Dodaj do ulubionych

napiety brzuch, ciaza

IP: 212.160.79.* 21.08.01, 19:02
Pani doktor

jestem w 7 miesiacu. kilka (a moze i kilkanascie razy dziennie) dosc mocno napina mi sie brzuch a
na wysokosci pepka, po lrewej stronie robi mi sie wyraznia gorka. trwa to chwilke. czy to nor,malny
objaw? ,moze po prostu dziecko sie przeciaga? niepokoje sie, bo napiecie jest bardzo mocne
Obserwuj wątek
    • Gość: Józia Re: napiety brzuch, ciaza IP: 212.75.99.* 22.08.01, 09:43
      To mogą być tzw skurcze przepowiadające (Braxtona - Higgsa - czy coś w tym
      rodzaju)przygotowujące macicę do porodu. Nie jestem pewna, czy 7 miesiąc to
      jeszcze nie za wcześnie. Jeżeli czujesz się zaniepokojona - lepiej idź do
      lekarza. Ja w obydwu ciążach miewałam paranoje, że dziecko się nie rusza itp.
      Zawsze w takiej sytuacji szłam do najbliższego szpitala położniczego na izbę
      przyjęć i prosiłam o KTG albo chociaż o wysłuchanie tętna płodu. Bardzo
      uspokaja.

Pozdrawiam
      • Gość: Magna Re: napiety brzuch, ciaza IP: 210.176.197.* 22.08.01, 10:57
        Braxton-Hicks w 7-mym to chyba nieco za wczesnie a i one zazwyczaj zaczynaja
        sie z gory (od szczytu macicy) z tego co moi lekarze mi mowia. Zadne gorki sie
        raczej nie robia. Gorki to zazwyczaj lokcie lub piety potomka. Jesli pojdziesz
        na KTG to zarejestruje on i Braxton-Hicks jesli je masz. Ja mialam sporadyczne
        chociaz wcale ich nie czulam. Ale to dopiero w polowie 8-go miesiaca.
        • monika.antepowicz Re: napiety brzuch, ciaza 22.08.01, 23:34
          Ja myslę ,że górki to miednica albo główka płodu, która wypychając sie powoduje
          skurcz macicy. W takiej sytuacji nalezy pójść do lekarza, by zbadał szyjke
          macicy- czy sie nie skraca i jak najwiecej polegiwac O zagrazajacym porodzie
          przedwczesnym mówimy, gdy stwierdza sie min. 2-3 skurcze w ciagu godziny, które
          nie ustepują, a przy tym zmienia sie szyjka macicy- zbyt wczesnie przygotowuje
          sie do porodu.MA
          • Gość: znow_ja Re: napiety brzuch, ciaza IP: 212.160.79.* 23.08.01, 17:21
            monika.antepowicz napisał(a):

O zagrazajacym porodzie
            > przedwczesnym mówimy, gdy stwierdza sie min. 2-3 skurcze w ciagu godziny, które
            >
            > nie ustepują, a przy tym zmienia sie szyjka macicy- zbyt wczesnie przygotowuje
            > sie do porodu.MA

ktore nie ustepuja przez jaki czas?
            czyli jesli to napiecie nie trwa dlugo, wszystko jest w porzadku?

• monika.antepowicz Re: napiety brzuch, ciaza 24.08.01, 23:07
              Po prostu czasem może twardniec brzuch przy podnoszeniu sie . zawsze w tkiej
              sytuacji należy się połozyć i regularnie kontrolować szyjkę macicy u lekarza,
              który prowadzi Pani ciąże. Jezeli skurcze nie przejda po 2-3 godzinach.MA
              • Gość: gaga Re: napiety brzuch, ciaza IP: 212.160.79.* 27.08.01, 21:34
                dziekujesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka