blum5 20.09.05, 16:30 pytam bo wczoraj zaczelam brac tabletki,i jestem ciekawa czy jest to najpopularniejsza forma antykoncepcji. wiec co robiie zeby nie zajsc w ciaze? aha biore tabletko po raz [pierwszy w zyciu, stad ta ciekawosc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
christych Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:33 tabletki - mercilon Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:35 antykoncepcja, a co to jest??? nie znam takowej, nic nie biorę, nic nie łykam, gumek nie znam i żyję jakoś... zapytaj meża jaką antykoncepcje ON stosuję?? dlaczego to KOBIETA musi się pytać o takie sprawy??? Może niech Twój partner, mąż się wysterylizuję, będziesz miała spokój Odpowiedz Link Zgłoś
zona_wojtka Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:37 babka71 napisała: > antykoncepcja, a co to jest??? > nie znam takowej, > nic nie biorę, nic nie łykam, gumek nie znam i żyję jakoś... > zapytaj meża jaką antykoncepcje ON stosuję?? > dlaczego to KOBIETA musi się pytać o takie sprawy??? > Może niech Twój partner, mąż się wysterylizuję, będziesz miała spokój Babka... Zły dzień, co?... Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 nie skąd zaraz idę na zajęcia z samoobrony 20.09.05, 16:39 i testosteron mi skacze Odpowiedz Link Zgłoś
blum5 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie?do babki 20.09.05, 16:37 a skad tyle zlosci i po co? zadalam proste pytanie. po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie?do babki 20.09.05, 16:46 odpowiadam żadnej antykoncepcji nie stosuje, a za parę dni mamy 10 rocznice ślubu, NPR jest pewną formą antykoncepcji , Jeśli taka Ci odpowiada to polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mika2 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie?do babki 20.09.05, 17:16 chętnie bym ją stosowała, ale przy tak niregularnym cyklu (od 27 do 47 dni) tez sie sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś
kaska99 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:54 babka71 napisała: > antykoncepcja, a co to jest??? > nie znam takowej, > nic nie biorę, nic nie łykam, gumek nie znam i żyję jakoś... Jezeli pragniesz zajsc w ciaze to rozumiem, w przeciwnym wypadku nie rozumiem. Dlaczego podchodzisz to tego tak emocjonalnie , to tylko PROSTE PYTANIE!!! Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:59 babka71 napisała: > zapytaj meża jaką antykoncepcje ON stosuję?? > dlaczego to KOBIETA musi się pytać o takie sprawy??? ____________________ dlatego ze to kobieta ponosi duuuuuzo wieksze koszty plodnosci wlasnej Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:05 a kobieta tylko do 45 lat gdzie tu sprawiedliwość!!!???? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:22 babka71 napisała: > a kobieta tylko do 45 lat > gdzie tu sprawiedliwość!!!???? _______________________ a gdzie Ty szukasz sprawiedliwości w tej sferze zycia nie ma jej i nie bedzie tym bardziej dlatego kobieta powinna wiedziec i miec pewnosc a nie liczyc na chlopa oczywiscie, ja wiem, ze idealem jest kiedy oboje malzonkowie troszcza sie o antykoncepcję zreszta przy NPR to tez Ty regularnie mierzysz, obserwujesz, itd on jest albo nie jest dopuszczony do aktu jedynie Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:36 Nic nie mierzę, nic nie robię po prostu wiem kiedy mam mieć okres i tyle jak w zegarku mija 28 dni i tyle... A poza tym facet to nie napalony gościu bo musi!!! i już!!,to MĄŻ są inne sposoby na wyładowanie ciśnienia, jak mu sperma na oczy skacze ,...i wzajemnie Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:38 babka71 napisała: > Nic nie mierzę, nic nie robię po prostu wiem kiedy mam mieć okres i tyle > jak w zegarku mija 28 dni i tyle... > A poza tym facet to nie napalony gościu bo musi!!! i już!!,to MĄŻ są inne > sposoby na wyładowanie ciśnienia, jak mu sperma na oczy skacze ,...i wzajemnie ____________________________ no tak ale to nie jest antykoncepcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalogowana tora Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, IP: *.sympatico.ca 22.09.05, 02:52 moja ciotka dewotka dorobila sie tym sposobem 5 dzieci.. a twiedzila ze bedzie miala max dwojke. a jak pracowala w aptece, to klijentom nie chciala sprzedawac antykoncepcyjnych, twierdzila ze nie ma ) Odpowiedz Link Zgłoś
emilia_a kalendarzyk to nie jest nowoczesne NPR 23.09.05, 20:43 > Nic nie mierzę, nic nie robię po prostu wiem kiedy mam mieć okres i tyle > jak w zegarku mija 28 dni i tyle... A i tak kalendarzyk ma indeks Pearla 20, więc fajnie, ze masz regularne cykle i nie wpadlas, ale nie jest to metoda dobra dla wszystkich. Ja stosuję metodę objawowo-termiczną, indeks Pearla 1, ta metoda nadaje się do cykli nieregularnych. Nowoczesne metody NPR to pomiar temperatury, obserwacja śluzu, szyjki, nauczyciele NPR z pewnością nie polecają kalendarzyka. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906 Odpowiedz Link Zgłoś
wierzgalska1 jak w zegarku - 28 dni 28.09.05, 11:02 babka71 napisała: > Nic nie mierzę, nic nie robię po prostu wiem kiedy mam mieć okres i tyle > jak w zegarku mija 28 dni i tyle... A wiesz, że pomimo iż od cały cykl zamnknie menstruacja w 28 dniu, to owulacja może nastąpić wcale nie jak w zegarku dokładnie w środku cyklu, especially w kilku wymienionych niżej przeze mnie przypadkach. okazuje się, że regularność fizjologicznych zmian płodności kobiety jest z łatwością zaburzana różnymi czynnikami. Co może przesunąć owulację: - zmiana klimatu (wyjazd)(mój przyp. najczęściej późniejsze jajeczkowanie) - stres - pojawienie się przystojnego, działającego na nas faceta w zasięgu wzroku!!!, aż po szczególny przypadek - stosunek z obcym, nieznanym, nowym partnerem (najczęściej wcześniejsze jajeczkowanie) Trudno się od tych czynników (za wyjątkiem, oczywiście, tego ostatniego szczególnego przypadku) uwolnić. Jak jest dobry MĄŻ! , to czynnik 2 i 3 niknie w cień... ale 1 trzeba brać pod uwagę za kazdym wyjazdem na wakacje, co by się nie "przeliczyć"! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:36 Od 9 lat NPR ze znakomitym skutkiem[jedno zaplanowane dziecko].A pigulek juz bym sie nie tknela. Odpowiedz Link Zgłoś
adetox babka sie zdenerwowala 20.09.05, 16:44 bo ona nie uzywa - nie musi, maz i taj jej nie bzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 adetox 20.09.05, 16:51 ha ha !!!!!!!!!! dobre dziecko napisz jak ciebie Twój bzyka to pogadamy?? Odpowiedz Link Zgłoś
blum5 Re: babka sie zdenerwowala 20.09.05, 16:52 na temat NPR mam zle zdanie, bo moja kolezanka stosujac te metoda jest wlasnie w ciazy z piatym dzieckiem. tylko pierwsze i drugie zaplanowali a reszta dzieci to rezultat stosowania NPR. zaznaczam ze dziewczyna jest bardzo wierzaca a do tego po medycynie. no comments. babka nie denerwuj sie jutro bedzie po wszystkim pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 blum5 20.09.05, 16:59 to Twoje zdanie zrobisz jak uważasz. Studia medyczne nie równają się z inteligencją..patrz lekarze i NFZ oraz były minister zdrowia Pan Łapiński...No comments jak to mówią Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: babka sie zdenerwowala 20.09.05, 17:07 blum5 napisała: > na temat NPR mam zle zdanie, bo moja kolezanka stosujac te metoda jest wlasnie > w ciazy z piatym dzieckiem. tylko pierwsze i drugie zaplanowali a reszta dzieci > > to rezultat stosowania NPR. zaznaczam ze dziewczyna jest bardzo wierzaca a do > tego po medycynie. no comments. > babka nie denerwuj sie jutro bedzie po wszystkim pozdrawiam _______________________________ A ja 9 lat stosuje ta metode i mam jedno dziecko-i co? Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 musia2002 nie pisz takich rzeczy!!?? 20.09.05, 17:11 i tak nikt nam nie uwierzy, najlepsza spirala lub tabletka o piątej rano Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: musia2002 nie pisz takich rzeczy!!?? 20.09.05, 17:16 Wiem,wiem my jestesmy z innej planety.Ja 12 lat temu tez bym powiedzial ale glupie baby-lykam pigulke i nie musze myslec.Zmienilo mi sie nastawienie gdy po 10 zmianie pigulek[bo wszystkie zle na moj organizm wplywaly]nie mialam wyboru albo NPR albo kompletnie nic i do dzis pewnie z 6 dzieci.Ja przy tej metodzie 12 miesiecy czekalam na poczecie dziecka-wiec juz calkiem INNA jestem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swku Re: musia2002 nie pisz takich rzeczy!!?? 21.09.05, 10:46 babka71 napisała: > i tak nikt nam nie uwierzy, najlepsza spirala lub tabletka o piątej rano ja stosowałam ta metodę co Ty babka i mam dziecko.I też wszystko jak w zegarku, ale nie do konca mozna na to liczyc.Tak jak z inną antykoncepcją, niestety. ☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺ Odpowiedz Link Zgłoś
kaska99 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:50 Ja mam spiralke i jestem zadowolona! Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:57 Ostatnio Postinor z powodu pękających gumek Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 18:21 Mam spiralę hormonalną. Pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś
malaszu Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 21:28 Przeczytalam powyzsze wypowiedzi i dolaczam do grona "Z INNEJ PLANETY" - NPR od prawie 6 lat (jedno planowane dziecko, teraz planujemy nastepne) przy "niezlych temperamentach". Kolezanka z medycyny z 5 dzieci moze byc przykladem np. na: -nieznajomosc gruntowna metody (na studiach przeciez nie ma NPR, jedynie wiedza na temat cyklu - wiem cos o tym ) - dojsc "luzne" stosowanie sie do zasad metody... Jestem zadowolona z metody bo: tanio nieszkodliwie w pelni swiadomie (lubie miec wiedze o tym, co sie ze mna dzieje - tak juz mam!Swiadoma ze mnie kobita) Odpowiedz Link Zgłoś
gruba135 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 06:16 Logest-tabletki.Biorę już lata całe i jest ok. Pozdrówki. Daga Odpowiedz Link Zgłoś
kizdam47 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 09:30 Po co te emocje? Chodzi mi o kobiety stosujące NPR, zwłaszcza o jedną w tym wątku. Polecam tabletki - Minulet. Wprawdzie jak po większości z nich (stosowanych przez długi okres) są przez jakiś czas problemy z płodnością, ale jeśli ktoś nie planuje dzieci to nie widze problemu. Okres mam nieregularnie więc NPR odpada, po założeniu spirali miałam okropnie obfite i bolesne 8-dniowe @. Odpowiedz Link Zgłoś
kizdam47 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 10:41 Nie widze minusów DOBRZE DOBRANYCH tabletek. Napisałam, że ja miałam problemy z zajściem w ciążę przez kilka miesięcy po długim stosowaniu - 2, 3 lata z przerwami. Natomiast po stosowaniu przez 3 miesiące zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu po ich odstawieniu. Ze spiralą czułąm się jak z "ciałem obcym", poza tym mój mąż wyczuwał końcówki żyłek @ jak pisałam bolesny, obfity, strach z domu wyjść, to za duża niedogodność jak dla mnie była.Poza tym po 2 miesiącach miałam stan zapalny i trzeba było ustrojstwo usunąć. Co do NPR - nie zamierzam stosować, nie ufam, mam nieregularne cykle od zawsze, nie mam głowy do mierzenia temperatury czy obserwacji śluzu. Odpowiedz Link Zgłoś
asikx Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 09:51 Plasterki Evra, przedtem przez ładnych kilka lat (chyba z 8) różnego rodzaju tabletki, w momencie podjęcia decyzji o dziecku - ciąża w pierwszym cyklu starań, więc teoria o szkodzeniu na płodność w moim przypadku nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blum5 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.dyn.optonline.net 22.09.05, 03:17 a te plasterki sie nie odlepiaja? Odpowiedz Link Zgłoś
asikx Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 22.09.05, 09:36 Nie odlepiają się. Kąpię się z nimi - zrówno prysznic jak i wylegiwanie w wannie, chodziłam z nim na basen i nic. Wychodzą drożej od tabletek ale trzeba mieć przypominacz w telefonie raz na tydzień a nie codziennie )) Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jOLKA Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 212.75.114.* 28.09.05, 15:24 Właśnie ja też słyszałam że są dobre a dobrze działają? Odpowiedz Link Zgłoś
asikx Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 01.10.05, 17:17 Pierwszy przykleiłam w 6 tygodni po cc. - 8.09.2004 - i od tej pory cały czas. Ciąży jak dotychczas nie zauważyłam. Znaczy się dobre są. Wygodniejsze od tabletek - a brałam ładnych kilka lat. Tyle że droższe. Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_ol1 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 10:03 dołączam do babek "z innej planety" ja też stosuję NPR. mam dwóch synów, obu chcianych. po każdej ciąży miałam nieregularne cykle, wstawałam czasami po 5-6 razy w nocy na karmienia (karmiłam każdego 16 m-cy) i dałam radę. choć oboje z mężem jesteśmy ssakami, ale jak nie planujemy kolejnej dzidzi, to kierujemy się rozumem a nie instynktem. a w całym cyklu kobiecym jest dużo dni kiedy "bezkarnie" można współżyć. warunek, żeby uniknąć "wpadki" - abstynencja w dni płodne. nie piszę, że jest to prosty sposób, bo nie jest, ale ja innego nie uznaję. i nie jest to tak, że mąż jest jedynie "dopuszczany" jak już ktoś sugerował. mój mąż wstaje mniej - więcej o stałej porze, przy budziku ma przypięty termometr i to on jest odpowiedzialny za podawanie mi go do zmierzenia tempki. ja nie mam do tego głowy, podobnie jak do leków, więc o pigułce najczęściej bym zapominała. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izabelaela Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 22.09.05, 06:45 Nie stosujemy antykoncepcji, tylko metodę objawowo-termiczną Rotzera. Od 21 lat. Mamy dwoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malpolid Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 83.238.1.* 22.09.05, 09:15 Nie stosujemy antykoncepcji (kiedyś były różne świństwa ) tylko metodę objawowo-termiczną wg Kippleyów - 2 oczekiwanych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathleen3 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 195.136.186.* 28.09.05, 15:07 Przez dobrych kilka lat pigulki Novynette - teraz pierwszy cykl NPR. Decyzja o NPR jest guntownie i dlugotrwale przemyslana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaisu Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 212.122.214.* 28.09.05, 19:53 Też NPR - met. Rotzera i jesteśmy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_deszczowa Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:59 biore pigulki jednofazowe, dwuskladnikowe Mercilon od trzech lat. bardzo zadwolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sf Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.10.05, 22:16 cilest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camomilla Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.10.05, 00:42 Nie stosujemy antykoncepcji. Od ponad 5 lat wylacznie NPR wg dr Anny Flynn (tzw. metoda angielska). Jestesmy zdrowi, szczesliwi i zadowoleni . Mamy 1 chciane dziecko i nosimy sie z decyzja o nastepnym. Dodam, ze metoda "sprawdzona" przy: -zmieniajacych sie dlugosciach cykli -planowaniu poczecia (po podjeciu decyzji - od razu sukces ) -bezwzglednym zakazie wspolzycia "ze wskazan lekarskich" (trwajacym dosc dlugo) -wstawaniu w nocy do karmienia dziecka (14 miesiecy) Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś