Dodaj do ulubionych

Osteopenia/osteoporoza

25.01.13, 19:14
Czy jest ktoś kto ma osteopenię? Jakie leki bierzecie, jakie wapno, jakie sposoby znacie z własnego doświadczenia mające pozytywny wpływ na zatrzymanie choroby? Mam osteopenię wynik -2,3 (rok temu - 2), mam 36 lat, myślę, że chorobę odziedziczyłam po mamie, która ma osteoporozę. Martwię się co będzie za kilka, kilkanaście lat z moimi kośćmi. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joa Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.radioalfa.pl 26.01.13, 18:08
      Cześć , ja mam podobnie -2.2. ale jestem od Ciebie trochę starsza. Biorę wapno calperos (bez recepty) i witamine D oraz protelos to już na receptę i pod kontrolą lekarza. Koniecznie znajdź dobrego specjaliste najlepiej zajmującego się leczeniem osteoporozy i nie daj się zbyć. Moja rodzinna lekarka zbagatelizowała sprawe kazała mi przebywać na słońcu , ruszać się itd. ale nie wdrożyła leczenia bo twierdziła, że mam osteopenię a nie osteoporozę i nie trzeba brać leków. NIestety okazało się że po roku moje wyniki bardzo się pogorszyły sad, trafiłam do specjalisty który bardzo był zdziwiony, że się nie leczę.
      • venla Re: Osteopenia/osteoporoza 26.01.13, 18:17
        Dziękuję Ci za odpowiedź. Moja mama bierze Protelos tylko dlatego, że sama poprosiła o to lekarza, bo lekarz zapisał jej lek, który niby zapobiega złamaniom a nie ma działania kościotwórczego (po Protelosie, mama ma lepsze wyniki). Czytałam, że Protelos to lek stosowany po menopauzie, czy to prawda? Lekarz, do którego chodzę (ortopeda traumatolog) twierdzi tak jak napisałaś, że osteopenii sie nie leczy, czekałam rok i straciłam ten czas bo wyniki są gorsze. W środę idę do niego i już się martwię, że znów nic mi nie zapisze, każe brać wapno i przyjść za rok. Zainteresowało mnie to, że się leczysz tak konkretnie, skąd jest lekarz u którego się leczysz? Szukam dobrego lekarza (jestem z woj.opolskiego) ale marnie to widzę sad.
        • Gość: Joa Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.radioalfa.pl 26.01.13, 19:22
          Już odpowiadam na Twoje pytania protelos działa poprzez hamowanie procesu niszczenia kości i stymuluje jej odbudowę, nowo utworzona kość jest prawidłowej jakości, zmniejsza ryzyko złamań. Nie może być stosowany u osób poniżej 18 lat a szczególnie jest wskazany w menopauzie ( tak przeczytałam w ulotce). Ja jestem w wieku okołomeno mam 47 lat. Mieszkam w Krakowie i po wielu próbach poszukiwań trafiłam do Krakowskiego Centrum Medycznego na Kopernika 32, oni specjalizują się w leczeniu osteoporozy. Ten lekarz u którego byłam twierdził, że przy takich wynikach i moim wieku konieczne jest leczenie i żadne naturalne sposoby + dieta bogata w wapń już nie pomogą, a szkoda czekać na dalsze pogorszenie wyników a tym samym zwiększenie ryzyka złamań. Musisz chyba zmienić lekarza i poszukac kogoś sensownego. Ja teraz żałuję, że zaufałam tej rodzinnej lekarce i straciłam ponad rok leczenia.
    • venla Re: Osteopenia/osteoporoza 27.01.13, 15:28
      Kraków to daleko ode mnie niestety. W środę idę do lekarza z tym wynikiem, jeżeli uzna, że nadal mam brać tylko wapno to może wybiorę sie tam gdzie Ty. Jak możesz to podaj mi nazwisko lekarza, u którego byłaś (możesz napisać na pocztę gazetową) będę wdzięczna. W ulotce leku Protelos (czytałam przed chwilą w necie) pisze, że stosowany jest u kobiet po menopauzie, może Ty masz nowszą ulotkę, skoro czytałaś że juz po 18 r.ż.? Idąc do lekarza chciałabym mieć jakieś argumenty. Dziękuję za wszystkie informacje, dużo mi pomogły, bo byłam przekonana, że mimo wszystko osteopenii się nie leczy. W dzisiejszych czasach trzeba mieć większą wiedzę niż lekarz, to straszne...
      • Gość: Joa Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.radioalfa.pl 27.01.13, 18:19
        Protelos nie jest lekiem hormonalnym, stosowany jest głównie w menopauzie ponieważ wtedy najczęściej pojawiają się u kobiet problemy z osteoporozą, nie ma on wpływu na gospodarkę hormonalną organizmu, jeżeli zagrożenie osteoporozą występuje we wcześniejszym wieku to nie ma przeciwskazań aby go stosować. Oprócz protelosu jest jeszcze wiele innych leków o podobnym działaniu, mnie akuratnie lekarz wybrał ten. Ja byłam u dr Przemysława Borowego i zrobił na mnie dobre wrażenie, konkretny, komunikatywny, można o wszystko zapytać i porozmawiać. Może znajdziesz kogoś sensownego bliżej Ciebie, ale napewno nie możesz czekać ponieważ jak piszesz Twoje wyniki pomimo brania tego wapna dalej się pogarszają , masz predyspozycje genetyczne do tej choroby (Twoja mama ma osteoporozę) i bez sensu jest czekanie aż rozwinie się pełnoobjawowa osteoporoza ze wszystkimi zagrożeniami. Jeszcze ten lekarz powiedział mi, że u osób młodszych zagrożenie złamaniami związanymi z osteoporozą jest większe ponieważ prowadzą przeważnie bardziej aktywny ruchowo tryb życia niż starsi. Także powodzenia i cierpliwości i nieustępliwości smile, dobrze działa powiedzenie lekarzowi jak odmawia Ci leczenia, że chcesz tego na piśmie, pozdrawiam
    • zombiekitty Re: Osteopenia/osteoporoza 28.01.13, 20:47
      Ja mam 29 lat i mam wynik 2,9. Na razie biorę zwykłe wapno+D3...
      • zombiekitty Re: Osteopenia/osteoporoza 29.01.13, 13:42
        zombiekitty napisała:

> Ja mam 29 lat i mam wynik 2,9. Na razie biorę zwykłe wapno+D3...

oj nie, sorry, -1,8 - zajrzałam do wyników (nie dosyć, że zamiast 1 zapamiętałam 2, to jeszcze z 8 moja podświadomość zrobiła 9, chyba żeby dramatyczniej było wink )
        • venla Re: Osteopenia/osteoporoza 29.01.13, 22:51
          To duża różnica, a jakie wapno bierzesz i czy zapisał Ci je lekarz?
          • zombiekitty Re: Osteopenia/osteoporoza 30.01.13, 07:59
            Obecnie biorę Calcium Osteo D3, szczerze mówiąc kupuję najtańsze. Lekarz nie zapisał nic.
            • Gość: Basia Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.icpnet.pl 03.04.13, 16:13
              Słuchajcie kobietki nie róbcie takiego wielkiego larum z tej osteoporozy ,ja mam osteoporozę z wynikiem -3,5 lekarz na nfz zapisał mi lek o nazwie prolia powiedział że powinnam go zażywac ale zeby było ciekawiej to wam powiem coś co zniechęciło mnie do leków przeciw osteoporozie . Mam w rodzinie lekarzy którzy odradzają mi zażywania leków ze względu na skutki uboczne które moga narobic nam więcej kłopotów niż nam się wydaje ,chociaż swoim pacjętom zapisują leki bo inaczej nie mogą robic ale sami nie są przekonani do nich i swoim bliskim nie pozwalają je zażywać i to tyle na ten temat możecie wierzyc albo nie .
              • venla Re: Osteopenia/osteoporoza 06.04.13, 16:10
                Co do leków zapisywanych na NFZ rzeczywiście jest mnóstwo skutków ubocznych, moja mama brała więc wiem jak źle się czuła. Teraz bierze Protelos i ma się ok, ja też biorę ten lek i nie odczuwam żadnych skutków ubocznych, czytałam też, że jest bezpieczniejszy. Dziękuję jednak, że napisałaś, każda uwaga jest cenna. Pozdrawiam
    • venla Joa... 01.02.13, 18:26
      Chciałam Ci powiedzieć, że byłam u lekarza i na moją prośbę zapisał mi Protelos, choć początkowo zdziwił się, że chcę się leczyć. Podobnie jak Ty stwierdził, że Protelos w moim wieku mogę brać. Chciałabym Ci podziękować za to, że napisałas w tym wątku, dzięki temu czuję, że jestem na dobrej drodze. Jak będziesz robiła ponowne badanie kręgosłupa to napisz jaki masz wynik, kiedy bedziesz się pod tym katem badać? Pozdrawiam Cię serdecznie
      • Gość: Joa Re:venla IP: *.radioalfa.pl 01.02.13, 20:52
        Cieszę się, że Ci się udało smile i że mogłam trochę pomóc. Ja będę robić badania dopiero w sierpniu bo wtedy będzie rok od ostatniej kontroli. Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w walce z zagrożeniem osteoporozą smile
    • Gość: Ewa Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.13, 16:49
      W ubiegłym roku nieszczęśliwie złamałam nogę. To było już kolejne złamanie: ręka , palec, nadgarstek i noga. Pomimo, że mówiłam o tym lekarzowi -nie zareagował. Poszłam prywatnie na badanie gęstości kości i okazało się, że mam osteoporozę -3,5. Poszłam z wynikiem ( prywatnie) do ortopedy, który przepisał mi Risendross35. Wzięłam dwa opakowania, wynik się nieznacznie poprawił na -3,00. Lekarz przepisał jeszcze jedno opakowanie i zalecił mi jeść dużo ryb, gdyż stwierdził, że wapno w pokarmie przyjmuję ale nie przyswajam prawidłowo. Zalecił również ruch i słońce. Sama trafiłam na przepis z medycyny niekonwencjonalnej i zastosowałam go tak aby skończyć go na 2 miesiące przed powtórzeniem wyniku. Dzisiaj wykonałam powtórne badanie i mam -2,5. Czyli jest lepiej.
      Mam zamiar powtórzyć ten przepis po konsultacji z lekarzem. Jest on prosty: 10 skorupek jaj od kur wiejskich, zmielić, zalać 1/2 szklanki koniaku. Po rozpuszczeniu skorupek dodać miód 2,3 łyżki ( u mnie pozostały trochę grudki, gdyż dodałam za wcześnie miodu) . Stosować 1 łyżkę dziennie, aż do wyczerpania.
      • Gość: monalis Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.108.152.74.wlantech.pl 12.06.13, 14:49
        witam,tego proszku skorupkowego to ile tak na oko jest z 10 jaj? , bo ja mam małe pudełko takiego proszku probowalam jesc sam ale mi nie szlo, a tu widze w lepszej, płynnej postaci. Tez mam osteopenie 20% i zwykle wapno z D3 nie pomaga.Czy tą kurację stosujesz 2 razy w roku czy częściej?Pozdrawiam
    • Gość: LuriTuri Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.uph.edu.pl 12.06.13, 16:54
      Więcej słońca i warzyw, mniej białka zwierzęcego
    • wanesa201 Re: Osteopenia/osteoporoza 07.05.14, 01:29
      Witaj,mam osteoporozę z patologicznym złamaniem kręgosłupa,jest nowy lek właśnie go biorę.Prolia zastrzyk podawany raz na pół roku.niestety refundowany jedynie po 65roku.Kosztuje 862zł na 100%,ale watro wydać,zatrzymuje chorobę i cofa.Obecnie po 2zastrzykach cofnęła mi się choroba mam Osteopenię.Lekarze nie wszyscy o nim wiedzą,wbij w Gogle i dowiesz się jaki jest skuteczny,,,koniecznie trzeba brać wapno virtum calcium1250 +witaminum D3 codzienie 1tabletka..zapisano mi w Klinice
      • venla Re: Osteopenia/osteoporoza 07.05.14, 13:08
        A to ciekawe. Wpiszę i poczytam chętnie. Dziękuję. Powiedz mi jeszcze jaki miałaś wynik osteoporozy? Jaki masz wynik teraz? Cieszę się, że się odezwałaśsmile
        Ja po roku brania Protelosu mam nadal taki sam wynik -2,3 a mojej mamie bardzo sie poprawiło. Miała -4 a ma teraz -2,8. Nie wiem skąd taka różnica?
        • Gość: wanesa Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.szczecinek.vectranet.pl 07.05.14, 17:33
          witaj,miałam T-score-2,2 obecnie- 2,0 Z-score -1,4 obecnie -0,8 to kręgosłup.Kość udowa T-score -2,2 obecnie -1,7 Z-score- -1,4 a obecnie -0,7.Muszę Ci zdradzić ze palę papierosy inaczej miałabym o wiele lepsze wyniki a wzięłam dopiero drugi zastrzyk,,poprawa natychmiastowa.Pozdrawiam i życzę Tobie i mamie dużo zdrówka...
      • Gość: ula Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.internetia.net.pl 08.07.14, 22:11
        Witaj...ja też mam przypisaną Prolię, ale boję się wykupić z uwagi na działania uboczne.Możesz coś więcej napisać, czy nie wystąpiły opisane działania uboczne.Ja mam 66 lat i muszę zawalczyć z tą chorobą. Nie mogę brać żadnych tabletek z uwagi na chory żołądek.Serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: teresa.w Re: Osteopenia/osteoporoza IP: *.vc.shawcable.net 10.07.14, 05:42
        badanie gestosci kosci /biodro/ wykazalo -2,7%
        lekarz zaproponowal mi zastrzyki "prolia", nie wiem czy to nie za wczesnie?
        troche sie obawiam ubocznych skutkow..
        czy odczuwalas jakies zmiany po braniu tych zastrzkow
        rozne sa opinie na ten temat
    • Gość: pacjetka rocznik 4 osteopenia/osteoporoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.14, 09:34
      moim zdaniem trzeba zbadać jeszcze parathormon . W moim przypadku nadczynność przytarczyc hamuję przyswajanie wit D ze słońca . przebywałam na słońcu zawsze mieszkałam we Włoszech a tu wit D 4 powinno być 30 . Dowiedziałam się mieszkańcy Afryki też mogę mieć osteoporozę. Polecam badanie wit D w surowicy i pokazanie lekarzowi wynik. Ja Łykałam Vigantol i ilośc wit D podskoczyła mi 29.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka