Dodaj do ulubionych

orgametril a duphaston

IP: *.man.rsk.pl 23.05.05, 11:52
Witam. Ponieważ mam nieregularne miesiączki przez ostatnie trzy cykle podczas drugiej fazy zażywałam duphaston. Ostatnio ze względu na cenę zamiast niego pan doktor przepisał mi orgametril. Powiedział, że to jest to samo, tylko tańsze. Jednak w domu zobaczyłam, że orgametril ma zdecydowanie więcej działań niepożądanych niż duphaston. Czym te dwa leki właściwie się różnią? Czy jeżeli mój organizm raczej dobrze tolerowałł duphaston, to będzie tak też z orgametrilem> Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: orgametril a duphaston 24.05.05, 17:00
      Raczej jesli dobrze tolerowalas duphaston to bedziesz dobrze tolerowac orgametril.
      Ja bym jednak go nie stosowala. Orgametril moze miec dzialanie androgenne (np.
      wlosy rosna tam gdzie nie powinny), w dodatku wcale nie jest to odwracalne po
      odstawieniu leku (podobno).
      Nie wiem jak dlugo powinnas jeszcze brac progesteron i co lekarz chce osiagnac
      tym leczeniem ale tanszym odpowiednikiem duphastonu jest luteina. Moze popros
      lekarza o ten lek?
    • moniccc Re: orgametril a duphaston 24.05.05, 17:26
      Nie wiem co moze miec więcej skutków ubocznych niż duphaston. Brałam go na
      torbiel przez 10 dni cyklu i miałąm, niech wyliczę: 3 rodzaje upławów - białe
      jak przy drożdzycy, żółte i brązowe przed okresem, cipka mnie za przerposzeniem
      cały czas swędziała, piersi bolały, puchłam, miałąm zwiększony apetyt i
      humorki....czego jeszcze potrzeba i tak nie da sie funkcjonować
      normalnie....Wrrr. Teraz bede miała lutenyl, mam nadzieje, że nie będzie tyle
      skutków ubocznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka