Dodaj do ulubionych

mięśniaki macicy

05.01.06, 12:39
no więc mam pytanie: skąd się biorą, jakie sa ich przyczyny? jak im
zapobiegać? co sie z nimi dzieje? czego można się spodziewać? czy same
zanikają gdy są małe czy trzeba je usuwać operacyjnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: mięśniaki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:05
      na ten temat znajdziesz mnostwo uwag w archwum.
      po prostu wstukaj w wyszukiwarke haslo i mysle, ze otrzymasz odpowiedz na kazde
      pytanie smile
    • Gość: zuza Re: mięśniaki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:06
      wyszukiwarka na urlopie?
      na dobry początek:
      www.resmedica.pl/ffxart10995.html
    • theday Re: mięśniaki macicy 06.01.06, 14:48
      no poszukałam juz wczoraj i wiele znalazłam
      jednak nigdzie nie ma odpowiedzi na pytania które ja postawiłam
      czy mozna je jakos leczyć? skoro to narazie tylko zmiana w echogeniczności
      ścianek macicy to moze branie hormonów cos by pomogło? jak zapobiedz rozwojowi
      choroby?
      lekarka, a ufam tej kobiecie naprawdę w 99%, powiedziała ze narazie nic sie nie
      da zrobić i trzeba czekac
      na następną wizytę kazała przyjść w kwietniu ale ja do tego czasu nie doczekam
      bo się denerwuję
      • marzenia11 Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 00:00
        Nie czekaj. Spotkałam kilka kobiet którym najpierw kazano czekać i kontrolować
        co pół roku a przy kolejnej wizycie już nie było można czekać tylko operacja i
        usunięcie macicy. Nie musi się to tak skończyć i nie wteirdzę żę lekarka do
        której masz zaufanie się myli natomiast zachęcam do aktywności większej i
        szukania różnych rozwiązań, czyli dbałości o swoje zdrowie i siebie.
    • cobako Re: mięśniaki macicy 07.01.06, 18:48
      rozumiem że tqwoje mięśniaki są jeszcze małe, więc nie ma powodu do niepokoju.
      Jeżeli będą rosły bardzo powoli, możesz sobie z nimi żyć, szczegołnie gdy nie
      będzie krwawień. Czytałam artykuł, że teraz medycyna odchodzi od usuwania
      mięśniaków, przynajmniej jeśli nie osiągną więcej jak 5 centymetrów
      • marzenia11 Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 00:03
        Wszelkie uogólnienia a zwłaszcza dotyczące zdrowia mogą być niebezpieczne i
        nieprawdziwe.Każdy człowiek jest inny - na szczęście. Gdyby nie fakt, że wiele
        kobiet ma mięśniaki i wiele na tym dużo straciło nie pisałabym tego. Trzeba
        zachować spokój to fakt, bo nie jest to tragiczna sprawa. Ale też trzeba
        zachować czujność. I spróbować się ich pozbyć, zmniejszyć.
        • theday Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 12:48
          no to jestem już umówiona na wizytę u innego lekarza żeby potwierdził diagnozę
          i zalecił jakieś działanie bo nie zamierzam czekac na operację
          mozne je zmniejszyć? jak?
          • netka2 Re: mięśniaki macicy 08.01.06, 16:25
            Ja tez mialam miesniaki macicy. Tez konsultowalam u dwoch ginekologow. Kazdy
            powiedzial ze trzeba kontrolowac, co pare miesiecy poprzez usg (czy sie nie
            powiekszaja). Dodatkowo dostalam tabletki antykoncepcyjne. Miesniaki same sie
            wchlonely i nie bylo wiekszych komplikacji.
            • Gość: Ewa Re: mięśniaki macicy IP: 64.213.98.* 23.02.06, 15:37
              Netka, jeszcze nie slyszalam, zeby komus zginely miesniaki! to brzmi bardzo
              pozytywnie. zawsze myslalam, ze one nie wchlaniaja sie. ew. moga sie
              zmniejszyc. czy moglabys napisac, jakie leki przyjmowalas i gdzie sie leczylas?

(zarowno moja mama, jak i ja mamy miesniaki, i nie bardzo wiem co robic i czy
              operacja jest konieczna).

dzieki,

ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka