beata_polska 29.12.05, 11:41 Szukam osób chorujących na tą chorobę. Macie może jakieś pomyślne rezultaty, trafiłyście na mądrych lekarzy? Wyleczyłyście się z tego paskudztwa? Proszę napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joisana Re: 29.12.05, 11:44 Prosze nie krzyczeć, pisanie dużymi literami jest niezgodne z netykietą i regulaminem tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Przepraszam 29.12.05, 11:48 Przepraszam, dopiero zaczynam poruszać się po forum. Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Przepraszam 29.12.05, 11:56 Nie ma sprawy, taka moja rola . Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA IP: 217.153.5.* 29.12.05, 11:51 Hm....aby na pewno tak się nazywa jednostka chorobowa? Bo myślę,że chodzi tu o śródmiąższowe zapalenie nerek,bo nerki w swojej budowie maja miąższ,a nie pęcherz. Grunt to dobry i dbający specjalista nefrolog,który Ciebie poprowadzi. Najczęściej kończy się przewlekłym zap.nerek. Trzeba o siebie bardzo dbać:nie chodzić gdy zimno w mini nie mieć odkrytych pleców(moda na odkryty brzych do pępka)uważać na kąpiele w basenie. Regularnie robić badanie moczu i co jakiś czas posiewy moczu. Dużo pić aby nerki miały co filtrować-dobra na nerki jest woda Jana. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 12:03 To napewno pęcherz, trzymam nawet wydrukowany artykuł na ten temat. Nazywa się to z łacinskiego IC intersstitial cystitis. Tak naprawdę to nie wiem czy to na co choruję to IC, ale wszystko inne zostało odrzucone. Najgorsze że w Polsce nie ma na to podobno lekarstwa i nie wiem czy jest jakiś specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA IP: 217.153.5.* 29.12.05, 12:11 No więc jak nie wiesz na co chorujesz to nie pisz błędnych i przeczących diagnoz,bo nie może być zap.miąższowe pęcherza tylko nerek powtarzam. Jak już to zap.pęcherza i już. A specjalista jest nazywa się NEFROLOG lub UROLOG.przy czym tu bardziej przydatny będzie nefrolog. Lekarstwa są,ale najpierw czeka Cię diagnostyka i liczne badania na które kieruje ów specjalista. I nie wmawiaj,że nie ma żadnego specjalisty. Ja od dzieciństwa choruje na nerki(refluks)więc wiem coś na ten temat. Czym prędzej do nefrologa i tu na forum nikt wirtualnie nie zdiagnozuje Ciebie i nie powie co masz brać za leki czy nikt Cię nie zbada przez net. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA IP: 217.153.5.* 29.12.05, 12:36 W aptece bez recepty możesz kupić ziołowy lek Urinal,który stosuje się przy zakażeniach ukł.moczowego,a na receptę tu raczej pomógłby Furagin. Może idź do rodzinnego niech on najpierw cię zbada i coś przepisze doraźnie zaim nie pójdziesz do specjalisty. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 12:51 Droga Gosiu leki o których wspominasz już brałam, choruję od 6 miesiecy, zaleczam i ciągle mam nawroty IC jest zdiagnozowane przez jedną z ginekologów. Niestety pochodze z małego miasta i opiera lię ona na tym co znalazła w internecie, więc ja też usiadłam i poszukałam. Niestety z tego co znalazłam wynika że w Polsce choroba jest nieuleczalna. Moje nerki sa zdrowe!!! Naprawdę istnieje ta choroba. Szukam osób które trafiły na dobrego specjaliste i którym objawy ustąpiły. Oto przykład tego co znalazłam w internecie: "IC to śródmiąższowe zapalenie pęcherza (owrzodzenie pęcherza, krwiomocz, częstomocz, choroba trwa latami, leczy się jednoczesnie u urologa i u psychiatry) w warunkach polskich nieuleczalne, leki sprowadza się z zagranicy. Ból, który tamuje jedynie morfina (w skrajnych przypadkach)(. Jaśli są objawy zapalenia, a posiew jest jałowy - trzeba zrobić cystoskopie. o tej chorobie jest spor w internecie. Ja miałam krwawe wybroczyny i przebarwienia w pęcherzu, ale w posiewie była bakteria. Teraz ją utukłam, ale objawy sie utrzymują. Wierzę, że nie mam IC. " pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA IP: 217.153.5.* 29.12.05, 13:03 Jest forum "służba zdrowia"tam jest dużo lekarzy różnych specjalności i różne prywatne fora więc może na coś trafisz. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tunia Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA IP: *.kablowka.waw.pl 30.12.05, 10:22 zapraszam na f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2845255 my tu same takie z niewiadomo czymz pęcherzem, cewką, z podejrzeniami IC tez, ja np. wyleczona, mogę podoradzać, nazwiska dobrych urologów przeczytaj nawet to forum, dowiesz sie dużo mało kto ma IC, zwykle jak nuie wiadomo co jest to zakładaja IC... zapraszam Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TXT Re: Sródmiąższowe Zapalenie Pęcherza IP: 91.244.212.* 01.02.15, 15:58 Cierpiałam bardzo, a wyniki badań były idealne. To tak, jakbym chorobę sobie wymyśliła. Po dwóch latach dobijania się do różnych gabinetów, urolog ze współczuciem postawił diagnozę - śródmiąższowe zapalenie pęcherza. Podjął się leczenia i przetestował na mnie wszystko co mógł, po czym stwierdził, że niczego więcej nie da się zrobić. Mogę się zgłosić jak poczuję, że umieram, wtedy otrzymam doraźną pomoc. Chodziło o uśmierzenie bólu. To były ostatnie lata mojej względnej młodości, od 45. do 59. roku życia. Przypadkiem w TV zobaczyłam lekarza, który z przejęciem opowiadał o pasożytach. Postanowiłam go znaleźć. W taki sposób dałam sobie szansę. Pan doktor powiedział, że mam przywry i że to się łatwo leczy. Nie wierzyłam własnym uszom. Kupiliśmy leki. Terapia trwała niespełna miesiąc, przy czym dieta bezmleczna, bezpszeniczna i bezcukrowa 3 miesiące. Schudłam 7 kg, co dla osób łakomych słodyczy jest zawsze korzystne. Ból mijał wolno, pęcherz powoli się regeneruje. Zostało mi jeszcze częste sikanie. Ponieważ na dźwięk słowa urolog dostaję gęsiej skórki, poprosiłam mojego ginekologa, aby podjął się leczenia, choć to tylko kosmetyka, po latach okropnego bezustannego bólu, z którego wyleczył mnie warszawski pediatra, pan doktor Wojciech Ozimek. Doktor nie życzył sobie żadnych pieniędzy za leczenie, w ogóle nie chciał na ten temat rozmawiać. Przywrócił mnie do życia, a w zamian ma tylko bezgraniczną wdzięczność moją i mojej rodziny. Doktor nigdy o tym nie wspomniał, ale wydaje mi się, że nie pochwalał sytuacji, kiedy osoba zwyczajnie zakażona przywrami, została skazana na cierpienie przez mądrali w gabinetach. Ze strony internetowej doktora wiem, że pracuje nad dwiema książkami i bardzo na nie czekam, bo zawsze jest ciekawe i ważne, co ma do powiedzenia mądry człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Sródmiąższowe Zapalenie Pęcherza 02.02.15, 06:04 A jak mozna stwierdzic zakazenie przywrami i jak to mozna sie ewentualnie z tego problemu wyleczyc? U mojej Mamy tez zdiagnozowano jakis czas temu IC. Czasami jest lepiej, czasem gorzej. Bierze leki (Elmiron), ale one niespecjalnie one pomagaja. Zreszta te leki pomagaja tylko czesci pacjentow i widocznie ona jest w tej pechowej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Sródmiąższowe Zapalenie Pęcherza IP: 89.228.122.* 19.02.15, 18:42 Witaj , przeczytałam dzisiaj o twoim problemie i tak jakbym swój widziała. Proszę odpisz do mnie, bo bardzo mnie zainteresował twój wątek o przywrach i lekarzu który to odkrył, czekam z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txt Re: Sródmiąższowe Zapalenie Pęcherza IP: 91.244.212.* 21.02.15, 09:46 Przepraszam was bardzo, ale ja nie mam nic do dodania. Napisałam obszernie, a resztę znajdziecie w internecie. Takie szczegóły co i jak to kwestia indywidualnego leczenia, a nie konsultacji ze mną. Ja wiem, że każdy potrzebuje oparcia, ale ja nie mogę być oparciem, bo jeszcze do tej pory płaczę na wspomnienie bólu i właściwie wieloletniego kalectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 111111111 Re: Sródmiąższowe Zapalenie Pęcherza IP: 89.228.122.* 27.02.15, 20:02 Bardzo Cię prosze odezwij się do mnie. Czytając twój wątek, to tak jakbym swoją chorobę widziała, bo u mnie ciągle trwa i jestem bliska załamania. Mój numer 534300537, napisz smsa, ja oddzwonię, bo może ja też mam te przywry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikij Re: Sródmiąższowe Zapalenie Pęcherza IP: *.play-internet.pl 02.10.16, 19:27 jakie leki na te przywry zalecił lekarz? proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.04.15, 19:21 Mi udało się z tego wyleczyć. Głównie elmiron. Też kwertecyna, aloes, olej lniany i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txt Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: 91.244.212.* 05.04.15, 10:55 Pani Anno, bardzo Pani gratuluję, wyleczyć się z tego to wielka sprawa. Proszę o siebie dbać i cieszyć się zdrowiem. Śródmiąższowy pęcherz to taka próba dla człowieka, aż trudno to sobie wyobrazić. Jeszcze raz gratuluję konsekwencji w leczeniu i powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.04.15, 16:18 Serdecznie dziękuję. Choroba trwała 15 lat, leczenie 3. Warto było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@@@@@@@ Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: *.konstantynow.mm.pl 18.04.15, 20:17 Witam pani Aniu, czy robioną pani miała cystoskopię??, jeśli tak to co wykazała??, proszę napisać coś więcej o leczeniu, czy tylko te leki co pani brała o których pisała pani na forum? czekam na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.04.15, 14:41 Witam.Początkowo z 15 lat temu były to bóle w dole brzucha bez innych objawów.Trwały 4-5 dni co ok 4 m-cy.Aż kiedyś nie przeszły i zostały na stałe.Doszło bardzo bolesne parcie i silny ból po oddaniu moczu. Chodziłam od lekarza do lekarza i nic. Ból był silny i prawie bez przerwy.Aż jedna pani ginekolog powiedziała że to może być ic.Leczenia się nie podjęła , wysłała do urologa.Póki co zaleciła diklofenak przez 15 dni. Po tym ból przechodziłmi na 3-4 tyg i od nowa się pojawiał.To już była ulga, bo były okresy bez bólu. Poszłam do urologa i powiedziałam ze mam diagnoze i oczekuje leczenia.To małe powiatowe miasto.Powiedział ze to u niego 2 taki przypadek i że tylko elmiron może pomoc. Zaproponował cystoskopie, nie zgodziłam się. Obiecał ze porozmawia z kolegami na ten temat. Zaproponował rozciąganie pęcherza wodą bo to pomogło matce jego kolegi. Ja chciałam pigułki.Równocześnie brałam pycnogenol, mangostan, kwertecyne wit A+E, sodę na odkwaszenie, aloes.Przed rozpoczęciem Elmironu brałam diklofenak przez 14 dni, odczekałam 3 dni, bo tego mieszać nie mozna i ból w takiej sotrej postaci już nie wrócił.Po zakoń czeniu elmironu pozostało mi jeszcze z 10 % dolegliwości. Stopniowo coraz lepiej i lepiej.Mam wrażenie że jeszcze czasami odczuwam lekkie bóle, ale to już są one bez znaczenia. Wciąz sie boję że ból powróci.Piłam też długo wywar z liści laurowych.W każdym tygodniu przez 3 dni. Zyczę życia bez bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza 20.04.15, 15:56 Ja tez chcialam sie dowiedziec jak przebiegala terapia? Czy w ciagu tych trzech lat leczenia Elmironem i innymi rzeczami byly okresu lepsze i gorsze. Po czym widac bylo, ze leki pomagaja? I jakie specyfiki oprocz Elmironu i brane w jakiej formie pomagaly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.04.15, 14:44 Opisałam , proszę przeczytać, jeśli jakieś pytania ,odpisze najszybciej jak będę mogła.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza 26.04.15, 13:40 Dziękuje. A jak długo bralas ten Elmiron? Moja mama juz pewnie kolo roku i może nie jest gorzej, ale lepiej tez nie za bardzo. Ale podobno obserwuje się jego skuteczność tylko u 60% pacjentów. Może dobrze, ze nie zdecydowałaś się na rozciąganie pęcherza. Niektórym podobno pomaga, ale w przypadku mojej mamy było po nim znacznie gorzej o w zasadzie nic to nie pomogło nawet na dłuższą metę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.04.15, 15:01 Juz dobrze nie pamiętam, kupowałam 3 razy po 3 opakowania, zjadłam wszystko. Zadnych działan ubocznych nie było. Może nie sam Elmiron, może wszystko po trochu pomogło.Jakiś wewnętrzny głos mi podpowiada że wywar z liści laurowych korzystnie wpłynął.U mnie żadna dieta nie działała. Fakt nie pije żadnej herbaty, kawy. Naczytałam się ze szkodzi to zrezygnowałam.NIe szkodziły mi cytrusy nawet w dużych ilościach. Wydfawało misię że bardziej boli po buraczkach czerwonych. Już kilka lat nie jem ich.Jadłam dużo chrzanu i czosnku. Już 4 lata minęły od zakończenia leczenia.Mam teraz 59 lat.Ciągle sie boje że to wróci.Jeśli jeszcze jakieś pytania , odpowiem. Życzę Twojej Mamie szybkiego uwolnienia się od bólu. Wiem jakie to cierpienie. U mnie po zakończeniu Elmironu nie było całkiem dobrze , stopniowo powoli bóle odchodziły.Może u Twojej Mamy bedzie podobnie.Pozdrawiam. Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
margo149 Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza 28.05.15, 14:57 Ja również mam problem z którym się borykam od lat.mam ból w okolicach miednicy podobny do bólu skurczowego macicy lecz wydaje mi sie jakby wydobywał się z spojenia łonowego.Pojawia sie w najczęściej w nocy trwa kilkadziesiąt minut i przestaje.Czy pęcherz może boleć w taki sposób?A jak ten ból przechodzi i czuje jakby lekkie pulsowanie.Ginekolog twierdzi że u mnie wszystko w porządku.Zaczęłam podejrzewać pęcherz ponieważ mam częste parcie na mocz i często chorowałam na zapalenia.Błagam wypowiedzcie się na temat tego bólu.Już nie wiem gdzie się udać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txt Re: Srodmiąższowe zapalenie pęcherza IP: 91.244.212.* 02.08.15, 10:52 Pani Margo, to tylko urolog może zdiagnozować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.S Re:śródmiąszowe zapalenie IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.17, 16:59 Ja choruję od prawie 10 lat na tą chorobę i nie mam już nadziei że zostanę wyleczona . Proszę o informację jeżeli ktoś może udzielić mi porad jak dalej żyć z tą chorobą . E.S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re:śródmiąszowe zapalenie IP: *.bielawa.vectranet.pl 13.08.17, 22:52 Proponuję udać się na wizytę do prof. Tomasza Drewy z Bydgoszczy - chce i potrafi pomóc przy tym schorzeniu a do tego jest bardzo przyjazny dla pacjenta. Bliska mi osoba leczy się u prof. Drewy. Wcześniej przez wiele lat nikt nie potrafił zdiagnozować problemu i ani trochę ulżyć cierpieniom. Odpowiedz Link Zgłoś