Dodaj do ulubionych

długi okres:(

05.04.22, 08:50
Cześć, mam 47 lat, endometriozę, zakaz leczenia hormonalnego i jakieś 2 lata temu zaczęły się zaburzenia miesiączkowania, prawdopodobnie z powodów menaopauzy.

Ale ostatni okres to jakieś dziwo. Dodam, że poprzedni cykl był bez okresowy a teraz dostałam 17.03 i ciągle trwa.....raz to lekkie plamienie, raz obfity "wyrzut". Parę dni przed okresem miałam usg, stwierdzono torbiel ale one mi się pojawiają co jakiś czas. Dodatkowo miałam dość mocne bóle i obfite "owulacyjne" upławy. W badaniu na czystość stwierdzono "liczne grzyby" (prawdopodobnie pokłosie antybiotykoterapii przy leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych).

Teraz lekarz przepisał mi exacyl (po 3 dniach bez efektu) oraz mam zaplanowane usg na 17.04

Pomocy
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: długi okres:( 06.04.22, 16:14
      Co to znaczy, ze "cykl był bez okresowy"?
      • dzikka Re: długi okres:( 07.04.22, 09:31
        To znaczy, że nie było okresu. Tak już miewam, czasem miesiączka się nie pojawia.
        • horpyna4 Re: długi okres:( 07.04.22, 12:54
          Czyli był bez miesiączki? Nie ma czegoś takiego, cykl mógł być po prostu długi. Tak jest zawsze, kiedy owulacja się spóźnia. Bywa tak przy PCOS, a skoro masz torbiele, to jest normalka. I długie krwawienie też.

Długie krwawienie w Twoim wieku często powodują zmiany hormonalne. Jeżeli lekarz wyklucza zmiany nowotworowe, to pozostaje poczekać, aż organizm się ustabilizuje. Tylko nie zdziw się, jak zajdziesz w ciążę, bo będziesz przekonana, że to już menopauza; ostatnie cykle potrafią trwać nawet pół roku i bywają owulacyjne. Znałam trzy kobiety, które się o tym przekonały.
    • welatoma Re: długi okres:( 09.04.22, 19:59
      Też przez to przechodziłam, niewiele da się na to poradzić bo lekarze od razu chcą pakować tabletki hormonalne a mi też nie wolno ze względu na nowotwory piersi w rodzinie. U mnie to się uspokoiło po pół roku a bolesne miesiączki ustały już dużo wcześniej po zabiegu usunięcia endometriozy w szpitalu medicover, od tego czasu jestem też na diecie przeciwzapalnej i ćwiczę jak zalecił fizjoterapeuta
      • dzikka Re: długi okres:( 11.04.22, 14:28
        dziekuję, dostałam skierowanie na eccu, może po zabiegu sie trochę uspokoi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka