Dodaj do ulubionych

przegroda w dnie macicy

29.08.02, 23:07
jestem w 8 tyg ciazy. wczoraj mialam bardzo dokladne badanie USG, ktore
wykazalo prawdopodobienstwo niewielkiej przegrody w dnie macicy. ponadto mam
tylozgiecie macicy. jak to moze wplynac na moja ciaze? czy jest jakies
zagrozenie? co powinnam robic?
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ!!!!
Obserwuj wątek
    • agniecha3 Re: przegroda w dnie macicy 30.08.02, 09:23
      Moniko, nic sie nie boj smile
      Podczas najblizszej wizyty u lekarza prowadzacego ciaze po prostu powiedz o tej
      przegrodzie - byc moze zaleci Ci troche wiecej odpoczynku i jesli cos wiecej
      bedzie potrzeba, to Ci powie. Poniewaz sama mam wade macicy (pelna przegroda),
      probowalam wypytac roznych lekarzy i wszyscy zgodnym chorem twierdzili, ze
      owszem, trzeba na siebie nieco bardziej uwazac, ale poza tym ciaza przebiega
      normalnie. Tak wiec nie martw sie na zapas, bo stresem mozesz sobie bardziej
      zaszkodzic niz tą przegroda

pozdr
      Aga
      • moonikka Re: przegroda w dnie macicy 30.08.02, 19:35
        dzieki za wiadomosc,

ja strasznie sie tym stresuje. co to znaczy bardziej na siebie uwazac (lezec
        caly czas? nie jezdzic samochodem? rowerem??? plywac??? seks????) ja mam
        straszna paranoje ze cos zlego sie stanie. co ta przegroda moze spowodowac -
        czy dla dziecka bedzie za malo miejsca i grozi porod przedwczesny? czy ta
        przegroda zmienia sie w trakcie ciazy? kiedy jest najwieksze zagrozenie - na
        poczatku ciazy czy na koncu??? jak widzisz strasznie sie zamartwiam, bo chyba
        jak kazdej kobiecie zalezy mi bardzo na tym, zeby wszystko bylo ok (raz
        poronilam i tego sie boje, aczklowiek wtedy nie bylo zadnej przyczyny i nikt mi
        nic nie mowil o przegrodzie i przyznam ze w ogole o siebie nie dbalam).

bede wdzieczna za odpowiedz!!!!!! monika
        • agniecha3 Re: przegroda w dnie macicy 02.09.02, 10:41
          moniko,
          dbanie o siebie to przede wszystkim spokoj smile Nie przemeczaj sie, nie dzwigaj
          ciezkich rzeczy, nie trenuj intensywnie, odzywiaj sie zdrowo (tak, wiem, ze to
          brzmi jak slogany). To tyle co mozesz zrobic przed wizyta u lekarza - bo wizyta
          i tak jest konieczna. Twoja przegroda jest naprawde niewielka i pewnie nie
          bedzie miec tak naprawde wiekszego wplywu na ciaze, ale to moze ocenic dopiero
          lekarz prowadzacy. Udaj sie do niego jak najszybciej.
          I przede wszystkim nie denerwuj sie smile i ciez sie malenstwem smile
          pozdr
    • monika.antepowicz Re: przegroda w dnie macicy 10.09.02, 09:43
      To zależy , jaka jest przegroda- pozioma, pionowa, ale skoro zaszła Pani w
      ciazę i ciaza usadowiona jest prawidłowo można liczyć na jej prawidłowy
      przebieg. Przegroda moze być przyczyna poronieeń, jesli jajeczko zagneździ sie
      w jej obrebie- jest wtedy nieprawidłowo odzywione. Przegroda w dnie, zwłaszcza
      niewielka nie powinna stanowic przeszkody porodowej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka