Dodaj do ulubionych

Wypadają włosy

14.10.11, 21:01
Dziewczyny!

Polećcie coś przeciwko wypadaniu włosów. Włosy wychodzą mi garściami! Szczególnie po umyciu. Moje włosy w mieszkaniu są dosłownie wszędzie! sad

A czy tak nadmierne wypadanie może być przyczyną niedoboru jakichś pierwiastków w organizmie? Co należy zbadać?

Nadmienię, że 15 miesięcy temu urodziłam dziecko, ale ten fakt aktualnie chyba nie ma większego znaczenia. Z resztą włosy zawsze dość mocno traciłam...
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Wypadają włosy 14.10.11, 22:02
      Doustnie skrzypovita i szampon z czarnej rzepy, a myślałaś o wizycie u dermatologa?
    • nglka Re: Wypadają włosy 15.10.11, 00:43
      marion80 napisała:

> Nadmienię, że 15 miesięcy temu urodziłam dziecko, ale ten fakt aktualnie chyba
      > nie ma większego znaczenia. Z resztą włosy zawsze dość mocno traciłam...

Właśnie z tym może mieć ścisły związek.
      Mnie po porodzie włosy wypadały garściami aż do ok 6 miesięcy po odstawieniu od piersi [a odstawiłam gdy młoda miała 2 lata więc sporo mi się czupryna przerzedziła]. Przyczyna? Skrajnie niski estradiol.
      Najpierw zbadaj hormony, w szczególności tarczycę (tsh, ft3 i ft4), estradiol (e2) i testosteron.
      Po suplementy witaminowe sięgaj jeśli wyniki wyjdą ok.
      • marion80 Re: Wypadają włosy 15.10.11, 19:18
        Włosy, jak już pisałam, wypadały mi w dużych ilościach odkąd pamiętam, przed ciążą również, więc sama ciąża nie ma większego znaczenia. Poza tym urodziłam 15 miesięcy temu, a karmiłam tylko ok. 3 miesiące. Przez pierwsze miesiące po porodzie było super, ale potem wróciło do "normy".

Co do suplementów diety. Wypróbowałam większość. SPRZYPOWITA jest do bani, bardzo słaba. Łykałam też MERZ SPECIAL, VITAPIL, HA-PANTOTEN, nawet drogi INNEOV. I nic, żadnych rezultatów.

A z hormonami u mnie różnie. Mam zawyżoną prolaktynę. Nie wiem jak z tarczycą i estradiolem. A co do testosteronu, to kiedyś miałam wysoki, nie wiem jak teraz. Brałam na jego obniżenie leki, po których włosy były piękne i nie wypadały, ale podupadła znacznie moja psychika (częste zmiany nastrojów, a nawet lekka depresja), więc odstawiałam.
        Mam właśnie zamiar wybrać się na szczegółowe badanie hormonów, ale zapytałam jeszcze na forum.
        • Gość: Pablowa Re: Wypadają włosy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.11, 10:03
          daj znac jak już bedziesz miała badania ( i ewentualnie napisz jakie robisz) i po wizycie u lekarza.
          ja mam to samo ale wydaje mi sie,że to popierwsze po nieudanej trwałej ( mam włosy jak lalka ;/ ) i do tego odstawiłam antykoncepcję hormonalną.
          oczywiście umówiłam sie do lekarza ale wizyta jest na 4 listopada dopiero...
          tymczasem uzywam serii dermena, łykam skrzyp, stosuję delikatne kosmetyki a włosy leca jak głupie... po umyciu, uczesaniu, wymodelowaniu zbieram ich ok 200szt...
          jestem bliska załamania bo jak wyłysieję to juz nie widze dalszego funkcjonowania...
          a włosy przerzedzone strasznie, nie wiem co robić...
          • marion80 Re: Wypadają włosy 19.10.11, 15:06
            Próbuję właśnie namierzyć ginekologa, żeby jak najszybciej się umówić na wizytę i dostać skierowanie do laboratorium na badania. Część hormonów można badać w dowolnym dniu cyklu, ale jest kilka, które powinno się badać w 3 lub 4 dniu cyklu, więc jak nie wypadną mi te dni na początku listopada w sobotę lub niedzielę, to badania wykonam w ciągu ok. tygodnia czy dwóch, Jeśli nie, to w następnym cyklu.

Postaram się nie zapomnieć i dać znać co i jak wyszło smile
            • nglka Re: Wypadają włosy 19.10.11, 18:16
              marion80 napisała:

> Część hormonów można badać w
              > dowolnym dniu cyklu, ale jest kilka, które powinno się badać w 3 lub 4 dniu cyk
              > lu, więc jak nie wypadną mi te dni na początku listopada w sobotę lub niedzielę
              > , to badania wykonam w ciągu ok. tygodnia czy dwóch, Jeśli nie, to w następnym
              > cyklu.

Nie ma konkretnego dnia cyklu a jedynie konkretne fazy. Badania z fazy folikularnej to po prostu badania przed momentem kiedy MOŻE rozpocząć się fazaok ołoowulacyjna. Spokojnie zatem do 6 dc jeśli Twoje cykle mają długość 26 - 28 dni +/- a nawet do 9-10 dc jeśli cykle mają długość 32 - 34 dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka