Dodaj do ulubionych

Nietrzymanie moczu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 21:42
Wiele kobiet się do tego po prostu nie przyznaje, ja też do pewnego momentu udawałam przed sobą że nic się nie dzieje. Ale jest coraz gorzej i zaczynam panikować. Jestem po operacji ginekologicznej i biorę HTZ. Lekarz kazał ćwiczyć mi mięśnie Kegla, a ja nie wiem dokładnie jak. W internecie znalazłam stronki w których dużo się pisze o tym problemie, ale o samych ćwiczeniach nic. Może któraś z pań dotknięta podobnym problemem mogła by się ze mną podzielić informacjami na ten temat ? Byłabym bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenia Re: Nietrzymanie moczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 21:53
      Jak dawno miałaś operację ginekologiczna?.Czy ona dotyczyła usunięcia macicy.Bo
      jesli tak to lekarze staraja sie wtedy podniesc pecherz wyżej i nie powinno byc
      tego problemu z nietrzymaniem moczu.
    • Gość: Zenia. Re: Nietrzymanie moczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 21:56
      Cwiczenie to polega na tym ze w czasie siusiania nalezt zatrzymywac oddawanie
      moczu i puszczac i tak kilkakrotnie w czasie mikcji.
      • Gość: Załamana Re: Nietrzymanie moczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 22:25
        Dzięki Zeniu. Operację miałam cztery lata temu i usunięto mi macicę z przydatkami. Wiem że można podnieść pęchęrz ale to oznacza kolejną operację. Wolałabym ten moment opóźnić. Nie jestem też pewna co do ewentualnych komlikacji po takiej operacji (na jak długo to wystarcza)No i ten pas który wszywają- czy jest możliwość odrzucenia przez organizm ? W końcu to jakieś obce ciało. Wiem, że zadaję mnóstwo szczegółowych pytań, ale wszędzie są tylko ogólne wiadomości na ten temat. Dlatego liczę że może tutaj ktoś ma podobny problem i się czegoś dowiem.
        • Gość: Zenia Re: Nietrzymanie moczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 09:41
          Ja tez jestem po takiej operacji ,byc moze ze ten problem jest
          przedemna.Poniewaz jestem w okresie gojenia sie, to nawet nie pytałam lekarza
          jak to wyglada u mnie.Ale z obserwacji w szpitalu widziałamn ze kobietom metoda
          dopochwowa wkladano tzw.siatke podtrzymujaca pecherz i te kobiety czuły sie
          komfortowo i przynajmniej mowily ze jest dobrze.Te cwiczenia sa dobre i ponoc
          skuteczne jesli robi sie to dzień w dzień.CZy ten pecherz opuscił ci sie tak żę
          to poprostu ci uprzyksza życie?.Bo jesli jest inaczej to sa dobre tabletki na ta
          przypadłośc ktore reguluja ze tak powiem prace pecherza.Skąd wiem ?Bo przed
          operacja myslała ze częste siusianie to sprawa pecherza a to mięśniak uciskał
          tak na macice ze biegałam do siusiania co 10 min i wtedy chodziłam do aptek
          zasięgałam informacji na temat pęcherza.Ten lek jest na recepte kosztuje chyba18
          zł ale powinien zapisac ci lekarz.Pani w aptece mowiła mi ze uzywany przez
          dłuższy czas daje dobre efekty.
    • Gość: justy Re: Nietrzymanie moczu IP: 213.241.34.* 25.04.05, 22:58
      do wspomagania ćwiczeń można używać przyrzadu Aquaflex.
      wkładki urologiczne Tena i Seni zapewne juz znasz?
    • Gość: maja Re: Nietrzymanie moczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 23:04
      Polecam stronę www.ntm.pl
      • Gość: załamana Re: Nietrzymanie moczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 17:35
        Dzięki za stronkę, ale coś nie chce działać,a szkoda. Już raz na nią trafiłam i też nie otwierały się okna.Wkładek urologicznych jeszcze nie znam. Na razie przykre przygody przytrafiają mi się nie tak często. Dzieje się to podczas wysiłku, noszenia siatek, kichania, kaszlu itp.Ale przytrafia mi się coraz częściej. Boję się co będzie dalej. Owszem wszywa się siatki, ale na jak długo to załatwia sprawę ? Jestem już bardzo nieufna, bo chirurg przed operacją usunięcia narządów rodnych zapewniał mnie że wszystko będzie OK i biorąc HTZ nie będzie różnicy, a jednak teraz wcale tak nie jest. Nie mam do nikogo pretensji, a operacja uratowała mi życie, ale jednak wolałabym wiedzieć jakie są póżniejsze konsekwencje.Na razie odkrywam je sama.
        Może o Aquaflex coś bliżej ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka