Dodaj do ulubionych

Wegetarianka w ciąży

13.01.06, 13:32
Witam. Czy może jest jakaś Forumka, która nie je mięsa i jest w ciąży lub
była? Ja powoli mysle o dziecku i mam pietra, bo od 9 lat nie jem mięsa i nie
wyobrażam sobie zacząć go jeść, a wiem, że w ciązy w takiej sytuacji nie jest
latwo. Ja do tego mam anemię żelazową i inne problemy z krwia. Czy macie może
jakieś doświadczenia w tej materii?
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: Wegetarianka w ciąży 13.01.06, 13:57
      na forum wege od miesięcy toczą się dyskusje na ten temat, sporo wege mamuś tam
      pisało.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • Gość: Dora Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.teleton.pl 14.01.06, 23:05
      Mam doświadczenia, ale negatywne, a pewnie nie o to ci chodzi. Może rzeczywiście
      spróbuj na forum dla wegetarianek...
      Ja byłam wegetarianką, a raczej laktoowowegetarianką. W tym czasie urodziłam
      dwoje dzieci, jedno po drugim. Ciąże raczej bez problemów, tylko ciągle anemia.
      Ale dzieci miały straszną alergię - na mleko, owoce, warzywa, syn także na
      gluten i ziemniaki. Bez problemu za to jedli mięso... Teraz syn ma 9,5 a córka 8
      lat. Syn ma straszne kłopoty w szkole, zaburzenia koncentracji, wręcz był
      podejrzewany o ADHD. Córka choruje na bielactwo, ma dysleksję, a stałe zęby
      wyrosły z przebarwieniami - dentystka stwierdziła, że to musiały być jakieś
      niedobory w ciąży.
      Porzuciłam wegetarianizm, urodziłam kolejne dziecko - ma 3 lata, na razie jest
      zdrowe i normalne, alergii brak...
      Zaczynam mieć coraz większe wyrzuty sumienia, bo może gdyby nie moje odżywianie,
      to nie miałabym teraz takich kłopotów z dzieciakami...
      • mjakminia Re: Wegetarianka w ciąży 15.01.06, 13:40
        Brrr, ale mnie przestraszyłaś sad Kurcze twoja historia brzmi przerażająco...
    • Gość: mar. Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.wroclaw.czk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 01:30
      wnuczek mojej kuzyki urodził się z poważna anemią i niestety mimo ze bierze
      preparaty z zelazem anemia się utrzymuje ,więc chocby ze względu na dziecko
      powina taka matka pomyslec do czego prowadzi jej dieta.
      • venus22 Re: Wegetarianka w ciąży 15.01.06, 03:27
        nie rozumiem dlaczego jak komus dieta wegetarianska ewidentnie nie sluzy to sie
        przy niej upiera.
        Sa tacy ktorym sluzy, sa tacy ktorzy sie do niej nie nadaja. jesli masz anemie
        i inne problemy z krwia i supplementy nie pomagaja to dlaczego nie zaczniesz
        jesc miesa.

Venus
    • Gość: jagna Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.dolsat.pl 15.01.06, 10:09
      Ja nie jem mięsa od około 12 lat. Nie mam anemii, w ciąży też nie miałam.
      Urodziłam zdrowe, duże dziecko (4120g i 61 cm). Synek w kwietniu skończy 4
      lata, z jego zdrowiem wszystko ok, nawet więcej niż ok. Do dziś, odpukać, nie
      miał żadnej poważniejszej choroby. Antybiotyk brał może dwa razy. Ja też nie
      choruję.
      • Gość: zz Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.01.06, 13:59
        czyli dieta jest zbilansowana i zywienie nie doprowadza do anemii ,sadze że
        przyswajanie zelaza przez organizm ma duze znaczenie .
        Ja mieso jem i diete mam urozmaicona a i tak mam niską hemoglobinę i w ciąży
        musiałm brac żelazo po którym umierałam -ból brzucha i zaparcia sad
    • Gość: K Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 10:53
      Ja teoretycznie wegetarianką nie jestem, ale mięsa spożywam śladowe ilości, bo
      po prostu mi nie smakuje, więc przeważnie odstępuję je mojemu psu... ale nie
      spożywam zbyt wielu specjalnych, wegetariańskich pokarmów (typu soja). Odżywiam
      się tak od zawsze, a teraz mam 22 lata. Miesiąc temu robiłam badania, wyniki
      mam w normie. Czy w takim razie powinnam zmienić dietę?
      • luna333 Re: Wegetarianka w ciąży 15.01.06, 11:51
        jestem lakto-wege od ponad 10 lat czyli zero mięsa, ryb, żelatyny itp (w niektórych jogurtach jest dodawana żelatyna!!) w ciąży czułam się świetnie, miałam super morfologię - żelazo nigdy nie spadło mi poniżej normy, wogóle nie chorowałam, wchodziłam z ogroomnym brzuchem na 5 piętro po schodach więc kondycja też mi nie siadła - urodziłam siłami natury zdrowego synka z wagą 4300!!!! teraz karmię wyłącznie piersią a mój synek prawie wyskakuje z siatki centylowej bo tak ładnie przybiera na cycu wegetariańskim smile jeśli ktoś jest wege od dawna to nawet nie wolno zmieniać w ciąży swojej diety, dużo kobiet mięsożernych ma w ciąży anemię a zauważyłam że wegetarianki wręcz przeciwnie (a mówią że żelazo z roślin się źle wchłania hehe)
        pozdrawiam cieplutko
        • Gość: K Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 12:36
          Tak się zastanwiam... może to wynika z tego, że ludzie, którzy jedzą mięso
          często nie zwracaja uwagi na dietę i jedzą, co popadnie, a wegetarianie myslą o
          swojej diecie częściej i starają się odpowienio komponować posiłki?
        • mjakminia Re: Wegetarianka w ciąży 15.01.06, 13:44
          dzięki za zabranie głosu! Jak widać jest to kwestia indywidualna...
          • Gość: K Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:33
            Jedz dużo owoców, surówek, ryżu, codziennie jogurt, pij mleko, kefiri soki
            owocowe, nie zapominaj o soi, soczewicy i fasoli, i powinno byc dobrze.
          • Gość: K Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:33
            A jajka lub ryby jesz??
            • Gość: nat.alka Re: Wegetarianka w ciąży IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 15.01.06, 16:55
              Ryby należą do królestwa zwierząt smile
              Ryba to też mięso...

Ps.Co prawda nie przeżyłam tego osobiście, ale dobra koleżanka ma za sobą dwie
              bezproblemowe ciąże, a teraz dwójkę zdrowych, dobrze rozwijających i nie
              chorujących dzieci, które także nie jedzą mięsa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka