Dodaj do ulubionych

dziewczyny poradzcie

06.06.02, 12:58
Drogie dziewczyny
zaczynam mieć coraz większe wątpliwości, zwłaszcza po przeczytaniu wątku "komu
zaszkodziły tabletki a"
Od ponad pół roku biorę Cilest i na
początku było wszystko Ok, ale teraz jest koszmarnie. Chyba nie pokajarzyłam
tego na początku z pigułkami, ale przytyłam 6 kilo, pokazałały mi sie naczyńka,
niesamowicie puchna mi nogi i miewam takie depresje, że moja druga połówka,
najcierpliwasza na świecie chyba zaczyna ma mieć dość. Już samam nie wiem co
mam robić, nie mogę teraz mieć dziecka. Proszę Was o szczerą radę. Z góry
dziekuję

Obserwuj wątek
    • agat1 Re: dziewczyny poradzcie 06.06.02, 13:05
      A cóż można tu poradzić ? Z jednej strony jedna z najskuteczniejszych metod
      anty, z drugiej dolegliwości, które ją wykluczają. A moze wkładka mechaniczna
      (na 3albo 5 lat), może Depo-provera(1 zastrzyk na 12 tygodni, skuteczność
      zblizona do tabletek).
      Ja kiedyś rozważałam wkładkę i nie wiem, czy do niej nie wrócę ; teraz robię
      przerwę w tabletkach (Diane-35), potem chyba drugie dziecko, a potem zastanowię
      się nad wkładką. Wybór nalezy do Ciebie...
      Pozdrawiam i życzę dobrych decyzji

AgaT
    • b_a_c_h_a Re: dziewczyny poradzcie 06.06.02, 13:08
      tez bralam kiedys tabletki
      tez przytylam
      tez mialam humory

ale sa przeciez inne sposoby zapobiegania ciazy
      wiem, ze "gumki" to nie to samo co komfortowa sytuacja jak przy braniu pigulek
      ale moze warto sprobowac??
    • ka24 Re: dziewczyny poradzcie 06.06.02, 13:38
      Używałam tabletek Cilest przez pół roku, mój lekarz bardzo krótko wyrecytował
      mi
      za i przeciw, a ja -bardzo zdesperowana (mam kamicę nerkową i dopóki nie usunę
      kamieni nie ma mowy o donoszeniu ciąży) zgodziłam się na nie.

Jestem osobą otyłą, tzn, przy wzroście 1,64 m moja waga potrafi się wahać
      miedzy
      70-75 kg, ale podczas tych 6 miesiecy przytyłam do 85!!!!!!, chociaż liczyłam
      dokładnie kalorie (2000)i starałam się jak najwięcej ruszać. Zauważyłam, ze
      celullit zrobiła sie bardziej wyraźny na udach, samopoczucie coraz bardziej
      kiepskie (dziwne dołki psychiczne rano, trwajace 3-4 godziny), a poza tym nagłe
      kłopoty z ciśnieniem- z przecietnego 120/80, p.75 teraz 150/110 - czeka mnie
      kuracja...
      Trochę żałuję, że musiałam odstawić tabletki (tylko ze względu na
      bezpieczeństwo) - dostałam taki "rozkaz" od mojego lekarza rodzinnego, ale z
      drugiej strony minęły dopiero 3 tygodnie a jaczuje sie o NIEBO lepiej- zarówno
      fizycznie jak i psychicznie - i zaczynam zbijać pomału wagę... na razie 5 kilo
      w
      dół...!!!
      • gosiecza do KA 07.06.02, 14:35
        zaraz, ja mam bardzo zaawansowaną kamicę i pierwsze słyszę o przeciwskazaniach
        do ciązy. Wprawdzie pomylśę o dziecku za ok. 3 lata (teraz mam 27), ale mnie to
        zastanowiło. Co do tabletek 1,5 roku Mercilon i tyle samo Logest - po obydwu
        identycznie - ciągłe mdłości, podłe nastroje i co najorsze zaburzenia widzenia
        (bo coś tam z ukrwieniem w mózgu), czyli miałam plamki przed oczami, one
        pulsowały coraz mocniej i mocniej i bach,prawie nie widziałam. I zawsze miałam
        oczy całe czerwoen, tak m żyłki popękały, a zanim lekarze doszli że to od tego,
        o rany ale mnie wymęczyli...
    • beatag7 Re: dziewczyny poradzcie 07.06.02, 11:23
      Ja także kiedyś brałam Cilest i czułam się dość dobrze ale po dl€ższym czasie
      stosowania okazało sie że mam polipy na macicy(odradzam).Lekarz zmienił mi
      tabletki na Mercilon i traz czuję się dobrze , wydaje mi się że masz źle
      dobrane tabletki Jeżeli chcesz dalej stosować tabletki to idź do lekarza i
      powiedz o swoich dolegliwościach wydaje mi się,że tylko lekarz może ci doradzić
      inne tabletki lub odradzić wogóle . Niestety jeżeli chodżi o stany chandrowe
      to nie miną prawie wszystki kobiety mają te dolegliwości po tabletkach.
    • monika.antepowicz Re: dziewczyny poradzcie 11.06.02, 04:51
      Może waro zastanowić się nad zmianą pigułek na zwierające mniejsze ilości
      estrogenów lubtrójafazowe, ewentualnie inny sposob antykoncepcji, bowiem
      objawów przez Panią opisanych trudno nie wiązać z zażywaniem pigułek
      antykoncepcyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka