silje0 27.01.06, 21:10 Dzisiaj byłam na USG i wykazało, ze mam 6 cm torbiel na jajniku... ( minął ponad miesiąc od usunięcia cp Czy zdarzyło Wam się coś takiego? A ja i tak się nie poddam, żywcem mnie nie wezmą! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kask77 Re: Torbiel na jajniku 28.01.06, 13:30 Kochana, ja tak mialam po drugiej c.p. W dodatku cykl mi sie rozjechal i dostalam antyki. Przeszlo, ale problemy z torbielami miewalam pozniej, teraz w ciazy tez mam torbiel. Sluchaj lekarza i trzymaj sie dzielnie. Podoba mi sie twoja sygnaturka! Tak trztymac!! kask Odpowiedz Link Zgłoś
dowa Re: Torbiel na jajniku 28.01.06, 21:00 Silje ja tez mialam torbiel po cp. Gin przepisał orgametril i po jednym cyklu torbiel zniknęła i do tej pory (odpukać)cisza. Więc nie ma co się martwić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gakal Re: Torbiel na jajniku 29.01.06, 18:39 Ja jestem 7 tygodni po cp. Już podczas ciąży miałam torbiel - 5cm. Po pierwszej @ (5 tyg po cp.) USG wykazało 2 torbiele po 2 cm. W sobotę 4.02. idę na koleje USG (badanie po 2 @-15 dniowy cylk) i zobaczymy co stało się z torbielami. Swoją drogą, ciekawe, czy występowanie torbieli po cp jest jakąś zasadą, czy znów dotknął nas przypadek tak jak przypadkiem, zdaniem lekarzy, są cp? Odpowiedz Link Zgłoś
silje0 Re: Torbiel na jajniku 29.01.06, 20:20 Mój lekarz powiedział, ze torbiel powstała przez zaburzenia hormonalne, które wystąpiły po c.p. Za niski był poziom jakiegos hormonu, ktory powoduje pęknięcie pęcherzyka i uwolnienie sie jajeczka... pęcherzyk rośnie, rośnie i nie może pęknąć wtedy tworzy sie torbiel - tak było w moim przypadku. Torbiel wielkości mandarynki urosła mi w ciągu 3 tyg. (wcześniej miałam usg i nic nie wykazało). Jutro idę ma USG i mam nadzieję, że ta cholera się zmniejszyła. A ja i tak się nie dam... ludzie przeżywaja gorsze tragedie np.Chorzów (')(')(') Odpowiedz Link Zgłoś
margot30 Re: Torbiel na jajniku 30.01.06, 16:44 Silije, czy miałaś jakieś niepokojące objawy torbieli, czy to była kontrola u gina. Zabieg miałam 22.12, jestem po pierwszej @ (regularnie przyszła, ale była nieco dziwna, dłuższa i bez typowego bólu), teraz po trochę boli mnie podbrzusze. Nieco mnie wystraszł Twój pos, miałam iść do gina wpołowie lutego, ale chyba przyspieszę wizytę. Czy dostałaś jakieś leki na tę paskudę? Odpowiedz Link Zgłoś
silje0 Re: Torbiel na jajniku 31.01.06, 11:12 Ja miałam zabieg dzień wcześniej od Ciebie, tj. 21.12. Od tego czasu miałam cały czas krwawienia, do tego pojawiły się okresowe, silne bóle brzucha i uczucie jakiegoś dziwnego ucisku, ciężaru w brzuchu (szczególnie przy siadaniu, wstawaniu, gwałtowniejszych ruchach). Po prostu czułam, że cos jest nie tak, chociaż na początku myślałam, ze musi tak boleć po operacji. 3 tyg. temu miałam robione USG ale nic nie wykazało, dopiero w ten piątek... Nie chcę Was straszyć ale lepiej dmuchać na zimne i zrobić co jakiś czas USG (nawet jeśli gin. nie widzi takiej potrzeby, i tak poprosić go o to)... zważywszy na to, że po tym, co przeszłyśmy mogą wystąpić jakieś komplikacje czy zaburzenia hormonów. Mi wystarczyło 3 tyg. żeby torbiel urosła do rozmiarów mandarynki. Mój gin. przepisał mi tabeltki anty. 2x1 (biore je od piątku) wczoraj byłam na USG i gin. oznajmił mi z uśmiechem, że torbiel troszkę się zmniejsza uspokoił mnie tą pozytywną nowiną i wreszcie się wyspałam w nocy Ogólnie jestem dobrej myśli i wierzę, że mi to cholerstwo zniknie - wchłonie się... tylko to może troche potrwać (nawet do 3 m-cy) niestety. A ja i tak się nie poddam... Odpowiedz Link Zgłoś
margot30 Re: Torbiel na jajniku 31.01.06, 18:15 Trzymam kciuki, żeby się zmiejszała w tempie ekspresowym Już umówiłam się na wizytę do gina, po napiszę , co powiedział.Czy Twój lekarz mówił coś o następnych staraniach, mój nie widzi przeciwwskazań, żeby zacząć za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
silje0 Re: Torbiel na jajniku 01.02.06, 09:32 Mój lekarz, powiedział, ze starania można zaczynac juz w 3 m-ce po zabiegu ale w mojej sytuacji jest to niemożliwe... bo ja muszę nieprzerwanie przez następne 3-4 m-ce brać tabletki anty, żeby zablokować prace jajników, bo musi zniknąć ta cholerna torbiel - odprawiam nad nią codziennie czary mary i wierzę, że zniknie :oP pozdrawiam :o) A ja i tak sie nie poddam... Odpowiedz Link Zgłoś
silje0 Re: Torbiel na jajniku 07.02.06, 09:20 Cuda się zdarzają!!! W ciągu tygodnia znikła mi 6cm torbiel z jajnika! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
margot30 Re: Torbiel na jajniku 07.02.06, 20:00 To świetna wiadomość, zmiejszyła się tak jak pisałam ekspresowo Teraz już tylko będzie z górki, za co też trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
kask77 Re: Torbiel na jajniku 07.02.06, 13:33 silje!! wspaniale wiesci!!tak trzymac! kask Odpowiedz Link Zgłoś
011p877p Re: Torbiel na jajniku 11.02.06, 16:47 witajcie wlasnie mam podobny problem,z tym ze moj gin powiedzial ze to co ja mam to pecherzyk ktory ma juz 3cm. powiedzial ze torbiel zaczyna sie przy 5-6 cmcm. przepisal mi luteina ling i mam zacząc brac je od 15 dnia cyklu. mam pytanie? co wy o tym sądzicie? nie moge jakos sie z nim dogadac. dla niego wszystko jest ok i to ze mialam poronbienie i cp, to czysty przypadek i nie widzi problemu. gosie Odpowiedz Link Zgłoś
silje0 Re: Torbiel na jajniku 12.02.06, 15:08 Nie martw się, bierz ta luteinę a torbiel napewno zniknie... (dopinguj się i powtarzaj to sobie w myślach) mi zniknęła w niecałe 2 tyg. torbiel która miała 6cm średnicy Odpowiedz Link Zgłoś
rybka_79_79 Re: Torbiel na jajniku 12.02.06, 20:20 Ja też miałam i chyba nadal mam torbiel ale lekarz nawet mi anty nie proponował bo wiedział że sie o dziecko staramy no i mimo tej torbieli jestem w ciązy,tak wiec Silje daruj sobie tabl i probuj. Odpowiedz Link Zgłoś
a.zaborowska1 Re: Torbiel na jajniku 13.03.06, 09:11 WItam was wszystkie! Dziewczynki jakie są objawy takich torbieli? Będę wdzieczna za odpowiedź pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
silje0 Re: Torbiel na jajniku 13.03.06, 12:18 U mnie objawem torbieli były bóle podbrzusza - uciski, ciągnięcia, oraz parcie na pęcherz moczowy. Dodatkowym objawem mogą być tez plamienia. Jeśli masz jakieś podejrzenia, co do torbieli, to najlepiej udaj sie szybciutko na dobre usg (wewn.). Odpowiedz Link Zgłoś
rybka_79_79 Re: Torbiel na jajniku 13.03.06, 18:35 U mnie jedynym objawem była opóżniajaca sie o ok 2 tyg @,na szczescie pojawila sie sama bez wspomagaczy jak to moj gin mowi Odpowiedz Link Zgłoś
a.zaborowska1 Re: Torbiel na jajniku 14.03.06, 09:49 Czy w tedy jak się pojawia ta miesiączka przy torbieli tzn. że ta torbiel z nika czy konieczne jest jakieś leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
gakal Re: Torbiel na jajniku 14.03.06, 16:51 Moja torbiel (a właściwie dwie) sama zniknęła po miesiączce. Nie brałam żadnych leków. Objawy miałam podobne jak u innych dziewcząt: bóle podbrzusza, lekkie krwawinie (krew z wodą). Odpowiedz Link Zgłoś
rybka_79_79 Re: Torbiel na jajniku 16.03.06, 17:05 U mnie mimo @ torbiel pozostała ale jak widac nie przeszkodzilo mi to w zajsciu w ciaze.(16tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
011p877p Re: Torbiel na jajniku 16.03.06, 21:50 bylam dzis u gina po braniu tej luteiny nic nie pomoglo. nadal jest i kurcze mnie troche ale bardzo malutko pobolewa,denerwuje sie bo powinna zaniknąc przy badaniu bolalo mnie. 7 kwietnia ide na usg to zobaczymy dokladniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gakal Re: Torbiel na jajniku 19.03.06, 22:24 trzymaj się dziewczyno! Wszystko będzie dobrze. Po cp torbiel nie jest już dla mnie żadnym problemem. Poprostu o niej nie myślałam... Odpowiedz Link Zgłoś
011p877p Re: Torbiel na jajniku 21.03.06, 18:50 dziekuje ale to nie jest takie latwe chociaz powoli przestaje sie martwic tylko mysle o ponownym staraniu. tylko trzeba mi sily. pozdrawiam i moldlcie sie za mnie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
silje0 Re: Torbiel na jajniku 22.03.06, 09:14 Ja też myślę o ponownym staraniu i mam ogromnego stracha, tak więc nie jestes sama i też boję się podwójnie: cp i torbieli... ale trzeba się wziąść w garść i zaryzykować, zobaczysz jeszcze razem założymy wątek "udało się". Trzymam kciuki i przesyłam dobre myśli Odpowiedz Link Zgłoś
011p877p Re: Torbiel na jajniku 22.03.06, 14:33 swietnie dzikuje za slowa otuchy,mam wielka nadzieje ze bedziemy razem wspolnie iu w tym samym czasie cieszyc sie z maluszkow tak pragne je miec. ale strach bierze gore i choc wiem ze bedzie dobrze bo trzeba tak myslec mysle o niepowodzeniu.Wczoraj znajoma powiedziala mi ze wit a wit e pomaga sie wchlonąc torbielce, wiec zaczne brac moze pomoze. bralam tą luteine ale nie sądze ze mo pomogla bo dalej czuje delikatne pobolewania. nic nie przesadzam ide 7 do gina to napisze. trzyjmaj sie cieplutko i do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
hana01 Re: Torbiel na jajniku 11.10.06, 21:03 u mnie po laparoskipii lekarz wykryl torbiele 4 cm w prawym i lewym jajowodzie,naszczescie po 1 @ od zabiegu zniknely Odpowiedz Link Zgłoś