Dodaj do ulubionych

Luteina - jak dawkować?

05.08.02, 14:59
Dostałam od mojej pani doktor preparat Luteine 50 mg (tabletki podjęzykowe)
WYŁĄCZNIE w celu wywołania miesiaczki. Niestety, receptę otrzymałam ponad
miesiąc temu, więc zapomniałam, ile mam jej brać i jak długo. Pamiętam tylko,
że dwa razy dziennie, ale nie jestem pewna, czy po jednej, czy po dwie
tabletki i jak długo. Ponieważ nie mogę się teraz skontaktować z moją panią
doktor, bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • dolcia24 Re: Luteina - jak dawkować? 05.08.02, 15:41
      Ja brałam 3 x dziennie po 1 tabletce przez 10 dni.
      Mam pytanko - czy ty jednocześnie przyjmujesz może tabletki antykoncepcyjne
      (chciałam się dowiedzieć czy można te tabletki łączyć ze sobą)?
    • szylwka Re: Luteina - jak dawkować? 06.08.02, 07:30
      Ja zazywalam raz dziennie przez 7 dni a po okolo tygodniu pojawil sie okres.
      Cos mi sie wydaje, ze jest to sprawa indywidualna.
    • kate29 Re: Luteina - jak dawkować? 06.08.02, 10:14
      Witam,
      Ja ostatnio bralam luteine na wywolanie miesiaczki - nawet kilkakrotnie. Zawsze
      byly to dwie tabletki dziennie, rano i wieczorem, od 16 d0 25 dnia cyklu. I
      zawsze dzialalosmile
      Pozdrawiam,
      K.
      • kromka Re: Luteina - jak dawkować? 06.08.02, 11:56
        A ja mam zalecone następujące dawkowanie w celu PRZESUNIĘCIA terminu okresu:
        zacząć brać m/w 5 dni przed planowanym terminem, 3 x dziennie po 1 tabletce pod
        język, przez 10 dni. Po tych 10 dniach ma wystąpić okres, czyli przesunie się o
        5 dni do przodu.
        (MAM NADZIEJĘ!!!!!.........) Chociaż - jestem ciekawa, jak to jest jeśli któraś
        z Was dostała okres po 7 dniach przyjmowania po 1 tabletce dziennie.........
        • _rio_ Re: Luteina - jak dawkować? 06.08.02, 15:56
          Przez 7 dni, na noc. ok 5 dnia wystapila miesiaczka.
    • monika.antepowicz Re: Luteina - jak dawkować? 09.08.02, 11:51
      Ja osobiście zalecam stosowanie luteiny dopochwowo 2x1 tabletkę dziennie przez
      10 dni.
      • kromka Re: Luteina - jak dawkować? 12.08.02, 13:22
        monika.antepowicz napisała:

> Ja osobiście zalecam stosowanie luteiny dopochwowo 2x1 tabletkę dziennie
        przez
        > 10 dni.

Może ma Pani na myśli globulki?.... Raczej trudno mi wyobrazić sobie
        aplikowanie tabletek... dopochwowo, ale być może się nie znam – w końcu nie
        jestem ekspertem...

Zainteresowanym donoszę: zażywałam Luteinę zgodnie z zaleceniem lekarza, 3x1
        tabletce, podjęzykowo (patrz: mój wcześniejszy post w tym wątku), w celu
        przesunięcia okresu. Miałam zacząć brać 5 dni przed spodziewanym terminem
        okresu, przez 10 dni, po których miał wystąpić okres. Dostałam okres po 4
        dniach zażywania, dzień przed ślubem, wieczorem.... Stało się więc to, czego
        tak bardzo chciałam uniknąć!!!!!!

Ślub przeżyłam, ale straciłam sporo nerwów.
        Nigdy wiecej Luteiny w celu przesuwania okresu!
        Jak tu ufać lekarzom???...........

Pozdrawiam,
        Kromka
        • kate29 Re: Luteina - jak dawkować? 12.08.02, 14:17
          kromka napisała:

> monika.antepowicz napisała:
          >
          > > Ja osobiście zalecam stosowanie luteiny dopochwowo 2x1 tabletkę dziennie
          > przez
          > > 10 dni.
          >
          > Może ma Pani na myśli globulki?.... Raczej trudno mi wyobrazić sobie
          > aplikowanie tabletek... dopochwowo, ale być może się nie znam – w końcu n
          > ie
          > jestem ekspertem...
          Ja stosowalam luteine dopochwowo - i to wlasnie te tabletki podjezykowesmilePo
          doustnym zazywaniu progesteronu czulam sie nie najlepiej. Dopochwowo luteina
          dziala idealnie, pod warunkiem, ze nie ma sie sklonnosci do grzybic i innych
          zakazen. Ja niestety mamsad I tak zle, i tak niedobrze...
          • kromka Re: Luteina - jak dawkować? 12.08.02, 14:34
            kate29 napisała:

> kromka napisała:
            >
            > > monika.antepowicz napisała:
            > >
            > > > Ja osobiście zalecam stosowanie luteiny dopochwowo 2x1 tabletkę dzien
            > nie
            > > przez
            > > > 10 dni.
            > >
            > > Może ma Pani na myśli globulki?.... Raczej trudno mi wyobrazić sobie
            > > aplikowanie tabletek... dopochwowo, ale być może się nie znam – w ko
            > ńcu n
            > > ie
            > > jestem ekspertem...
            > Ja stosowalam luteine dopochwowo - i to wlasnie te tabletki podjezykowesmilePo
            > doustnym zazywaniu progesteronu czulam sie nie najlepiej. Dopochwowo luteina
            > dziala idealnie, pod warunkiem, ze nie ma sie sklonnosci do grzybic i innych
            > zakazen. Ja niestety mamsad I tak zle, i tak niedobrze...

Uuuuuu..... Więc jednak można i tak? smile))
            To rzeczywiście masz niefajnie. Ja czułam się trochę dziwnie przez pierwsze dwa
            dni ale poważnych skutków ubocznych nie zaobserwowałam. Oczekiwanego efektu z
            resztą - też nie.sad(
            Pzdr
          • kromka Re: Luteina - jak dawkować? 12.08.02, 14:35
            kate29 napisała:

> kromka napisała:
            >
            > > monika.antepowicz napisała:
            > >
            > > > Ja osobiście zalecam stosowanie luteiny dopochwowo 2x1 tabletkę dzien
            > nie
            > > przez
            > > > 10 dni.
            > >
            > > Może ma Pani na myśli globulki?.... Raczej trudno mi wyobrazić sobie
            > > aplikowanie tabletek... dopochwowo, ale być może się nie znam – w ko
            > ńcu n
            > > ie
            > > jestem ekspertem...
            > Ja stosowalam luteine dopochwowo - i to wlasnie te tabletki podjezykowesmilePo
            > doustnym zazywaniu progesteronu czulam sie nie najlepiej. Dopochwowo luteina
            > dziala idealnie, pod warunkiem, ze nie ma sie sklonnosci do grzybic i innych
            > zakazen. Ja niestety mamsad I tak zle, i tak niedobrze...

Uuuuuu..... Więc jednak można i tak? smile))
            To rzeczywiście masz niefajnie. Ja czułam się trochę dziwnie przez pierwsze dwa
            dni ale poważnych skutków ubocznych nie zaobserwowałam. Oczekiwanego efektu z
            resztą - też nie.sad(
            Pzdr
      • kromka Re: Luteina - jak dawkować? 12.08.02, 13:25
        monika.antepowicz napisała:

> Ja osobiście zalecam stosowanie luteiny dopochwowo 2x1 tabletkę dziennie
        przez
        > 10 dni.

Może ma Pani na myśli globulki?.... Raczej trudno mi wyobrazić sobie
        aplikowanie tabletek... dopochwowo, ale być może się nie znam – w końcu nie
        jestem ekspertem...

Zainteresowanym donoszę: zażywałam Luteinę zgodnie z zaleceniem lekarza, 3x1
        tabletce, podjęzykowo (patrz: mój wcześniejszy post w tym wątku), w celu
        przesunięcia okresu. Miałam zacząć brać 5 dni przed spodziewanym terminem
        okresu, przez 10 dni, po których miał wystąpić okres. Dostałam okres po 4
        dniach zażywania, dzień przed ślubem, wieczorem.... Stało się więc to, czego
        tak bardzo chciałam uniknąć!!!!!!

Ślub przeżyłam, ale straciłam sporo nerwów.
        Nigdy wiecej Luteiny w celu przesuwania okresu!
        Jak tu ufać lekarzom???...........

Pozdrawiam,
        Kromka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka