Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne??Pytanko!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 09:08
Hej!Czy węzły chłonne można wyczuć..czy tylko da się je wybadać jak są
powiększone.Ja prwdopodobnie od najmłodszych lat mam pod prawą żuchwą taką
małą kulkę (ok 1,5 cm która jest ruchliwa w czasie sprawdzania palcem)Kulka
ta nie boli nie powiększa się...Co roku jak mam rutynowe badania mam posiew
leukocytów i wszystko jest OK!Moje pytanie jest takiesmirkprawdzie sobie dzisiaj
(tak wymacajcie) czy niektóre z Was też mają taką kulkę......Mówi się,że
węzłów chłonnych nie powinno się wuczuwać u zdrowego człowieka..ale czy to
dokońca prawda?Kiedyś lekarz powiedział mi,że każdy człowiek jest inaczej
zdudowany,inaczej też jego organizm pracuje...więc może inni mają wyczuwalne
węzły a inni nie...Sprawdzie u siebie...Papa!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marysia Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 11:22
      no i jak..sprawdziłyście?
    • aleksaa1 Re: Węzły chłonne??Pytanko! 18.09.05, 11:38
      Ja mam powiekszone w pachwinach i na szyi- robiłam badania i wszystko jest ok!
      Podobno u b. szczupłych osób sa one bardziej wyczuwalne a ja właśnie taka
      jestem. Pozdr
    • Gość: Marysia Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:19
      ja jestem raczej średniej budowy...ale ulżyło mi że ktoś też cośsmiletam czuje na
      tej szyji..pozdro!
      • Gość: ewa Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:28
        Ja tez jestem szczupla i wyczuwam wezly chlonne na szyi.
        • Gość: ewa Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:31
          Moze wybierz sie na usg wezlow chlonnych,ja robie co roku,gdyz jestem panikara
          jak cholera i jest wszystko ok.
          • Gość: Marysia Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 15:08
            A to się idzie na zwykłe usg np.do przychodni...??czy to jest jakieś specjealne
            usg do węzłów...kiedyś miałam robione usg brzucha...czy to samo urządzenie jest
            do węzłów?A Ewa powiedz mi..czy na szyji to masz te wezly z obu stron...bo ja
            odkąd pamiętam..to prawy mam większy a lewego w sumie lewego wcale nie czuć...
            Tak się kiedyś też zastanawiałam czy to co czuje to czy to nie jest czasem
            migdał...bo pamiętam jak kiedyś byłam u lekarz (miałam wtedy grypę)i pytał mi
            się co mi jest to ja do niego m.in mówię że mam węzły powiększone..i on zaczął
            mi sprawdzać i mi mówi.." Skąd pani wie że są powiększone bo ja nic nie czuje"
            i wtedy zwątpiłam no a że też jestem panikarą to wole wszystko wiedziećsmileBuźka!
            • Gość: ewa Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 15:35
              Mi do panstwowej sluzby zdrowia brak sil i robie badania prywatnie.Tak,tym
              samym urzadzeniem co usg jamy brzusznej bada sie wezly chlonne.Wynik jest zaraz
              po badaniu i napewno rozwieje Twoje watpliwosci.Lepiej je zrobic niz sie macac
              i denerwowac.Pozdrawiam.
              • Gość: kasiulek Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 17:11
                Zdrowa kobieta również może wyczuć węzły chłonne. I powinna je badać rutynowo
                (przez dotyk) tak często, jak piersi. Na szyi wyczuwamy węczły chłonne pod
                brodą i w okolicach kątów żuchwy, a także pomiędzy tymi dwiema okolicami i
                oczywiści wzdłuż karku. Prawidłowy węzeł chłonny usuwa się spod palców w czasie
                badania, a jego wielkość nie powinna przekroczyć 1cm (choć wielkość węzła co do
                milimetra w czasie takiego badania akurat trudno określić). Jeśli węzeł chłonny
                jest tward, nieprzesuwalny i duży zwłaszcza z jednej strony, może stać się
                sygnałem procesów nowotworowych w nim zachodzących i należy go wtedy zbadać
                (USG i pobranie wycinka do badań histopatologicznych). Nie jest jednak prawdą,
                że węzły chłonne są niewyczuwalne palpacyjnie nawet u zdrowych osób. Każdy może
                bardzo dokładnie zlokalizować swoje węzły chłonne. Dlatego nie martw się (to,
                że Twój węzeł ma 1,5cm wielkości też akurat nie musi być prawdą, nie masz
                linijki w palcach, poza tym węzeł zdrowy, jak pisałam, przesuwa się lekko pod
                palcami, stąd jego rzeczywistą wielkość trudno ocenić). Pozdrawiam
                • Gość: Marysia Re: Węzły chłonne??Pytanko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 20:13
                  Dzięki nieco się uspokoiłam. Mój węzeł się przesuwa..jakby tak ucieka na różne
                  strony jak go dotykam...i rzeczywiście nie da się określić ile ma cm...no chyba
                  że musiałabym go wyjąć smile Papa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka