Dodaj do ulubionych

Badania genetyczne na nowotwory!

31.03.05, 18:46
Cześć dziewczyny! Czy Któraś z Was robiła sobie badania genetyczna na
nowotowry w Centrum Onkologi na Ursynowie? Bo dzisiaj sie dowiedziałam,że
można sobie tam wykonać takie badania. Ale nie wiem ile to kosztuje i na
jakie nowotwory mozna zrobic takie testy?. Jak cos wiecie to prosze
napiszcie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Badania genetyczne na nowotwory! IP: *.magma-net.pl 31.03.05, 18:53
      We Wroclawiu badanie na markery nowotworowe raka sutka kosztuje 36 zl.
      • Gość: Daria Re: Badania genetyczne na nowotwory! IP: *.leon.com.pl 31.03.05, 19:46
        Sa takie badania też sie interesuje tym tematem....ale słyszałam ze nie sa one
        tak do końca wiarygodne...
      • joisana Definicja: 31.03.05, 20:30
        Markery nowotworowe
        Markery nowotworowe są to substancje, których obecność lub zwiększone stężenie
        można wiązać z rozwojem choroby nowotworowej. Mogą one być wydzielane przez
        komórki nowotworowe do płynów ustrojowych, pozostawać związane na powierzchni
        komórek lub uwalniane z komórek prawidłowych w reakcji na proces rozrostowy. W
        diagnostyce laboratoryjnej są wykorzystywane głównie markery wydzielane przez
        komórki nowotworowe.
        Oznaczanie markerów nowotworowych w płynach ustrojowych (np. osocze, wysięki)
        służy jedynie monitorowaniu leczenia i przebiegu choroby nowotworowej. Ten typ
        analiz nie może być stosowany jako test przesiewowy do wykrywania nowotworu.

• Gość: joisana O badaniach. IP: 81.219.113.* 31.03.05, 20:04
      ojcostwo.w.interia.pl/genetyka.html
      Tutaj poczytacie o diagnostyce mutacji (uszkodzeniach) w genach BRCA1 i BRCA2
      predysponujących do zachorowania na raka piersi i/lub jajników.
      • joisana Cena. 31.03.05, 20:19
        Niestety cena jest oszołamiająca ok.650zł., ja zamierzam zrobić, bo już miałam
        nowotwór i chcę mieć pewność, że był efektem potraktowania łagodnego guza
        hormonami, a nie zapisany mi w genach wink, ale czekam na promocję, co jakiś
        czas fundusz zdrowia refunduje część kosztów takiego badania w ośrodkach
        onkologicznych.
        • Gość: azja Re: Cena. IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.05, 13:18
          ja mialam je robione za darmo w Krakowie u Dr. Popieli. Do konca roku 2004 byl
          prowadzony program badawczy, badane byly osoby, w ktorych rodzinie wystepuje
          rak piersi lub jajnika. Byc moze program ten trwa nadal. Najlepiej zadzwoncie
          do Szczecina, do prof. Lubinskiego z Pomorskiej Akademii Medycznej, ktory
          koordynuje te badania. Niestety gdzies mi sie zapodzial numer, ale mozna go
          znalezc w necie. U niego na pewno dowiecie sie, u ktorych lekarzy w innych
          miastach mozna wykonac te badania.
          • Gość: ap77 Re: Badania IP: *.idea.pl 06.04.05, 21:56
            Czesc!
            Ja sie zapisalam do laboratorium Bios (Warszawa) na promocyjne badania (za 150
            zl). Z DNA okreslaja ryzyko zachorowania na raka jajnilka, piersi,jelita
            grubego, tarczycy. To jest akcja profilktyczna prowadzona razem z "Wprost" (tam
            byl kupon uprawniajcy do znizki)

Ania
    • matya Re: Badania genetyczne na nowotwory! 07.04.05, 09:29
      ja robilam. poniewaz zarowno u mojej mamy, taty jak i nieco dalszej rodziny
      wystepowaly nowotwory zglosilam sie do poardni genetycznej w centrum onkologii.
      dostalam skierowanie na bezplatne badania markerow, mammografie i usg narzadow
      rodnych. jesli w Twojej rodzinie wystepowaly choroby nowotworowe sprobuj w
      poradni. gdzies mi sie zapodziala karteczka z nr telefonu ale na stronie
      interentowej znajdziesz numer na centrale i powinni Cie skierowac.
      • Gość: azja Re: Badania genetyczne na nowotwory! IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.05, 09:56
        Matya, ale markery, mammografia i usg to nie sa badania genetyczne. tu chodzi o
        specjalne badanie krwii, ktore stwierdzaja obecnosc/ modyfikacje genow mogacych
        powodowac raka.
        • matya Re: Badania genetyczne na nowotwory! 07.04.05, 10:05
          > Matya, ale markery, mammografia i usg to nie sa badania genetyczne. tu chodzi o
          >
          > specjalne badanie krwii, ktore stwierdzaja obecnosc/ modyfikacje genow mogacych
          >
          > powodowac raka.

masz racjesmile odszukalam opis jaki dostalam po badaniach. oprocz badan
          niegenetycznych wpomnianych wyzejsmile badano rowniez prwidlowosc genow MLH1, MSH2,
          MSH6, BRCA2, NBS1. wszytsko bez oplat. przepraszam za pomylkesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka