u
      lekarza, chyba,ze jest to "monitoring cyklu" to wychodzi taniej- ok. 120-150
      zl). Tempka na poczatku cyklu jest niska (czsami spada dopiero po ustaniu
      krwawienia), ale to zalezy od organizmu,u jednych jest to 36,6 a u innych
      36,3.Mysle,ze wiecej na temat poczytasz na forum "naturalne planowanie
      rodziny". I nie martw sie bedzie dobrze, najlepiej zaloz soie ze to
      taki "testowy" cykl i jak sie nie uda to idziesz zrobic badania...czasem to
      pomaga smile))
      Pozdrawiam!!!
      • sylwiawm Re: starania o dziecko 21.05.04, 15:04
        dzieki wam za adresiki sciagnelam sobie ten programik. Jest naprawde fajny.
        Na razie jeszcze nie lapie sie w mierzeniu bo nie wiem jak wam ale dla mnie to
        dziwne: 7 dzien cyklu, 2 dzien mierzenia i temp. 36.9. Czy to normalne?
        • maretina Re: starania o dziecko 21.05.04, 15:14
          mierzyc temp nalezy zawsze o tej samej godzinie po minimum 5 godzinach snu.
          termometr trzymasz w ustach lub w pochwie. termometr przygotuj wieczorem, nie
          wstrzasaj rano, nie wstawaj przed mierzeniem, nie siadaj, nie gadaj.smile
          • sylwiawm Re: starania o dziecko 21.05.04, 16:31
            wiem jak sie tempke mierzy tylko nie wiem czy na poczatku cyklu taka wysoka to
            zle nie wrozy. jezeli taka jest teraz to przy owulacji bede miala stan
            podgorączkowy?
            • maretina Re: starania o dziecko 21.05.04, 17:11
              sylwiawm napisała:

> wiem jak sie tempke mierzy tylko nie wiem czy na poczatku cyklu taka wysoka
              to
              > zle nie wrozy. jezeli taka jest teraz to przy owulacji bede miala stan
              > podgorączkowy?
              >
              wysokosc temp zalezy o ktorej godzinie mierzysz. dziewczyny, ktore robia to ok
              8-9 rano maja w pierwszej fazie temp zazwyczaj ok 36.8 albo nawet ok 37.0.
              temperatura jest cecha indywidualna kazdego organizmu. moze nie skupiaj sie na
              konkretnych wartosciach, ale na tym czy sa skoki temp.
              w kiazdym badz razie zapewniam Cie, ze znalezienie owulacji termometrem jest
              dosyc trudne i czesto niesie mase watpliwosci. czasami dopiero po fakcie, po
              kilku dniach widac ze BYLA owu. czyli wychwyca sie ja niestety czesto
              retrospektywnie.
              jest forum "naturalne planowanie rodziny" tam dowiesz sie na ten temat wielu
              ciekawych rzeczy. zerknij tam.
              • sylwiawm Re: starania o dziecko 21.05.04, 17:27
                Właśnie na tym forum znalazłam stronke o metodzie objawowo - termicznej i tak
                naprawde to ona nie ma sensu, bo po
                1 Temperatura może być zawyżona, jeśli kobieta mierzyła temperaturę nie zaraz
                po przebudzeniu
                2 spała bardzo długo
                3 spała bardzo krótko
                4 poszła spać późno
                5 wieczorem piła alkohol
                6 wyjechała do obszaru o znacznie cieplejszym klimacie
                7 byla narażona na wyjątkowo silny stres

przecierz nikt nie zyje kazdego dnia tak samo i wszystko ma wpływ na temperature
                a i jeszcze jedno nie mozna mierzyc temperatury termometrem elektrycznym. W
                takim wypadku to wcale nie ma sensu. Ja tylko obawiam sie, że moge przegapic
                ten moment przed owulacja i za pozno zrobic testy o. albo mi ich zabraknie bo
                roznica miedzy cyklami wynosi tydzien a jest 5 testow. Juz calkiem w tym
                wszystkim sie zagubiłam, a stres mnie zrzera totalnie i nie potrafie sie
                uspokoic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka