Dodaj do ulubionych

rektoskopia-czy ktos miał?

21.09.05, 22:43
Proszę o pomoc. Byłam u proktologa - jestem siedem m-cy po porodzie, z czego
ok. 4 m-cy krwawie jak przy hemoroidach. Lekarz zalecił mi rektoskopię. Czy
któraś z Was miała to badanie? Gdzie we Wrocławiu? Prywatnie czy na
ubezpieczenie? Jestem wykończona bólem, chcę to rzetelnie załatwić.
Obserwuj wątek
    • amamama Re: rektoskopia-czy ktos miał? 22.09.05, 09:57
      halo, czy na prwdę nikt z Was nie miał tego badania? odpowiedzcie, proszę.
    • Gość: ?? Re: rektoskopia IP: *.chello.pl 22.09.05, 10:42
      Jeżeli wpiszesz do wyszukiwarki słowo "rektoskopia" otrzymasz wiele materiału do
      czytania.
      Ogólnie ujmując polega ona na oglądaniu dolnego odcinka przewodu pokarmowego
      specjalnym przyrządem,który pozwala lekarzowi ocenić stan śluzówki tej częsci
      ciała ewentualnie pobrać wycinki do badania histopatologicznego.
      Decyzję o tym gdzie masz wykonać badanie należy do ciebie bo nie znamy twojego
      statusu materialnego.
      Jeżeli to są zwykłe hemoroidy można otrzymać w aptece leki bez recepty. Skoro
      lekarz zlecił ci badanie specjalistyczne najlepiej wykonać je szybko aby
      uspokoić siebie i rozwiać wątpliwości. Wynik z oględzin powinnaś otrzymać w dniu
      badania a na orzeczenie czy nie ma komórek nowotworowych w pobranej próbce
      musisz poczekać - niestety to wymaga czasu.
      Ja na twoim miejscu nie zwlekałabym z decyzją.
      • amamama Re: rektoskopia 22.09.05, 19:55
        dziękuję za odzew. technicznie o rektoskopii wiem juz sporo, bardziej
        interesowały mnie "wrażenia", czy godne polecenia gabinety (też prywatne).
        Termin badania (NFZ) mam dopiero na koniec listopada!!!! nie chcę tyle czekać.
        • Gość: liiii Re: rektoskopia IP: *.telgam.pl / 213.172.183.* 22.09.05, 21:47
          ja miałam robiona rektoskopię. strasznie przed tym panikowałam, chciałam brać
          znieczulenie, tabletki uspokajające. oczywiscie nie dali mi. nie było po co.
          to badanie to pikuś. trwa kilka minut. dla mnie nie było ani nieprzyjemne ani
          bolesne. nie ma sie czego bać.
          • amamama Re: rektoskopia 22.09.05, 22:09
            rety, dzięki za pocieszenie! też rozważałam tabletki - przeciwbólowe.
            Pozdrawiam Cię serdecznie
            • Gość: onyx78 Re: rektoskopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:49
              Hello,
              ja jestem stara weteranka tego typu badan (mam chorobe crohna-to takie
              paskudztwo nieuleczalne jelit) i naprawde nie masz co sie martwic. tylko radze
              dobrze sie przeczyscic i w przeddzien badania juz nie jesc tylko pic- to dla
              twojego lepszego samopoczucia w trakcie badania i dla jego wiekszej
              dokladnosci - coby nie trzeba bylo powtarzac. przy rektosigmoidoskopii
              spokojnie wytrzymasz bez wiekszych problemow bez zadnych tabletek p/bolowych bo
              to tylko kawalek jelita. przy kolonoskopii - to ju zbadanie duzej czesci jelita
              sami daja srodki znieczulajace ale i tak spokojnie bez nich mozna wytrzymac. a
              czy prywatnie czy z ubezpieczenia- to moim zdaniem bez znaczenia jezeli masz
              dobrego lekarza.
              wiec na nic nie czekaj,nie zwlekaj i gon na badanko!
              Dobrych wynikow zycze i pozdrawiam!
              • amamama Re: rektoskopia 23.09.05, 17:19
                dzieki ogromne, za Ciebie tez trzymam kciuki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka