Dodaj do ulubionych

Diane a ciąża?

30.04.02, 14:38
Pani Doktor,
Diane przyjmuję z przerwami od około 6 lat. Dobrze wpływa na moje samopoczucie
i wygląd. Jednak zaniepokoiła mnie wypowiedź jednej z internautek, że po
kuracji Diane ma uśpione pęcherzyki Graafa i problemy z zajściem w ciążę.
Jak to jest z zachodzeniem w ciążę po kuracji hormonalnej ? Mam 27 lat ciążę
planuję za 2 lata. Proszę o komentarz.
Obserwuj wątek
    • rose2 Re: Diane a ciąża? 30.04.02, 15:33
      Mnie tez to przerazilo. No ale staram sie nie panikowac. Kazdy organizm reaguje
      inaczej, tak mi sie wydaje. Bralam Diane przez 4 i pol roku i teraz przerwalam.
      Hm zobaczymy...Moj lekarz (w zasadzie dwoch) mowi, ze nie powinno byc zadnych
      problemow..
      • dida Re: Diane a ciąża? 04.05.02, 18:03
        nie iwem skad macie te informacje ale sa nieprawdziwe. po dianie powinno sie
        odczekac 1 cykl ze staraniami o potomka a to tylko daltego ze diana zawiera
        hormon ktory moze powodowac wady u dziecka. plodnosc wraca od razu po
        odstawieniu tabletek!to ze jajeczka jakoby mialy "przysypiac" itp. nie prawda.
        jedyne z czym moze byc problem to to czy nie mialas problemow hormonalnych
        przed braniem pigulek-jesli tak-one wroca i mozesz miec rzeczywiscei problemy
        z zajsciem. poza tym nie powinno sie raczej stosowac pigulek do 25 roku zycia
        z racji niedojrzalosci przysadki jesli moge to tak okreslic-chodzi o
        wytworzenie pewnych mechanizmow rzadzacych dojrzewaniem jajeczek, pekaniem
        pecherzykow itp. to moze dzials nieodpowiednio jesli zostalo zatrzymane juz w
        mlodym wieku przez tabletki anty.
    • monika.antepowicz Re: Diane a ciąża? 06.05.02, 08:56
      Sama Diane 35nie powoduje problemów z zajściem w ciazę- po prostu po jej
      odstawieniu problemy hormonalne, które występowały wcześniej mogą nawracać.
      innym problemem jest zastosowanie antykoncepcji w zbyt młodym wieku, gdy oś
      podwzgórzowo- przysadkowa jest niedojrzała- wówczas rzeczywiście moze to
      spowodować problemy ( dlatego uważa sie,że by miozna było zastosować pigułki
      antykoncepcyjne dziewczyna powinna mieć miesiaczki od 3 lat, regularne, a cykle
      owulacyjne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka