IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:09
Pare miesiecy temu po odstawienu pigulek pojawila sie u mnie torbiel na
jajniku...dostalam duphaston, pojawil sie okres torbiel sie wchlonęla.Okazalo
sie jadnak ze mam zespol PCo...no i pytanie: pare dni temu lekarz zapisal mi
jeanine....Od czsu znikniecia torbieli minely juz 3 cykle i wszystko bylo w
porzadku(srednio regularnie cykle...)Zastanawim sie czy faszerowac organizm
pigulkami czy nie?
Poprzednie cilest i regulon znosilam kiepsko.....No i teraz nie wiem czy
zaczynac znow przygode z pigulkami ?Zaznaczam ze od strony antykoncepcyjnej
raczej nie sa niezbedne
Obserwuj wątek
    • simona1 Re: Co z PCO? 06.01.05, 19:52
      Ja też mam PCO a dowiedziałam się o tym właśnie po odstawieniu pigułek gdy
      chciałam zajść w ciążę. Cykle zrobiły się strasznie nieregularne 40, 50, 60
      dni. Po diagnozie okazało się że to PCO i gdybym nie chciała zajść w ciążę to
      najlepsze rozwiązanie to dalej brać pigułki. Regulują cykl i zmniejszają ryzyko
      wystąpienia torbieli. Właśnie jestem 10 miesięcy po urodzeniu synka i przede
      mną znów problem nieregularnych cykli.
      • Gość: Jagna Re: Co z PCO? IP: *.dsg.gas / 62.87.131.* 07.01.05, 12:23
        A jak to zrobiłaś że zaszłaś w ciążę? PCO to prawie jak antykoncepcja!!
        • invicta1 Re: Co z PCO? 07.01.05, 14:12
          to się "robi" również leczeniem hormonalnym tylko inaczej ukierunkowanym niż w
          antykoncepcji, ewentualnie laparoskopowo
        • joisana Re: Co z PCO? 07.01.05, 14:53
          PCO jest zespołem poronnym, w ciąże łatwiej przy nim zajść niż ją utrzymać, ale
          od tego są leki. Ja też przez 4 lata "stosowałam" winkPCO jako formę
          antykoncepcji i mimo to zaszłam w ciążę, Sile Wyższej niech będą dzięki.
          • Gość: Caitlinn Re: Co z PCO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:14
            Joisana, przerazilas mnie... W mojej rodzinie zdarzaly sie poronienia (moja
            matka stracila przede mna dwojke dzieci). Nigdy przedtem nie mialam tego rodzaju
            klopotow zdrowotnych, wiec naiwnie liczylam na to, ze po kilku opakowaniach
            pigulek wszystko wroci do normy i w polowie roku bede mogla zaczac starania o
            pierwsze dziecko. W tym swietle okreslenie "zespol poronny" nie brzmi
            optymistycznie... sad
            • Gość: joisana Re: Co z PCO? IP: 81.219.113.* 07.01.05, 20:41
              Oczywiście, że możesz starać sie o dzidziusia, i wiedząc co Ci dolega, możesz
              od razu działać, tzn pomóc organizmowi podtrzymać ciąże, z PCO raczej się nie
              da wyleczyć, podleczyć owszem i przez ten czas zajść w c. i urodzić. Na tym to
              polega, ciąża z reguły jest traktowana jako zagrożona, ale to tylko kwestia
              szczególnego dbania o nią, a nie wyrok jak dziewczyny często myślą. Zespół
              poronny to znaczy tylko tyle, że u większości pacjętek z PCO występuje niedobór
              progesteronu, odpowiadającego za zagnieżdżenie i utrzymanie zarodka do momentu
              kiedy tę funkcję przejmie łożysko, do tego czasu jeśli progesteronu się nie
              dostarczy z zewnątrz za pomocą odpowiednich leków, może i często dochodzi do
              poronienia. Same leki to np.: b.popularny Duphaston czy Luteina , podawane
              często , bo i coraz częściej kobiety maja problem z utrzymaniem ciąży zwłaszcza
              w 1 trymestrze. Więc bez paniki i ciąże zaplanowac i od początku pod opieką
              lekarza, a na pewno wszystko bedzie dobrze. Pigułki dadzą jajnikom odpocząć i
              do dzieła smile. W razie jakichś jeszcze wątpliwości polecam fora, których stałe
              bywalczynie mają ogromną wiedzę i doświadczenie:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12247
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=191
              Powodzenia i zdrowia życzę smile.
              • Gość: Caitlinn Re: Co z PCO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:00
                Dziekuje Ci, kochana jestes. Teraz po prostu troche wiecej poczytam na ten
                temat, porozmawiam z lekarka, porobie wszystkie konieczne - i te mniej konieczne
                rowniez - badania i do roboty! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka