Dodaj do ulubionych

badania na płodność

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 01:12
Wiatm,

Mam pytanko jak zbadać płodność?? Jakie są metody? Jakies określone hormony
czy raczej seria badań? Nie mam może określonych powodów ani nie chce mieć
dziecka w najbliższej przyszłości ale chciałabym zrobić takie badania.
Doradzicie mi coś?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: badania na płodność 06.02.05, 08:50
      Badania o których myślisz robi się przed rozpoczęciem starań a to dlatego, że
      poziom badanych hormonów zmienia się tak jak zmieniają się parametry nasienia
      partnera. To co dziś wjdzie dobrze za czas jakiś może się pogorszyć. Co do
      badań polecam moje forum /link w podpisie/ tam znajdziesz na górze forum wiele
      cennych informacji co i kiedy badać przed staraniami.
    • Gość: gttt Re: badania na płodność IP: *.cheeloo.net 14.12.15, 11:34
      Hmm. Zrób badanie Amh przede wszystkim. Dostaniesz odpowiedź jaka jest twoja rezerwa jajnikowa czyli ile potencjalnie masz czasu. Parametry się zmieniają a i owszem jednak warto je znać nawet długo PRZED staraniami bo jeśli masz słabą rezerwę tzn masz mało czasu. Lepiej chyba o tym wiedzieć bo TO info może zweryfikować plany. Ja mam 27 lat i rezerwa mi się wyczerpała. Nie planowałam dzieci do 30. W wieku 26 lat się dowiedziałam że jeśli chce je mieć mam rok może dwa. Co by było gdybym ja zbadała PRZED staraniami w wieku 30 lat?
      Tak samo z nasieniem partnera. Chyba lepiej wiedzieć jak jakościowo stoi - jeśli eis nie planuje dzieci a nasienie jest słabe jest czas aby zmienić styl życia aby potem nie było zdziwienia i kiedy bija ostatnie dzwony walczyć z czasem aby polepszyć jakość spermy.
      Jak pisałam parametry się zmieniają z wiekiem raczej na minus warto wiec znac swój czas aby potem nie żałować czy też warto znać stan swojego arsenału aby potem nie marnować czasu na polepszanie jego jakości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka