Dodaj do ulubionych

Brak okresu

IP: *.centertel.pl 14.09.15, 20:23
Witam około 7tygidni temu stosowałam masci ze sterydami tylko przez tydzień, ponieważ dowiedziałam się, że masci sterydowe zaburzaja miesiaczke. 20sierpnia powinnam dostać miesiaczke do tej pory jej nie dostałam a musze zaznaczyć, że zawsze miałam regularnie okres. Niewiem co jest nie tak testy robiłam tydzień temu i wyszły negatywne. Powiem tez, że staramy się z mężem o dzidziusia wiec współżyjemy bez zabezpieczenia. Proszę o jakoś rade co kolejek. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Brak okresu 15.09.15, 08:37
      Praktycznie nie istnieją zaburzenia miesiączki, tylko owulacji. Miesiączka jest zjawiskiem wtórnym w stosunku do owulacji, występuje ok. 2 tygodni później.

Jeżeli więc z jakiegoś powodu opóźnia się owulacja, to automatycznie o tyle samo przesunie się i miesiączka.

Regularne cykle nie są czymś danym raz na zawsze, bo istnieje wiele powodów mogących spowodować opóźnienie owulacji. Nawet o kilka tygodni, a w skrajnych przypadkach (np. anoreksja) o kilka lat. Taka jest fizjologia, po prostu organizm stara się nie dopuścić do owulacji (a w jej następstwie ewentualnej ciąży) w niekorzystnym dla siebie czasie.

Warto poznać objawy poszczególnych faz cyklu. Wiedzieć, kiedy w danym cyklu są dni płodne i kiedy cykl powinien zakończyć się nawet przy opóźninej miesiączce. To bardzo przydatna wiedza, więc wejdź na forum Naturalne Planowanie Rodziny i dokształć się (u góry strony jest linkownia).
      • Gość: Iza Re: Brak okresu IP: *.centertel.pl 15.09.15, 09:38
        Dziękuję bardzo zaraz to sobie sprawdzę. wink
    • lidek0 Re: Brak okresu 19.09.15, 20:47
      Nie słyszałam, żeby maści zaburzały miesiączkę. Przy nieregularnych cyklach obstawiam zaburzenia hormonalne - badałaś hormony przed rozpoczęciem starań? Regularny okres o niczym nie świadczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka