3.aktenka 04.01.12, 10:56 czesc dziewczyny.mam pytanie.czy ktoras z was chorowala przed ciaza czy w ciazy na borelioze lub inne choroby odkleszczowe?jak tak , to jak sobie radzilescie?czy bylyscie leczone?dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: borelioza i koinfekcje odkleszczowe w ciazy 04.01.12, 12:07 Ja, przed drugą ciążą. Dziecko zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka do Mamalgosia 04.01.12, 12:16 Dzieki kochana za odpowiedz, mozesz napisac cos wiecej czy zachorowalas juz przed ciaza czy jak bylas w ciazy czy sie jakos leczylas? dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 04.01.12, 18:09 Czy nie ma takiej osoby, ktora by miala taki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do Mamalgosia 05.01.12, 10:18 Zachorowałam około rok przed ciążą. Wtedy nie leczyłam w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 05.01.12, 10:42 a jak zachorowalas to nie mialas zadnych objawow? jak sie czulas i jak przeszlas ciaze tez bez zadnych objawow. jak mozesz to odpisz jest to dla mnie bardzo wazne.dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do Mamalgosia 05.01.12, 16:49 Po ukąszeniu przez kleszcza miałam dwa wedrujące rumienie. Nie leczyłam tego, bo nie wiedziałam wtedy co to jest, jakoś się nie przejmowałam. Oprócz tych rumieni coraz większych nie działo mi się nic złego. Zniknęły po kilku miesiącach. W ciąży miałam różne dolegliwości, ale żadnych nie wiązałabym z boreliozą Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 05.01.12, 17:34 kochana jesli mialas rumien to masz borelioze, moze powinnas zrobic sobie jakies badania.ja tez leczylam sie na borelioze, robilam tez badania na koinfekcje w zabrzu.pozdrawiam.chciala bym m iecjeszcze jedno dziecko, ale troche sie boje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do Mamalgosia 05.01.12, 18:01 Oczywiście, ale wtedy tego nie wiedziałam. Badania potwierdziły to dopiero 3 lata później. Ale pytałaś o ciążę, więc odpowiadam: nie miało to żadnego wpływu Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 05.01.12, 18:11 a ile lat maja twoje dzieciaczki, sa zdrowe wszystko w porzadku?dzieki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do Mamalgosia 06.01.12, 14:55 Ten, którego urodziłam będąc już chora ma teraz 6, 5 roku i nic mu nie jest. Przeciwciała na boreliozę ma natomiast starszy, a przecież urodziłam go bedąc zdrowa w tym względzie. A czy sie martwisz? Jesteś w ciaży, czy planujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 06.01.12, 15:35 ja bardzo chciala bym jeszcze jedno dziecko.mam coreczke 3 letnia.w badaniach mam bartonelle i yersinie dodatnia a borelioza to taka niepewna Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do Mamalgosia 06.01.12, 19:37 Nie bój się. Jakby zrobić badania na przeciwciała tych chorób, to ponad połowa populacji by miała. A masz jakieś niepokojące objawy? Albo leczysz aktualnie antybiotykiem? Bo jesli nie, to śmiało, nic dziecku nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 06.01.12, 22:19 moje objawy wleka sie od 2006 roku.diagnozowana bylam w kierunku SM i przy okazji mialam pobrana krew na p/ciala boreliozy no i mam dodatkowo te koinfekcje.strasza ze to moze przejsc przez łozysko i z mlekiem matki.objaww mam mnostwo.w 2006 roku bylam przeleczona dwa tygodnie antybiotykiem, potem jeszce dwukrotnie przyjmowalam antybiotyki, raz 5 miesiecy za drugim raem dwa miesiace.nie wiem juz sama. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do Mamalgosia 08.01.12, 18:32 Objawów to i ja mam ciągle mnóstwo. Ale niektóre to myślę, że niekoniecznie z tej boreliozy, choć wmawia się, że od niej. Tak, borelioza i SM często mają podobne objawy. Ale masz IgG dodatnie, czy IgM teraz też? Bo samym IgG się nie przejmuj. A jeśli teraz nie bierzesz antybiotyku, to spokojnie, naprawdę. Dziecko sobie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 08.01.12, 19:46 ja mialam zawsze IgM podwyzszone ale niewiele albo watpliwe.martwie sie o coreczke i o to nastepne bo tak naprawde to nie wiem co robic. niektorzy sadza ze ta bakteria przenosi sie przez łozysko i z mlekiem matki.mam tez te koinfekcje.jestem juz poprostu glupia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: do Mamalgosia 08.01.12, 19:54 A ja uważam, że sprawa jest wyolbrzymiana Odpowiedz Link Zgłoś
3.aktenka Re: do Mamalgosia 08.01.12, 21:41 ja tez wolała bym zeby to bylo wyolbrzymiane, ale tak pisza niektorzy lekarze to chyba sie z nikad nie bierzekurcze i co tu robic??????tak pragne tego drugiego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zen2 Re: do Mamalgosia IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 28.02.12, 11:16 Sprawa nie jest wyolbrzymiona -w 2004 miałam rumień (przeleczony 3 tyg. dwoma antybiotykami). Pierwszą córkę urodziłam w końcu 2006 roku (p41 dodatni + bartonella ) - jest w trakcie leczenia, druga w 2009- p41 dodatni + bartonella -brak póki co objawów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokitka Re: borelioza i koinfekcje odkleszczowe w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 22:34 To prawda, sprawa nie jest wyolbrzymiona, borelioza i koinfekcje to bardzo poważne sprawy, oczywiście, że bakterie przenikają przez łożysko. Niestety lekarze bagatelizują problem a pacjenci cierpią. Borelioza to naprawdę nic w stosunku do jersiniozy, bartonelli czy innych koinfekcji. Można wierzyć w co się chce, czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyna Re: borelioza i koinfekcje odkleszczowe w ciazy IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 01.03.12, 07:34 Ja juz tutaj opisywałam swoje chorowanie forum.gazeta.pl/forum/w,216,133523612,,borelioza_w_ciazy.html?v=2 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka do Zen2 01.03.12, 19:28 a powiedz mi kochana jakie twoje dziecko ma objawy, w jakim jest wieku i jak je leczysz dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś