Dodaj do ulubionych

Torbiel dermoidalna?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 10:50
Stwierdzono u mnie ok 3 cm (śred.) torbiel. Lekarze kierują mnie na laparo.
Miałam zrobiony marker CA - 34 (czyli jeszcze w normie). Co robić? czy jednao
USG jest wiarygodne, czy powtórzyć? Czy mogła zajśc jakaś pomyłka? (miałam
robione w szpitalu MSWiA na Wołoskiej), czy marker też powtórzyć, aby się
upewnić? Tak radzą znajomi.
Ile mogę z "tym" jeszcze chodzić?(trochę kłuje). czy mozna poczekać miesiąc?
Czym grozi dalsze zwlekanie?
I prosze jeszcze o kilka słów o markerze, jaka jest norma dla zdrowych,i co
on tak naprawde ma wspólnego z nowotworem?
Ania
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: Torbiel dermoidalna? 14.06.04, 13:05
      a nie próbowano tego ci leczyc farmakologicznie ?
      tylko tak od razu na laparo ?
      a nie marker ca-125 ? on ma normy 0,00 - 37,00 U/ml
      ja bym skonsultowała to z innym ginem
      • Gość: ap77 Re: Torbiel dermoidalna? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 20:18
        Oczywiscie marker Ca 125-tylko wynik byl 35.
        • urbanchaos Re: Torbiel dermoidalna? 14.06.04, 20:30
          to w górnej normie,ale poradź się innego,w końcu laparo to powinni ci
          zaproponować jakby było powyżej normy
          • Gość: ap77 Re: Torbiel dermoidalna? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 20:35
            O tu cos znalazłam
            Torbiel jajnika
            Torbielą nazywa się patologiczną jamę otoczoną mniej lub bardziej wyraźnie
            wykształconą ścianą. Torbiel jajnika jest to często stwierdzana patologia
            ginekologiczna. Wśród torbieli wyróżnia się: surowicze - tzw. torbiele proste,
            torbiele endometrialne, tworzące się w przebiegu endometriozy (zwane również
            torbielami czekoladowymi), torbiele dermatoidalne (tzw. skórzaste), torbiele
            wypełnione śluzem, torbiele lite bądź zawierające elementy lite. W zależności
            od pochodzenia torbiel może być, w rozumieniu potocznym, zmianą łagodną (np.
            nie pęknięty pęcherzyk Graafa, tzw. przetrwały pęcherzyk Graafa), ale może
            również stanowić zmianę złośliwą (rak jajnika). Dlatego dla rokowania i
            leczenia bardzo istotne jest wczesne rozpoznanie. Torbiel jajnika jest zmianą,
            która klinicznie może objawiać się zaburzeniem cyklu miesiączkowego,
            krwawieniem z dróg rodnych poza terminem miesiączki, bólem podbrzusza.
            Podstawą rozpoznania torbieli jest badanie ginekologiczne. Podstawowym
            badaniami dodatkowymi są ultrasonografia, badanie ultrasonograficzne
            dopplerowskie, niekiedy również biopsja torbieli i laparoskopia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka