Dodaj do ulubionych

Dni plodne!

13.07.05, 15:10
Dziewczyny! Jak rozpoznac z obserwacji swojego ciala czy mam dni plodne?
Wyliczenia nie daja efektu bo mam nieregularne cykle. Temperatura? Gdzie i
kiedy mierzyc? Sluz? Podobno nie zawsze sie pojawia na zewnatrz. Z testami z
apteki jeszcze nie chce swirowac. Dzieki!
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Dni plodne! 13.07.05, 15:14
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
      • lilith76 Re: Dni plodne! 13.07.05, 15:32
        na tym forum jest mnóstwo linków - nic tylko czytać.
        • Gość: mb Re: Dni plodne! IP: *.monki.sdi.tpnet.pl 15.07.05, 10:43
          a ja ostatni czytalam jak rozpoznac ztym ze trezba wsadzic palca do pochwy i
          jak wyczujesz szyjke macicy jezeli jest twarda i zamknieta to sa dni nieplodne
          a jezeli czujesz ze jest miekka to znaczy ze sa to dni plodne tylko najgorzej
          ja np. tonie wiem czy dotyjkalma tej szyjki czy tylko scianki pochwy
          • lilith76 Re: Dni plodne! 15.07.05, 11:26
            lepiej jednocześnie obserwować śluz i temperaturę.

PS: ja nigdy w życiu się nie zdecyduję na własnoręczne dotykanie swojej szyjki. brr.
    • malpolid Re: Dni plodne! 15.07.05, 11:46
      Polecam kurs internetowy, domowy, badź stacjonarny .
      Szczegóły tutaj: www.lmm.pl
      • Gość: mb Re: Dni plodne! IP: *.monki.sdi.tpnet.pl 15.07.05, 13:33
        wiem ja tez nie potrafie sie tam "grzebac" ale jak trzeba zalozyc czopek czy to
        mimowolnie musisz wsadzic palca
        • weana Re: Dni plodne! 15.07.05, 13:59
          Ciekawe jak chcecie dostać do szyjki macicy, jak pochwa ma dlugość ok 18 cm a
          szyjka jest na samym końcu. A palec niestety nie jest taki dlugi wink))
          • Gość: martta Re: Dni plodne! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 15.07.05, 14:03
            weana napisała:

> Ciekawe jak chcecie dostać do szyjki macicy, jak pochwa ma dlugość ok 18 cm a
            > szyjka jest na samym końcu. A palec niestety nie jest taki dlugi wink))

w moim przypadku szyjke można wyczuć palcem bez problemu to ta "kulka" która
            czuje jak zakładam np gałke to własnie szyjka, lekarz mi to powiedzialsmile
          • Gość: emilia Re: Dni plodne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 14:13
            smile))))

widać, że nie badałaś...
            a jak zmierzyłaś te 18cm? przecież pochwa ma zdolność akomodacji, może się
            rozszerzać i wydłużać. W normalnym stanie nie ma problemu, by dotknąć szyjkę
            palcem. Mogą być u niektórych kobiet problemy ze znalezieniem w czasie
            owulacji, gdy szyjka jest wysoko i miękka.

trzeci rysunek (przekroj, widok z boku): macica jest nachylaona mniej więcej
            pod kątem prostym do pochwy, ujście macicy - tzw. szyjka macicy jest głęboko w
            pochwie, w przedniej ścianie pochwy i "wystaje".

www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/anat_i_fizjo/a_ur.html

Położenie szyjki macicy, jej miękkość, wydzielanie śluzu i inne efekty są
            związane z fazami cyklu.

free.med.pl/wrochna/szczegol.htm#palpacja

Oczywiscie metoda objawowo-termiczna polega na interpretacji wszystkich
            objawów, tzn. temperatury, śluzu i szyjki.

Linkownia:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka