theday 05.01.06, 12:39 no więc mam pytanie: skąd się biorą, jakie sa ich przyczyny? jak im zapobiegać? co sie z nimi dzieje? czego można się spodziewać? czy same zanikają gdy są małe czy trzeba je usuwać operacyjnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela Re: mięśniaki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:05 na ten temat znajdziesz mnostwo uwag w archwum. po prostu wstukaj w wyszukiwarke haslo i mysle, ze otrzymasz odpowiedz na kazde pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: mięśniaki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:06 wyszukiwarka na urlopie? na dobry początek: www.resmedica.pl/ffxart10995.html Odpowiedz Link Zgłoś
theday Re: mięśniaki macicy 06.01.06, 14:48 no poszukałam juz wczoraj i wiele znalazłam jednak nigdzie nie ma odpowiedzi na pytania które ja postawiłam czy mozna je jakos leczyć? skoro to narazie tylko zmiana w echogeniczności ścianek macicy to moze branie hormonów cos by pomogło? jak zapobiedz rozwojowi choroby? lekarka, a ufam tej kobiecie naprawdę w 99%, powiedziała ze narazie nic sie nie da zrobić i trzeba czekac na następną wizytę kazała przyjść w kwietniu ale ja do tego czasu nie doczekam bo się denerwuję Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia11 Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 00:00 Nie czekaj. Spotkałam kilka kobiet którym najpierw kazano czekać i kontrolować co pół roku a przy kolejnej wizycie już nie było można czekać tylko operacja i usunięcie macicy. Nie musi się to tak skończyć i nie wteirdzę żę lekarka do której masz zaufanie się myli natomiast zachęcam do aktywności większej i szukania różnych rozwiązań, czyli dbałości o swoje zdrowie i siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
cobako Re: mięśniaki macicy 07.01.06, 18:48 rozumiem że tqwoje mięśniaki są jeszcze małe, więc nie ma powodu do niepokoju. Jeżeli będą rosły bardzo powoli, możesz sobie z nimi żyć, szczegołnie gdy nie będzie krwawień. Czytałam artykuł, że teraz medycyna odchodzi od usuwania mięśniaków, przynajmniej jeśli nie osiągną więcej jak 5 centymetrów Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia11 Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 00:03 Wszelkie uogólnienia a zwłaszcza dotyczące zdrowia mogą być niebezpieczne i nieprawdziwe.Każdy człowiek jest inny - na szczęście. Gdyby nie fakt, że wiele kobiet ma mięśniaki i wiele na tym dużo straciło nie pisałabym tego. Trzeba zachować spokój to fakt, bo nie jest to tragiczna sprawa. Ale też trzeba zachować czujność. I spróbować się ich pozbyć, zmniejszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
theday Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 12:48 no to jestem już umówiona na wizytę u innego lekarza żeby potwierdził diagnozę i zalecił jakieś działanie bo nie zamierzam czekac na operację mozne je zmniejszyć? jak? Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 16:25 Ja tez mialam miesniaki macicy. Tez konsultowalam u dwoch ginekologow. Kazdy powiedzial ze trzeba kontrolowac, co pare miesiecy poprzez usg (czy sie nie powiekszaja). Dodatkowo dostalam tabletki antykoncepcyjne. Miesniaki same sie wchlonely i nie bylo wiekszych komplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: mięśniaki macicy IP: 64.213.98.* 23.02.06, 15:37 Netka, jeszcze nie slyszalam, zeby komus zginely miesniaki! to brzmi bardzo pozytywnie. zawsze myslalam, ze one nie wchlaniaja sie. ew. moga sie zmniejszyc. czy moglabys napisac, jakie leki przyjmowalas i gdzie sie leczylas? (zarowno moja mama, jak i ja mamy miesniaki, i nie bardzo wiem co robic i czy operacja jest konieczna). dzieki, ewa Odpowiedz Link Zgłoś