Dodaj do ulubionych

do kasulek-wezly chlonne

IP: *.cable.satra.pl 21.09.05, 18:02
mam pytanie jezeli wyniki dobre OB 10,WBC-7,3,RBC-4,85,HGB-15,4,HCT-42,5,PLT-234,LYMPH%47,1 a wezly mam wyczuwalne tzn w pachwinach male kuleczi ruchome i jeden na szyji ale tez maly i ruchomy i tak juz z 15 lat to co powinnam sie martwic zawsze tak mialam i zawsze wyniki dobre a lekarze twierdza ze kazdy moze sobie w pachwinach i na szyji wyczuc kuleczki wezlow i jezeli nie sa one duze to oki. Co myslisz? smile
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiulek Re: do kasulek-wezly chlonne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:11
      Myślę, że jeśli są takie od zawsze, to nie masz powodów do obaw. Badaj je co
      miesiąc i sprawdzaj, czy się nie zmieniają. Takie wyniki są ok i na pewno nic
      złego się nie dzieje (zawłaszcz OB na to wskazuje), możesz powtórzyć badania za
      miesiąc, aby się upewnić, czy nic się nie zmieniło. Jeśli jeszcze nie jesteś
      spokojna, zrób USG węzłów chłonnych. Lekarz ma rację, każdy może wyczuć swoje
      węzły chłonne zarówno pod pachą, pod szyją jak i w pachwinach. Pozdrawiam
    • Gość: kasiulek Re: do kasulek-wezly chlonne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:17
      a i jeszcze jedno: OB nie wskazuje na proce nowotworowy (absolutie) ale na
      niewielki stan zapalny tak (jest dwucyfrowe, dla nowotworów jest trzycyfrowe)
      (poszukaj przyczyny u ginekologa, laryngologa, stomatologa i innych lekarzy od
      typowych chorób), masz troszkę za duż limfozytów, co tym bardziej wskazuje na
      jakiś stan zapalny, więc musisz poszukać przyczyny.
    • Gość: kasiulek Re: do kasulek-wezly chlonne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:25
      sprawdziłam jeszcze w moich normach, bo nie pamiętałam, masz troszkę za dużo
      białych krwinek. Idź jeszcze z tymi wynikami do lekarza, podejrzewam, że gdzieś
      szerzy się stan zapalny. Proponuję jednak zrobić to USG węzłów chłonnych (dla
      świętego spokoju, choć martwić się nie powinnaś). Jeśli USG nic nie wykaże (a
      tak najpewniej będzie, uspokoisz się zupełnie i w ogóle przestaniesz o tym myśleć)
      • malgog do Kasulek-wezly chlonne ponownie 21.09.05, 20:57

Przepraszam, że się wcinam w dyskusję,
        ale co właściwie da USG węzłów chłonnych oprócz dokładnego ich wymiaru

Mój synek urodził się z kuleczką za uchem, która rośnie razem z nim.
        Zrobiliśmy USG, które w zasadzie potwierdziło, że jest to węzeł chłonny a nie
        tłuszczak co sugerował jednej z pediatrów , określiło rozmiar węzła i ...tyle,
        Zalecono kontrolę co jakiś czas.
        Oczywiście wykonaliśmy morfologię z ręcznym rozmazem - wszystko w normie.

Będę wdzięczna za wyjaśnienie - jakich właściwie wyników należy oczekiwac od
        USG wezłów ?
        Dziękuję
        • Gość: kasiulek Re: do Kasulek-wezly chlonne ponownie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 21:32
          No i właśnie o to chodzi, koleżanka martwi się, że ma powiększone węzły
          chłonne. Badanie USG pomoże określić, czy na pewno tak jest, bo może to
          zdenerwowanie jest nieuzasadnione. Teraz badanie USG pomaga zobrazować stosunek
          węzła do innych tkanek i jego rzeczywisty wymiar, a także określić zmiany
          patologiczne (faktem jest niestety, że nie można, przy ewentualnym powiększniu
          węzłó stwierdzić jaka jest tego przyczyna). Jeśli u koleżanki nic się nie
          dzieje, wymiar ten będzie się mieścił w granicach normy. Można jeszcze, robiąc
          USG, przy okazji pobrać fragment tkanki węzła (specjalne metody cienkoigłowe) i
          zbadać dokładniej (badanie histopatologiczne). Badanie USG nie określi typu
          zmian (jeśli lekarz stwierdzi ich obecność) ale pozwoli wykluczyć pewne
          podejrzenia, jeśli węzły jednak nie będą powiększone. Dlatego zachęcam
          koleżankę do wykonania tego badania. Może jest przeczulona i nic się złego nie
          dzieje, ale to badanie pozowli jej się przynajmniej troszkę uspokoić.
    • Gość: KASIA Re: do kasulek-wezly chlonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 11:50
      mam wirusa HPV i zawsze coś z pecherzem wiec mysle ze to dlatego-moj lekarz
      twierdzi ze wszysko jest oki-pozdrawiam i dzieki za odpowiedzwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka