Dodaj do ulubionych

Zapomniana tabletka

IP: *.bts.net.pl / *.bts.net.pl 07.06.04, 19:56
Pomóżnie bo nie wime co robic.
14 dnia brania tab zorientowałam sie ze nie wziełam dnia 13 (czyli wczoraj) po 24 godz . Mam wziąśc obydwie i jaka jest teraz skuteczność (biore Cilest siódmy miesiąc)
Obserwuj wątek
    • Gość: sofi Re: Zapomniana tabletka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 19:08
      1 tabletka zapomniana w pierwszym tygodniu stosowania.
      Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to
      przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Przez
      następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda
      barierowa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków płciowych
      w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć porady lekarza.

1 tabletka zapomniana w drugim tygodniu stosowania Należy jak najszybciej
      przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek
      jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Skuteczność tabletki jest zachowana
      i nie potrzeba stosować dodatkowych metod antykoncepcyjnych.

1 tabletka zapomniana w trzecim tygodniu stosowania Istnieją dwie możliwości
      bez potrzeby stosowania dodatkowej metody antykoncepcyjnej:

Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to
      przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Po
      przyjęciu ostatniej tabletki z opakowania, nastepnego dnia należy rozpocząć
      przyjmowanie tabletek z nowego opakowania nie robiąc przerwy. Krwawienie
      miesiączkowe może wystąpić dopiero po zakończeniu przyjmowania tabletek z
      drugiego opakowania. Jednakże w trakcie przyjmowania tabletek może wystapić
      plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe.

lub

Można zaprzestać przyjmowania pozostałych tabletek z opakowania, zrobić 7
      dniową lub krótszą przerwę (licząc również dzień w którym zapomniano przyjąć
      tabletkę) i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Stosując
      tę metodę można rozpoczynać kolejne opakowanie tego samego dnia tygodnia jak
      zazwyczaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka