Dodaj do ulubionych

Torbiele-objawy

IP: *.ny325.east.verizon.net 01.03.05, 03:02
Mam pytanie czy sa jakies objawy, jezeli ktos ma torbiel/e na jajniku?
Obserwuj wątek
    • Gość: asia Re: Torbiele-objawy IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.03.05, 08:04
      Ja nie miałam prawie żadnych, najdziwniejsze jest to, że nic mnie nie bolało,
      torbiel została wykryta zupełnie przypadkowo - na wizycie kontrolnej,
      potwierdzona potem badaniem usg. Aha, no może jeden objaw - bardzo skąpy okres,
      ale wtedy nie wiedziałam, że to może być oznaka torbieli.
      • Gość: mania Re: Torbiele-objawy IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.03.05, 08:24
        Ja również nie miałam żadnych - może trochę dłuższe 40 dniowe cykle a z 2 razy w
        roku - żadnych bóli. Wykryte przypadkowo przy zwykłym badaniu - jestem już po
        laparoskopii
    • Gość: Ewa Re: Torbiele-objawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:19
      Ja mam torbiel 10 cm bardzo duża. Objawów nie miałam żadnych.Wykryto na USG.
      Biorę tabletki , może sie zmniejszy. Jak nie to czeka mnie operacja.Właśnie
      dzis szczepię sie od żółtaczki. Lekarz znalazł przyczynę moich torbieli-to
      wysoki poziom hormonów.
    • Gość: asia Re: Torbiele-objawy IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.03.05, 10:13
      To jeszcze raz ja. Moja torbiel pojawiła się po odstawieniu tabletek - przez 4
      lata brałam cilest, a zlikwidowałam ją duphastonem, obyło się bez operacji, a
      torbiel nie była mała, prawie 6 cm. Wykrył ją inny lekarz, nie ten, który
      przepisywał mi tabletki, do tamtego już więcej nie pójdę.
    • aluchelek Re: Torbiele-objawy 01.03.05, 11:52
      ja mialam objawy: bol jajnika jak przy owulacji. Jestem juz trzy lata po
      operacji, a torbiel czasem sie pojawia sama z siebie a potem znika
      (czynnosciowa). Nie wiadomo dlaczego tak sie dzieje: w jednym cyklu sie
      pojawia, w innym nie.
    • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: *.004.dsl.wa.iprimus.net.au 01.03.05, 13:49
      ja mam takie klucia ,moj torbiel ma 7cm biore tabletki hormonalne i marze zeby
      sie zmiejszyl bo sie boje tej laporoskopi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • urbanchaos Re: Torbiele-objawy 01.03.05, 13:59
        nie panikuj,to nic starsznego,a pozbędziesz się bólu i torbieli
        są gorsze w życiu rzeczy
    • vandikia Re: Torbiele-objawy 01.03.05, 14:08
      mnie od czasu do czasu soć pobolewało w boku i w dole brzucha, takie krótkie
      przenikliwe bóle. Potem nic nic nic i w końcu miałam atak. Jedna z torbieli
      pekła, myślałam, że umrę. Z myślą iż to wyrostek pojechałam do szpitala, a to
      były torbiele.
      Trzeba zakładać ciepłe majty i nie przeziębiać się. Stringi zachować na lato,
      albo na kolacje przy świecach wink jest duzo modnych cieplych majtek np. damskie
      bokserki - to taka uwaga dla innych wink
    • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: 211.26.102.* 02.03.05, 00:37
      czy moze jest ktos kto mial torbiela kolo 7cm i sie zmiejszyl sam bez operacji
      • Gość: mania Re: Torbiele-objawy IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.03.05, 07:45
        Ciepłe majty na torbiele - trochę się zaśmiałam!!!! Zawsze nosiłam ciepłą
        bieliznę zimą a torbiel miałam. Ok. 9 cm. Usunięta operacyjnie- laparoskopii nie
        ma się czego bać!Najlepsze to ten płyn przed operacją na bigunkę żeby cię
        wyczyścić całkowicie. Schudłam od tego z 3 kilogramy!!! Choć wtedy jak się
        szykowałam do operacji myślałam że lepiej nie hcudnąć a nie mieć operacji.
        Miałam z ogniskami ndometrialnymi więc dlatego operacyjnie usuwaną. Ktoś miał
        też taką ?! - jakie mieliście leczenie po laparoskopii!?!?!?!
        • vandikia Re: Torbiele-objawy 02.03.05, 07:49
          alez nie ma co się śmiać z ciepłych majtek. Torbiel jest stanem zapalnym.
          Myslicie, że czemu babcie mówią: nie siadaj na betonie, bo wilka złapiesz. Gdyz
          można złapać różne choroby. Mi lekarz tłumaczył, że torbiel może powstać np. z
          częstego przeziębiania się. Ja je miałam najprawdopodobniej po wakacjach nad
          morzem - polskim niestety, gdzie temparatura wody nigdy nie jest odpowiednia i
          tak sobie przeziębiłam jajniki vel przydatki. Pozdrawiam
          • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: 211.26.102.* 02.03.05, 08:17
            ja mysle ze one sie robia od zaburzen hormonalnych kobiety ktore dlugo biora
            tabletki hormonalne zadnych torbieli nie maja
            • Gość: Ewa Re: Torbiele-objawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 09:02
              Jak pisałam wcześniej , tez mam torbiel 10 cm. Dok.znalazla jej przyczynę - są
              to hormony. Za wysoko poziom prolaktyny. Biorę JEANINĘ - możze mi ja zmniejszy.
              Jeśli nie to czeka mnie za m-c operacja.
              • Gość: blania do ewy IP: 211.26.102.* 02.03.05, 09:12
                czy masz jakies objawy typu mdlosci ????
                • Gość: Malinka objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 09:41
                  2 coraz dłuzsze cykle a potem cisza - brak okresu, nic mnie nie bolało, po
                  jakimś czasie przez w cigu ok. 3 tygodni przytyłam w biodrach chyba z 10 cm +
                  badanie wykazło że mój jajnik wygląda jak ser szwajcarski tyle ich było - i to
                  się wszystko zaczęło po odstawieniu pigułkek.
                  • Gość: blania Re: objawy IP: 211.26.102.* 02.03.05, 09:44
                    no wlasnie ponoc na tabletkach sie ich nie dostaje tej zarazy mnie mdli
                    zwlaszcza wieczorem i mysle ze to od tego ale nie jestem pewna
                • Gość: Ewa Re: do ewy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 12:13
                  Oczywiście , że mam po tym hormonie nudności , duże bóle głowy i kłopoty ze
                  wzrokiem.Pozdrawiam
    • Gość: till Re: Torbiele-objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 10:28
      Ja miałam bóle w tzw. krzyżu i kłócia w jajnikach. Oprócz tego nieregularne i
      bolesne miesiączki i raz tak obfitą, że mogę to nazwać potopem. W te pędy
      udałam się do lekarza - torbiele na obu jajnikach. Endometrialne. Też dostałam
      tego po wczasach nad polskim morzem...(!)
      Jestem rok po operacji.
      • Gość: sara Re: Torbiele-objawy IP: 211.26.102.* 02.03.05, 13:20
        czy torbiele i cysty to jedno i to samo?????
        • Gość: alusia Re: Torbiele-objawy IP: *.cip.uni / *.cip.uni-bayreuth.de 02.03.05, 16:29
          ja biore hormony teraz, a mam klucia solidne w prawym jajniku, ktory jest po
          operacji (dzisiaj w nocy mnie skubany obudzil nawet!!!). Boli mnie tak, ze az
          nie moge sie schylic (plecy!). Ja mam torbiel czynnosciowa, mimo dzialania
          tabletek, pojawia sie czasem i boli piekielnie. znika wraz z miesiaczka. Taki
          moj los. Bylam juz raz operowana i to w ostatniej chwili, bo pekla. Boje sie ze
          mnie to moze spotkac znowu -peknie i do szpitala nie zdaze!!!

Torbiel i cysta to z reguly to samo, ale rodzajow torbieli i cyst jest duzo
          zdrowka zycze!
          • Gość: Ola26 A jak peknie to co robic IP: *.ny325.east.verizon.net 02.03.05, 23:25
    • mari_paz Re: Torbiele-objawy 02.03.05, 23:54
      W moim przypadku , na poczatku nie miałam żadnych objawów, potem zaczęły się
      dziwne kłucia w jajniku a jeszcze dalej potrafił mnie boleć tak cały miesiąc
      (był to tępy ból). Wykryto ją cztery lata temu, leczono pół roku (duphastonem,
      progesteronem) etc i w końcu zdecydowałam się na laparoskopię. A dlaczego?

Lekarz powiedział mi jedną rzecz: nie ma Pani dzieci a chce je Pani mieć, więc
      niech Pani te torbiel usunie , nie ma sensu męczyć organizm hormonami (taka
      torbiel mozna leczyc nawet latami)- skutki hormonów "w nadmiarze" wyjdą tak czy
      inaczej później po 50-stce),
      moze Pani nie robic operacji, ale jak będzie Pani miała skręt jajowodu i
      wyladuje Pani na chirurgii to chirurg nie będzie Pania pytał czy Pani ma lub
      chce jeszcze miec dzieci tylko wytnie Pani cały jajnik a przeciez prz
      laparoskopii nie ma wcale potrzeby usuwania całego jajnika. Oczywiscie wszystko
      zalezy od ilosci torbieli, wielkosci, rodzaju, pochodzenia ...tak wiec wybór
      nalezy do Pani.....
      • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: 211.26.102.* 03.03.05, 01:09
        ale mam pietra !!!! ja biore tabletki- levlen ED maja levonorgestrel
        mdli mnie zawsze po poludniu ,ja juz mam dwoje dzieci to sie nie martwie o
        jajniki ale przeraza mnie sama mysli o operacji ,ja nigdy nie bylam w szpitalu
        oprocz tego ze rodzilam i to tez bez zadnych srodkow znieczulajacych - nie wiem
        ale panikuje az czasami spac nie moge !! a jak pomysle ze jeszcze moze peknac
        to wogole mam dreszcze
        • Gość: mania Re: Torbiele-objawy IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 07:38
          Jak urodziłaś 2 dzieci to laparoskopia myślę że przy tym to pryszcz (ja nie
          rodziłam) Plusem operacji jest to że rodzina się o ciebie martwi i opiekuje sie
          tobą smile Mogłam też liczyć na przyjaciół!!! Odwiedzili mnie już w 1 dzień, jak
          dopiero przyszłam do szpitala.
          • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: 211.26.102.* 03.03.05, 08:42
            dzieki za pocieszenie moze macie racje !!! przestaje juz o tym myslec jak o
            zkazaniu a raczej jak o wyzwoleniu !!!! ale ide w srode na CT i zobaczymy co
            wyjdzie
            • Gość: majowa Re: Torbiele-objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:09
              Ja miałam b. dużo torbieli na 1 jajniku ale dało się wyleczyć Luteiną w ciągu
              kilku miesięcy.
              • Gość: blania do majowa IP: 211.26.102.* 04.03.05, 00:14
                kurcze to znowu mam nadzieje ze moze sie wyleczy Majowa jaka duza mialas???a
                ta luteina to tez hormony???i po jakim czasie bylo juz widac ze cos sie dzieje
                z torbielem ????
                • majowa-panna Re: do majowa 10.03.05, 23:27
                  Luteina to po prostu progesteron w tabletkach - brałam ja bardziej na wywołanie
                  miesiączki,bo nie miałam przez 4 miesiace. A po kilku takich wspomaganych
                  cyklach torbiele same zaczęły znikać, nie wiem jak dużo ich było, ale na
                  zdjęciu usg mam kilka pęcherzyków i nie wyglądało to za ciekawie... Teraz jak
                  czytam wasze posty to się dziwię że u mnie tak ładnie poszło.
    • nareene Re: Torbiele-objawy 04.03.05, 08:38
      Ja mam na prawym jajniku. Na razie ma 5 cm. Lekarz był bardzo zdziwiony, że mi
      to nie dokucza. Czasami coś zakłuje ale nie zwracam uwagi bo zdarzają mi sie
      takie bóle także po zdrowej stronie. Za miesiąc idę na kontrole i jeżeli nie
      zmniejszy się to laparoskopia...
    • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: *.004.dsl.wa.iprimus.net.au 06.03.05, 02:06
      wczoraj mnie tak kulo ze mialam starcha ze mi peknie te dziadostwo czy ktos
      moze napisac jakie sa objawy czy wogole sa zaraz przed jego peknieciem???
      • Gość: koral Re: Torbiele-objawy IP: *.pl 09.03.05, 17:40
        Miałam 5cm- ciągnęła a potem ten ból narastał - tak jak przy miesiączce. Ważny
        objaw:krwawienia poza miesiączką.Ja miałam takie na przykład przez dwa tygodnie
        a potem znowu sucho i miesiączka. Niektóre torbiele faktycznie od przeziębienia
        jajnika-robi się stan zapalny, jajnik się powiększa i nie funkcjonuje tak jak
        powinien. ale w większości hormony decydują. Dobrze się leczą hormonami
        torbiele które powstają z niepękniętego pęcherzyka. Endometrialne-
        przeziębienie nie ma nic do rzeczy i tylko hormony. Niektóre znikają same.
        Wchłaniają się albo pękają ale tak że nie są groźne - nie wywołują zapalenia
        otrzewnej. Jeśli torbiel się "okręci" to naczynia krwionośne nie doprowadzają
        krwi do jajnika a torbiel rośnie i jajnik obumiera - wtedy przy operacji
        konieczne jest wycięcie części jajnika. Operować torbiel "na wszelki wypadek"
        uważam wielka przesada - mnie też jeden kazał operować i to już teraz zaraz.
        Poszłam do innego lek - antybiotyki, czopki hormony - po dwóch miesiacach ani
        śladu do dziś dnia. Zajście w ciążę po operacji jajnika - utrudnione bo tworzą
        się blizny i zrosty. Leczenie tabletkami (ale też nie na siłe i nie latami
        koniecznie po wcześniejszych badaniach hormonalnych) jest zdecydowanie
        bezpieczniejsze na teraz i żeby później zajść. Przy endometrialnych trzeba
        zahamować na jakiś czas miesiączkowanie - żeby śluzówka macicy się nie
        rozrastała jako przygotowanie do zagnieżdzenia zapłodnoinego jajeczka.
        Zazwyczaj. Przy innych normalnie robi się przerwy na krwawienie przypominające
        miesiączkę - taki pszą w ulotkach.
        • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 09.03.05, 23:38
          a z kad oni wiedza np ze te torbiele sa nie grozne np rak czy to az tak
          dokladnie widac na usg????
    • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 09.03.05, 23:53
      o co oni wam mowia o tym torbielu na usg ???
    • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: 211.27.202.* 10.03.05, 10:10
      czy ktos moze mi odpowiedziec czy na usg wykozalo komus co te torbiele maja w
      srodku ???
      • Gość: Ewa Re: Torbiele-objawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 10:52
        Na USG widać co jest w środku. A czy torbiel ma jakieś powiązanie z rakiem to
        robi sie badanie CA 125. Jest to marker nowotworowy.badanie to polega na
        pobraniu krwii i na drugi dzień masz juz wynik.
        • Gość: Dominika Re: Torbiele-objawy IP: *.katowice.pik-net.pl 10.03.05, 11:12
          Mam pytanie- czy badania palpacyjne jest w stanie wykryć torbiele, czy tylko
          usg?
          • invicta1 Re: Torbiele-objawy 10.03.05, 11:26
            no właśnie-powiedzcie
            • Gość: Dominika Re: Torbiele-objawy IP: *.katowice.pik-net.pl 10.03.05, 11:39
              invicta1 napisała:

> no właśnie-powiedzcie
              moze ktos wie, ja wczoraj miałam tylko takie badanie (palpacyjne) i lekarz
              stwierdził, że wszystko w porządku.

• Gość: ktostam Re: Torbiele-objawy IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 11.03.05, 00:19
                pewnie mnie zaraz poloznik zjedzie (jego zlote raczkiwink.. ale niezawsze
                palpacyjne wykryje.. w koncu to tylko recewink
      • Gość: Mania Re: Torbiele-objawy IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 11.03.05, 07:36
        Mi wykryto torbiel przy badaniu palpacyjnym - ale dużą torbiel bo ok. 10 cm. -
        potem na USG dowiedziałam się że ma echogeniczność gęstego płynu i ogniska
        endometrialne - i dowiedziałam się od razu że wskazaniem jest laparoskopia lub
        laparotomia - potem u gina potwierdzenie że operacja i do szpitala - stracha
        miałam jak nie wiem bo mogli mi jajnik usunąć ale z jednym też można
        funkcjonować i mieć dzieci. jajnik uratowano z czego się bardzo cieszę
    • Gość: blania Re: Torbiele-objawy IP: 211.27.202.* 10.03.05, 13:38
      mi wykazalo na usg ze ma plyn i cos jeszcze moze krew a test na ca 125 wyszedl
      okey ale dalej sie martwie bo sie nie zmiejsza i czy to wystarczy zeby byc
      spokojnym ???? u mnie wykryto ja przypadkowo na usg nerki
      • Gość: Monika Ale jak peknie torbiel,... IP: *.ny325.east.verizon.net 10.03.05, 18:55
        Czy krwawienie miedzy okresem oznacza, ze torbiel pekla? Czy temu towarzyszy
        jakis bol? A jak mam okres to jak moge rozroznic, ze to jest krew z torbieli?
    • Gość: sara Re: Torbiele-objawy IP: 211.27.202.* 11.03.05, 00:07
      wlasnie czy mozecie tu sie dziewczyny wpisac ktorym pekly te torbiele i powiedz
      nam co sie spodziewac i czy to zawsze bol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka