Dodaj do ulubionych

interakcje pigułek

IP: *.aster.pl 29.01.05, 01:23
czy mogłybyście napisać jakie leki, zioła, jedzenie itp., powodują
zmniejszenie skuteczności pigułek antykoncepcyjnych?moze jakies linki? ciągle
słyszę o różnych lekach. z tego, co wiem, to antybiotyki, witamina c(w dużych
iościach),dziurawiec i jakis składnik leków pzreciw migrenom. ekspertem nie
jestem moge sie mylić.będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ss. Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 14:07
      dziurawiec, sok grejpfrutowy, leki przeciwdepresyjne TRÓJPIERSCIENIOWE, wiecej
      niestety nie wiem uncertain

ale byly tu gdzies takie watki, wiec sprobuj z wyszukiwarką smile
      • nchyb Re: interakcje pigułek 29.01.05, 17:28
        Wpływ mają również niektóre olejki aromaterapeutyczne, szczególnie geraniowy.
        • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.01.05, 11:48
          jaki mają wpływ? negatywny czy poztywny? w jaki sposób zastosowane? jaki jest
          mechanizm interakcji?
          podaj jakieś wiarygodne źródło tych sensacji.
          • Gość: nchyb Re: interakcje pigułek IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 30.01.05, 16:49
            > jaki mają wpływ? negatywny czy poztywny?
            autorka postu pyta o:
            "czy mogłybyście napisać jakie leki, zioła, jedzenie itp., powodują
            zmniejszenie skuteczności pigułek antykoncepcyjnych?moze jakies linki?"
            o środki zmniejszające skuteczność pigułek, więc wspomniany przeze mnie wpływ
            dotyczy tej zmniejszanej skuteczności. Gdyby pytała o środkipodnoszące
            skuteczność, wtedy wspomnianego olejku bym nie prezentowała.

>w jaki sposób zastosowane?
            olejki aromaterapeutyczne stosuje się w aromaterapii, co do stosowania, oto
            opis ze strony internetowej poleny aroma:
            "Aromaterapia to metoda medycyny naturalnej polegająca na terapii wielu
            dolegliwości olejkami eterycznymi z roślin stosowanymi poprzez inhalacje
            (kominki aromaterapeutyczne, inhalatory, nawilżacze powietrza, pot pourriŽ oraz
            przez skórę (olejki do masażu, okłady, kosmetyki, olejki do kąpieli)."
            www.pollenaaroma.pl/
            >jaki jest
            > mechanizm interakcji?
            Przykro mi, zwrot "mechanizm interakcji" kojarzy mi się bardzo mocno z chemią,
            a chemikiem nie jestem sad((
            Jednak na forum odchudzanie naturalne znalazłam informację następującej treści:
            "ja się dzisiaj wybieram do sklepu Polleny Aromy właśnie w tym celu.
            jeśli chodzi o geraniowy, to na ich stronach jest napisane: UWAGA: STYMULUJE
            ESTROGEN, NIE STOSOWAĆ RÓWNOCZEŚNIE Z PIGUŁKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI!!!! czyli po
            prostu może osłabić działanie pigułek, a więc lepiej nie ryzykować."

> podaj jakieś wiarygodne źródło tych sensacji.
            Przykro mi, ale ani w Fakcie, ani w Super Expresie o tym nie pisali, więc z
            sensacji nici. Informacje te zaczerpnęłam m.in. z forum:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22620&w=15427781&v=2&s=0
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22620&w=14820285&a=14825676
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22620&w=15136584&v=2&s=0
            oraz wspomnianej już Polleny Aroma:
            www.pollenaaroma.com.pl/sklep/index.html?cid=451#
            Czy to dla Ciebie wiarygodne źródło informacji, nie mnie oceniać.
            Ja sama biorę Logest i czasem wdycham geranium. I mam dokładnie tyle dzieci ile
            zaplanowałam smile)) Czyli ten olejek moich hormonównie osłabił.
            Pozdrawiam
            • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.01.05, 17:00
              UWAGA: STYMULUJE
              > ESTROGEN, NIE STOSOWAĆ RÓWNOCZEŚNIE Z PIGUŁKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI!!!! czyli
              po
              > prostu może osłabić działanie pigułek

jeśli w ogóle wdychanie olejku eterycznego mogło wpłynąć na skuteczność
              pigułek, to wziąwszy pod uwagę proponowany mechanizm działania, nie osłabiłoby
              to działania pigułek, lecz ewentualnie nasiliło ich działania niepożądane. tak
              jak np. paracetamol czy ketokonazol.
    • Gość: gość Re: interakcje pigułek IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.01.05, 15:23
      To z książki "Farmakologia" :
      -doustne śrd antykoncepcyjne zmniejszają działanie antywitamin K (takie leki
      przeciwzakrzepowe)
      - aktywność doustnych śrd antykoncepcyjnych jest hamowana przez:
      pochodne kw barbiturowego leki z końcówką "-barbital" w nazwie np fenobatrbital)
      leki przeciwpadaczkowe
      rifampicynę
      Najwięcej na tan temat powinno być w ulotce od tabletek
    • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.01.05, 16:21
      tak w pewnym skrócie:

barbiturany -> zmniejszenie skuteczności pigułek (przyspieszone
      wydalanie )
      betablokery -> zmniejszenie działania hipotensyjnego
      cyklosporyna -> zwiekszenie osoczowego stężenia cyklosporyny
      diuretyki -> zmniejszenie działania moczopędnego
      inhibitory ACE -> zmniejszenie działania hipotensyjnego
      leki hipotensyjne -> zmniejszenie działania hipotensyjnego
      lek przeciwdepresyjne -> zmniejszenie działania przeciwdepresyjnego
      leki przeciwcukrzycowe -> zmniejszenie działania hipoglikemizującego
      leki przeciwpadaczkowe (karbamizepina, fenobarbital, fenytoina) ->
      zmniejszenie skuteczności pigułek; przyspieszone wydalanie karbamazepiny,
      fenytoiny, prymidonu?
      ryfampicyna -> zmniejszenie skuteczności pigułek
      teofilina -> zmniejszenie skuteczności teofiliny
      Węgiel leczniczy -> zmniejszenie skuteczności pigułek (obniżenie
      wchłaniania)
      Kortykosteroidy -> wzmaga działanie leku stosowan. równolegle
      Tetracykliny -> zmniejszenie skuteczności pigułek
      Penicylina i jej pochodne -> zmniejszenie skuteczności pigułek (obniżenie
      krążenia wewnątrz-wątrobowego)
      Antybiotyki o szerokim spektrum działania i niektóre preparaty
      przeciwgrzybicze -> zmniejszenie skuteczności pigułek
      Benzodiazepiny -> zmniejszenie metabolizmu benzodiazepin
      lukrecja -> nadciśnienie, obrzęk, hipokalemia
      dziurawiec -> krwawienia, zmniejszona skuteczność pigułek

podnoszą stężenie etinylestradiolu we krwi (bliższy opis tu:
      www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_interakcje.htm ) :
      czosnek
      erytromycyna
      witamina C
      paracetamol
      biseptol
      ketokonazol
      sok z grejpfruta, grejpfrut

można też przeczytać tę listę:

antykoncepcja.dyskusja.com/viewtopic.php?t=1606
      • motylem Re: interakcje pigułek 31.01.05, 16:33
        ciekawe czy np tabletki skrzypu polnego coś obniżają?
        • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 31.01.05, 16:50
          >czy np tabletki skrzypu polnego coś obniżają?
          w przypadku pigułek niczego nie obniżają wink
    • Gość: kecz Re: interakcje pigułek IP: *.aster.pl 30.01.05, 17:30
      bardzo dziękuję za odzew.na pewno wszystkie informacje sie przydadzą. jeżeli
      jeszcze coś wiecie to piszcie!!!
    • Gość: cham-elia Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 23:10
      Przedawkowanie witaminy C źle robi na wszystko, więc lepiej jej nie suplementować.

W gruncie rzeczy istotniejsze jest to, żebyś powiedziała lekarzowi, cokolwiek Ci
      przepisuje, o tym, że bierzesz pigułki. I nie chodzi tutaj o ryzyko zmniejszenia
      ich skuteczności, bo w porównaniu z innymi przykrymi rzeczami typu zakrzepy itd.
      to małe piwo, sama przyznasz. Czosnej nie hamuje działania tabletek, w
      przeciwieństwie do tego, co napisano, co więcej, może sie przydać, bo ma
      działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe, nie wiem, jak jest w Twoim
      przypadku, ale większości dziewczyn "lekarze" przepisują tabletki bez
      przeprowadzenia wywiadu dotyczącego przypadków problemow z zylami (mowa o
      zakrzepowym zapaleniu żył czy żylakach u bliskiej rodziny - według norm
      farmakologicznych i zdroworozsądkowych osoba, ktorej na przykład babcia miała
      żylaki, nie powinna w ogóle brać pigułek, ale to temat na osobny wątek).

Trzeba uważać na wszystko, co może utrudniac wchlanianie pigułki, nie powinno
      się przyjmowac ich w trakcie lub tuż po jedzeniu, ponieważ gorzej wchłaniają się
      w obecności tluszczu.
      Bierzesz jednofazowe, czy sekwencyjne? To też ma znaczenie przy wchlanianiu.
      • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 31.01.05, 15:49
        > Czosnej nie hamuje działania tabletek, w
        > przeciwieństwie do tego, co napisano

zgadza sie, nie hamuje.
        a gdzie "napisano"?
        • very_martini Re: interakcje pigułek 31.01.05, 16:39
          a tu

podnoszą stężenie etinylestradiolu we krwi (bliższy opis tu:
          www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/ pages/tabletka_interakcje.htm
          ) :
          czosnek
          erytromycyna
          witamina C
          paracetamol
          biseptol
          ketokonazol
          sok z grejpfruta, grejpfrut

wink
          Też pierwsze słyszę, książki milczą na ten temat i inne dostępne przeciętnemu
          czlowiekowi źródła

16%VOL
          22%VAT

• Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 31.01.05, 16:49
            napisano: > podnoszą stężenie etinylestradiolu we krwi , a nie, że "obniżają
            skuteczność pigułek", że "czosnek obniża skuteczność pigułek".

bardzo dobre źródło na przyszłość:
            www.ncbi.nih.gov/entrez/query.fcgi
            • very_martini Re: interakcje pigułek 31.01.05, 16:57
              nie wiem nie czytałam tylko wkleiłamwink
              dzięki za link, zdecydowanie fajna strona i chyba juz wiem, co będę miała
              dzisiaj na obiad...

16%VOL
              22%VAT
    • very_martini Re: interakcje pigułek 31.01.05, 11:05
      Niby nie należy suplementować witaminy K, i unikać kompozytów witaminowych,
      ktore ją zawierają, bo jej nadmiar może przyczynić się do zwiekszenia
      krzepliwości krwi, a wiadomo, czym to grozi i że przy tabletkach ryzyko jest
      większe, tylko że witamina K jest tak skutecznie niszczona przez konserwnty
      znajdujące się w produktach spożywczych, że grozi nam raczej jej niedobór, mimo
      prawodłowej diety, więc zagrożenia nie ma i brokuły można jeśćwink

A oo tym, że jednofazowe i wielofazowe się różnie wchłaniają, to nie slyszalam,
      więc poprosilabym o wykładzik, jśli można i jeśli Szanowna Autorka jeszcze
      zajrzy do tego wątku.

16%VOL
      22%VAT

• Gość: mysza7 Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:50
      A ja mam pytanie.
      Czy interakcje z wymienionymi lekami/produktami zachodzą, gdy weźmie się je o
      dowolnej porze dnia (dowolny odstęp czasowy od wzięcia pigułki), czy jedynie
      jeśli zażyje się je w czasie 3-4 godzin od przyjęcia pigułki? Innymi słowy -
      czy wystarczy przestrzegać odstępu 4-godzinnego, czy ryzyko jest przez cały
      czas? Czy taki np. sok grejpfrutowy mogę sobie wypić rano (biorąc pigułki
      wieczorem), czy w ogóle powinnam o nim zapomnieć?
      PS. oczywiście nie pytam o antybiotyki, bo to już zupełnie inna sprawa.
      • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 31.01.05, 17:02
        > Czy interakcje z wymienionymi lekami/produktami zachodzą, gdy weźmie się je o
        > dowolnej porze dnia (dowolny odstęp czasowy od wzięcia pigułki), czy jedynie
        > jeśli zażyje się je w czasie 3-4 godzin od przyjęcia pigułki?

różnie.
        np. ryfampicyna obniza skuteczność pigułek na cały miesiąc. Tak samo modafinil,
        który powinnam dopisać do listy.
        efekty działania szklanki soku grapefruitowego w przypadku niektórych leków
        (nie pigułek) mogą być niebepieczne nawet następnego dnia.
        z kolei np. węgiel bedzie "niebezpieczny" maksimum do 4 godzin od zażycia.
        • Gość: mysza7 Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:13
          Dziękuję smile) Kurcze, dlaczego ginekolog nie informuje o tych rzeczach, dlaczego
          na ulotce jest tak ogólnikowo...?? Skąd mam się dowiadywać, na jak długo obniży
          mi skuteczność pigułek dany lek?... Eeeech...
          pozdr.
          • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 31.01.05, 22:11
            wiesz, to nie jest do końca wszystko przebadane. leków, które ewidentnie
            obniżają skuteczność pigułek, nie jest bardzo dużo i wszystkie są wymienione w
            ulotce. pozostałe substancję "prawdopodobnie" obniżają skuteczność pigułek-
            czasami badania są sprzeczne (np. dermatologiczne dawki tetracyklin), czasami
            informacja o interakcji jest wysnuta na podstawie doniesień, ze ileś tam kobiet
            zażywających X zaszło w ciążę- ale nikt nie sprawdzał, jak precyzyjnie
            stosowały pigułki. itd. 100% pewne interakcje masz w ulotce.
    • brzoza12 Re: interakcje pigułek 31.01.05, 22:03
      Pije herbatke z bratkow ze wzgledu na jej pozytywny wplyw na moja cere.
      Chcialabym wiedziec czy moze ona jednak obnizyc skutecznosc pigulek. Bardzo
      dziekuje za odpowiedz. Smaruje tez twarz metronidazolem, wprawdzie to
      antybiotyk ale stosowany zewnetrznie. Moze jednak powinnam z niego zrezygnowac?
      • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 31.01.05, 22:13
        ani bratek, ani smarowanioe się metronidazolem (na marginesie: to nie
        antybiotyk, lecz "jedynie" chemioterapeutyk) nie wpływa na dziłanie pigułki
        • brzoza12 Re: interakcje pigułek 31.01.05, 22:23
          serdeczne dzieki za odpowiedz, nareszcie bede w 100% spokojna
    • Gość: myśka Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 19:20
      A ja mam jeszcze pytanie. Pojawiło się tutaj stwierdzenie, że pigułki "gorzej
      wchłaniają się w obecności tłuszczu". Czy to oznacza, że jeśli wezmę pigułkę
      np. 15 minut przed kolacją, na którą są frytki (tłuszcz!) lub inna smażona
      potrawa - to pigułki się mogą nie wchłonąć???... Jestem lekko przerażona, bo ja
      tak właśnie robiłam...
      I jeszcze, jakiś czas temu słyszałam w TV, że kapusta obniża poziom estrogenu.
      Ciekawe, czy może mieć to wpływ na estrogen w pigułkach? Wiecie coś może o tym?
      pozdrawiam
      • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 03.02.05, 09:39
        chciałabym zapoznać sie z jakimś źródłem tej informacji. nie wyglada
        wiarygodnie.
        • Gość: myśka Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 12:39
          Co do tej kapusty, to może faktycznie coś w tym jest, bo poleca się ją np. na
          bóle miesiączkowe (czyli może i wpływa na hormony).
          Bardziej interesuje mnie ten tłuszcz, bo przecież znajduje się w bardzo wielu
          potrawach. Wpływa na wchłanianie pigułek czy nie??...
          pozdrawiam
          • Gość: justy Re: interakcje pigułek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 03.02.05, 21:39
            Hormony steroidowe (np. estrogeny) są rozpuszczalne w tłuszcach, dlatego nie
            powinny mieć one zadnego negatywnego wpływu na ich wchłanianie.
      • very_martini Re: interakcje pigułek 03.02.05, 22:48
        Tłuszcz jest nie tylko we frytkachwink Jakieś jego ilości są w większości tego, co
        jemy. Mnie też nie udało się wyszkuać nic na temat wchłaniania hormonów w
        obecności tłuszczu, gdyby to było takie istotne, to na pewno znalazłoby się
        jakieś info na ulotce - w interesie własnym producenta.

16%VOL
        22%VAT

takie tam... forum homeopatia
    • Gość: martuśka Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:37
      A mnie interesuje wpływ pokarmów zawierających estrogeny, np. soja.
      Wyczytałam takie coś: "Rodzice, którzy podają swoim dzieciom mieszankę sojową,
      powinni pamiętać o szczególnie wysokiej za­wartości w niej fitoestrogenu. Są nau­
      kowcy, którzy oszacowali, że dziecko odżywiane mieszanką sojową przyjmuje
      dziennie hormonalny równoważnik pięciu pastylek zapobiegających ciąży. (M.
      Fitzpatrick, w "Soy Isoflavones: Panacea or Poison?")
      • Gość: martuśka Re: interakcje pigułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:39
        W pierwszym zdaniu miało być "fitoestrogeny" oczywiście.
      • very_martini Re: interakcje pigułek 03.02.05, 22:55
        Nie mam nic do powiedzenia, ale wpadłam na fajną rzecz o soi
        www.sfd.pl/temat180193/
        wink

16%VOL
        22%VAT

• very_martini Dziewczyny! 03.02.05, 23:18
      Tak sobie pomyślałam, czytając tę zbieraninę informacji, że gdyby coś naprawdę
      tak bardzo wpływało na działanie pigułek, to producenci napisaliby o tym na
      ulotce. Przecież oni żyją z produkcji tych cudeniek i zależy im na tym, żeby
      działały, chyba że mają spółę z producentami pieluch, ale o tym nie wiemy. Ważne
      jest tylko, ale to dotyczy wszystkich stale przyjmowanych środków
      farmakologicznych, żeby powiedzieć o nich lekarzowi, który wypisuje Wam lek na
      nadkwasotę, a on będzie wiedział, co z tym zrobić. A przynajmniej powinientongue_out

16%VOL
      22%VAT

• Gość: pi a masci? IP: 217.153.29.* 07.05.05, 07:43
        a jak z antybiotykami stosowanymi miejscowo? na twarz?
        • anna_deszczowa Re: a masci? 07.05.05, 12:11
          jesli chodzi o masci, to przeciez nie dostaja sie one bezposrednio do
          krwiobiegu, a jesli juz to w malych ilosciach wiec raczej nie ma zagrozenia.
          poza tym nawet jesli soja podwyzsza poziom estrogenu - to chodzi tu o nasz
          naturalny estrogen ktory pod wplywem gestagenu z pigulek znika i jest
          zastepowany estradiolem pigulkowym. a w ogole to jakby tyle pokarmow wplywalo
          na pigulki to chyba wszystkie juz bysmy byly dzieciate smile moze jesczze nie
          mozna myc wlosow szamponem z grejpfrutem? suspicious
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka