Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• sha1 Różyczka - szczepionka??? 05.11.05, 20:13
      Chciałabym się zaszczepić na różyczkę, ale problem polega na tym, że szczepionka
      którą przepisał mi lekarz jest wycofana, a innej farmaceuci nie umieli mi
      polecić twierdząc że pozostałe są złożone czyli chcąc nie chcąc muszę sie też
      zaszczepić na coś innego. Trochę mnie to dziwi i ciekawa jestem czy to prawda?
    • bluetopaz Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.11.05, 00:51
      Witam.Dwa tygodnie temu lekarz stwierdzil u mnie inf.grzybiczna. Dostalam
      globulki i krem. Dla meza, stwierdzil, nie trzeba bo do takiego przekazywanie
      sobie grzybicy raczej nie dochodzi-mam ja z pewnoscia tylko ja. Dziwne, zawsze
      slyszalam,ze jesli kobieta ma grzybice to mezczyzni, ktorzy przechodza ja
      bezobjawowo, tez musza uzyc odpowiedniego preparatu.Jaka jest prawda? Bo cos mi
      sie zdaje, ze mi po poczatkowej poprawie wrocila..!Dziekuje za odpowiedz!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.11.05, 14:48
        Mąż zdecydowanie powinien być leczony.
    • bluetopaz Re: ginekolog-położnik -grzybica 06.11.05, 00:52
      Witam.Dwa tygodnie temu lekarz stwierdzil u mnie inf.grzybiczna. Dostalam
      globulki i krem. Dla meza, stwierdzil, nie trzeba bo do takiego przekazywanie
      sobie grzybicy raczej nie dochodzi-mam ja z pewnoscia tylko ja. Dziwne, zawsze
      slyszalam,ze jesli kobieta ma grzybice to mezczyzni, ktorzy przechodza ja
      bezobjawowo, tez musza uzyc odpowiedniego preparatu.Jaka jest prawda? Bo cos mi
      sie zdaje, ze mi po poczatkowej poprawie wrocila..!Dziekuje za odpowiedz!
    • Gość: Marta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 06.11.05, 13:33
      Witam. Pani doktor, chcialam spytać jak duże moga wystapic wahania cyklu po
      odstawieniu tebletek anty.pod koniec sierpnia po 2 miesiacach brania odstawilam
      harmonet (fatalne samopoczucie), 1 miesiaczke dostalam dokladnie w 28 dniu
      cyklu, natomiast teraz czekam juz 35 dni i nicsad z moicm chlopakiem uprawiamy
      petting, wiec ciąża odpada. troszke sie denerwuje, tym bardziej ze ogolnie od
      kilku dni źle sie czuje (bole brzucha, mdłości bole piersi i ogolne
      rozdrażnienie i placzliwosc jak przed miesiaczka, tyle ze dłużej) z gory
      dziekuje
      • Gość: baby Re: hpv, cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 14:15
        Mam pytanie,

Jakis rok temu mialam robiona cytologie, bylam wtedy w ciazy, w badaniu wyszlo
        ze mam wirusa hpv, urodzilam dziecko i teraz znow robilam cytologie i wyszlo ze
        wirusa nie ma , ze wyniki badania cytologicznego sa ok.
        Czy jest to mozliwe ze nie ma juz wirusa??
        Czy sa rozne rodzaje cytologii i w niektorych wyjdzie ze jest wirus a w innych
        nie??
        Dodam ze badal mnie inny lekarz, pierwsze badanie mialam w usa, teraz w polsce.

Dziekuje za odpowiedz.
        Pozdrawiam,
        • koala.mb Re: hpv, cytologia 06.11.05, 14:51
          Infekcja HPV może ulec samowyleczeniu, ale może również przejśc w stan
          utajenia, gdzie w badaniu cytologicznym nie ma jej oznak.Jesli Cię to niepokoi
          wykonaj test na obecność wirusa z jednoczesnym oznaczeniem jego onkogenności.
          Jesli jest obecny od razu będziesz miała odpowiedź na pytanie czy jest sie czym
          przejmować.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 09:45
        Teoretycznie tabletki w ogóle nie powinny powodować zaburzeń cyklu. Moga
        jedynie ujawnić problemy, które i tak by sie pojawiły. Praktyka jednak
        pokazuje, ze wiele kobiet ma po odstawieniu hormonów zaburzenia
        miesiaczkowania. Nie umiem powiedzieć kiedy twoje cykle się znormalizują.
        • Gość: Marta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 08.11.05, 15:52
          Dziekuję bardzo za odpowiedz. a kiedy Pani zdaniem powinnam sie zgłosić do
          lekarza, jeśli jeszcze nie wystąpi miesiączka? czytalam, ze w takiej sytuacji
          (jesli opoznienie nie jest bardzo dlugie) lekzrze zalecaja poprostu cierpliwie
          czekac na miesiączkę, wiec nie wiem czy isc czy poczekac jeszczesad
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 16:43
            Myślę, ze możesz poczekać jeszcze kilka dni,a jezeli miesiączka nie wystąpi
            trzeba wykonać usg z oceną grubości endometrium, zeby wiedzieć jakie leki Ci
            dać na ewentualne jej wywołanie.
    • asiunia_211 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.11.05, 14:39

Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Kobieta > Zdrowie kobiety

Niedziela, 6 listopada 2005

Antykoncepcja

Przesunięcie okresu przy tabletkach
      Autor: asiunia_211
      Data: 29.10.05, 20:10

+ dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz
      Dzień dobry pani doktor!
      Mam takie małe pytanko.Otóż przyjmuję stediril i przesunęłam sobie okres
      z pewnych wzgledów, tzn. prawidłowo powinnam zacząć cykl w niedzielę, a
      rozpoczynam w pt. czyli pierwsza przerwę skróciłam o 2 dni, ale teraz robie
      sobie normalne 7 dniowe przerwy. Czy dlatego, że przesunęłam sobie
      miesiaczkowanie mozliwe jest złe zabezpieczenie przed ciążą?(teraz zaczynam
      brac tabletki w pt)tzn. nie mam 99% pewności, że nie zajde w ciążę?I druga
      sprawa. Co pani sadzi o Stediril 30,bo na tym forum
      przeczytałam duzo niezbyt pochlebnych opinii na jego temat.Pozdrawiam

• koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 09:48
        Stediril jest takim samym środkiem antykoncepcyjnym jak wiele innych. jeśli
        dobrze go tolerujesz to nie ma co sugerować się opiniami innych dziewczyn na
        ten temat. O kazdym srodku antykoncepcyjnym znajdziesz pozytywne i negatywne
        wypowiedzi. Wszystko zależy od tego czy dany środek jest dobrze dobrany dla tej
        a nie innej pacjentki. Myślę, że jesteś zabezpieczona całkowicie przed ciążą,
        choc nie napisałas jak długo przyjmujesz lek i kiedy przesuwałaś miesiaczkę.
        • asiunia_211 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 11:35
          Dziekuję bardzosmileA tabletki biore od pół roku i przesuwałam ją podczas
          ostatniego rozpoczęcia brania
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 19:17
            jesli skróciłas przerwę jest ok.
            • asiunia_211 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.11.05, 10:19
              Dziękuję bardzo za odpowiedź i wyjaśnienie moich wątpliwoścismile
    • iwacho Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.11.05, 19:00
      Witam serdecznie! Jestem na tej stronie pierwszy raz i chciałabym odrazu
      zawrócić Pani głowę. Od kilku dni bolą mi weżły chłonne pod pachami, a do tego
      zaczęłam od miesiąca brac tabletki antykoncepcyjne cilest i cały miesiąc
      plamiłam. Jestem rok po porodzie i niedawno przestałam karmić. Czy to coś
      poważnego? I na dokładke zaczęły mi boleć stawy. Co sie dzieje?
      Pozdrawiam!
      • Gość: Irena Markowska Re:Zakrzepica żył IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.11.05, 08:24
        Kochana Pani Doktor,mam cały czas chorobę zakrzepową żył głębokich.Leczyłam się
        zastrzykami Clexane w 2003 roku.Na razie zbytnio mi ta choroba nie dokucza
        oprócz tego,że nogę od kostki do kolana mam sino-czerwoną.Czasami puchnie.Tak
        jest od 5 lat.I właśnie nie wiem czy mogę brać Estradiol Depot.A jeśli nie ,to
        jak mam sobie pomóc w tym bardzo dla mnie ciężkim okresie życia? Jak już
        nadmieniłam żadne sojowe preparaty nie pomagają.
        • koala.mb Re:Zakrzepica żył 07.11.05, 10:04
          W przypadku aktywnej choroby zakrzepowo- zatorowej leki hormonalne są
          p/wskazane. Preparaty sojowe generalnie niestety słabo działaja, a ich
          skuteczność nie jest potwierdzona klinicznie. Leku, który zniósłby wszystkie
          Twoje objawy tak jak leki hormonalne niestety nie ma, ale porozmawiaj z
          lekarzem, ponieważ sa leki, które dośc skutecznie zapobiegaja poszczególnym
          objawom i można je stosować przy Twoim schorzeniu.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 09:52
        Plamienia w pierwszym cyklu stosowania antykoncepcji mogą występowac i nie ma
        się za bardzo co tym przejmować . Inne Twoje objawy mogą być związane z
        przyjmowaniem tabletek, ale możesz także mieć infekcję. Chyba musisz udać się
        na wszelki wypadek do internisty.
    • ania_shirley79 wyniki badań 07.11.05, 08:24
      Witam, zwracam się do Pani Doktor z jeszcze jednym pytaniem.
      Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań, bo moja wizyta u lekarza jest
      dopiero za dwa tygodnie. Otóż zrobiłam badanie krwi na toksoplazmozę oto wynik:
      IgG = 0,5 IU/ml [ wynik ujemny <6,0; wynik dodatni >= 6,0]
      IgM = 0,088index [ wynik ujemny <0,9; wynik dodatni > 1,1]

Nie wiem na dobrą sprawę czy to dobrze czy nie!
      I jeszcze jedno mam w domu małego kota.

z góry dziekuje za odpowiedz
      Pozdrowenia
      Ania
      • Gość: Karolina E.coli i antybiotyk w ciąży IP: 217.153.142.* 07.11.05, 08:57
        Pani doktor, dziękuję za odpowiedź.
        W posiewie wyszła wrażliwośc bakterii na wiele antybiotyków. Lekarz przepisał
        mi Augmentin.

W związku z czym mam jeszcze jedno pytanie: na ile niebezpieczne jest
        stosowanie tego antybiotyku w 1 trymestrze???

Wiem, ze ogólnie jest on dopuszczony do stosowania w ciąży, ale istnieja
        przeciwskazania co do pierwszych 3 m-cy. Lekarz zapewne wie co robi, ale ja,
        mimo to, jestem pełna niepokoju.
        • koala.mb Re: E.coli i antybiotyk w ciąży 07.11.05, 10:10
          jesli lekarz zalecił Augmentin, to mam nadzieję że zrobił to swiadomie. Albo
          sie trzymaj jego zaleceń albo zmień lekarza. To on bierze odpowiedzialność za
          bezpieczeństwo Twojej ciąży nie ja. Być może stwierdził, ze bardziej
          niebezpieczne od antybiotyku jest pozostawienie Cie bez niego.
          • Gość: Karolina Re: E.coli i antybiotyk w ciąży IP: 217.153.142.* 07.11.05, 17:19
            Pani doktor, a jakie jest Pani zdanie?
            Czy Pani zaleciłaby Augmentin na początku ciąży? Co jest większym złem - ryzyko
            powikłań przy nieleczonym zakażeniu pęcherza moczowego E.coli , czy też
            przyjmowanie antybiotyku???
            Pytam w celu weryfikacji, nie zamierzam leczyć się na własną rękę, ani zmieniać
            zalecen lekarza. Chcę jednak miec pewność, że jestem leczona jak najwłaściwiej.
            • koala.mb Re: E.coli i antybiotyk w ciąży 07.11.05, 22:11
              Nie wiem na jakie jeszcze antybiotyki bakteria, którą posiadasz jest wrażliwa.
              Augmentin jest to połączenie amoxycyliny z kwasem klawulanowym i to właśnie ten
              kwas jest p/wskazany we wczesnej ciąży. Antybiotyk podobny, również działajacy
              na E.coli to Hiconcil, bezpieczny w ciąży. Na pewno starałabym się przepisac
              antybiotyk, co do którego nie ma watpliwości, jednak jeśli nie ma innego
              wyjścia, trzeba wybrac mniejsze zło. A infekcja układu moczowego, do tego
              objawowa we wczesnej ciązy może mieć groźne następstwa.
      • koala.mb Re: wyniki badań 07.11.05, 10:00
        I dobrze i nie smile. Wynik swiadczy, ze nie chorowałaś na toksoplazmozę, jednak
        jesteś w grupie zwiekszonego ryzyka, bo możesz zachorować w ciąży. W każdym
        trymestrze ciązy zatem badania trzeba będzie powtarzać, żeby sprawdzić czy nie
        doszło do zakażenia.
        • ania_shirley79 Re: wyniki badań 07.11.05, 10:10
          Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Zastanawiam się teraz nad tym, czy rzeczywiscie łatwo zarazic sie od kota? nie
          mam serca sie go pozbyć.
          Czy zachowanie podstawowych zasad higieny nie wystarczy?

Ania
          • koala.mb Re: wyniki badań 07.11.05, 19:16
            Nie powinnas mieć kontaktu z jego odchodami. Sam kot jest w miare bezpieczny.
            Zarażone także mogą być warzywa, które myjesz, więc do czynności gospodarczych
            używaj rękawic.
        • Gość: Ewa Re: wyniki badań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 08:38
          Mam pytanko - niedawno odebrałam wynik cytologii (byłą to pierwsza cytologia w
          moim życiu). Wynik grupa 2 - niewielki stan zapalny pozakomórkowy? Czy to cos
          powaznego? Dodam że leczyłam się na kłykciny sromu. Czy ma to coś wspólnego?
          • koala.mb Re: wyniki badań 11.11.05, 12:05
            Stan zapalny może byc wynikiem obecności wirusa HPV.
            • Gość: Ewa Re: wyniki badań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 09:50
              A lekarz mi powiedział ze jest dobrze, ze jestem zdrowa i nie zalecił żadnego
              leczenia. Poza tym stan zapalny jest pozakomórkowy czy to oznacza że nie ma
              zmian w komórkach?
              • koala.mb Re: wyniki badań 12.11.05, 12:39
                Kazdy lekarz bierze odpowiedzialność za to co mówi i jak leczy lub nie. Ja nie
                mam na celu weryfikowania zdania twojego lekarza, tylko pisze to co uważam na
                podstawie danych jakie mi podałaś.
                • Gość: Ewa Re: wyniki badań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 14:02
                  W rozpoznaniu klinicznym mam wpisanie kolpitis? Co znaczy ta tajemnicza nazwa?
                  A dodam jeszcze że nie współzyłam więc lekarz powiedział ze nie ma możliwości
                  bym miała wewnątrz tego wirusa, bo do tego porzeban jest penetracja.
                  • koala.mb Re: wyniki badań 12.11.05, 19:34
                    Kolpitis to zapalenie pochwy.
    • latulka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 08:55
      Pani doktor co może być przyczyną plamienia tydzień przed okresem?Dzieje się tak
      od kilku cykli.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 10:06
        za mało progesteronu, za dużo prolaktyny - nie wiem trzeba zrobić troche badań.
    • Gość: bea W którym dniu cyklu ....? IP: *.biotech.univ.gda.pl 07.11.05, 09:42
      W którym dniu cyklu najpóźniej można przeprowadzać krioterapię nadżerki?

Czy 11 dc to nie za późno?
      • koala.mb Re: W którym dniu cyklu ....? 07.11.05, 10:07
        powinno się 10, ale 11 tez może być.
        • Gość: EvE Odstawiłam tabletki IP: *.who.vectranet.pl 07.11.05, 13:29
          Przez prawie dwa lata brałam tabletki antykoncepcyjne Logest. Postanowiłam
          odstawić je na miesiąc i teraz mam pytania: czy powinnam rozpocząć nowe
          opakowanie w pierwszym dniu rozpoczęcia miesiączki czy mogę np w czwartym bądź w
          piątym?(pamiętam jak zaczynałam brać tabletki to musiałam rozpocząć już
          pierwszego dnia i tak zrobiłam, ale nie wiem czemu moja miesiączka trwała prawie
          dwa tygodnie, czy teraz może się to powtórzyć?) Kiedy dostanę miesiączkę?
          Zupełnie nie mam pojęcia jak to teraz obliczać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
          • koala.mb Re: Odstawiłam tabletki 07.11.05, 19:18
            po przerwie rozpoczynasz tak, jakgdybys tabletki brała po raz pierwszy czyli w
            pierwszym dniu cyklu ( miesiączki). Na resztę pytań nie znam odpowiedzi.
    • Gość: aga Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pekao.com.pl 07.11.05, 10:07
      Mam pytanko jestem po ciąży pozamacicznej 4 miesiące temu ostatnia moaj
      miesiączka trwała 3 dni wcześniej ok 5 dni przy nieregularnych cyklach czy
      powinnam się przejmować.Jakie mogę pić zioła na wyregulowanie cykli?
      • makowka3 krótki okres-proszę o odpowiedź 08.11.05, 09:29

Mam pytanko jestem po ciąży pozamacicznej 4 miesiące temu ostatnia moaj
        miesiączka trwała 3 dni wcześniej ok 5 dni przy nieregularnych cyklach czy
        powinnam się przejmować.Jakie mogę pić zioła na wyregulowanie cykli?
        • koala.mb Re: krótki okres-proszę o odpowiedź 08.11.05, 10:32
          Nieregularne cykle i skape, krótkie miesiączki mogą świadczyć o zaburzeniach
          hormonalnych. Warto sie przebadać. Same zioła moga nie pomóc.
    • Gość: stokrotka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 13:47
      Witam!
      Odczuwam ból przy stosunku. Mój lekarz przepisał mi bardzo fajny żel w
      strzykawce jednak zuzyłam całe opakowanie i chciałabym kupic drugie jednak nie
      moge tego nigdzie znaleść we Wrocławiu. Czy Pani sie orientuje czy taki żel
      jeszcze gdziekolwiek dostanę czy może jest żel o podobnym składzie. Jego nazwa
      to INSTILLAGEL (Farco-Pharma GMBH 50829 Klon).
      Dziękuję z góry i pozdrawiam smile
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 19:19
        Nie wiem.
    • jukka5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 14:14
      Czy nowa cytologia wg systemu Bethesdy wykrywa obecność chlamydii?
      • Gość: marti Spóźniający się okres-proszę o odpowiedź.... IP: 83.168.106.* 07.11.05, 14:36
        Dzień dobry. Pewnie takih maili otrzymuję Pani mnóstwo, no ale cóż i ja się do
        nich dopiszę. Przed pigułkami i w trakcie ich brania miałam cykle 28 dniowe.
        Zobiłam 2-miesięczną przerwę, ponieważ zminiałam tabl i lekarka mi zaleciła
        przerwe. W trakcie przerwy też miałam cykl 28-dniowy, tylko teraz coś się
        spóźnia. Teraz jestem w 31 dniu cyklu i nie mam nadal okresu. Czym to moż być
        spowodowane,oprócz ciąży oczywiście. Nie chcęrobić jeszcze tesu, bo wydaję mi
        się, że jest za wcześnie. Powiem tylko, ze odżywiam się normalnie, ostatnioo
        dziwo sie nie stresuje.Bardzo proszę o odpowiedz.
        • cytrusowa brak miesiączki 07.11.05, 14:50
          nie birę żadnych hormonow, moje cykle byly regularne, oscylowaly pomiedzy 29 a
          32 dni.
          dzis jest 35 dc i @ nadal nie ma.
          ile czasu pwoinnam odczekac, zanim pojde do lekarza?

ciaza jest wykluczona
          • tibby1 :(((( 07.11.05, 17:31
            Witam mam pytanie dosc krepujace i dziwne... mam 17 lay nigdy nie bylam u
            ginekologa... juz dawno zauwazylam przy pmoim odbycie brodawke okolo 2 cm kolor
            czarny. mam to od dziecka tak mi sie wydaje ale niepokoi mnie to wiem ze juz
            dawno powinnam sie aglosic do ginekologa ale sie straszliwie boje jestem taka
            mlodasad prosze mi odpowiediec z gory dziekuje sad(
            • koala.mb Re: :(((( 07.11.05, 22:16
              Nie wiem, musiałabym to zobaczyć. Ginekolog zazwyczaj nie gryzie i nie ma się
              co bać. Jeśli jesteś z Łodzi lub okolic, zapraszam. Może uda się nam wspólnie
              coś wymyślić smile). Moje namiary znajdziesz na forum Poród bez stresu.
          • koala.mb Re: brak miesiączki 07.11.05, 19:24
            Wykonaj test ciążowy. Jesli będzie ujemny dobrze wykonać usg z oceną grubości
            endometrium i oceną przydatków. Może mialaś cykl nieowulacyjny z powodu
            przetrwania pęcherzyka Graffa?
        • koala.mb Re: Spóźniający się okres-proszę o odpowiedź.... 07.11.05, 19:21
          na odległość nie umiem nic powiedzieć. czasem się tak zdarza. zrób test, bo
          powinien juz wyjść pozytywnie gdyby była to ciąża. jeśli nie jest będziesz
          spokojniejsza i cierpliwie poczekasz na krwawienie.
          • martyna1985 Re: Spóźniający się okres-proszę o odpowiedź.... 08.11.05, 08:16
            Zrobiłam test wczoraj, wyszedł negatywny ;/ Miesiączki nadal nie ma. No trudno,
            poczekam jeszcze troszkę i wybiorę się do lekarza. Nie wiem cym to może być
            spowodowane. POzdrawiam
            • koala.mb Re: Spóźniający się okres-proszę o odpowiedź.... 08.11.05, 09:04
              Być może w tym cyklu nie miałas owulacji i doszło do przetrwania pęcherzyka.
              Zaburzenia cyklu moga się pojawić znienacka i byc jednorazowe, więc nie martw
              się na zapas. Myśle, ze wizyta u lekarza wszystko wyjaśni.
      • zuza_ona Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 18:00
        Pani doktor mam problem ze skąpymi miesiączkami po ciązy,juz pisalam na
        forum,ale dzis bylam jeszcze u lekarza,gdyz moj okres znowu mnie zaskoczyl i
        trwal niespelna 2 dni,a teraz to juz tylko plamienie!Lekarz zlecil mi badanie
        usg,bo musi obejrzec endometrium,ale jestem umowiona dopiero na 23 i lekko sie
        stresuje.Pani doktor,czy jest czego?Czy to moze byc cos powaznego?Dodam,ze po
        ciazy bylo wszystko ok,cytologia bardzo dobra-robiona w lipcu.Z gory bardzo
        dziekuje za odpowiedz.
        • Gość: berni338 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 83.175.179.* 07.11.05, 19:38
          Pani Doktor,
          mam następujacy problem. W lutym pojawiło się u mnie krawienie owulacyjne.
          Ginekolog zalecił trzymiesięczną kuracje duphastonem (od 16 dnia cyklu przez 12
          dni). Krwawnienie w środku cyklu ustąpiło. Badanie hormonalne w piątym dniu
          cyklu, według zalecen lekarza wyszło w porządku (wszystkie wskazania hormonów w
          srodku norm)
          Międzyczasie leczyłam bakterie w pochwie - paciorkowca (kuracja augmentin +
          betadine, a nastepnie gałki propolisowe i lactovaginal).Od sierpnia wszystko
          było w porządku, bakteria wyleczona.
          Kilka dni temu zaczeły mnie pobolewać nerki i podbrzusze. (zaczełam łykac -
          niestety bez konsultacji z lekarzem - furagin). Dzisiaj w 13 dniu cyklu (cyle
          ok 30-32 dniowe, regularne)pojawił się zakrawiony śluz.Dodam, że nigdy nie
          stosowałam tabletek antykoncepcyjnych. Co sie dzieje? Jakie badania powinnam
          wykonac, zeby dokładnie sprawdzic, co mi jest???? Mam 26 lat, nigdy nie byłam w
          ciązy. Czy tomoze być wynik stresu?
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 22:14
            Plamienie w okresie okołoowulacyjnym jest całkowicie fizjologiczne i
            najczesciej nie wymaga leczenia. Spowodowane jest przejsciowym obnizeniem
            steżenia hormonów. Jeżeli wykluczone sa inne przyczyny plamienia z dróg
            rodnych - nadżerka, rak szyjki macicy, zapalenie pochwy, zaburzenia hormonalne
            nie ma się co przejmować.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 22:18
          Skąpe miesiączki moga byc wyrazem zaburzeń hormonalnych i na pewno trzeba to
          wyjasnić. Nie denerwuj się . często po ciązy miesiączki przez jakis czas sa
          inne niż te do których przywykłaś. Poczekaj spokojnie do usg. I tak nic nie
          wymyslisz, a po co stresować sie dwa razy. Głowa do góry.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.11.05, 19:20
        Nie
    • Gość: berni338 krwawnienie w środku cyklu IP: 83.175.179.* 07.11.05, 19:48
      Pani Doktor,
      mam następujacy problem. W lutym pojawiło się u mnie krawienie owulacyjne.
      Ginekolog zalecił trzymiesięczną kuracje duphastonem (od 16 dnia cyklu przez 12
      dni). Krwawnienie w środku cyklu ustąpiło. Badanie hormonalne w piątym dniu
      cyklu, według zalecen lekarza wyszło w porządku (wszystkie wskazania hormonów w
      srodku norm)
      Międzyczasie leczyłam bakterie w pochwie - paciorkowca (kuracja augmentin +
      betadine, a nastepnie gałki propolisowe i lactovaginal).Od sierpnia wszystko
      było w porządku, bakteria wyleczona.
      Kilka dni temu zaczeły mnie pobolewać nerki i podbrzusze. (zaczełam łykac -
      niestety bez konsultacji z lekarzem - furagin). Dzisiaj w 13 dniu cyklu (cyle
      ok 30-32 dniowe, regularne)pojawił się zakrawiony śluz. Dodam jescze, że w
      trakcie poprzedniej miesiączki zaniepokoił mnie bardzo duży kawałek błony
      (wielkości śródręcza) w wydzielinie miesiączkowej.

Co się dzieje??? Jakie badania powinnam wykonać, żeby dokładnie stwierdzic, co
      mi jest???
      Mam 26 lat, nigdy nie stosowałam tabletek antykoncepcyjnych. Nigdy nie byłam w
      ciąży.

Bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość: Marzena tabletki a nadczynność tarczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 23:40
      Witam serdecznie Pani doktor.Proszę o odpowiedź ,czy to prawda ,że przy
      nadczynności tarczycy nie powinno się stosować tabletek antykoncepcyjnych ,ze
      względu na to iż ich skuteczność przy nadczynności jest obniżona? Jeszcze nie
      badałam poziomu hormonów tarczycy lecz zamierzam to zrobić gdzyż moja nadmierna
      chudość( a jestem kobieta dorosłą),świadczy ,iż mogę mieć tego typu
      problem.Niedawno zaczełam przyjmować tabletki antykoncepcyje i obawiam się o
      ich skuteczność.
      Bardzo dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam.
      • koala.mb Re: tabletki a nadczynność tarczycy 08.11.05, 08:56
        Jesli jest stwierdzona nadczynnośc tarczycy najpierw powinno się lekami
        doprowadzić do stadium eutyreozy czyli prawidlowych poziomów hormonów tarczycy,
        później tabletki można stosować. Przy sprawdzaniu stęzenia hormonów tarczycy i
        jednoczesnym stosowaniu antykoncepcji hormonalnej trzeba pamiętać, ze wyniki
        moga być zmienione.
        • Gość: Marzena Re: tabletki a nadczynność tarczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:26
          Dziękuję serdecznie za odpowiedź, ale proszę jeszcze o informcję ,czy przy
          nadczynności tarczycy nie zmniejsza się skuteczność przyjmowanej tabletki
          antykoncepcyjnej.Pozdrawiam goraco.
    • droppsinka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.11.05, 01:32

Witam !

Jakiś czas temu moja siostra pisała w mojej sprawie...
      Problem wyglada nastęoująco ze wzgledu na kilka stersujacych dni brałam,
      tabletki na uspokojenie oxsazepan (nie weim czy to sie tak pisze :0 ) i relanium
      ..rownoczesnie zażywająć tabletki antykoncepcyjne Yasmin. Aktualnie trwa
      siedmiodniowa porzerwa..jutro juz nie bede miala powodów zażywać leków
      wyciszajoco- uspokajających..Ale czy w nowym cyklu będe juz bezpieczna czy nadal
      zachodzi konieczność dodatkowego zabezpieczenia,,,krwawienie z odstawienia
      pojawiło sie w terminie, nową tabletke zażyje w piątek ??

ogromnie dziekuje za rade smile
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.11.05, 09:01
        Oba wymienione leki należą do grupy tzw. induktorów enzymów mikrosomalnych
        wątroby, przez co przy jednoczesnym stosowaniu tabletek oraz tych leków
        skuteczność antykoncepcyjna może ulec zmniejszeniu. Okres półtrwania leków z
        tej grupy jest dość długi, nawet do 5 dni. Proponowałabym się w tym cyklu
        jeszcze dodatkowo zabezpieczać.
    • pitu_finka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.11.05, 14:40
      Mam pytanie. Staramy sie o dziecko. Wlasnie powinnam wziac 3 dawke szczepionki
      na zoltaczke. czy jezeli w tym cyklu nie wyjdzie, to moge wziac szczepionke w
      1dc i potem normalnie starac sie w tym cyklu, czy musze zrobic sobie jakas
      przerwe (jak sie latwo domyslic nie za bardzo chcesmile.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 16:39
        2 dawki szczepionki powodują powstanie w organizmie ochronnego stężenia p/ciał.
        Trzecie szczepienie możesz odłożyc na okres po ciąży.
    • pempek_sadelko Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.11.05, 16:46
      czy to normalne??? zwiekszona ochota na sex po porodzie....?
      • Gość: ania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:02
        Czy biegunka ma wpływ na wchłanianie się tabletek??mam ZNJ i biegunki dosc
        czeste-i zastanawiam sie czy zaczac stosowac dodatkowe zabezpieczenie??dziekuje
        za odpowiedz
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 17:02

Biegunki nie wpływaja na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych chyba że maja
          postać taką jak w przebiegu
          cholery.

• koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 16:44
        A dlaczego nie??smile)
    • Gość: anek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 212.122.214.* 08.11.05, 18:28
      witam,zrobila badanie hormonow plciowych w ostatni dzien miesiaczki,czy badanie
      bedzie wiarygodne?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 17:03
        raczej tak, chyba ze Twoja miesiączka trwa 10 dni.
    • Gość: anek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 212.122.214.* 08.11.05, 18:30
      zrobilam badanie hormonow plciowych w ostatni dzien miesiaczki,czy badanie
      bedzie wiarygodne?
      • Gość: mloda Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 194.146.128.* 09.11.05, 10:05
        Prosze Pani moje pytanie dotyczy zmiany tabletek, zamieniam stediril 30 na
        jeanine, wydaje mi sie ze obie pigulki sa podobne w skladzie hormonow wiec robie
        7 dniowa przerwe jak zwykle zamieniajac tylko pigulki, antykoncepcja zostaje
        zachowana. Czy mam racje? prosze o porade i dziekuje
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 17:04
          antykoncepcja zostaje zachowana.
    • Gość: anek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 212.122.214.* 09.11.05, 17:02
      pani doktor robilam badanie hormonow i mam juz wyniki -badanie bylo w ostatni
      dzien miesiączki,chociaz plamienie bylo jeszcze 2 dni potem.Wszystkie hormony w
      normie,ale progesteron 0,98 ng/ml,gdzie norma w fazie folikularnej od 0,1 do
      o,54.Czy jest zle,czy to wahanie moze sie zdarzyc i nie przejmowac sie tym.Poza
      tym tak naprawde to bylam jeszcze w fazie miesiaczki,a nie folikularnej,wiec nie
      wiem jak liczyc.Czy w okresie miesiaczki progesteron jest najnizszy?
      • Gość: anek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.cm.umk.pl 10.11.05, 10:10
        pani doktor robilam badanie hormonow i mam juz wyniki -badanie bylo w ostatni
        dzien miesiączki,chociaz plamienie bylo jeszcze 2 dni potem.Wszystkie hormony w
        normie,ale progesteron 0,98 ng/ml,gdzie norma w fazie folikularnej od 0,1 do
        o,54.Czy jest zle,czy to wahanie moze sie zdarzyc i nie przejmowac sie tym.Poza
        tym tak naprawde to bylam jeszcze w fazie miesiaczki,a nie folikularnej,wiec nie
        wiem jak liczyc.Czy w okresie miesiaczki progesteron jest najnizszy?

• koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 12:49
          Za produkcję progesteronu odpowiada ciałko zolte, powstające w II fazie cyklu.
          W trakcie miesiączki i tuz po niej wydzielanie progesteronu jest śladowe,
          wzrasta tuz przed owulacja. Oznaczenie stężenia w I fazie cyklu nie ma sensu.
          Trzeba wykonać badanie w 16 i 21 dniu cyklu.
    • kaor Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 19:07
      Witam...dobrze Panią znowu tu widzieć...i od razu mam pytanie ,które nie daje mi
      spokoju:
      Zauważyłam wczoraj na dole wargi sromowej większych, że mam takie jakby
      ziarenko fasolki.Twarde dające się przesuwać.Spędza mi to sen z powiek a do
      gina ide dopiero 21 listopada.Proszę mi powiedziec czy to cos poważnego?
      Pozdrawiam Kasia
      • maggnolia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 09.11.05, 19:34
        mam pytanie dot. wymiku cytologii
        gr .II/III - komórki nabłonka płaskiego zmienione zapalnie Dyskeratocyty Brak
        endocervix
        od mojego gina dowiedziałam sie że to wirus - ma to 80% kobiet, czy chodzi o
        hpv??bo nie dopytałam sad
        dostałam gynalgin i ponowna cytologia za jakies 4 tyg.
        • ela1975 czy jest sens do gina podczas okresu 09.11.05, 21:14
          Właśnie dostałam okres, wizyta w poniedziałek w sumie to juz będzie razczej
          końcówka. U nas gin. jest raz na dwa tyg. a mam wynik cytologii i tam napisane
          stan zapalny więc wolałabym nie czekać do następnej wizyty. Czy jest sens iść
          czy lekarz będzie badał czy przypisze coś bez badania tylko na podstawie wyniku
          cytologii.
          • Gość: Zuzanna Re: plasterki SYSTEN CONTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:07
            Pani Doktor mam takie pytanie moja mama jest po operacji usunięcia macicy i
            jajników czy te plasterki SYSTEN CONTI są odpowiednie w jej przypadku w całej
            ulotce nie doczytałam sie że to dla kobiet bez macicy wręcz przeciwnie wszędzie
            jest wspomniane o macicy i mozliwych krwawieniach.Pytam dlatego że mama niezbyt
            dobrze się czuje ciągle ma wzdęcia i bóle brzucha a jest już ponad rok po
            operacji.
            • koala.mb Re: plasterki SYSTEN CONTI 10.11.05, 09:37
              Systen Conti to lek przeznaczony do HTZ, jednak u kobiet, które nie posiadaja
              macicy stosuje się raczej preparaty zawierające wyłącznie estrogeny ( jeszcze
              pytanie ile Mama ma lat). Wzdęcia brzucha mogą byc następstwem zawartego w leku
              progestagenu. Warto skontaktowac się z lekarzem i może zmienić preparat na inny.
          • koala.mb Re: czy jest sens do gina podczas okresu 10.11.05, 09:33
            Jesli lekarz badał Cie przy pobieraniu cytologii, to nie ma sensu, aby badał
            Cię ponownie. Badanie ginekologiczne w trakcie okresu jest możliwe, tym
            bardziej przepisanie leków smile
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 09:31
          Dyskeratocyty to komórki powstające wskutek infekcji HPV.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 09:26
        nie wiem, musiałabym zobaczyć sad
    • Gość: misia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.87.210.* 10.11.05, 09:34
      Dzień Dobry Pani Doktor! mam pytanie dotyczące testosteronu - zwykle podaje się
      normy dla kobiet tylko max czy jest jakis poziom minimalny? bo u mnie wynik
      wyszedł <20 czy to nie za mało? co to może oznaczać? z góry dziękuję za
      odpowiedź
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 12:44
        a w jakich jednostkach jest ten wynik?
        • feiniel Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 13:44
          ng/dl
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 11.11.05, 12:04
            Nie moge znaleźc twojego poprzedniego postu, ale chyba pytałaś o testosteron.
            Normy, które posiadam to zakres od 10-110 ng/dl dla kobiet, więc < 20 chyba nie
            jest tragedią?
        • Gość: misia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.87.210.* 10.11.05, 14:05
          ng/dl

• patoga Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 10:39
      Witam
      Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej po 6 tygodniach połogu.
      Przy porodzie trochę mnie porozrywało w środku i długo dochodziłam do siebie,
      zresztą nie do końca jeszcze czuję się dobrze. Po 30 minutach spaceru czuję ból
      w kroczu i tak jakby mi wszystko miało ze środka wypaść uncertain Do tego przy
      oddawaniu moczu też czuję ból - w poniedziałek robiłam badanie moczu i wyszło
      dobrze.
      Badanie było także bolesne niestety sad
      Lekarz stwierdził że wszystko jest dobrze i nie powinno mnie boleć, zapytał też
      czy współżyję a na odpowiedź że -nie- zdziwił się czemu? Na tym wizyta została
      zakończona.

Wiem że bez badania pani doktor nie może nic konkretnego odpowiedzieć. Ale
      chciałabym wiedzieć czy to normalne że tyle czasu mnie boli, ile czasu to może
      jeszcze potrwać. A może powinnam wykonać jakieś dodatkowe badania?

Pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 12:52
        Ból w kroczu może byc związany z rozejściem spojenia łonowego bądź innego urazu
        kostnego w trakcie porodu, szczególnie jesli pojawia się w trakcie chodzenia.
        pierwsze badanie po porodzie zwykle bywa nieprzyjemne. Trzeba jeszcze troche
        poczekać az wszystko wróci do normy.
    • Gość: Justek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 10:42
      Pani Doktor może to pytanie jest banalne, ale chciałam się upewnić. Właśnie
      skończyłam 38 tc, tydzień temu ukruszyło mi się kawałek plomby z zęba, nie mam
      na szczęscie żadnych dolegliwości bólowych, ale ze względu na zajad w kąciku ust
      musiałam czekać z wizytą u dentysty. I teraz nie wiem czy darować sobie tą
      wizytę i iśc dopiero po porodzie, czy iśc natychmiast, bo sama nie wiem czy
      przez takie coś może coś grozić dziecku np. jakaś infekcja.Dziękuję
      • Gość: Zuzanna Re: plasterki SYSTEN CONTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:40
        DZiękuję za odpowiedz a mama ma 49 lat czy wiek tu ma jakieś znaczenie?
        • maggnolia HPV 10.11.05, 11:54
          dziękuję za odpowiedź
          mam jeszcze jedno pytanie, jeśli rok wcześniej miałam gr I czy można uznać że
          hpv zaraziłam sie w ciagu tego roku?odpowiedź wydaje sie logiczna ale chce sie
          upewnic.
          czy hpv da sie wyleczyć??dlaczego nie poddano leczeniu moejgo partnera?
          • Gość: moka Testosteron IP: 83.168.96.* 10.11.05, 12:09
            Witam Panią Ginekolog,
            Ostatio robiłam wyniki z tstosteronu i wyszło 70,9 ng/dl zaznoczono, że jest to
            wynik w normie ale jej górnych granicach, wyniki robiłam w związku z
            nieregularnymi okresami i długotrwałymi , średnionasilonymi problemami z cerą.
            Pytanie czy jest to wystarczający argument zeby zacząc brać Diane 35?
            Dodam tylko że nigdy nie brałam Diane a od pół roku nie biorę tabletek
            antykoncepcyjnych
          • koala.mb Re: HPV 10.11.05, 12:55
            tak może być, albo tez infekcja była w stanie utajenia. Wirus HPV czasem ulega
            samowyleczeniu. Trzeba kontrolować cytologię i leczyć ewentualne zmiany na
            szyjce.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 12:54
        Z przyczyn technicznych lepiej idź teraz. Po porodzie nie będziesz miała do
        tego głowy. Z przyczyn medycznych można wizytę odłożyć.
    • Gość: Ola Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 12:02
      Witam,
      mam pytanie, chociaz moze nie tutaj powinnam je skierowac. Szukalam czego na
      temat galaktozemii ale nie leczenia ale przyczyn. Podono jest to choroba
      genetyczna. I tu rodzi sie pytanie czy zarowno kobieta jak i mezczyzna moze
      ja przekazac?
      Dziekuje za odpowiedz.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.11.05, 13:07
        Galaktozemia jest chorobą dziedziczoną w sposób recesywny, to znaczy, że jesli
        jeden z rodziców jest chory a drugi zdrowy dziecko moze byc zdrowe, a może być
        jedynie nosicielem choroby.Nie jest to dziedziczenie sprzezone z płcią wobec
        tego zarówno męzczyzna jak i kobieta moga przekazywać potomstwu uszkodzony gen.
        • Gość: Ola Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:25
          dardzo dziekuje za odpowiedz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka