Dodaj do ulubionych

utrogestan a estradiol

15.03.02, 11:55
biorę utrogestan 200 mg, bo miałam znaczny spadek progesteronu 2 tyg temu -
jestem w 12 tyg ciąży. Przeczytałam na ulotce, że terapia tym lekiem powinna
być prowadzona razem z kontrola lub terapią estrogenową.
Czy powinnam skontrolować estradiol?
Obserwuj wątek
    • edyta Re: utrogestan a estradiol 17.03.02, 18:55
      Toga, bralam utrogestan w poprzedniej ciazy (prowadzonej przez bardzo dobrego
      lekarza z CZMP w Lodzi i nie mialam robionego poziomu hormonow - tu chodzi
      zapewne tez o podtrzymanie ciazy. jest to lek taki jak Duphaston i Turinal, ale
      mowi sie, ze o tyle lepszy, ze omija watrobe, bo bierzesz go "dowcipnie". Do
      tego ma te zalete, ze w razie czego (np podroz) mozna go rownie dobrze polknac.
      Nie przejmuj sie w tym wypadku ulotka, zawsze tak pisza, moze bierze sie go
      takze w innych przypadkach, gdy w gre wchodzi uregulowanie poziomu hormonow. W
      przypadku ciazy nie slyszalam, zeby ktos przy leczeniu tego typu specyfikami
      zalecal badanie poziomu innych hormonow, chyba akurat wtedy nie ma to
      znaczenia. Zycze powodzenia, juz najgorszy stres za Toba, jeszcze ze 4 tygodnie
      i w zasadzie spokoj calkowity, chyba, ze cos innego wyskoczy, czego nie zycze i
      na pewno sie sprawdzi. pozdrawiam, Ed
      • toga Re: utrogestan a estradiol 18.03.02, 09:15
        Edyta -dzieki za miłe wieści - a tak a propos: kiedy dokłdnie kończy się 1
        trymestr - licząc od miesiączki w tyg!!!!??? bo rozumiem , że o ot Ci chodziło
        z tym "świętym spokojem"??
        • edyta Re: utrogestan a estradiol 18.03.02, 11:54
          Toga, specjalistą nie jestem, ale wiem, że ryzyko poronienia znacznie się
          zmniejsza po 16 tygodniu. Trymestry sobie licz przyjmując 4,5 tygodnia na
          miesiąc. to nigdy nie wychodzi za równo, ale ciąża w końcu trwa 9 miesięcy i
          tydzień (tzn. taka ciąża, która czyta ksiązki wink))). najlepiej to za duzo nie
          myśleć i zajmować się czymś miłym. Wiem, że to czasem trudne, ale wierz mi,
          cztery razy próbowałam i da się. Pozdrowionka, ed
    • monika.antepowicz Re: utrogestan a estradiol 24.03.02, 21:16
      Nie, w czasie ciazy można stosować progesteron bez kontroli estrogenów.
      Utrogestan to czysty progesteron i ma za zadanie podtrzymanie ciaży do 12
      tygodnia, a potemzapobiega skurczom macicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka