IP: *.as13285.net 26.05.13, 18:05
w marcu wykluczylam z diety weglowodany schudlam 5kg niestety waga stanela w miejscu dodatkowo mam problemy z zaparciami. Czy ktos cos moze polecic ?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: zaparcia 26.05.13, 20:27
      Spróbuj wypijać co wieczór szklankę Normosanu. Parzy się wygodnie, bo jest w postaci maczałek oficjalnie zwanych fixami.
    • dr.anna.ziolkowska Re: zaparcia 31.05.13, 09:28
      Witam. Wykluczenie węglowodanów złożonych z diety w mojej opinii było błędem. Powinniśmy oczywiście unikać cukrów prostych ze słodyczy, przekąsek, słodkich napoi oraz dodawanych indywidualnie. Węglowodany złożone dostarczane z produktami zbożowymi (150-180g dziennie), warzywami (800g-1kg dziennie), owocami (300g dziennie) powinny stanowić główne źródło energii w diecie (55-65% dziennego zapotrzebowania na energię). Spożywając te produkty dostarczamy jednocześnie błonnika pokarmowego. Błonnik nie tylko poprawia pracę jelit mechanicznie, ale również nasila wydalanie cholesterolu z kałem, pochłania toksyny powstające w czasie trawienia oraz jest źródłem związków chroniących przed mutacjami nowotworowymi. Proponuję powoli włączyć owoce i warzywa pamiętając o dobrym nawodnieniu (2 litry wody dziennie), po kilku dniach dołączyć produkty zbożowe. Niestety zbyt mało informuje się o tak niekorzystnym powikłaniu diet białkowych lub białkowo-tłuszczowych jakim jest ciężkie zaparcie i jego skutki (hemoroidy czy niedrożność mechaniczna jelit).
    • 7malwina Re: zaparcia 04.06.13, 11:30
      Co jakiś czas miewam uporczywe zaparcia i gdy dieta nie pomaga stosuję wlewkę doodbytniczą rectanal, mi pomaga..
    • Gość: gościówa Re: zaparcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.13, 21:13
      Duży kubek jogurtu, takiego jaki się lubi, dosypać ile wlezie otrąb albo płatków owsianych, wymieszać i codziennie zjeść /można odczekać trochę,żeby zmiękły te płatki, smak początkowo niekonieczny ale później można się rozsmakować, ja jadłam to przez tydzień, zaparcia minęły, ale nadal jadłam co 2-3 dni, tak do miesiąca,nadal od czasu do czasu sobie to podjadam, jest to jedyna metoda, która na mnie podziałała, żadne tam normosany ohydne w smaku, xenny, które tylko działały jednorazowo przeczyszczająco/.Wiele lat walczyłam z zaparciami, próbowałam wszystkiego z apteki w postaci ziół sypanych i tabletek, jabłka na czczo, woda na czczo i inne niedziałające bzdury, aż trafiłam do sklepu zielarskiego w poszukiwaniu czegoś czego nie było w aptekach i pani "zielarka" zamiast ziół "sprzedała" mi tę metodę. Działanie sprawdzone na kilku osobach, jogurt zawiera różne dobrotliwe bakterie, otręby bądź płatki owsiane masę błonnika i to połączenie na pewno zlikwiduje zaparcia. Zdrowe i bez skutków ubocznych.
      • Gość: asia Re: zaparcia IP: *.as13285.net 09.06.13, 23:12
        od 2 tygodni wlasnie jem platki owsiane i jest lepiej smile
      • Gość: ewa Re: zaparcia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.13, 22:09
        Witam
        właśnie szukam czegoś piorunująco dobrego na zaparcia bo nic mnie nie rusza nawet jabłko popite kefirem. trafiłam przypadkiem na płatki owsiane, które zjadam od kilku dni. Narazie zadnych rezultatów. Ciekawa jestem jakich płatków użyc do joguru bo czytając o płatkach owsianych prawdopodobnie nie powinno się użuwać do jogurtu zwykłych tylko błyskawiczne gdyż są ciężko strawne
        • Gość: M. Re: zaparcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 22:10
          Skoro zmiana diety i zwiększony ruch nie pomagają, to przecież można sięgnąć po tabletki bez recepty albo senes i przestać się męczyć. Oczywiście nie polecam na dłuższą metę, bo można się uzależnić i zupełnie rozleniwić jelita, ale jako doraźna pomoc dla zdesperowanych na pewno się sprawdzą.
    • dr.anna.ziolkowska Re: zaparcia 11.06.13, 16:00
      Witam. Najprawdopodobniej Pani problemy wynikają z błędu żywieniowego jakim było wykluczenie węglowodanów z diety. Niskowęglowodanowe diety ketogenne nie są skuteczną metodą odchudzania w dłuższej obserwacji. Do częstych powikłań związanych z brakiem błonnika pokarmowego należą zaparcia (nawet bardzo ciężkie). Osoby ograniczające węglowodany nie spożywają odpowiedniej ilości białka roślinnego. Dieta oparta tylko na białku zwierzęcym sprzyja uszkodzeniu nerek. Proponuję stopniowo -od małych porcji- włączyć do diety warzywa i owoce oraz produkty zbożowe. Zgodnie z wynikami badań chudnięcie zależy od zmniejszenia ilości energii w diecie. Jeśli chodzi o skład, to powinna być to dieta zgodna z zaleceniami zdrowego żywienia.
      • Gość: asia Re: zaparcia IP: *.as13285.net 11.06.13, 20:14
        ale ja jadlam i jem warzywa i owoce.
        • dr.anna.ziolkowska Re: zaparcia 20.06.13, 13:03
          Witam,

warzywa i owoce są dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Ulega on fermentacji w jelitach i jest źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Pobudzają one perystaltykę jelit, nasilają wydzielanie żółci, wywierają działanie ochronne, w tym przeciwnowotworowe, w stosunku do komórek nabłonka jelit. Warzywa i owoce zawierają również błonnik nierozpuszczalny w wodzie, aczkolwiek jego głównym źródłem są produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie tworzy masy kałowe, wiąże toksyny wytwarzane w procesach trawienia oraz cholesterol wydzielany z żółcią. Jeżeli spożywa Pani wystarczającą ilość warzyw (800g do 1 kg dziennie) i owoców (300 g dziennie) proponuję ocenić, czy w Pani diecie jest wystarczająca ilość produktów zbożowych, kasz, orzechów i nasion (150 - 180g dziennie.
    • Gość: 2apytalska Re: zaparcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.13, 11:26
      a uprawiasz jakiś sport? ruch reguluje perystaltykę jelit smile
      bo jeśli jesz owoce i warzywa to może problem jest inny. U mnie był stan zapalny, a nawet o tym nie wiedziałam(a tak samo zaparcia jedząc produkty z błonnikiem).
    • opuncja.figowa Re: zaparcia 22.06.13, 22:30
      Raz dziennie kiwi!
    • lo.ri Re: zaparcia 29.06.13, 19:14
      ma podobne problemy z zaparciami. oprócz diety bogatej w błonnik, jogurtu i sporej dawki ruchu od czasu do czasu korzystam również z czopków. te które używam są delikatne bo na bazie naturalnej więc nie przeczyszczają , nie podrażniają jelit tylko delikatnie wymiatają problem z jelit. również w nich dobre jest to że działają już po ok 15 min. więc zawsze możemy zaplanować wizytę w wc. nazywają się evaqu.
      • beatkaa32 Re: zaparcia 30.06.13, 14:13
        witajsmile spróbuj więcej się ruszać(codziennie), pij co najmniej 2l wody niegazowanej, a jeśli to nie pomoże kusz babkę płesznik w kapsułkach(rewelacyjnie działa)
        • Gość: gosć Re: zaparcia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.13, 14:02
          No ale jak już trzeba się odetkać to najlepsze są właśnie czopki, bo działają miejscowo i usuwają problem. A ruch i dieta to wszyscy wiemy ale nie stosujemy...smile
          • Gość: Elennna29 Re: zaparcia IP: 193.59.67.* 11.09.13, 08:54
            Nie znoszę czopków, wolę inne metody. Bardzo dobrze działa błonnik na bazie babki jajowatej. Dobry bo naturalny i działa mechanicznie, nie mam po nim rozwolnienia. co do ruchu to sie zgadzam, nie ma na to czasu sad
            • Gość: alka Re: zaparcia IP: *.231.7.146.koba.pl 12.09.13, 10:25
              No właśnie , ale gdzie znaleźć taki błonnik, który nie powoduje biegunki?
            • Gość: villemo Re: zaparcia IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.14, 12:03
              Babkę jajowatą kupiłam wczoraj, po zażyciu 1-dawki tj. 2 łyżeczki z wodą- jak pisze na opakowaniu, efekt murowany-dziś w toalecie jestem już .....5 raz. Tylko żałuję, że wcześniej nie wyczytałam na forum. tak, tak właśnie na forum o tym zielsku, bo niepotrzebnie się czasami męczyłam z zaparciami i łaknieniem. Polecam gorąco, działa jest ok, w końcu to matka natura wymyśliła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka