megiblu 18.05.02, 12:58 chciałabym dowiedzieć sie skąd się biorą i jak się je leczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nun Re: Mięśniaki 18.05.02, 21:29 Przyczyny - ? A leczenie chyba niestety wyłącznie operacyjne. Jestem właśnie po. Po stwierdzeniu u mnie mięśniaków lekarz powiedział, że leczenie hormonalne jest nieskuteczne. Brałam troche zastrzyków homeopatycznych (carcinoma uteri), ponieważ czasami komuś pomagają, ale nie mnie. Pozostaje obserwacja i wreszcie operacja. O ile wiem mięśniaki są w zasadzie niegroźne. Rakowacieją w ok. 1%. Pozostaje nadzieja, że nie w naszym przypadku. Życzę zdrowia. Nun Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Mięśniaki 22.05.02, 08:40 Pojawiają się u kobiet po 35 roku życia najcześciej, problem ten dotyczy około 1/4 kobiet, wydaje sie ,że główną rolę w ich patogenezie odgrywają hormony- zatrówno estrogeny jak i progesteron. Po menopauzie mieśniaki zmniejszają się . Niestety, próby leczenia farmakologicznego- a wiec powodowania "sztucznej menopauzy" za pomocą analogów gonadoliberyny (leczenie bardzo kosztowne) nie są skuteczne- mięśniaki zmniejszają się o połowę, ale przerwanie leczenia prowadzi do ich szybkego wzrostu. Tak więc gdy mięśniaki stanowią przyczynę poważnych dolegliwości- na przykład obfitych krwawień leczeniem z wyboru jest operacja. Niewielkie mieśniaki podśluzówkowe moga zostać usuniete w histeroskopii, a podsurowicówkowe- w laparoskopii.Małe mięśniaki, które nie powoduja żadnych dolegliwości powinny być traktowane wyczekująco- wskazane badanie usg co 6-12 miesięcy i ich obserwacja. Odpowiedz Link Zgłoś