Dodaj do ulubionych

antykoncepcja-jaka stosujecie?

20.09.05, 16:30
pytam bo wczoraj zaczelam brac tabletki,i jestem ciekawa czy jest to
najpopularniejsza forma antykoncepcji. wiec co robiie zeby nie zajsc w ciaze?
aha biore tabletko po raz [pierwszy w zyciu, stad ta ciekawosc.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • christych Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:33
      tabletki - mercilon
    • babka71 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:35
      antykoncepcja, a co to jest???
      nie znam takowej,
      nic nie biorę, nic nie łykam, gumek nie znam i żyję jakoś...
      zapytaj meża jaką antykoncepcje ON stosuję??
      dlaczego to KOBIETA musi się pytać o takie sprawy???
      Może niech Twój partner, mąż się wysterylizuję, będziesz miała spokój
      • zona_wojtka Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:37
        babka71 napisała:

> antykoncepcja, a co to jest???
        > nie znam takowej,
        > nic nie biorę, nic nie łykam, gumek nie znam i żyję jakoś...
        > zapytaj meża jaką antykoncepcje ON stosuję??
        > dlaczego to KOBIETA musi się pytać o takie sprawy???
        > Może niech Twój partner, mąż się wysterylizuję, będziesz miała spokój

Babka... Zły dzień, co?...
        • babka71 nie skąd zaraz idę na zajęcia z samoobrony 20.09.05, 16:39
          i testosteron mi skacze
      • blum5 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie?do babki 20.09.05, 16:37
        a skad tyle zlosci i po co? zadalam proste pytanie. po prostu
        • babka71 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie?do babki 20.09.05, 16:46
          odpowiadam żadnej antykoncepcji nie stosuje, a za parę dni mamy 10 rocznice
          ślubu, NPR jest pewną formą antykoncepcji , Jeśli taka Ci odpowiada to polecam
          • mika2 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie?do babki 20.09.05, 17:16
            chętnie bym ją stosowała, ale przy tak niregularnym cyklu (od 27 do 47 dni) tez
            sie sprawdza?
      • kaska99 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:54
        babka71 napisała:

> antykoncepcja, a co to jest???
        > nie znam takowej,
        > nic nie biorę, nic nie łykam, gumek nie znam i żyję jakoś...

Jezeli pragniesz zajsc w ciaze to rozumiem, w przeciwnym wypadku nie rozumiem.
        Dlaczego podchodzisz to tego tak emocjonalnie , to tylko PROSTE PYTANIE!!!
        Kaska
      • moofka Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:59
        babka71 napisała:

> zapytaj meża jaką antykoncepcje ON stosuję??
        > dlaczego to KOBIETA musi się pytać o takie sprawy???
        • babka71 Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:05
          a kobieta tylko do 45 lat
          gdzie tu sprawiedliwość!!!????
          • moofka Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:22
            babka71 napisała:

> a kobieta tylko do 45 lat
            > gdzie tu sprawiedliwość!!!????
            a nie liczyc na chlopa
            oczywiscie, ja wiem, ze idealem jest kiedy oboje malzonkowie troszcza sie o
            antykoncepcję
            zreszta przy NPR to tez Ty regularnie mierzysz, obserwujesz, itd
            on jest albo nie jest dopuszczony do aktu jedynie smile
            • babka71 Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:36
              Nic nie mierzę, nic nie robię po prostu wiem kiedy mam mieć okres i tyle
              jak w zegarku mija 28 dni i tyle...
              A poza tym facet to nie napalony gościu bo musi!!! i już!!,to MĄŻ są inne
              sposoby na wyładowanie ciśnienia, jak mu sperma na oczy skacze ,...i wzajemnie
              • moofka Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:38
                babka71 napisała:

> Nic nie mierzę, nic nie robię po prostu wiem kiedy mam mieć okres i tyle
                > jak w zegarku mija 28 dni i tyle...
                > A poza tym facet to nie napalony gościu bo musi!!! i już!!,to MĄŻ są inne
                > sposoby na wyładowanie ciśnienia, jak mu sperma na oczy skacze ,...i wzajemnie
              • Gość: niezalogowana tora Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, IP: *.sympatico.ca 22.09.05, 02:52
                moja ciotka dewotka dorobila sie tym sposobem 5 dzieci.. a twiedzila ze bedzie
                miala max dwojke. a jak pracowala w aptece, to klijentom nie chciala
                sprzedawac antykoncepcyjnych, twierdzila ze nie ma wink)
              • emilia_a kalendarzyk to nie jest nowoczesne NPR 23.09.05, 20:43

A i tak kalendarzyk ma indeks Pearla 20, więc fajnie, ze masz regularne cykle i
                nie wpadlas, ale nie jest to metoda dobra dla wszystkich.

Ja stosuję metodę objawowo-termiczną, indeks Pearla 1, ta metoda nadaje się do
                cykli nieregularnych. Nowoczesne metody NPR to pomiar temperatury, obserwacja
                śluzu, szyjki, nauczyciele NPR z pewnością nie polecają kalendarzyka.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
              • wierzgalska1 jak w zegarku - 28 dni 28.09.05, 11:02
                babka71 napisała:

A wiesz, że pomimo iż od cały cykl zamnknie menstruacja w 28 dniu, to owulacja
                może nastąpić wcale nie jak w zegarku dokładnie w środku cyklu, especially w
                kilku wymienionych niżej przeze mnie przypadkach.
                okazuje się, że regularność fizjologicznych zmian płodności kobiety jest z
                łatwością zaburzana różnymi czynnikami.

Co może przesunąć owulację:
                - zmiana klimatu (wyjazd)(mój przyp. najczęściej późniejsze jajeczkowanie)
                - stres
                - pojawienie się przystojnego, działającego na nas faceta w zasięgu wzroku!!!,
                aż po szczególny przypadek - stosunek z obcym, nieznanym, nowym partnerem
                (najczęściej wcześniejsze jajeczkowanie)

Trudno się od tych czynników (za wyjątkiem, oczywiście, tego ostatniego
                szczególnego przypadku) uwolnić.
                Jak jest dobry MĄŻ! wink, to czynnik 2 i 3 niknie w cień... ale 1 trzeba brać pod
                uwagę za kazdym wyjazdem na wakacje, co by się nie "przeliczyć"!

Pozdr.
            • babka71 Re: Moofka Jakie koszta?? facet może do 70-tki, 20.09.05, 17:40
    • musia2002 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:36
      Od 9 lat NPR ze znakomitym skutkiem[jedno zaplanowane dziecko].A pigulek juz
      bym sie nie tknela.
    • adetox babka sie zdenerwowala 20.09.05, 16:44
      bo ona nie uzywa - nie musi, maz i taj jej nie bzyka...
      • babka71 adetox 20.09.05, 16:51
        ha ha !!!!!!!!!!
        dobre dziecko napisz jak ciebie Twój bzyka to pogadamy??
      • blum5 Re: babka sie zdenerwowala 20.09.05, 16:52
        na temat NPR mam zle zdanie, bo moja kolezanka stosujac te metoda jest wlasnie
        w ciazy z piatym dzieckiem. tylko pierwsze i drugie zaplanowali a reszta dzieci
        to rezultat stosowania NPR. zaznaczam ze dziewczyna jest bardzo wierzaca a do
        tego po medycynie. no comments.
        babka nie denerwuj siesmile jutro bedzie po wszystkimsmile pozdrawiam
        • babka71 blum5 20.09.05, 16:59
          to Twoje zdanie zrobisz jak uważasz.
          Studia medyczne nie równają się z inteligencją..patrz lekarze i NFZ oraz były
          minister zdrowia Pan Łapiński...No comments jak to mówią
        • musia2002 Re: babka sie zdenerwowala 20.09.05, 17:07
          blum5 napisała:

> na temat NPR mam zle zdanie, bo moja kolezanka stosujac te metoda jest
          wlasnie
          > w ciazy z piatym dzieckiem. tylko pierwsze i drugie zaplanowali a reszta
          dzieci
          >
          > to rezultat stosowania NPR. zaznaczam ze dziewczyna jest bardzo wierzaca a do
          > tego po medycynie. no comments.
          > babka nie denerwuj siesmile jutro bedzie po wszystkimsmile pozdrawiam

• babka71 musia2002 nie pisz takich rzeczy!!?? 20.09.05, 17:11
            i tak nikt nam nie uwierzy, najlepsza spirala lub tabletka o piątej rano
            • musia2002 Re: musia2002 nie pisz takich rzeczy!!?? 20.09.05, 17:16
              Wiem,wiem my jestesmy z innej planety.Ja 12 lat temu tez bym powiedzial ale
              glupie baby-lykam pigulke i nie musze myslec.Zmienilo mi sie nastawienie gdy po
              10 zmianie pigulek[bo wszystkie zle na moj organizm wplywaly]nie mialam wyboru
              albo NPR albo kompletnie nic i do dzis pewnie z 6 dzieci.Ja przy tej metodzie
              12 miesiecy czekalam na poczecie dziecka-wiec juz calkiem INNA
              jestem.Pozdrawiam.
            • swku Re: musia2002 nie pisz takich rzeczy!!?? 21.09.05, 10:46
              babka71 napisała:

> i tak nikt nam nie uwierzy, najlepsza spirala lub tabletka o piątej rano

ja stosowałam ta metodę co Ty babka i mam dziecko.I też wszystko jak w zegarku,
              ale nie do konca mozna na to liczyc.Tak jak z inną antykoncepcją, niestety.

☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺&#
    • kaska99 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:50
      Ja mam spiralke i jestem zadowolona!
    • elena70 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 16:57
      Ostatnio Postinor z powodu pękających gumek wink
    • driadea Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 18:21
      Mam spiralę hormonalną. Pozdarwiam
    • malaszu Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 20.09.05, 21:28
      Przeczytalam powyzsze wypowiedzi i dolaczam do grona "Z INNEJ PLANETY" - NPR od
      prawie 6 lat (jedno planowane dziecko, teraz planujemy nastepne) przy "niezlych temperamentach".
      Kolezanka z medycyny z 5 dzieci moze byc przykladem np. na:
      -nieznajomosc gruntowna metody (na studiach przeciez nie ma NPR, jedynie wiedza na temat cyklu - wiem cos o tym smile)
      - dojsc "luzne" stosowanie sie do zasad metody...

Jestem zadowolona z metody bo:
      tanio
      nieszkodliwie
      w pelni swiadomie (lubie miec wiedze o tym, co sie ze mna dzieje - tak juz mam!Swiadoma ze mnie kobitasmile)
    • gruba135 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 06:16
      Logest-tabletki.Biorę już lata całe i jest ok.
      Pozdrówki.
      Daga
    • kizdam47 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 09:30
      Po co te emocje? Chodzi mi o kobiety stosujące NPR, zwłaszcza o jedną w tym
      wątku.
      Polecam tabletki - Minulet. Wprawdzie jak po większości z nich (stosowanych
      przez długi okres) są przez jakiś czas problemy z płodnością, ale jeśli ktoś
      nie planuje dzieci to nie widze problemu.
      Okres mam nieregularnie więc NPR odpada, po założeniu spirali miałam okropnie
      obfite i bolesne 8-dniowe @.
      • gkjustyna Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 09:49

• kizdam47 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 10:41
          Nie widze minusów DOBRZE DOBRANYCH tabletek. Napisałam, że ja miałam problemy z
          zajściem w ciążę przez kilka miesięcy po długim stosowaniu - 2, 3 lata z
          przerwami. Natomiast po stosowaniu przez 3 miesiące zaszłam w ciążę w pierwszym
          cyklu po ich odstawieniu.

Ze spiralą czułąm się jak z "ciałem obcym", poza tym mój mąż wyczuwał końcówki
          żyłeksmile @ jak pisałam bolesny, obfity, strach z domu wyjść, to za duża
          niedogodność jak dla mnie była.Poza tym po 2 miesiącach miałam stan zapalny i
          trzeba było ustrojstwo usunąć.

Co do NPR - nie zamierzam stosować, nie ufam, mam nieregularne cykle od zawsze,
          nie mam głowy do mierzenia temperatury czy obserwacji śluzu.
    • asikx Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 09:51
      Plasterki Evra,
      przedtem przez ładnych kilka lat (chyba z 8) różnego rodzaju tabletki, w
      momencie podjęcia decyzji o dziecku - ciąża w pierwszym cyklu starań, więc
      teoria o szkodzeniu na płodność w moim przypadku nie ma nic wspólnego z
      rzeczywistością.
      Pozdrawiam,
      Aśka
      • Gość: blum5 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.dyn.optonline.net 22.09.05, 03:17
        a te plasterki sie nie odlepiaja?
        • asikx Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 22.09.05, 09:36
          Nie odlepiają się.
          Kąpię się z nimi - zrówno prysznic jak i wylegiwanie w wannie, chodziłam z nim
          na basen i nic.
          Wychodzą drożej od tabletek ale trzeba mieć przypominacz w telefonie raz na
          tydzień a nie codziennie smile))
          Pozdrawiam,
          Aśka
      • Gość: jOLKA Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 212.75.114.* 28.09.05, 15:24
        Właśnie ja też słyszałam że są dobre a dobrze działają?
        • asikx Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 01.10.05, 17:17
          Pierwszy przykleiłam w 6 tygodni po cc. - 8.09.2004 - i od tej pory cały czas.
          Ciąży jak dotychczas nie zauważyłam. Znaczy się dobre są. smile smile smile
          Wygodniejsze od tabletek - a brałam ładnych kilka lat.
          Tyle że droższe.
          Pozdrawiam,
          Aśka
    • kasia_ol1 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 21.09.05, 10:03

dołączam do babek "z innej planety" smile ja też stosuję NPR. mam dwóch synów, obu
      chcianych. po każdej ciąży miałam nieregularne cykle, wstawałam czasami po 5-6
      razy w nocy na karmienia (karmiłam każdego 16 m-cy) i dałam radę. choć oboje z
      mężem jesteśmy ssakami, ale jak nie planujemy kolejnej dzidzi, to kierujemy się
      rozumem a nie instynktem. a w całym cyklu kobiecym jest dużo dni kiedy
      "bezkarnie" można współżyć. warunek, żeby uniknąć "wpadki" - abstynencja w dni
      płodne. nie piszę, że jest to prosty sposób, bo nie jest, ale ja innego nie uznaję.
      i nie jest to tak, że mąż jest jedynie "dopuszczany" jak już ktoś sugerował. mój
      mąż wstaje mniej - więcej o stałej porze, przy budziku ma przypięty termometr i
      to on jest odpowiedzialny za podawanie mi go do zmierzenia tempki. ja nie mam do
      tego głowy, podobnie jak do leków, więc o pigułce najczęściej bym zapominała.

pozdrawiam
    • izabelaela Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? 22.09.05, 06:45
      Nie stosujemy antykoncepcji, tylko metodę objawowo-termiczną Rotzera.
      Od 21 lat. Mamy dwoje dzieci.
      smile
    • Gość: Malpolid Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 83.238.1.* 22.09.05, 09:15
      Nie stosujemy antykoncepcji (kiedyś były różne świństwa sad ) tylko metodę
      objawowo-termiczną wg Kippleyów - 2 oczekiwanych dzieci smile
    • Gość: kathleen3 Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 195.136.186.* 28.09.05, 15:07
      Przez dobrych kilka lat pigulki Novynette - teraz pierwszy cykl NPR.
      Decyzja o NPR jest guntownie i dlugotrwale przemyslana.
    • Gość: Kaisu Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: 212.122.214.* 28.09.05, 19:53
      Też NPR - met. Rotzera i jesteśmy zadowoleni.
      • Gość: anna_deszczowa Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:59
        biore pigulki jednofazowe, dwuskladnikowe Mercilon od trzech lat. bardzo
        zadwolona smile
    • Gość: sf Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.10.05, 22:16
      cilest.
      • Gość: camomilla Re: antykoncepcja-jaka stosujecie? IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.10.05, 00:42
        Nie stosujemy antykoncepcji. Od ponad 5 lat wylacznie NPR wg dr Anny Flynn (tzw. metoda angielska). Jestesmy zdrowi, szczesliwi i zadowoleni smile. Mamy 1 chciane dziecko i nosimy sie z decyzja o nastepnym.
        Dodam, ze metoda "sprawdzona" przy:
        -zmieniajacych sie dlugosciach cykli
        -planowaniu poczecia (po podjeciu decyzji - od razu sukces smile)
        -bezwzglednym zakazie wspolzycia "ze wskazan lekarskich" (trwajacym dosc dlugo)
        -wstawaniu w nocy do karmienia dziecka (14 miesiecy)
        Polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka